Norme cod fiscal.

23 Mar 2013 | Legislatie | 36 comentarii1107 vizualizari

accounting2După cum știți deja, acum câteva zile au apărut modificările aduse la normele de aplicare a codului fiscal. Acestea au fost modificate prin HG 84/2013.

Ca urmare a modificării lor și definirii conceptului de factură simplificată, reiau și eu aici avertismentul legat de deducerea TVA pe bonurile fiscale și vă atrag atenția că, începând cu 14 martie 2013, nu veți mai putea deduce TVA din bonurile fiscale decât dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

– să aibă o valoare de până la 100 EUR
– să aibă înscris, tipărit de către aparatul de marcat fiscal al emitentului, codul de identificare fiscală a beneficiarului (aici vreau să fac o precizare: nu este nevoie de sufixul RO. Acesta este un atribut fiscal, nu e parte a codului fiscal. Codul fiscal este strict partea numerică)
– să conțină următoarele elemente minime: data emiterii bonului, datele de identificare a persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, denumirea bunurilor și/sau  serviciilor furnizate și suma taxei sau informaţiile necesare pentru calcularea acesteia.

Legat de aceste noi reguli vreau să vă atrag atenția că, odată ce veți avea un astfel de bon, va trebui să țineți seama de faptul că deși scrie pe el “Bon fiscal”, el este asimilat din punct de vedere al TVA unei facturi, chiar dacă e factură simplificată, și de aceea va trebui să apară în D394.

Despre celelalte modificări și mai ales despre lipsa unor norme clare, în special pe art.71-74 cod fiscal, într-o postare viitoare.

36 comentarii

  1. limitarea e valabila si pentru firmele de paza si curierat?..ma refer un special la bonurile de combustibili…

  2. fratilor sa vedeti ce “pumn” de bonuri de genul asta vom avea de aici in colo la inregistrari…eu nu iam incurajat pana acuma pe patroni sa imi dea bonulete..dar de acum..parca vad cum se va mari volumul de munca…:)

  3. am o intrebare legata de deductibiliatea bonurilor.
    toata lumea vorbeste despre faptul ca bonul de casa daca nu contine acel cod fiscal tiparit nu se mai poate deduce TVA ul, dar cheltuiala cu produsul respectiv este deductibila sau nu?

    1. Sunt următoarele situații, de la 14 martie:
      – bonuri fiscale însoțite de factură – dacă se referă la bunuri și servicii în legătură cu activitatea economică a firmei – vor da drept de deducere atât pentru TVA cât și ca o cheltuială
      – bonuri fiscale neînsoțite de factură:
      a. bonuri de până la 100 EUR și care au codul fiscal al beneficiarului tipărit pe ele: sunt, fiscal, facturi, facturi simplificate și vor da drept de deducere atât pentru TVA cât și pentru cheltuieli în aceleași condiții ca o factură sau bonuri însoțite de factură
      b. bonuri fiscale indiferent de valoare ce nu au înscris codul beneficiarului – nu dau drept de deducere pentru TVA, TVA devenind o taxă nerecuperabilă și se va include în prețul de achiziție al bunurilor/serviciilor achiziționate iar pentru cheltuieli vor da drept de deducere integral sau parțial dacă se vor anexa la un decont de cheltuieli sau vor avea atașat un NIR făcându-se dovada intrării în gestiune a bonurilor.
      Am și o mică precizare de făcut. Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale, trebuie să conțină denumirea bunurilor/serviciilor achiziționate, de aceea un bon pe care scrie “Materiale”, “Chimice”, ‘Electrice”, “Papetărie”, sau orice denumire generică, indiferent că are sau nu codul fiscal al beneficiarului înscris pe el sau este însoțit de o factură pe care scrie la fel, nu este un document în baza căruia să se deducă TVA și cheltuiala.

  4. o sa se introduca aceasta optiune si in SAGA C la urmatoarea versiune, ceea ce ramane de vazut este cum o sa facem cu evidentierea bonurilor care se vor deduce si vor trebui să apară în D394 fata de cele pe care oamenii le cer pentru ei

    1. Bonurile ce îndeplinesc condițiile pentru a fi tratate ca facturi simplificate, nu vor mai fi considerate, din punct de vedere fiscal, bonuri fiscale ci facturi. Ca urmare se vor trata exact ca o factură: vor apărea în D394, vor fi documente justificative egale cu factura, etc.

  5. Si asa avem o noua contradictie intre legile care reglementeaza acelasi domeniu, fara ca sa fie puse de acord …
    Conform Codului Fiscal, factura simplificata trebuie sa contina “identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate”.
    Conform OG.28 privind casele de marcat, bonul fiscal trebuie sa contina “denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat”.

    Ca sa nu ne mai intrebam ce o fi vrut astia sa zica prin “identificarea tipului” …

  6. @Cristi
    ma refeream la felul in care eu, furnizor, o sa stiu care din cele 50-60 de bonuri emise in fiecare zi trebuie sa le evidentiez in D394 …

  7. eu totusi nu am inteles daca alimentez de exemplu la un tir ii fac plinul dupa noile reguli acuma la bonul fiscal imi trebuie si factura sau daca e trecut CUI si elementele de identificare nu imi trebuie si factura atasata la bon? eu asta nu inteleg de loc

  8. In cazul unei societati care desfasoara activitatea de taximetrie,neplatitoare de TVA,bonurile de combustibil nu sunt deductibile daca nu au codul fiscal trecute pe bon?

    1. Ba sunt deductibile, dar veți avea nevoie de decont de cheltuieli sau NIR. Dar ar fi de preferat o factură sau să fie înscris CUI pe el pentru a evita discuțiile inutile cu unii de prin ANAF.

  9. @Cristi o intrebare
    in lege se precizeaza ca:
    “prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului”
    Deci prin “codul de inregistrare in scopuri de TVA” se intelege si RO din punctul meu de vedere.
    Partea numerica nu este doar CUI’ul???

  10. daca un client al meu emite bonuri la casa de marcat cum o sa se separe la sf zilei ca sa apara separat in d 394 incasarile?

    1. Bonurile ce înlocuiesc facturile simplificate şi facturile încasate cu bon de casă se vor opera pe clientul pentru care s-au emis, scăzându-se din totalul raportului Z zilnic.

  11. apoi, pentru perioada in care modifici modul de imprimare a casei de marcat, nu ai voie sa deduci TVA-ul aferent? :/

    1. Nu înțeleg la ce vă referiți! La care reguli? Aici e vorba de achiziții nu de vânzări. E vorba de exercitarea dreptului de deducere nu de colectare și e vorba, nu în ultimul rând, de cum trebuie să procedeze o firmă atunci când primește de la altă firmă bon fiscal și vrea să-și deducă TVA din acel bon.

  12. am deschis un pfa neplatitor de TVA si am cumparat registre, facturier si chitantier pe un bon fiscal care are trecut RO. Nu am primit factura pe motiv ca e sub 100 eur valoarea. Eu pot sa deduc aceasta cheltuiala ?imi

    1. Pe de o parte, motivul refuzului este hilar, pentru că nu valoarea achiziţiei contează. De fapt nu numai. Factura se eliberează la cerere, indiferent de valoarea achiziţiei. Pe de altă parte, bonul fiscal cu o valoare de până la 100 EUR, ce are înscris codul fiscal al beneficiarului şi toate celelalte elemente: denumirea produselor, cantitatea, prețul și valoarea acestora, este o factură simplificată. Așa că, de fapt aveți deja factură pentru ceea ce ați cumpărat.

  13. Am deschios o firma neplatitoare de tva deci nu pot deduce tv-aul,dar introduc tot felul de bonuri ex: apa plata,detergenti,benzina,desi nu am cui-ul trecut pe bonuri.
    Pe mine ma intereseaza daca pot deduce aceste bonulete in ideea sa reduc impozitul pe dividente,se poate?
    Multumesc

    1. Nu e chiar ok.Din punct de vedere fiscal dividend e și orice cheltuială efectuată în interesul direct al acționarului. Dacă nu aveți CUI înscris pe bonuri atunci puteți înregistra acele bonuri dacă le anexați unui decont de cheltuieli sau dacă întocmiți NIR pentru bunuri.

  14. Am un act emis la Judecatoria sectorului 1 si reprezinta o intelegere intre soti prin care se stabileste ca sotia , petru drepturile ei asupra firmei este de acord sa primeasca sulta 25 000 euro si sotul ramine cu firma. Va rog sa ma ajutati cum inregistrez. Este un debitor

    1. Nu este un debitor. În contabilitatea firmei suma se va înregistra pe cheltuieli. Pe 6583 în opinia mea. Și se va reține impozit pe venituri din investiții. Suma stabilită e una brută și este supusă impozitării.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *