Proiecte legislative. Dezbatere publică.

14 Jul 2014 | Diverse | 0 comentarii538 vizualizari

Taxe3Am postat zilele trecute proiectele noilor coduri, cel fiscal și cel de procedură fiscală. Ulterior publicării acestora, oamenii au început o analiză a acestora. Din prima analiză, sumară, a codului fiscal a rezultat că există intenția de majorare substanțială a impozitelor și taxelor locale. Nu ar fi o problemă în sine creșterea acestora, pentru că, într-un fel, e normal ca acestea să sufere unele modificări și unii dintre noi știm asta.

Ei bine, deși dezbaterea publică e normală și presupune unele beneficii în sensul că o astfel de dezbatere poate scoate la iveală eventuale aberații sau lipsuri ori, de ce nu, abuzuri de lege, ministerul finanțelor e sensibil nu la dezbaterea publică. Nu.

Ministerul de finanțe a retras de pe pagina sa de internet cele două proiecte.Și dă un comunicat pe această temă:

 

În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale.

În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României.

Adică a retras proiectul din dezbatere publică la rugămintea primului ministru. Ok, dar de ce? Care ar fi motivul retragerii? Pentru a fi analizat în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Păi mi se pare doar mie sau e un non sens aici? Și doar mie mi se năzare să-mi pun, în această situație, tot felul de întrebări?

– Guvernul și primul-ministru nu au știut că MF intenționează să pună în dezbatere publică aceste coduri? Mă cam îndoiesc. Există declarații ale oficialilor din MF, de circa doi ani, pe această temă. Și dacă totuși nu au știut. să înțeleg că MF face ce-i trece prin cap fără să informeze primul-ministru?

– cum vine asta: “să fie analizate în Guvern înaintea începerii dezbaterii publice”? Păi aia a început atunci când MF a postat proiectele pe site, că de aia le-a postat. Să înțeleg că de fapt dezbaterea publică nu a început atunci? Le-a postat așa “la vrăjeală”? Să fie și ele acolo?

– de ce ar discuta în Guvern, o grămadă de nespecialiști, niște coduri pe care și specialiștii au uneori dificultăți a le înțelege? Ce rezultate ar avea o astfel de discuție? Alta decât cea pe marginea impactului asupra imaginii politice a unuia sau altuia? Mă cam depășește asta. E ca și cum aș discuta eu despre tehnica pilotării supersonicelor și a efectelor gravitației asupra oului de struț? Adică aș fi total pe lângă.

– zice MF în comunicat că intenția Guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă și transparentă. Ok! Dar atunci de ce retragi proiectele de pe site? Deschis și transparent înseamnă să fii de acord și că unele chestii pot fi modificate nu să te ascunzi și să fugi la primele critici.

– măsurile dorite de Guvern ar fi cele de continuare a creșterii economice și limitarea extinderii poverii fiscale. E de râs când vine de la un Guvern ce discută introducerea unui impozit forfetar ce are o metodologie de stabilire a bazei de impunere, extrem de subiectivă. Și care nu prea duce la creștere economică și nici nu prea limitează povara fiscală. Probabil supra acciza și impozitul pe construcții se numesc tot limitări ale poverii fiscale.

– și iarăși nonsens: “Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României.” Cum adică? După discuții cu specialiștii va fi decisă modalitatea în care se va concretiza modificarea codurilor? Păi nu era vorba că se va discuta în Guvern, înainte de dezbaterea publică? Sau nu mai înțeleg eu ce e aia dezbatere publică? Adică se va discuta cu unele persoane, nu public, după care se va adopta sau dezbate în Guvern și abia apoi se va pune în dezbatere publică? Mda, e ca și OUG 8/2013. Cine e curios să vadă cum a fost dezbaterea publică pe această ordonanță e invitatul meu. Probabil așa va fi și aici.

– ei bine am ajuns și la Parlament. Cel plin de specialiști în fiscalitate ce va aproba/modifica ceea ce a aprobat Guvernul. Mda.

Eu cred că vom avea un nou proiect abia după alegerile din anul ăsta. Asta dacă vom avea același Guvern. Și avem toate șansele ca noile coduri să apară prin decembrie cu aplicare din ianuarie.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *