Parlamentul României a adoptat Legea 50/2013, lege prin care modifică legea evaziunii fiscale, Legea 241/2005.
Ce se modifică?
Se modifică articolele 3, 4, 5, 6 și 9. În esență se dublează sau se înăspresc sancțiunile pentru fapte de evaziune fiscală:
– dacă un contribuabil nu refăcea, cu intenție deși putea să o facă, documentele de evidență contabilă distruse, în termenul stabilit de organele de control, era infracțiune și se pedepsea cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei.
– acum, după modificare, contribuabilul ce, cu intenție sau din culpă, nu reface documentele de evidență contabilă distruse, comite o infracțiune ce se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, amenda fiind eliminată.
– refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație, se pedepsește acum cu închisoare de la un an la 6 ani, în loc de 6 luni la 3 ani cât era înainte.
-împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale se pedepsește cu închisoare de la unu la 6 ani acum, în loc de 6 luni la 3 ani cât era anterior.
– se modifică și art.6, celebrul articol 6 despre care am mai scris, cel ce prevede ca fiind faptă de evaziune fiscală neplata cu intenție în termen de 30 de zile de la scadență a obligațiilor reprezentând impozite și contribuții sociale cu reținere la sursă. Acum această faptă, săvârșită cu intenție, se pedepsește cu închisoare de la unu la 6 ani în loc de 1 până la 3 ani.
– articolul 6 este unul ce duce la destul de multe abuzuri ale fiscului, ce în încercarea de intimidare a firmelor mici fac sesizări penale, pe bandă rulantă, pentru neplata reținerilor din salarii. Fără a demonstra intenția un element extrem de important. Și se ajunge la situații aberante. Culmea e că societăților mari, vedeți lista contribuabililor mari ce au restanțe, nu le face nimeni nimic pe aceiași lege pe motiv că…nu există intenție. Hilar, nu?