Modificări fiscale de la 1 noiembrie – facilități reduse, CASS introdus.

29 Oct 2023 | Legislatie | 75 comentarii58171 vizualizari
Mici modificări, actualizări

Zilele trecute, a fost publicată Legea 296/2023 în Monitorul Oficial 977/2023. Această lege este celebra lege privind pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea și care tocmai a fost declarat constituțional de către Curtea Constituțională. Legea aceasta aduce o serie de modificări la mai multe legi din zona financiar-contabilă, disciplinei financiare, respectiv Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală.

O parte din aceste modificări intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2023. Iar o altă parte intră în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2023. De asemenea, legea modifică codul fiscal pentru partea de impozit al microîntreprinderilor și de taxare a contribuțiilor sociale de sănătate, mai ales a celor datorate de către persoane fizice pentru activități independente.

Să începem cu ce se modifică de la data de 1 noiembrie 2023.

Se tratează unitar facilitățile acordate celor ce lucrează în IT, construcții, agricultură și industrie alimentară și se și reduc din aceste facilități. Altfel că începând cu data de 1 noiembrie 2023:

 • Facilitățile se acordă exclusiv pentru venituri brute din salarii, respectiv asimilate salariilor realizate de persoana fizică, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, după caz, dar numai pentru sume a căror valoare brută este de maxim 10.000 lei.
 • Facilitățile se acordă pentru un singur contract individual de muncă, respectiv pentru acel contract de muncă aferent funcției de bază, așa cum este aleasă ea de către persoana care beneficiază de facilități. De exemplu: dacă o persoană are un contract de muncă la firma A – din domeniul construcțiilor – cu normă întreagă și un contract cu normă parțială la firma B – tot din domeniul construcțiilor, atunci va beneficia de facilități doar la una din aceste societăți. Numai la acea societate la care are funcția de bază.
 • Facilitățile în cazul contractului individual de muncă cu normă parțială se vor calcula prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul specific în situația celor din construcții, agricultură și industrie alimentară, respectiv salariul minim brut pe țară în cazul celor din IT.
 • Sumele ce depășesc venitul brut lunar de 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

De la 1 noiembrie 2023, cei din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară, facilitățile vor fi acestea:

 • Cota CAS se va reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea 411/2004. Aici e o modificare esențială – nu mai există procentul de 3,75% cu care se va reduce cota de CAS. Acum acel procent poate să fluctueze în funcție de cum și dacă se modifică în legea 411/2004 la art.43. În aceste condiții reducerea CAS ar fi una cu 3,75% până la 31 decembrie 2023 și de 4,75% de la data de 1 ianuarie 2024 – dacă nu se modifică art.43 din legea 411.
 • Scutire de impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor pentru venituri brute lunare din salarii și asimilate lor, până la un venit brut lunar de maxim 10.000 lei lunar.

Tot de la 1 noiembrie 2023, toate aceste persoane de mai sus, respectiv salariați din domeniul IT, domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, vor datora și vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru toate veniturile din salarii și asimilate salariilor. Așadar scutirea de CASS va dispărea.

Și în cazul lor, contribuția de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale de sănătate, calculate prin aplicarea cotei de 10 % asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează CASS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ. În cazul în care CASS ar fi mai mic decât cel calculat la salariul minim brut pe țară, angajatorul va suporta diferența.

Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se calculează diferențele de contribuții sociale, pentru toți salariații, indiferent de domeniul de activitate, este cel stabilit prin HG 900/2023 și nu este cel stabilit la nivel de domeniu de activitate.

De exemplu: Pentru un salariat care este angajat cu contract de muncă cu normă parțială în într-o firmă cu activitate în domeniul agriculturii, de exemplu, cu salariu de încadrare în sumă de 2.000 lei și care nu se încadrează în excepțiile prevăzute de Codul fiscal pentru plata diferențelor de contribuții sociale, Angajatorul va calcula și va plăti CASS la o bază de calcul egală cu suma de 3300 lei, adică suma reprezentând salariul minim brut pe țară în luna noiembrie 2023, suportând diferența între suma astfel calculată și cea calculată asupra bazei de calcul de 2.000 lei, reprezentând salariul efectiv realizat de către salariat.

Așadar de la 1 noiembrie 2023

 • scutirea de impozit pe venituri din salarii pentru salariații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară se va acorda doar la funcția de bază și doar pentru veniturile brute din salarii și asimilate lor de până la 10.000 lei. Pentru partea care depășește 10.000 lei precum și pentru salariile obținute în afara funcției de bază nu va exista scutire de impozit pe venit din salarii.
 • CAS se va calcula în cotă redusă la funcția de bază și doar până la venituri de 10.000 lei, indiferent de câte locuri de muncă au salariații din aceste domenii. Salariații pot opta pentru taxarea cu cota integrală de CAS – 25% – caz în care vor înregistra în contul lor de pensii private contribuție pentru această perioadă. Dacă nu optează pentru taxarea cu cota normală de 25% și vor alege să li se rețină cota redusă atunci pentru această perioadă nu vor acumula nimic în contul pensiei private pentru această perioadă.
 • CASS se va aplica în cotă de 10% la venitul brut din salarii pe fiecare contract de muncă.

 

75 comentarii

 1. am inteles din textul legii ca doar scutirea de impozit nu se plica la cei care n-au functia de baza, adica cas va ramane 21.25%, nu 25

   1. Dar,noi toți ceilalți care muncim cu norma întreaga și cu un salariu minim pe economie,de ce nu beneficiem de reduceri de CASS? Tragem ca robii,muncim și 45 / 100 ii ia statul! Avem și noi familii de întreținut! Eu muncesc singura,soțul nu muncește are vârstă de 60 de ani ,nu îl mai angajează nimeni! Are și probleme de sănătate! Iar putinii bănuți care ii iau la salar a ia facem fata cheltuielilor! Statul încurajează lenea și alcoolicii, care stau pe alocațiile copiilor și pe ajutoarele sociale!

   2. De unde anume din lege reiese acest lucru? Pana acum in constructii se platea CAS redus doar pentru primii 10 000 lei, acum la IT nu este acelasi lucru ?

    1. Nu este adevărat. CAS redus se calcula la tot. Doar impozit și CASS se calcula și se va calcula peste 10000 lei.

    2. Va rog sa ma lămuriti , cei in domeniul construcțiilor nu mai primim acel ajutor de cas ?

    3. Ba da. Singurele facilități rămase sunt scutire de impozit pe salarii fa funcția de bază și reducerea CAS cu 3,75 puncte procentuale – ambele aplicabile la salarii de până la 10.000 lei.

 2. Și dacă este pensionar și are contracte cu o ora, 500 lei per contract, și venitul depășește 4000 lei se calculează cass pentru fiecare contract la 3300 lei?

 3. Daca am un contract de munca de 8 ore la o firma de consultanta ca functie de baza si un contract part time la o firma de constructii de 2ore/zi, inteleg ca nu se aplica facilitati la acesta, insa mai sunt obligata sa stabilesc salariul orar pornind de la minimul pe constructii de 4582, sau pot de la cel de 3300?

  Multumesc

  1. Am completat articolul să fie puțin mai clar. Nu vi se aplică facilități în sensul că vi se va calcula și reține impozit pe salarii la al doilea CIM. Doar atât.

 4. In cazul programatorilor, cota CAS se reduce cu 3.75%, respectiv 4.75% pentru intreg venitul sau plafonat la 10.000 lei?

  1. Pentru venitul brut. Doar la impozit există o reducere a facilității în sensul că scutirea de impozit se face doar la funcția de bază.
   Dar și reducerea e opțională la CAS.

  2. Daca pe langa functia de baza exista si contracte cu timp partial,a caror valoare insumata depaseste salariul minim,nu se aplica scutirile?Ca initial asa am inteles.

 5. Buna ziua. Toate aceste modificari se aplica incepand cu veniturile lunii noiembrie? asa inteleg din ART.VII al Legii 296/2023. Multumesc.

 6. Buna ziua,

  Imi cer scuze, dar nu inteleg:Tot de la 1 noiembrie 2023, toate aceste persoane de mai sus, respectiv salariați din domeniul IT, domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, vor datora și vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru toate veniturile din salarii și asimilate salariilor. Așadar scutirea de CASS va dispărea.

  Cei din domeniul IT au avut contributia la CASS dintotdeauna.
  Intr-adevar cei din constructii si agricultura pana in 10.000 erau scutiti, dar cei din IT nu, nu este asa?

 7. Citez ” Pentru un salariat care este angajat cu contract de muncă cu normă parțială în într-o firmă cu activitate în domeniul agriculturii, de exemplu, cu salariu de încadrare în sumă de 2.000 lei și care nu se încadrează în excepțiile prevăzute de Codul fiscal pentru plata diferențelor de contribuții sociale, Angajatorul va calcula și va plăti CASS la o bază de calcul egală cu suma de 3300 lei,”
  Nu cumva la o baza egala cu 3300-200 lei ?
  Era in oug 168/2022 o astfel de prevedere, la articolul XXXVII , litera d. Mai este valabila ?

  1. Mai este valabilă, problema pentru octombrie este că cei 200 se acordă numai dacă salariul de bază este de 3300 lei, iar la cei din agricultură și industrie alimentară nu este așa. De asemenea diferențele de CAS și CASS apar în cazul celor care nu realizează salarii egale cu cel puțin 3300 lei.

 8. Bună,contractul valabil din data de 01.11.2023 trebuie înregistrat cu salariu de 4.582?s-a aprobat,ca nu găsesc…oug
  Mulțumesc

  1. Da.
   Li se aplică și lor plafonarea încasărilor și plăților numerar
   De la anul le va crește suma de plată pentru CASS

  1. Incredibil. Zău. Întrebarea dva arată nu doar că nu ați citit legea ci și că nici până acum nu ați citit-o și nici nu ați citit răspunsurile pe care m-am străduit să le dau la fiecare întrebare de aici. Și mai sunt întrebări legate de salarii.
   Mă repet: NU există nicio limitare în privința plății salariilor în numerar. Firma poate plăti numerar salariile angajaților indiferent că acestea sunt 10 lei sau 100.000 lei indiferent că un salariat are 1.000 lei salariu net sau că are 20.000 lei salariu net.

 9. Citez “Facilitățile în cazul contractului individual de muncă cu normă parțială se vor calcula prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul specific în situația celor din construcții, agricultură și industrie alimentară, respectiv salariul minim brut pe țară în cazul celor din IT.”
  Sa inteleg prin asta, ca daca am un contract de munca cu timp partial de 2 ore in constructii cu un salariu de 2800 lei aplic reducerea de impozit doar pentru 2500 lei(in cazul salariului minim de 4000 lei)?

 10. Buna ziua.Societate profil productie si vanzare/montaj tamplarie.Notiunea de fragmentare cum se intelege?
  spre exemplu 1- o factura emisa catre PJ in valoare de 3600 ron. plata de 1000 ron cu chit si restul prin banca este corect? se considera fragmentare sau plata partiala?
  ex.2- catre PF oferta de pret a lucrarii 7000 ron . achita avans 2000 ron cash,bon fiscal cu factura de avans, urmand sa achite cash diferenta de 5000 la montaj . se considera fragmentare sau plata diferenta ?

  Dpdv fiscal ce inseamna fragmentarea unei facturi cu valoare peste limita permisa (1000 pj si 5000 pf)?
  1.Nu este permisa deloc plata numerar,corect ?
  2.Dar plata numerar+ transfer bancar diferenta este legal?
  Sau cazul 3, facturi cu sume peste limita permisa se achita doar prin banca sau card?
  Am discutii cu clientii in acest sens. Multumesc.

  1. O factură de 3600 lei poate avea încasare/plată numerar de maxim 1000 lei restul trebuind fi încasat/plătit doar prin bancă. Nu este voie ca la acea factură să aveți 3 chitanțe de câte 1000 lei și una de 600 lei. Sau să aveți chitanțe numerar care cumulate să depășească 1000 lei – asta ar fi fragmentarea plăților.
   Da se consideră fragmentare în vederea ocolirii restricțiilor de plată numerar. Un contract întocmit conform legii pentru vânzare cu plată în rate permite plăți în numerar pentru fiecare rată în parte. Pentru astfel de contracte consultați un avocat.

 11. Buna ziua, pentru un angajat cu norma partiala in constructii cu salariu de baza de 2000 lei, ce are norma intreaga si functia de baza in alta unitate (la stat, cu salariu peste salariul minim pe economie) se poate beneficia de facilitati? Dar in varianta daca ar avea norma partiala in constructii cu salariu de 4582?

 12. Buna ziua,
  Avem salariati care au functia de baza in alt domeniu, iar contractul cu timp partial la noi- constructii. Nici ei nu mai beneficiaza de facilitati fiscale, sa inteleg?!

 13. Buna ziua,

  Am nelamurire legata de formula de calcul pentru IT.

  Exemplu pentru BRUT: 15000 RON, CAS 21.25%/25%: 3375 RON, CASS 10%: 1500 RON

  Formula din presa: Impozit pe venit: (15000 – 3375 – 1500) * (1 – 10000 / 15000) * 10% = 338 RON, Venit: 15000 – 3375 – 1500 – 338 = 9787 RON

  Formula care cred eu ca este corecta: Impozit pe venit: (15000 – 10000) * 65% * 10% = 325 RON, Venit = 10000 * (65% + 3.75%) + (15000 – 10000) * 65% * 90% = 9800 RON

  Ce parere aveti?

  1. Prima formulă este corectă.
   Legea spune să există scutire de impozit pe venit pentru venituri de până în 10.000 lei, dar impozitul se determină prima dată pe total și proporțional se determină cel aferent scutirii.

   1. Interesant. Credeam ca se impart calculele in doua, ce este sub 10000 si ce este peste 10000. Parea mai simplu asa.
    Pentru tichetele de masa se plateste doar CASS, unde intra in formula?

    1. Pentru tichetele de masă nu se plătește niciun CASS încă. Doar din 2024. Se va scădea exact cum se scade acum CAS.

   2. Nu inteleg cum vor intra bonuri in prima formula. Se plateste doar CASS, nu ar trebuie sa afecteaza impozitul pe venit.

    1. Citiți codul fiscal partea de impozit pe venituri din salarii. Și vedeți cum se stabilește baza impozabilă.

   3. Daca formula care include si bonurile este urmatoarea:
    Impozit pe venit: (15000+bonuri – 3375 – 1500) * (1 – 10000 / (15000+bonuri)) * 10%
    Pentru brut=9400 lei si bonuri=600 => ca nu se plateste nimic impozit pe venit, deci bonurile nu ar intra deloc in formula.
    Pentru IT, pentru bonuri se aplica doar CASS, nu zice nimic de impozit pe venit.
    Eu vad o problema cu introducerea bonurile in formula, var rog sa-mi explicati neintelegerea daca puteti.

    1. Vă repet: bonurile intră în venitul brut din salarii, iar contribuțiile sociale se scad în momentul în care se determină baza impozabilă.

    1. Până la 10.000 se aplică o cotă redusă, iar peste 10.000 se aplică o cotă întreagă.

 14. Buna ziua
  Daca iau dividende in octombrie 2023 la ce procent platesc santate? 10% din suma? sau ma incdare in plafoanele anterioara si platesc dupa suma la care ma incadrez?

  1. 10% din suma reprezentând dividende, dar nu la o sumă mai mare decât plafonul maxim de 24 de salarii minime. Așadar dacă aveți 100.000 lei dividende și 24 de salarii minime înseamnă 79200 lei, veți plăti CASS de 7920 lei.
   Dacă dividendele sunt între 12 și 24 de salarii minime veți plăti la 12 salarii minime.

 15. Buna ziua . Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele :
  Persoana fizica ( pensionar ) are venituri din :
  1. dividende ;
  2. inchirieri ;
  3. arenda ;
  4. Cum plateste CASS ? – pe fiecare fel de venit sau se cumuleaza veniturile si se achita la suma totala ?
  5. Dar pentru o persoana ( cu aceleasi venituri ) care nu este angajat si este administrator la o firma ?
  Multumesc.

  1. În ambele cazuri se cumulează.
   Începând cu anul 2024 cei care au venituri din activități independente vor plăti pentru acestea separat.

 16. Buna seara. Rog un mic ajutor privind calculul salariului net in agricultura pornind de la urmatoarele informatii:
  *brut 10000 lei
  *spor 200 lei
  *tichete masa 735
  Programul saga retine impozit doar pentru tichete. Oare nu ar trebui sa se retina si pentru sporul de 200 lei pentru ca depaseste limita impusa de 10000 lei brut?
  Multumesc anticipat pentru timp si raspuns

 17. Buna ziua, o pensionara care este si salariata cu norma partiala in constructii, 1h/zi, cu salariu de baza de 1500 lei, poate sa beneficieze de facilitati?
  1- venitul se impoziteaza?
  2-CASS se calculeaza la salariul minim sau la 1500 lei?
  3- CAS se calculeaza cu cota de 21,25% sau cu 25%?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

  1. Poate beneficia dacă acel loc de muncă este ales ca fiind cel la care are funcția de bază.
   În acest caz se aplică toate facilitățile pentru construcții.
   Pensionarii sunt exceptați de la calculul contribuțiilor la salariul minim. Ele se vor calcula la salariul realizat.

 18. Buna ziua,
  Va rog frumos , as dori sa va intreb care este parerea dvs personala in legatura cu optiunea de a plati 25%la cas in continuare, contibuind ca si pana acum la pilon 2. Inteleg foarte bine ce inseamna a contribui in continuare si a nu contribui la pilon 2. Daca as avea de ales , eu as contribui in continuare. Cei speriati si care nu vor sa opteze pt a contribui in continuare, sunt de faptul ca ar putea fi nationalizat acest fond si nu neaparat de faptul ca primesc lunar un salariu mai mic.
  Va multumesc anticipat!

  1. Personal aș opta. Nu am de unde să știu dacă se va naționaliza sau nu, dar e o opțiune care e în favoarea mea. Dacă nu aș opta aș folosi banii câștigați la net pentru o pensiei privată.

 19. Buna ziua
  Art.60 alin 2 are 3 fraze distincte :
  Prima se referă la persoanele indreptatite la scutirea de impozit.
  A doua fraza se referă la pragul de 10.000 lei pana la care persoanele indreptatite beneficiază de facilitatea fiscala referitoare la scutirea de la plata IMPOZITULUI PE VENIT .
  In cea de a treia fraza se menționează ca partea de venit peste pragul de 10.000 lei nu beneficiază de facilitați fiscale

  Ori CAS pilonul 2 nu este un impozit , banii din acest fond sunt ai celui care cotizează și va beneficia direct de acești bani personal sau chiar pot fi moșteniți

  Va rog ca in acest caz sa explicați cum vor fi virați banii la CAS pilon 2 pentru un salariat care crează programe pe calculator și are salariul brut peste 10.000 lei, fără a fi făcută cerere expres in acest sens de către angajat

 20. buna ziua. as avea o intrebare. de ce se retine cass pt luna octombrie pt un angajat in constructii, daca legea spune ca a intrat in vigoare de la 1 noiembrie 2023. mentionez ca pana acum plateam 1410 la un brut de 6000 lei, iar acum se retine 2010 (600 = 10% CAS)

  1. Nu ar trebui să se rețină dacă e contract de muncă și venitul brut este sub 10.000 lei. Sigur vi se calculează așa pentru octombrie?

 21. Buna ziua,

  vărog să-mi spuneți pentru angajați part-time pensionari este necesar să fie funcția de bază ca să nu se calculeze diferența de CASS până la 330 lei. Dacă o persoană – pensionar limită de vârstă – este angajată la o firmă de construcții 2ore/zi- cu 1146 lei- și o altă firmă tot 2 ore/zi – 1000lei – trebuie să-și aleagă una ca funcție de bază? În Codul Fiscal unde găsesc baza legală?
  Mulțumesc

  1. Dacă sunt pensionari nu se calculează diferențe de contribuții. Bifați opțiunea “Pensionar” și “Baza controibuții egală cu salariul”.
   Da, trebuie să-și aleagă o funcție de bază. Vedeți art.60 și art.76 și următoarele – facilitățile pentru impozitul pe salarii se acordă doar la funcția de bază.

 22. Am un salariat care a lucrat in octombrie 15 zile iar 7 zile a fost in cooncediu medical.
  Pentru cele 15 zile lucrate se vor deduce 200 lei din baza calcul cass sau 136lei?
  La calculul salariilor in saga programul a dedus 200 lei iar dupa ce am depus d112 am primit eroare – mi se calculeaza deducere 136lei.
  Cum sa fac ?

 23. Buna ziua,
  La o firma de constructii am un angajat care are 2 contracte si functie de baza si contract part time 2h. Pentru cel part time se mai aplica facilitatile de scutire de impozit si cas 21.25%?
  In saga imi preia automat si impozit 10% si 25% cas.
  Va multumesc!

 24. Ceea ce inseamna ca salariatul va lua mai putini bani in mana sau sunt obligata sa ii maresc brutul pentru a ajunge la netul din trecut. Mentionez ca brutul in momentul de fata pentru 2H este minim 1146Ron.
  Va multumesc!

 25. Buna ziua.
  Salariul minim pentru administratorul unei firme de constructii care are contract de mandat fara functie de baza si nu contract individual de munca este obligatoriu sa fie de 4582 lei sau poate fi de 3300 lei? Multumesc.

 26. buna ziua! ma intrebam ce se intampla in cazul unui salariat cu salariu brut de 15000 lei in IT dar care are si un concediu medical? oare cum vom calcula?

  1. Exact cum se calcula în octombrie la firme din domeniul construcțiilor sau industriei alimentare. Cu mențiunea că la indemnizația de concediu medical nu se va calcula CASS și nici impozit.

 27. Buna seara!Un pensionar,cu pensie de drept,inchide II,in aceasta luna.La total vanzari,prin declaratia unica,adauga stocul de marfa,la pret de achizitie,pe factura,catre persoana domniei sale si in acest fel,depaseste 18000,pragul pentru care se plateste CASS.Intrebarea mea este:trebuie sa plateasca 10%pt.CASS,sau este scutit,fiind pensionar?Daca trebuie sa plateasca,cum ar trebui procedat,sa-i trec factura incasata pt.stoc,pe estimat?Trebuie sa existe o cale,omul este si batran si bolnav.Va multumesc mult pentru ajutor!Seara frumoasa!

  1. Dacă venitul impozabil depășește pragul de 6 salarii minime, da are obligația plății CASS chiar dacă este pensionar.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *