Salarii

22 Jan 2013 | Legislatie | 31 comentarii1321 vizualizari

bani1În proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2013, salariul mediu brut pe economie este stabilit la 2.223 lei. În funcție de acesta se stabilește ajutorul de deces spre exemplu. Cotele de contribuții sociale sunt cele din codul fiscal și nu se modifică.

Salariul minim brut garantat în plată, ar urma să crească la 800 lei, în două etape: în prima etapă la 750 lei de la data de 1 februarie 2013 și la 800 lei începând cu data de 1 iulie 2013, conform unui proiect de hotărâre de guvern postat ieri pe siteul Ministerului Muncii

31 comentarii

 1. Daca salariul minim creste la 750 lei, incepand cu 1 februarie 2013, creste si salariul minim pentru studii superioare care era 1400 lei inainte?

  Multumesc.

  1. Nu a exista niciodată reglementat salariul minim pentru studii superioare. Se reglementează întotdeauna salariul minim brut pe țară. Acesta este acum 700 lei, de la 1 februarie 2013 este 750 lei, iar de la 1 iulie 2013 va fi 800 lei.
   Povestea cu 1400 lei e o reminiscență a vremurilor în care exista contract colectiv de muncă la nivel de economie, contract a cărui respectare era (în mod aberant) obligatorie pentru toate firmele. În acel contract colectiv erau prevăzuți indici de salarizare, stabiliți diferit în funcție de gradul de salarizare și ce erau aplicați asupra salariului minim brut pe țară. În perioada în care acel contract era valabil, ceea ce nu mai este cazul de prin 2011, o persoană cu studii superioare corespunzătoare funcției sale nu putea avea salariu de încadrare decât o sumă dublă față de salariul minim brut pe țară (adică i se aplica un indice 2 de salarizare). Dar, atenție: cerința era nu de a avea studii superioare, ci de a avea studii superioare corespunzătoare postului ocupat. Că dacă era operator în call center și avea absolvită facultatea de zootehnie nu exista nici un motiv pentru a i se acorda indice de salarizare 2 studiile sale nefiind unele specifice postului (decât dacă ar fi lucrat în call center cu niște animale :) ).

 2. Multumesc foarte mult pentru raspuns, Domnule Cristi.
  In concluzie, de la 1 februarie 2013, „ nu le maresc” leafa doar celor cu 1400 lei in prezent.

 3. cum inregistrez un contract de munca pe la un centru de permanenta medical, care in care sunt platiti la tarif orar? ma refer laum configurez saga.

 4. buna seara,va rog frumos sa imi spuneti daca puteti ce salariu de incadrare as avea pe un post de asistent social,asta in conditiile in care se cere studii superioare(am diploma de licenta in asistenta sociala) si atestat de exercitate a profesiei de le cnas (colegiul national al as.sociali),il detin si pe acela,mentionez ca angajarea se face de catre o institutie de stat.multumesc anticipat

  1. Cel puțin 850 lei pentru normă întreagă. Nu vă poate angaja nimeni cu un salariu mai mic decât cel minim pe economie. Nu știu să vă spun un salariu exact. Fiecare instituție are pentru posturile sale grile de salarizare aprobate legal în funcție de ceea ce angajează.

 5. Buna ziua,

  Am preluat o firma in luna octombrie 2016.Cum preiau baza de date afernta salariilor in programul SAGA. Firma utiliza programul Revisal HG 500 pentu evidenta registrului salariatilor.
  1)Trebuie sa preiau aceste date si in programul Saga sau pot sa-l continui in Revisal si sa intocmesc doar statele de plata si D112 din acest program?
  2)Cum preiau veniturile salariatilor pe ultimele 12 luni necesare pt.calcul concedii medicale,adeverinta somaj, diverse adeverinte necesare salariatilor?
  3)Ce adeverinte se pot elibera din programul Saga afernte salariilor?

  1. 1. Sfatul meu e să continuați cu aplicația REVISAL. Așa aveți tot istoricul salariaților. Se poate prelua și în SAGA dar fără istoric.
   2. Nu aveți cum. Decât refăcând, în SAGA, statele de salarii pentru perioada anterioară. Sau ținând o evidență separată a lor pe baza informațiilor preluate de la cei care v-au predat datele.
   2. Adeverință pentru acordare concedii medicale. Adeverință de venit. Adeverință de vechime.
   La prima adeverință informațiile sunt corecte numai dacă există un istoric introdus.
   La a doua – se completează cu datele existente. Așadar și aici contează istoricul datelor din program.
   La a treia adeverință, la fel. Fără un istoric al modificărilor de contract nu are cum să o editeze.

 6. Buna ziua!

  Multumesc si imi cer scuze.
  Pt membrii consiliului de administratie, in afara de somaj si contributia pt fondul de garantare creante salariale, mai sunt contributii care nu se retin/platesc? Dar pt cenzori?
  Multumesc!

 7. Buna ziua!

  De ce la un salariat daca a fost in martie in concediu de odihna imi pune automat cheltuieli salariale mai mari decat brutul sau?

  Multumesc!

  1. Pentru că așa e legal și e corect din punct de vedere matematic. Modul de calcul a indemnizației de concediu de odihnă e același de prin 2005, adică de vreo 12 ani. Iar matematica e aceiași de sute de ani.

 8. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: un salariat are CM (cod indemnizatie 14) de la 06.07.2017 pana la 08.08.2017. Am operat astfel:
  – 06.07.2017-10.07.2017: CM suportat din FS
  – 11.07.2017-31.07.2017: CM suportat din CCI
  – 01.08.2017-08.08.2017: CM suportat din CCI
  Pentru toate cele trei perioade, m-am raportat la baza de calcul a lunilor ianuarie-iunie 2017, cu un procent de 100%. Intrebari:
  1. Este corect?
  2. De la Casa de Asigurari de Sanatate recuperez suma din coloana CM-CCI impozitat? Care este procedura?
  Multumesc!

  1. 1. Da, este corect.
   2. Se generează cerere direct din SAGA. Se anexează copiile CM completate, și un extras de fișă rol de la ANAF pentru CCI. Se listează din D112 partea de creanțe (primele 3 pagini și paginile în care apar concediile). Pentru că, nu-i așa, degeaba le comunic on-line, dacă nu le dau o tonă de hârtii nu e bine.

 9. Buna ziua!
  Salariata despre situatia careia v-am intrebat mai sus, este in continuare in CM. Pe luna august, cand generez statul de salarii si decl. 112 (in SAGA), imi da urmatoarea eroare:

  ANGAJATOR:
  * EROARE – Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (1713) mai mica decat suma calculata (-5) : 1715!
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (507) diferita de suma calculata (509)!

  Ce e de facut?
  Va multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *