Două cu ANAF.

29 May 2015 | Diverse | 6 comentarii954 vizualizari

Un prieten, expert contabil în Oradea, mă sună azi și-mi povestește o speță interesantă. Un client de-al lui cumpără marfă din București de la o societate de acolo. Furnizorul fiind nou, la introducerea documentelor, prietenul meu, verifică firma pe ANAF în registrul persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Verificarea o face în 20 mai 2015.

Rezultatul, e mai jos:

image

Îi atrage atenția clientului său că nu beneficiază de dreptul de deducere al TVA înscris pe facturile furnizorului respectiv. Și le înregistrează în contabilitate fără a-i deduce TVA. Lucru absolut firesc câtă vreme firma furnizoare figurează la ANAF cu cod de TVA anulat.

Clientul său ia legătura cu firma din București, iar aceștia îl asigură că la mijloc este o neînțelegere și că anularea respectivă este o eroare a ANAF.

Prietenul meu, verifică ieri firma și rezultatul….

ANAF-verif2

 

Nici urmă de anularea eronată a codului de înregistrare în scopuri de TVA. Nici urmă. Cum explică el unui control sau unui client mai recalcitrant că nu a dedus TVA inițial? Pentru că, logic, acum trebuie să facă ajustările necesare. ANAF are prostul obicei ca atunci când își corectează vreo eroare să nu lase nici o urmă. Nu că ar fi vreo problemă dacă eroarea e internă și ține de bucătăria lor, dar atunci când eroarea are efecte fiscale asupra contribuabililor nu e normal ca o astfel de corecție să nu fie vizibilă, măcar ca mențiune pe undeva, în așa fel încât să poți justifica de ce azi o firmă figurează în registrul persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cu cod de TVA anulat și peste câteva zile nici urmă de așa ceva.

A doua

Anularea codului de TVA se face și pentru cazul în care se depune decont de TVA în care nu sunt evidențiate achiziții sau livrări. E vorba de art.153 alin.9 litera e

e) dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni următoare respectivului semestru calendaristic. Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, respectiv începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane impozabile în scopuri de TVA dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă în prima situaţie şi respectiv, din prima zi a lunii următoare celei în care  a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă în a doua situaţie;

Ei bine aici e o mică problemă pentru cei care aplică TVA la încasare. Pentru că știu un caz semnalat de un alt prieten, membru și el pe forumul SAGA, în care un client de-al său, ce este înregistrat în scopuri de TVA și este înregistrat ca plătitor de TVA la încasare, are livrări de bunuri în cele 6 luni, dar nu le încasează. În decont la livrări nu are obligația de a le evidenția la rândurile 1-17, după caz, pentru simplul motiv că TVA nu a devenit exigibil, dar le evidențiază în decont la secțiunea “Informații privind TVA nedeductibilă sau neexigibilă” soldul de acolo crescând lunar. Întrebarea este: sunt sau nu evidențiate în decont livrări de bunuri? De ce s-ar anula codul de TVA dacă eu am livrări dar nici nu sunt obligat să colectez TVA pentru simplul motiv că TVA, nu a devenit exigibilă conform legii?

Și nu în cele din urmă o nedumerire:

De ce nu schimbă ANAF fișele alea de rol? Că devin din ce în ce mai mari și mai greu de urmărit. De ce nu are ANAF posibilitatea de a lista normal o fișă similară fișei de cont, cu sold afișat și calculat după fiecare operațiune? Pentru că e nesimțire maximă să ceri firmelor să prezinte fișe de conturi, dar tu să nu fi în stare să dai o situație exactă, retroactiv, la o anumită dată, sau să dai o evidență de sute de pagini greu de urmărit și verificat. Si mai ales, de ce nu le pun online in dosarul fiscal?

6 comentarii

  1. Scuze, dar nu exista nici o diferenta intre cele doua verificari pe site-ul ANAF-ului, sau nici nu trebuia sa existe diferente?

    Nu prea vor ei sa modifice nimic, deoarece as cum este acum este cel mai bine pentru ei, adica ii foarte greu de dat seama ce si cum, precum nici in fisa sintetica nu se prea vede daca ceva provine din vina lor si nici nu il pot storna sa nu se vada.
    Exemplu: undeva prin 2009 o unitate a primit o adresa cum ca nu a depus declaratia D.100, iar in fisa aparea o suma achitat in plus. M-am prezentat cu copia si originalul declatiei pe care apare stampila de inregistrare a declaratiei, dupa care angajata de la ANAF a inregistrat manual pe loc declaratia si surpriza s-au creat majorari, deoarece a inchis atunci in 2009 o datorie din 200X.
    Dupa mari insistente au sters majorarile intarziere, dar din pacate nu au putut sa faca nimic sa nu apara acea majorare in fisa sintetica, desi devina au fost ei, iar raspunsul a fost ca “asa functioneaza programul”.

    1. Ai dreptate. Am actualizat imaginea. Am avut ceva probleme cu postarea pe blog și văd că am duplicat imaginea inițială.

    2. Nu ești singurul. Dar mie mi s-au dat la scădere dobânzile. Mie dintr-o declarație cu cod de bare cu 10 obligații înscrise și înregistrată în termen la ANAF, doar 9 erau în baza de date și una nu. Aceiași declarație rescanată a fost folosită pentru înregistrarea obligației lipsă. Ce s-a întâmplat e un mister pentru mine și astăzi. Și am pățit asta pe obligații diferite la firme diferite.

  2. Pentru ca noi nu dorim, preferam sa inghitim, iar “prietenii” nostri CECCAR si mai mult ( abia astept sa platesc cotizatia :)) )

  3. Pentru TomaC
    Ar trebui sa depui o petitie pe site-ul ANAF sau MFinante, altfel nu se va modifica nimic.
    Cu nu mult timp am cerut ca la cererile online cand se trimite o intrebare sau o petitie pe langa nr de inregistrare sa primim si textul transmis, altfel nu avem nici o posibiitate de a gestiona si confrunta cu raspunsurile primite si am primit un raspuns destul ca se va incerca implementarea. In concluzie daca se solicita poate avem noroc si vor exista modificari.

    De altfel, la fel de prost este creat si fisa pentru persoane fizice, nici din aia nu prea se poate intelege mult, dar macar il primesti pe fiecare an in parte.

  4. 1. Cred ca este o “norma” de anulare a codurilor de Tva. Rapid,fara notificari. Am umblat 6 luni pentru o eroare materiala in care am aratat ca delaratiile au fost trimise prin posta si neprelucrate de ei. Intr-un final am rezolvat depunand la dosar validarile – obtinute prin sistemul informatic.
    Ca o paranteza, pe site-ul lor declaratiile transmise prin posta au data prelucrarii, nu data postei – D100/mar 2015 cu data de 05 iunie. Prima oara am crezut ca este o eroare a vreunei domnisoare de la prelucrare. Dar acelasi lucru s-a intamplat si la alt sector.

    2. Orice declaratie lipsa genereaza dobanzi. De aceea, depun cerere de renuntare la dobanzi. Ce-i drept la sectorul 3 nu a fost nevoie. A apasat dna un buton.. si s-a rezolvat. Dar nu toate Administratiile au acel buton. Cum nu toate au aceleasi reguli, set documente de prezentat..

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *