Modificarea…modificării. La presiunea opiniei publice.

10 Nov 2023 | Legislatie | 65 comentarii18888 vizualizari

Dacă nu ar fi de plâns ar fi de râs. O lege pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea și care modifica Legea 70/2015 – lege privind disciplina financiar contabilă, se modifică iarăși, revenindu-se la …forma inițială. Aproape integral la forma ei inițială.

OUG 98/2023 modifică iar legea aducând-o aproapelui la forma inițială.

Legea astfel modificată intră în vigoare de la data de 11 noiembrie 2023, dată de la care vom avea plafoane astfel:

  • Încasări în numerar de la o persoană juridică, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se vor putea face în limita unui plafon maxim de 5.000 lei/persoană
  • Magazinele de tip cash & carry pot efectua încasări în numerar de la aceleași persoane în limita unui plafon de cel mult 10.000 lei/persoană
  • Plățile, în numerar, către furnizori de bunuri sau servicii, persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se limitează la un total zilnic de cel mult 10.000 lei/zi și nu mai mult de 5.000 lei/persoană.
  • Către magazine de tip cash & carry se pot face plăți numerar de cel mult 10.000 lei/zi.
  • Avansuri spre decontare acordate, în numerar, salariaților proprii pentru plăți efectuate către persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se limitează și ele la maxim 1.000 lei/zi/salariat.
  • Încasările numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei (respectiv 10.000 lei în cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta.
  • Similar, plățile numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei (respectiv 10.000 lei în cazul magazinelor de tip cash & carry) – NU se pot fragmenta.
  • Încasări și plăți între persoane fizice (populație) și persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
  • Sunt interzise încasările și plățile fragmentate de la/către o persoană, pentru operațiunile de încasări/plăți în numerar cu o valoare mai mare decât plafonul de 10.000 lei/zi/persoană, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul zilnic.
  • Se interzic încasări și plăți în numerar efectuate cu titlu de împrumuturi între persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică și persoane fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege.
  • Suma care poate fi păstrată în casierie este de maximum 50.000 lei. În situația în care soldul casei depășește această sumă:
    • dacă suma cu care depășesc acest plafon o utilizez pentru plata drepturilor de personal ori pentru achiziții de la persoane fizice în următoarele 3 zile lucrătoare atunci nu e nicio problemă.
    • dacă suma cu care depășesc plafonul de 50.000 lei nu o utilizez pentru plata drepturilor de personal ori achiziții de la persoane fizice ori este mult mai mare decât valoarea necesară plății acestora, entitatea are obligația să depună la bancă sumele respective în termen de 2 zile lucrătoare.
  • Restituirea sumelor în cazul bunurilor returnate de clienți ori a serviciilor ce nu au fost prestate, urmează aceleași reguli de mai sus.
  • Între persoane fizice operațiuni de încasări și plăți numerar se pot face în limita unui plafon zilnic de cel mult 50.000 lei nefiind permisă fragmentarea tranzacției ori a plăților/încasărilor.

Ce puteți achita numerar peste plafoanele de mai sus?

  • Salarii, indemnizația zilierilor, sume asimilate salariilor
  • Diurne și indemnizații de deplasare
  • Impozite și taxe, amenzi, contribuții sociale
  • Depunere de numerar

Puteți efectua plăți și de 100.000 lei/zi către persoane fizice dacă în acea zi plătiți către 10 de persoane diferite în valoare de 10.000 lei/zi/persoană pentru achiziții de bunuri de la acestea.

Încasările de la alte firme sunt plafonate la nivel de casierie, plățile către alte firme sunt plafonate la nivelul întregii firme.

Încasările de la persoane fizice și plățile către persoane fizice sunt plafonate la nivel de casierie.

Soldul casei este stabilit la nivel de casierie.

ABERAȚII MENȚINUTE

Aberația legislativă vine de la faptul că stabilirea plafonului soldului de casă se face și pentru persoane care nu au obligația de a înființa casierie, nu au așa ceva și fie nu întocmesc registru de casă, fie, prin lege, sunt exonerate de orice obligație contabilă.

Textul legii impune respectarea soldului maximal de plată tuturor persoanelor juridice, PFA, II, IF, liber profesioniști, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică.

Ori PFA, II, IF, liber profesioniștii ori asocierile fără personalitate juridică, adică cei care conduc evidență în partidă simplă, nu au casierie, nu au avut niciodată și nici nu întocmesc documente financiar contabile din care să rezulte un eventual sold de numerar.

Ba mai mult, persoanele fizice ce au regim de impunere la normă de venit ori la normă de venit agricol sunt scutite de orice evidență contabilă.

În aceste condiții, cum se poate discuta despre respectarea unei obligații ce nu poate fi nici controlată și nici contabilizată. Un eventual control și o verificare a soldului ar putea genera abuzuri într-un mod evident.

O altă aberație este textul prin care este interzisă creditarea numerar. Acolo esența este asta: operațiunile de încasări și plăți în numerar… se efectuează prin instrumente de plată fără numerar. Și legea consideră că un PFA se creditează pe el însuși.

65 comentarii

  1. Eu inteleg ca este plafonafa plata la 1000 lei/pers/zi din avansul spre decontare. Avansul in sine pe care il primeste o persoana intr-o zi poate fi mai mare, nu? Din avans, azi plateste 1000 lei, maine 1000 lei

    1. Nicicum. Acea prevedere deși există în lege, pentru PFA este inaplicabilă în practică. Pur și simplu nu se poate aplica.

  2. Ordonanta de Urgenta nr.98/09.11.2023 modifica Articolul LXIV din Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare, publicata in MO I Nr.977/27.10.2023, doar prevederile referitoare la operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art.1 alin.(1) din Legea nr.70/2015 si persoane fizice.
    Astfel, Articolul LXIV din Legea nr.296/2023 prin OUG Nr.98/09.11.2023, se modifica numai la:
    1.
    Punctul 1 cu referire la articolul 3 alineatul (1), litera e);
    2.
    2. Punctul 2 cu privire la articolul 4 alineatele (1),(2),(3),(4);
    3. Punctele 4 si 5 se abroga.

  3. Buna ziua,
    la art.3 mie mi se pare ca lit. a-d raman la fel. Nu se spune nimic .
    Unde gresesc sau nu inteleg eu bine?

  4. Buna ziua.”Încasări în numerar de la o persoană juridică, PFA, II, IF, liber profesionist, ONG, alte asocieri cu sau fără personalitate juridică, se vor putea face în limita unui plafon maxim de 5.000 lei/persoană”. Ordonanta nu face nici o referire la modificare acest aspect, adica art 3, alin 1 a), adica ar ramane 1000 lei. Corect? Multumesc

      1. Cum adica a disparut? nu e asta?(OUG 98/2023-art.1, pct.2):
        “2. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
        (1)..
        (2)..
        (3)…
        (4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.”

  5. “….plățile către alte firme sunt plafonate la nivelul întregii firme” -asta insemna ca si daca am trei casierii, nu pot sa platesc la persoane juridice pe zi mai mult de 10.000 de lei? nu ar fi corect sa pot plati cate 10.000 din fiecare casierie? sunt casierii in localitati diferite, de unde sa stie una cat plateste cealalta?

    1. Platile sunt plafonate la nivelul intregii firme, indiferent daca ai mai multe casierii, plafonul e 10000 pe zi per total. Inainte pe legea 70/2015 puteam avea 10000 /zi pe fiecare casierie.
      Dar la incasari putem avea mai multe incasari de 5000 de la mai multe persoane juridice? Pe legea 70 puteam avea incasari nelimitate, dar nu mai mult de 5000 de la o persoana juridica.

  6. nu inteleg. pt un salariat cat poate prima ca plata in numerar pt salariul /1000 sau 5000 lei?daca castiga 7000 lei cum i se da in numerar?

        1. Nu există limită stabilită pentru plata drepturilor salariale în numerar. Nu există în lege o astfel de interdicție explicită,

    1. Articolul 3
      (1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:
      e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

      Cum sa acordam avansuri mai mari de 1000 lei/angajat/zi?
      Cine este stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare?
      Plafonul.
      Care plafon? Cel de 1000 de lei.

      Altfel ce rol ar mai avea mentiunea: “stabilit pentru fiecare PERSOANĂ CARE A PRIMIT avansuri spre decontare”?

      1. Laurențiu – legea nu limitează suma acordată ca avans ci plata din avans. Legea limitează plata din avansuri spre decontare spre persoanele prevăzute la art.1 alin1 adică plăți către firme. Plățile către persoane fizice nu au limitare în ceea ce privește suma achitată dintr-un avans. De asemenea contează scopul avansului. Este logic ca atunci când legea ți-ar permite să achiți 100.000 lei numerar într-o zi, din casierie, către persoane fizice, să nu permită plata din avans. Așadar scopul avansului este esențial.
        Pe această speță, am un proces câștigat cu ANAF și judecătorii au dat dreptate firmei cu fix aceste motivații. Nu s-a schimbat nimic în lege în afară de nivelul sumei ce se poate achita din avans.

        1. Eu spun ca limiteaza si avansul catre o persoana fizica, nu doar plata DIN avansul de decontare. Altfel ce rol ar avea teza 2 din aliniat: “stabilit pentru fiecare PERSOANĂ CARE A PRIMIT avansuri spre decontare“?

          V-as ruga daca puteti citi cu atentie:

          Teza 1 limitează plățile DIN avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei(aici suntem de acord).

          Teza 2 limitează plățile/persoană : „ în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.„

          Deci pentru cine este „stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare„?
          Nu salariatul este cel care primeste avansul?
          Multumesc!

        2. Mai citim încă o dată – limitarea se face prin excepție de la art.1 alin.1 – care ce stabilește? Reguli de plată între PJ și populație? Sau reguli de plată între firme?

    1. Aș dori să înțelegeți că drepturile salariale se pot achita numerar fără probleme. Mai mult, codul muncii e clar – plata prin virament a acestora este excepția și nu regula.
      Citiți art.166 din codul muncii.

  7. Buna ziua
    Ati mentionat in postarea trecuta urmatoarele:
    “Beneficiați de dividende – Acestea nu se vor putea plăti în baza a mai multor AGA consecutive. Deja e fapt stabilit în justiție în mod repetat și de acum este reglementat explicit.”
    Va mentineti in continuarare punctul de vedere?Ma puteti ajuta cu o opinie… administratori nu pot intelege de ce nu ar putea sa isi plateasca dividende numerar , si sincer nu stiu ce argumente sa le mai aduc in acest sens .

    1. Da, îmi mențin opinia chiar dacă nu sunt de acord cu reglementarea. Motivul fiind că poate fi o tranzacție fără substanță economică a cărui singur scop este evitarea plății prin bancă.
      Aveți aici două linkuri sugestive:
      1. https://www.avocatnet.ro/articol_62889/Dividende-Dac%C4%83-o-firm%C4%83-face-pl%C4%83%C8%9Bi-multiple-in-numerar-c%C4%83tre-o-persoan%C4%83-fizic%C4%83-pentru-a-evita-plafonul-zilnic-de-10000-lei-aceasta-risc%C4%83-amendarea.html
      2. https://adevarul.ro/economie/batalia-pentru-cash-cum-a-invins-anaf-o-firma-2311799.html

  8. Buna ziua. In acest context, mi-e neclar urmatorul aspect: sunt permise incasarile si platile in numerar intre PJ si PF reprezentand dividende / primiri sau restituiri de imprumuturi in limita unui plafon zilnic de 10000 lei/pers, dar sunt interzise incasarile si platile intre PJ si admin/asociati/actionari pt dividende/primiri sau restituiri de imprumuturi…de obicei dividendele si creditarile sunt legate de admin/asociati, plafonul de 10000 lei se refera la persoane fizice care nu au legatura cu societatea, dar incaseaza dividende si efectueaza creditari?

  9. Buna ziua,
    Cum am am mai scris, eu achizitionez deseuri de la populatie, pe baza de borderou, dand avans spre decontare gestionarului. De la anaf nu stie ce sa imi raspunda daca am voie sa dau avans peste 1000 lei chiar daca platesc persoane fizice. Am doua variante: pot da avans cate 1000 lei/zi /gestionar sau fac 3 casierii separate.
    1. Ce plafon zilnic de casa trebuie sa am, in conditiile in care platesc si facturi de la persoane juridice?
    2. Ar fi mai bine sa fac casierii separate pe fiecare gestiune? Ce ma sfatuiti sa fac?

    1. Puteți acorda avans spre decontare pentru plata borderourilor de la populație pentru că acele avansuri nu sunt limitate. Limita de 1000 lei este pentru plăți către firme sau ONG ori alte asociații.
      Puteți avea orice sumă ca plafon. Important este ca suma ce depășește soldul maxim permis de 50.000 lei să poată fi justificată ca fiind plătită către persoane fizice în următoarele 3 zile lucrătoare. Altfel va fi necesar să depuneți în cont sumele ce depășesc acel plafon.

  10. Buna ziua,
    Conform art 7 pj care au organizate mai multe caserii, plafoanele sunt pe fiecare caserie doar la incasari de la pj si pf incasari si plati , corect?
    Plafoanele la plati catre pj de 5000 lei/pj dar nu mai mult de un plafon de 10000 lei/zi se aplica la nivel de societate adica impreuna caseria 1+caseria 2 sa nu depaseasca plafoanele,corect?
    Iar conf Art 8 soldul caseriei poate fi per societate de exemplu 100 000 lei astfel: 50000 lei caseria 1+50000 lei caseria2, corect?
    Multumesc

  11. Buna ziua,
    Imi puteti spune, unde scrie ca avansurile spre decontare date gestionarului pentru achizitie deseuri de la populatie sunt mai mari de 1000lei/zi/gestionar, pentru a arata si celor de la ANAF? Nimeni nu vrea sa imi dea un raspuns oficial de acolo care sa permita in continuare acordarea avnsurilor de 5000 lei/zi gestionar.
    Mltumesc

    1. Citiți legea 70/2015. Articolul legat de avansuri spune clar că se interzic plăți mai mari de 1.000 lei, din avansuri spre decontare, doar dacă sunt efectuate către persoanele de la art.1 alin.1 – adică plăți către firme. Plăți din avansuri spre decontare către persoane fizice (populație) care nu se regăsesc la art.1 alin.1 – nu au un plafon maxim stabilit a fi plătit din avansuri, nu au plafon maxim total de plăți pe zi ci au un plafon maxim pe persoană fizică pe zi. În lege nu există o acceptare expresă ci o lipsă a interdicției. Ori lipsa interdicției nu are cum să fie justificată prin text de lege. Interdicția da, iar când interdicția lipsește din lege, înseamnă că ceea ce nu este interzis este legal permis.

  12. Am o factura de 5300 lei pe care o incasez astfel: numerar – tai o chitanta de 2000 lei. Mai pot taia inca o chitanta de 2000 lei numerar si restul de 1300 lei prin banca?

    1. Da. În limita a 5.000 lei pot avea mai multe chitanțe de numerar. Nu am voie să încasez/plătesc numerar mai mult de 5.000 lei/factură.

  13. Asociatul duce la ghiseu la banca, fara sa treaca prin casierie, suma de 20.000 lei, reprezentand aport asociat. Se poate considera aport asociat in numerar si sa fie sanctionat pentru asta?

  14. Buna ziua.
    Sediul social poate avea casierie daca nu are declarat punct de lucru pe sediu social? Sa functioneaza ca si o casa centrala, si prin transfer, ridica numerar de la punctele de lucru .
    Multumesc.

    1. Casierie poate fi înființată de societate unde dorește. Doar că trebuie să aibp și casier desemnat. Oricum, în ce privește plata facturilor este irelevant numărul de casierii.

        1. Nu cred că puteți ridica dividende cu card. Nu înțeleg de ce ați face asta când e mai simplu să virați acele dividende în cont personal.

  15. Buna ziua
    Administratorul cumpara marfa, achitand-o din sursele sale proprii (cu numerar sau cu cardul personal). Face decont, achitandu-se c/v acestuia cu OP din contul firmei in contul sau personal, la o data ulterioara, cand situatia financiara a firmei o permite. E corect ?

  16. Buna ziua. Daca nu sunt bani in casierie si am de facut diverse plati sau achitat salarii , se pot scoate bani de la ATM cu cardul firmei si apoi depusi in casa? Daca da, exista o limita? Multumesc !

    1. Da, se pot ridica bani pentru plata drepturilor de personal. Nu există limită la ridicare. Există limite pentru plăți, respectiv pentru soldul numerarului aflat în casierie.

  17. Buna ziua! Va rog o lamurire si pt mine: la o firma cu obiect de activitate “alte activitati de creditare”, amanet se impune si aici plafon la platile in numerar?
    Multumesc!

    1. Citiți răspunsurile de mai sus. Este postat de către un comentator un răspuns al ANAF legat de aceste cazuri.

  18. Buna ziua,
    societatea restaurant are caserie infiintata la punct de lucru cu registru de casa de unde plateste furnizorii, avand un sold de casa pana in 50 000 lei salariat ce are functia de casier dar are si la sediu social registru de casa cu sold de 50 000 lei unde casier este administratorul. In cazul unui control ar putea fii probleme? Trebuie intocmita o decizie prin care se desemneaza casierul? Firma are cont bancar deschis.Multumesc.

  19. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati :
    1. Conform oug 115/2023 administratorul (asociat unic) i se poate acorda in numerar avans spre decontare?
    2.Care este suma maxima ce se poate acorda ca avans spre decontare unui administrator ? poate ridica din casa 10 000 lei/zi pe baza unuei dipozitii de plata?
    3. Care este suma maxima ce se poate restituii in casa a avansului neutilizat? Poate sa restituie administratorul in numerar avansul neutilizat ? 10000 lei /zi de exemplu cu dispozitie de incasare?
    Multumesc.

    1. 1. Da. Legea aceea nu interzice și nici nu aprobă așa ceva.
      2. Depinde de scopul plății. Dacă scopul plății este pentru plata facturilor către furnizori, eu zic că nu poate lua avans de 10.000, dacă scopul este plata de achiziții de la persoane fizice, da.
      4. Nu există o limită la suma ce se restituie ca avans.

      1. Multumesc.
        1.Concluzia este ca daca doreste sa achite furnizori diversi poate ridica maxim 5000 lei/zi doar in cazul in care nu depaseste plafonul total de plati/zi de 10 000 lei,corect? Avansul acordat la data platii intra in calculul plafonului plati/zi de 10000 lei/zi,nu?

        2.Pana in data de 11.11.2023 daca administratorul achita prin banca sau casa diverse- fara sa aibe documente justificative (plata cu cardul firmei cheltuieli personale, de exemplu) administratorul restituia suma prin casa cu dispozitie de incasare sumele achitate in mod eronat.
        Imi puteti spune daca in continuare se pot restituii sumele acestea numerar prin casa fara sa inacalce plafoanele ?
        Ma refer la clarificarea adusa prin OUG 115/2023 “Operațiunile de încasări și plăți efectuate între PJ și PF reprezentând primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.
        Multumesc.

        1. Restituirea de avans nu este o restituire de împrumut și nici de finanțare.

        2. Multumesc pentru raspuns.
          Dar daca in 2023 au afost acordate avansuri ce nu au fost decontate iar la 31.12.2023 au fost trecute din ct 542 in 461, in 2024 se pot restituii aceste sume prin casa numerar?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *