SAGA–sfaturi practice. Instalarea.

20 Apr 2017 | Programe | 21 comentarii3497 vizualizari

Aș dori să încep o serie de articole practice, legate de SAGA. Și încep cu primul pas: instalarea programului.

instalSAGAMulte telefoane pe asistență vin de la clienți care reclamă faptul că programul dă tot felul de erori fie la generarea unor fișiere, fie la salvarea datelor, fie la efectuarea salvărilor de siguranță.

Aceste erori sunt generate de instalarea programului, eronat, în alte locații decât în cea propusă de program.

Implicit, la instalare, se propune calea următoare: C:\SAGA C.3.0\.

Foarte mulți aleg să schimbe acea cale de instalare, dar o fac eronat, iar dintre erorile legate de schimbarea căii de instalare se remarcă în principal:

instalarea în Program Files. E una din cele mai păcătoase soluții. Nu de alta, dar începând cu Windows Vista instalarea în Program Files necesită ca programele să ruleze cu privilegii de administrator și să aibă drepturi speciale de scriere în acel folder. Pentru ca SAGA să aibă aceste drepturi e necesar ca utilizatorul să le acorde explicit. Nu vă recomand să instalați SAGA în folderul Program Files. 

instalarea programului în locații monitorizate de programe de sincronizare în cloud. De exemplu în folderul monitorizat de Dropbox, Google Drive sau One Drive. Sincronizarea pornită permanent poate duce la coruperea datelor. Nu instalați programul într-o astfel de locație. Folosiți Dropbox, Google Drive, One Drive sau soluțiile similare pentru backup de date nu pentru instalarea programului în ele.

instalarea programului pe stickuri de memorie sau pe HDD externe ce sunt duse de la un PC la altul. Trebuie să înțelegeți că programul instalează odată cu fișierele sale și fișiere sistem ce nu sunt stocate în folderul său ci la nivelul sistemului de operare. Ori instalând pe un HDD mobil sau stick atașat la calculator instalați numai pe acel calculator acele fișiere. Dacă ulterior mutați stickul sau HDD pe un alt PC pe care acele fișiere nu există programul fie nu va funcționa defel sau va cere cod de activare, fie anumite funcții ale sale nu pot fi utilizate. În plus pot apărea probleme legate de activarea programului.

Dacă aveți mai multe partiții pe HDD e recomandabil să instalați SAGA pe o partiție diferită de cea a sistemului de operare. Astfel o instalare în D:\SAGA C.3.0\ este ok dacă D e o partiție a HDD pe care aveți instalat sistemul de operare.

De aceea dacă instalați programul evitați aceste metode de instalare. Veți evita problemele inerente generate de abordări eronate ca cele de mai sus.

21 comentarii

 1. Daca pe calculator am 2 HDD-uri pot instala Saga pe cel de-al 2-lea HDD pe care nu e instalat sistemul de operare ?

  1. Normal. De ce nu ați putea? Doar în Program Files sau în foldere de tip One Drive, Dropbox, Google Drive sau similare nu se poate instala.

 2. Stie cineva unde gasesc manualul aplicatiei Saga, in special partea cu instalerea si importul din REVISAL?
  Terbuie sa am local settings pe romana sau engleza?

 3. Buna ziua.
  Imi puteti spune daca se poate instala Saga pe un dispozitiv NAS de la Synology? De exemplu pe un DS918+…
  Multumesc.

 4. buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti cum procedez in Saga atunci cand preiau o firma cu angajati, referitor la calculul concediilor de odihna. Angajatii au lucrat dinainte de a prelua eu firma. Nu am valorile ca sa fac media veniturilor pe ultimele 3 luni. Cum le calculez concediul de odihna in acest caz?
  Multumesc.

 5. Buna ziua,
  Inteleg ideea ca nu se poate actualiza softul saga daca este pus pe un NAS. Intrebarea mea este urmatoarea, se pot pune bazele de date cu care lucreaza SAGA pe NAS?

  Multumesc

 6. ne puteti recomanda o solutie pentru instalarea in NAS?

  Ce ar trebui sa avem in vedere la instalrea SAGA pe NAS?

  Dropbox functioneaza exact ca un NAS, care ar fi diferenta in NAS si Dropbox?

  Multumesc

  1. Dropbox nu funcționează ca un NAS. El are funcția de sincronizarea ce poate da peste cap fișierele. NAS e suport de stocare în rețea, nu sincronizează fișierele în două sensuri cum o face dropbox.
   Puteți copia tot folderul SAGA de pe calculatorul cu windows, pe care l-ați instalat/actualizat. Pe stațiile client setați calea către baza de date pe NAS și IP-ul acestuia.

 7. Buna seara,
  Vreau sa preiau o noua firma in SAGA. Am de la contabilul anterior baza de date ca un fisier cu extensia sql. Pot sa-l preiau in SAGA? Cum?
  Multumesc.

  1. Nu știu ce fișier ați primit, dar fișierele ce se pot restaura în SAGA sunt arhivele generate de program, arhive ce au extensia ZIP.

 8. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea pb.
  Evidenta contabila a firmei este tinuta de o firma de conta in win mentor.
  Pentru evidenta operativa zilnica firma mea inregistreaza prin programul Saga: intrari, iesiri si in registru de casa si jurnal de banca incasari clienti si plati furnizori.
  As dori de la 1 ian 2020 sa renunt la firma de conta si sa inregistrez toata evidenta contabila in SAGA(am abonament saga contabilitate si stocuri) cu un contabil angajat.
  Va rog sa ne sfatuiti cum sa preluam corect balanta din win mentor avand in vedere ca avem inregistrari partiale in saga.
  Multumim.

  1. Vă creați o firmă nouă în care preluați automat datele din firma veche cu ianuarie 2020 apoi modificați preluarea datelor în așa fel încât soldurile contabile preluate să fie cele din Winmentor. De asemenea verificați/corectați datele preluate în intrări/ieșiri ca facturi neachitate/neîncasate.

 9. Buna ziua,
  Corectiile de solduri in saga vor permite si reglarea coloanei de total sume in balanta din saga astfel incat sa corespunda cu cele din winmentor?
  Multumesc.

 10. Buna ziua!
  Am inceput procesul de actualizare al programului SAGA C.3.0.569, am introdus utilizator, parola si mi-a aparut codul de identificare, dar nu gasesc nicaieri codul de activare (contabilitate si stocuri).
  unde le-as putea gasi?

  1. În contul de utilizator.
   Vă rog să țineți seama că pe blog nu se oferă asistență. Apelați direct la serviciul de asistență clienți, mai ales pentru chestiuni legate de licență.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *