Conturi noi, mici modificări la normele contabile.

07 Oct 2023 | Contabilitate | 14 comentarii13182 vizualizari

Este al treilea an în care Ministerul Finanțelor, modifică planul de conturi în cursul anului (spre finele exercițiului financiar) și introduce conturi noi ori defalcă sintetice de grad I existente în planul de conturi în sintetice de grad II. Anii anteriori a făcut asta cu contul “605 – Cheltuieli cu energia și apa”. Acum la final de an, prin ordinul 2649/2023 o face iarăși, modifică niște conturi și introduce unele noi indicând că acestea se vor folosi și în situațiile financiare a anului 2023.

Acest ordin modifică OMFP 1802/2014 (reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate) cât și OMFP 3013/2017 (reglementări contabile aplicabile ONG) precum și OMFP 2.844/2016 privind reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară.

Se vor introduce conturi noi:

Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca activ.
În debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408).
Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de management.
În debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408).
Contul 618 «Cheltuieli de consultanță»
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor de consultanță, aferente perioadei curente.
În debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanță» se înregistrează:
– sumele reprezentând cheltuielile de consultanță (401, 408).

Contul 1496 „Pierderi rezultate din reorganizări de societăți, corespunzătoare activului net negativ al societății absorbite“

Se va modifica funcțiunea conturilor 149 „Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii“ și 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit”.  Până acum la contul 691 scria doar atât “Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit”, acum au adăugat o simplă precizare, anume că în el se va reflecta impozitul pe profit determinat conform legislației fiscale.

Contul 612 – “Cheltuieli cu redevențele, locațiile de gestiune și chiriile” va fi defalcat în trei sintetice de grad II

 • 6121 „Cheltuieli cu redevențele“,
 • 6122 „Cheltuieli cu locațiile de gestiune“,
 • 6123 „Cheltuieli cu chiriile“

Contul 266 “Certificate verzi” dispare. De asemenea se elimină prevederea de la art.264 alin.4 din reglementări prin care erau incluse în categoria altor investiții deținute ca imobilizări certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, precum și certificatele verzi.

Ordinul intră în vigoare din data de 7 octombrie 2023.

14 comentarii

 1. Bună ziua, adica stornez ce aveam in cont 612 pana pe 07 octombrie si trec valoarea in cont 6123?,mulțumesc

   1. Buna ziua!
    Un raspuns,va rog!
    la contul 6123 putem crea analitice pentru a avea o evidenta a situatiei chiriilor ?

    Multumesc!

    1. Dacă nu depuneți SAFT da, puteți crea acest cont și analitice la el fără probleme. Dacă depuneți SAFT e o problemă pentru că ANAF nu a actualizat planul de conturi din validatorul SAFT motiv pentru care utilizarea conturilor nou introduse generează eroare la validare.

  1. Se vor introduce și în program. Dacă aveți nevoie să le utilizați, le puteți crea pe măsură ce aveți nevoie de ele.

  1. Se vor introduce și în program. Dacă aveți nevoie să le utilizați, le puteți crea pe măsură ce aveți nevoie de ele.

 2. Buna ziua,

  Nu se poate face ca la un alt soft din piata cu inlocuire conturi? ( inlocuire din 612 in 6123 de ex pe un interval setat de utilizator in toate notele contabile unde se gaseste contul sursa)

  Da, stiu ca se poate face din Administrare, dar acolo inlocuirea de conturi prespupune modificarea tuturor inregistrarilor din toata baza de date.

  Util este sa putem face inlocuire de conturi intr-o perioada aleasa de utilizator/user, nu inlocuire pe toata baza de date.

  1. Și dacă se înlocuiesc toate conturile, de-a lungul anilor, nu este nicio problemă de fapt. În balanța sintetică va fi la fel, în bilanț la fel.

 3. Buna ziua ! Cand le veti adauga in program ? , am dat actualizare Plan de conturi , dar inca nu le aveti introduse , multumesc !

  1. Se vor adăuga atunci când vor fi adăugate de către ANAF în validatorul pentru SAFT. În lipsa lor acolo cei care depun acest fișier, ar avea erori la validarea lui dacă le-ar utiliza. Dacă dumneavoastră aveți nevoie de ele, le puteți crea manual.

 4. Am observat ca nu s-a actualizat in Configurae salarizare noul salariu minim si nu se poate modifica manual.
  raman aceleasi deduceri? Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *