Proiect raportări semestriale. Mici modificări în planul de conturi.

25 Jun 2018 | Contabilitate | 3 comentarii843 vizualizari
raportari-semestriale

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul pentru raportarea semestrială pentru anul 2018.

Vor depune această raportare, ca în anii precedenți, cei care la 31 decembrie a anului anterior au avut cifră de afaceri mai mare de 220000 lei.

Spre deosebire de bilanțul anual, dacă greșiți ceva la această raportare o veți putea redepune prin internet fără probleme.

Profitând de acest proiect, MF, a decis după vreo doi ani să introducă un cont dedicat impozitului specific. Astfel se propune ca 441 “Impozitul pe profit/veni” să se numească “Impozitul pe profit și alte impozite”.
Pe lângă sinteticele de grad 2 – 4411 “Impozitul pe profit” și 4418 “Impozitul pe venit” se va introduce un cont nou, 4415 “Impozitul specific unor activități” – ca un cont de pasiv și, similar, la cheltuieli se va introduce un cont nou 695 “Cheltuieli cu impozitul specific unor activități” – cont de activ.

De asemenea, după ani și ani în care firmele au creat și utilizat analitice distincte la 623 “Cheltuieli de protocol și reclamă”, pentru a defalca cheltuiala de protocol, deductibilă limitat, de cea de reclamă – deductibilă integral, MF a decis ca 623 să fie împărțit în două sintetice de grad doi, introducând două conturi sintetice de grad 2 – 6231 “Cheltuieli de protocol” și 6232 “Cheltuieli de reclamă și publicitate”.

Aceste conturi – 4415, 6231, 6232 și 695 – se introduc atât în planul de conturi pentru societăți comerciale cât și în cel pentru ONG.

Dacă se va publica acest ordin, va trebui să stornați sumele din conturile în care ați înregistrat impozitul specific și cheltuiala aferentă acestuia, și din analiticele contului 623 și să le înregistrați în noile conturi.

3 comentarii

  1. “Spre deosebire de bilanțul anual, dacă greșiți ceva la această raportare o veți putea redepune prin internet fără probleme.” Ne puteti spune unde este trecuta in legislatie aceasta prevedere? Multumim anticipat.

    1. Nicăieri. Interdicția de a depune situații financiare multiple este înscrisă în legea contabilității. Iar prevederea de acolo se referă la situații financiare anuale. La iunie nu vorbim despre situații financiare anuale ci despre o raportare contabilă.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *