D392. Precizări

27 Jan 2015 | Declarații | 144 comentarii1356 vizualizari

imageANAF a postat fișier PDF pentru declarația 392. Aceasta nu se mai listează ca până acum cu cod de bare ci se va depune în format PDF fie on-line, fie listată și pe suport magnetic direct la ghișeu.

În fișierul pdf, în colțul din dreapta sus apare scris bold 392A. Atenție! Acest lucru nu înseamnă că acest pdf este exclusiv pentru cei care depun 392A. NU! El poate fi utilizat pentru ambele tipuri de declarații.

D392A sau 392B se generează în funcție de opțiunea selectabilă în antet

image

Unii dintre dumneavoastră au tot întrebat pe mail pe când D392B sau de ce există numai D392A. Puteți genera și depune și D392B specifică persoanelor neînregistrate în scopuri de TVA.

image

Dacă este selectată opțiunea 392B și veți valida, iar declarația se validează corect, veți observa și că textul 392A din partea superioară se va modifica și el în 392B și veți putea lista o declarație corectă. Textul de la capitolul I “PERSOANE IMPOZABILE INREGISTRATE IN SCOPURI DE TVA” deși este incorect pentru 392B nu se actualizează automat și nici nu poate fi modificat. Asta dacă nu schimbă cumva ANAF formularul PDF.

Dacă nu aveți livrări de bunuri şi prestări de servicii în anul de referinţă în interiorul ţării şi/sau achiziţii efectuate din țară nu aveți obligația depunerii D392A sau D392B.

ATENȚIE! Cifra de afaceri nu este cifra de afaceri contabilă. Este cea definită de art.152 CF. Aceasta spre deosebire de cifra de afaceri contabilă conține și avansurile facturate precum și alte operațiuni impozabile scutite cu drept de deducere sau al cărui loc este în străinătate. Nu conține operațiunile scutite fără drept de deducere cu excepția unora (mai exact cele de la art.141 alin.2 lit.a, b, e sau f – dacă este cazul). Nu conține nici livrările de active fixe corporale sau necorporale și nici livrări intracomunitare de mijloace de transport noi.

144 comentarii

 1. Vă rog să-mi spuneți dacă un ONG neplătitor de impozit și TVA ar trebui să trimită Declarația 392B. Vă mulțumesc!

  1. Neplătitor de impozit pe profit nu are cum fi. Un ONG este plătitor de impozit pe profit în mod implicit, pentru că nu este scutit el ca entitate. Un ONG poate avea venituri scutite de impozit pe profit dar nu el ca entitate să fie scutit de acest impozit.
   ONG-urile sunt, de regulă, persoane neimpozabile din punct de vedere al TVA așadar nu au obligația depunerii acestei declarații. Cu toate acestea dacă desfășoară activități cu caracter economic, atunci pentru acele activități devin persoane impozabile și ar trebui să depună D392 însă numai pentru activitățile respective.
   În cazul în care activitatea desfășurată este una exclusiv cu caracter non-profit, nu au această obligație.

 2. Pentru D392 in cifra de afaceri intra si veniturile din prestarile de servicii intracomunitare art.133.2 (facturi cu tva 0 catre persoane inregistrate in scopuri de tva in comunitate)?

  1. Da intră și acele operațiuni. Dar nu se declară în D392. Se ține seama numai la calculul cifrei de afaceri pentru TVA.

 3. Da. Nici nu e nevoie de acea precizare. De fapt era oarecum eronată. Cifra de afaceri poate fi în intervalul 0-220,000 lei, dar dacă nu există livrări către persoane impozabile din țară sau achiziții de la persoane impozabile din țară, în ambele cazuri persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA – adică e zero la livrări și la achiziții, nu există obligația depunerii acestei declarații. Prevederea este expres formulată în normele de completare a D392, aprobate prin OPANAF 93/2004.

 4. Buna ziua,

  In cazul in care in jurnalul de vanzari exista facturi (livrari) preluate din anul fiscal precedent (pt.platitor TVA la incasare) acestea se vor lua in considerare in calcului cifrei de afaceri(pct.III declaratie)? Dar la calculul valorii livrarii de bunuri si prestari de servicii (pct IV declaratie). Sau se refera stric la livrarile efectuate in cursul anului 2014?
  Va multumesc mult!

  1. Pentru D392 se ține seama de suma livrărilor/achizițiilor din anul de referință. Nu contează momentul în care TVA este exigibil.

 5. Buna ziua, spuneti-mi va rog, in ce hotarare gasesc faptul ca pentru cifra de afaceri – zero nu se depune declaratia 392?
  multumesc frumos!

  1. Nu scrie nicăieri. E și rectificat formularul. Scrie altceva. În instrucțiunile de completare a D392 așa cum sunt ele aprobate de ANAF. Textul din instrucțiuni este și în articol. Nu se depune dacă n u există operațiuni din sfera celor care se declară. Nu dacă e cifra de afaceri din punct de vedere a TVA zero.

 6. Buna ziua, a aparut o vers. nou pe 29.01.2014 pentru D392A si D392B care permite validarea declaratiiei cu cifra de afaceri o (zero)…

 7. Buna ziua,
  imi puteti spune va rog cum se semneaza acest formular? si versiunea electronica cum exact se depune? merge si pe CD? sau salvez pe stick, ma duc cu el, si ei copiaza fisierul de pe stick?
  Multumesc mult!

  1. Cum se semnează cum? Digital? Ca orice altă declarație, apăsați validare și semnați cu tokenul digital. Dacă nu aveți token validați și după validare salvați fișierul pdf. Listați declarația și PDF-ul salvat anterior îl copiați pe un CD sau stick.

 8. Buna ziua,
  Un neplatitor de TVA , inregistrat pe 30 decembrie 2014 in scopuri de TVA n-ar trebui sa depuna 392A si sa declare cifra de afaceri pe anul 2014 si livrarile catre platitori si catre neplatitori din anul 2014 (toate livrarile sunt fara tva- deci la rubrica tva ar trebui sa apara 0)? In declaratia generata de program nu apare nimic, este 0 peste tot, cifra de afaceri, livrari, tva. Mentionez ca cifra de afaceri este 107.000 lei.
  Multumesc

  1. Dacă înregistrarea în scopuri de TVA este ca urmare a depășirii plafonului de scutire pentru intreprinderi mici, nu trebuie să depună D392.
   Dacă înregistrarea în scopuri de TVA este prin opțiune, trebuie să depună D392 dacă are operațiuni ce se declară prin acest formular.

 9. 1. Un neplatitor de tva SRL cu obiect de activitate servicii medicale, deci suctit de plata TVA, trebuie sa depuna declaratia 392b?
  2 Un platitor de TVA cu CA sub 220000 lei care a adepus declaratiile 394 si 094 in ianurie 2015 trebuie sa depuna si 392 a?
  3. O firma care a fost o parte din an neplatitor de tva , trebuie sa depuna 392b pt acea perioada din an ? (mentionez ca el a depasit 220000 lei pana la finalul anului) cred ca 392 a nu trebuie sa depuna, nu?
  Multumesc frumos!

  1. 1.Nu.
   2.Da, nu contează că a depus sau nu 094 ori 394
   3.Nu trebuie să depună. Contează starea lui și CA la finele anului.

 10. Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi spuneti si mie ce declaratii fiscale sunt obligatorii pentru o fundatie , in afara de 112 ! Va multumes frumos !

  1. Depinde de datele din vectorul fiscal. Chiar și D112 nu este o declarație obligatorie dacă în vectorul fiscal nu figurați cu obligații ce se declară prin această declarație.

 11. Buna ziua,
  persoana inregistrata in scopuri de tva care are cifra de afaceri compusa din operatiuni taxabile si operatiuni scutite fara drept de deducere prevazute la art 141(2) a)
  in declaratia 392A la cifra de afaceri se trec ambele operatiuni insa nu imi este foarte clar ce se trece la capitolul livrari.
  – se cuprind si cele scutite fdd in valoarea livrarilor?

  va multumesc

 12. Buna ziua,
  Va rog din suflet sa ma ajutati, deoarece atunci cand doresc sa descarc programul pentru D392 imi apare acest mesaj:

  To view the full contents of this document, you need a later version of the PDF viewer. You can upgrade
  to the latest version of Adobe Reader from http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html
  For further support, go to http://www.adobe.com/support/products/acrreader.html

  Am urmat pasii pentru a descarca versiunea noua de Adobe, insa si acolo mi se spune ca am deja noua versiune.
  Nu mai stiu ce sa fac, poate trebuie sa setez ceva la calculator, insa ma depaseste iar termenul pentru D392 se apropie.
  Va multumesc anticipat!

  1. Mesajul vă apare pentru că dumnevoastră încercați să dați click pe acea declarație în Chrome, probabil.
   Folosiți IE sau în Chrome dați click dreapta pe link și alegeți “Save link” sau “Salvare legătură”. Deși dacă folosiți SAGA nu văd de ce ați salva distinct pdf-ul pentru D392.

 13. Buna ziua,
  Ref. 392 A. La 31.12.2014 sunt platitor de TVA dar cifra de afaceri realizata in anul de referinta este din perioada in care nu eram platitor de TVA. Depun 392 A in care trec numai baza de impozitare fara TVA sau nu depun D 392?
  Vă multumesc

  1. Dacă în 2014 ați trecut de la neplătitor la plătitor ca urmare a depășirii cifrei de afaceri, atunci nu depuneți 392. Dacă v-ați înregistrat ca plătitor de TVA prin opțiune atunci, dacă cifra de afaceri este în cadrul plafonului de 220000 lei, depuneți D392A, adică în funcție de starea fiscală la 31/12.

 14. Va multumesc, am reusit.
  Folosesc SAGA, dar ma aflu la un alt calculator, intr-o alta locatie si voiam sa rezolv problema cat mai repede.

 15. @Cristi
  Va multumesc foarte mult. M-am inregistrat prin optiune. Cifra de afaceri este sub plafon dar problema mea este ca nu am cifra de afaceri din perioada cand sunt platitor. Am prestari de servici din perioada in care eram neplatitor, deci fara TVA. Pot sa trec suma la baza de impozitare dar fara TVA sau nu depun?

 16. Buna ziua,
  Sunt PFA neplatitor TVA, inregistrat in scopuri TVA conform 153.1 pentru a ma inscrie in ROI si a presta servicii intracomunitare. In conditiile in care am doar facturi catre un client intracomunitar (nu prestez nimic in tara, nu am achizitii fiind la norma), inteleg ca nu sunt obligat sa depun 392B?
  Va multumesc.

  1. Nu depuneți dacă peste tot în declarație valorile sunt zero. Aveți cifră de afaceri pentru TVA, dar dacă nu aveți operațiuni ce se declară în D392 nu trebuie să o depuneți. Dar am o mențiune: faptul că sunteți impus la normă de venit nu înseamnă că nu aveți achiziții. Că nu conduceți contabilitatea încasărilor și plăților e una, dar să nu aveți intrări e altceva.

  1. Unde nu le ia în considerare? La cifra de afaceri? Sau unde? Nu le ia acolo că nu știe dacă ieșirea e pentru scutite fără drept de deducere ce intră la calcul CA din punct de vedere al TVA sau e din alte cauze.

 17. Factura de comision facuta de mine catre paypoint sunt considerate scutite fara drept de deducere,asa sunt considerate ele de catre furnizor. Iar eu am trecut venitul in contul 704, si nu le-am luat in calcul nici la cifra de afaceri din 094 si nici in D 392A.Credeti ca am procedat corect?

  1. Cifra de afaceri pentru TVA conține și operațiunile de la art.142 literele a (unde, probabil, încadrați acest tip de serviciu). Așadar se ia în considerare la cifra de afaceri pentru TVA utilizată în D392.

 18. Va multumesc de raspuns. Voiam sa spun ca nu am achizitionat nimic pe PFA. Practic, nu am nicio operatiune in tara (prestare servici/achizitie), nu exista decat facturile emise catre clientul intracomunitar; intelesesem ca intr-un asemenea caz, fara nicio operatiune in tara, nu ar trebui sa mai depun 392.

  1. Așa este. Dacă nu aveți nici o achiziție nu depuneți. D392 nu se depune dacă cifra de afaceri și toate operațiunile (livrări/achiziții) sunt zero. Dacă cifra de afaceri pentru TVA este zero dar există achiziții sau livrări în interiorul țării atunci D392 se va depune completându-se valorile operațiunilor efectuate în interiorul țării.

 19. La un PFA in sistem real de incasari si plati nu vad relevanta acestei declaratii in care apar achizitii/livrari din intrari/iesiri indiferent daca sunt platite/incasate.

  1. Există, din câte știu eu, anumite date pe care MF prin ANAF le folosește în relația cu UE pentru diverse raportări de aceea se solicită anumite declarații informative legate de TVA. În rest, de acord, sunt unele declarații ce în opinia multora sunt irelevante sau dublate.

 20. in cazul in care o pfa este neinreg in scopuri de tva pt operatiuni pe teritoriul national dar are un alt cod fiscal pt prestari servicii intracomuitare (pt ROI). are doar achizitii din ro pe codul lui fara tva; ce cod fiscal trec la 392: cel neinreg care apare pe fact de achizitii din ro sau cel cu roi?

 21. O firma poate avea cifra de afaceri mai mica decat totalul livrarilor ? Da eroare la depunerea unei astfel de declaratii 392?
  De exemplu firma are doar vanzari de mijloace fixe la fier vechi (cu taxare inversa)si atunci CA e zero dar exista livrari.

 22. Referitor la completarea declaratiaei 392A in cazul livrarilor de deseuri, cu taxare inversa:
  acestea se completeaza in declaratia 392A, cu TVA zero sau calculat?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 23. Sunt PFA-sofer de taxi(neplatitor de tva),iar contabilitatea o tin in Registrul-Jurnal de incasari si plati . Pentru a completa D392B ce valoare trebuie trecuta la cifra de afaceri de la finele anului?
  1. Total incasari pe tot anul (adica bonurile fiscale scoase de aparatul de marcat)
  sau
  2. Total incasari – Platile(cheltuielile cu combustibilul, piese de schimb , diverse)?
  va multumesc pt raspuns

  1. Prima variantă. Cifra de afaceri pentru 392 este cifră de afaceri din punct de vedere a TVA. Aceasta este dată de suma livrărilor de bunuri și servicii dintr-un an de zile. În cazul dumnevoastră, dacă nu aveți facturi emise sau aveți dar sunt încasate cu bon, atunci cifra de afaceri este suma totală a Z.

 24. sunt pfa neplatitor de tva, si nu stiu daca in D392_B la achizitii adaug si bonurile fiscale pe care nu am CIF-ul meu introdus (am cumparat stampila, perforator hartie, etc)
  va multumesc anticipat pt raspuns

 25. Buna ieri am depus 392 si dupa ce l-am depus am vazut ca era 392a si eu sunt neplatitor de tva trebuia 392b.Trebuie sa-l redepun din nou s-au ce trebuie sa fac
  VA MULTUMESC ANTICIPAT

 26. Buna seara,

  Daca pe 2014 am avut incasari 0 pe PFA, in schimb am cumparat 2 stampile pe firma, trebuie sa depun 392b? completand la categoria achizitii suma totala provenita de la cele doua stampile?
  Multumesc!

 27. Buna seara, pentru o casa de amanet platitoare de tva cum completez livrarile din declaratia 392? Vad ca la cifra de afaceri pentru 392 imi ia 0, iar la cifra de afaceri pentru 094 imi completeaza suma din notele contabile de determinare a TVA la marja de profit. Restul de comisioane si penalitati incasate unde trebuie sa le trec?
  Multumesc

  1. Completați cifra de afaceri din punct de vedere al TVA. Programul își ia datele din ieșiri în funcție de anumite conturi, iar dacă la dumnevoastră din cauza particularității activității nu o poate determina astfel este necesar să o completați manual.

 28. Daca s-a modificat Declaraţia 392 – PDF-ul inteligent este acum la vers. 1.0.2 din 23.02.2015, e ok daca depunem in varianta existenta la ora actuala in Saga?

  1. Puteți să o depuneți fără probleme pe cea din SAGA. După cum zic cei de la ANAF au corectat titlul declarației și în versiunea din 19/02 și în 23/02. Ce înseamnă asta, știu doar ei. Datele se validează fără probleme.

  1. Sper că ați colectat TVA în decembrie.
   Da, intră în calcul. Dar data facturii trebuia să fie ultima zi din luna decembrie. Și să le transmiteți beneficiarilor până în 15 ianuarie. Ele se recunosc atât ca venit cât și ca TVA colectat în decembrie, nu în ianuarie.

 29. Pentru 392 stiu ca se trec toate doc care apar in JV si JC. De ce nu trebuie trecute bonurile fiscale pe care nu apare CUI-ul firmei? In saga daca se introduce intrare cu optiune B apare in JV/JC!?!

  multumesc

 30. Firma este neplatitoare de TVA si le introduc cu val totala. Ele apar in jurnal. Saga are varianta de a alege in rubrica de intrari BON. Ele apar in jurnal si se trec automat in declaratia 392 in functie de atributul fiscal al societatii. De ce nu? La ANAF am sunat si mi s-a spus ca se trece tot ce apare un jurnal.

 31. Facturile aferente unei luni se emit pana cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare. Nu trebuie emise pana la 31 dec si trimise pana la 15 ian….

 32. La PFA neplatitor de TVA, problema la inregistrare facturi achizitie societati de TVA :
  Daca inregistrezi factura la meniu intrari, evidentiind cota de TVA a furnizorului, se inregistreaza in RjiP baza TVA si nu valoare inclusiv TVA. Mentionez ca plata facturii din inregistrarea chitantei am efectuat-o tot din meniul intrari activand casuta “plati”. Cum este corect inregistrarea facturii? / sau a chitantei ? Am incercat cu cota zero la inregistrarea facturii din meniul intrari si se inregistreaza corect in total valoare inclusiv TVA in RJIP, dar in jurnalul de cumparari se inregistreaza tot valoarea bruta cu cota de tVA 0 si in acest caz declaratia 392 va fi eronata.
  Exemplu : achizitie paine, valoare totala inclusiv TVA 109 ron. In registrul jurnal apare 109, iar in declaratia 392 apare 88+21.

  Multumesc.

  1. La neplătitori de TVA nu operați cu procent și sumă de TVA distinct. includeți TVA în prețul de achiziție.

 33. Buna ziua. Daca nu am avut activitate pe pfa, trebuia sa depun declaratie in acest sens?..daca da..am nevoie de vre.un act doveditor?

 34. cand veti actualiza DECLARATIA 112 ultima versiune este din 19 august 2015, eu luna aceasta am arenda si sunt multi daca vreau sa descarc august . multumesc

 35. buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca in declaratia 392 A SE DECLARA SI PRESTARILE DE SERVICII CU TAXARE INVERSA , PRESTARI INTRACOMUNITARE (HU)
  MULTUMESC

  1. Nu se aplică taxarea inversă de către prestator în aceste cazuri, dacă vorbim de prestatori.Cifra de afaceri cuprinde și aceste livrări, dar în conținutul declarației la livrări nu se cuprind.

 36. buna seara. in cazul unei pensiuni pfa neplatitoare de tva cu activitati de cazare , pt.cazari se emite bon fiscal si factura la cei care o solicita. in jurnale de vanzari am inregistrat raportul Z, cum completez 392b , la livrari.din raportul z nu se stie daca persoanele sunt inregistrate in scopuri de tva , ori in facturi aceasta se vede. trebuie sa centralizez facturile in jurnale si nu raportul Z?

  1. Facturile emise se înscriu distinct în jurnale. În acest caz se diminuează valoarea raportului Z cu valoarea facturilor cuprinse în Z.

 37. Buna ziua,
  Un PFA medic neplatitor de tva cuprinde in D392b achizitiile pe baza de bon fiscal pe care este mentionat codul fiscal?Cele fara cod fiscal se trec in jurnalul de cumparari la achizitii scutite?
  Va multumesc,

  1. Medicii nu au obligația depunerii D392.
   Cei care realizează venituri din activități scutite fără drept de deducere nu au această obligație.
   Doar cei care au operațiuni scutite fără drept de deducere prevăzute de art.142 alin.2 literele a, b, e și f au această obligație, dar operațiunile realizate de medici sunt la alineatul 1 al art.141.
   La fel e prevederea în codul fiscal valabil de la 01/01/2016.

 38. Buna ziua,

  Nu am reusit sa inteleg foarte clar urmatoarea informatie din niciunul dintre site-urile/forumurile unde am am gasit informatii referitoare la acest aspect: sunt PFA la norma de venit, neplatitor de tva. Prestez servicii atat pentru beneficiari interni cat si externi (Elvetia mai exact).

  Trec sau nu veniturile externe in declaratia 392B? Daca da, unde trebuiesc incluse? Doar in (1) casuta “cifra de afaceri”, doar in (2) casuta “livrari catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA” sau in ambele locuri (1) si (2)?

 39. In Declaratia 392 B,tva-ul aferent intrarilor se complecteaza manual?Saga C nu are optiune pt ilustrarea lui in JC?
  MErci.

  1. Nu neapărat. În SAGA C la neplătitori se completează TVA în funcție de cum sunt creați furnizorii. Dacă furnizorii sunt creați cu cod fiscal ce au RO ca prefix va considera o achiziție de la plătitori, altfel de la neplătitori. Suma e calculată cu 24% implicit.

 40. buna ziua,
  sunt pfa neplatitor de tva, am avut achizitii pentru desfasurarea activitatii pentru care am primit bonuri fiscale fara factura simplificata.Le-am trecut in rj i-pl.In declaratia 392B le trec? eu le consider cheltuieli deductibile ca sa pot calcula impozitul pe venit?
  Va multumesc.

  1. În mod normal e nevoie de factură simplificată sau factură atașată bonului fiscal care nu are îndeplinite condițiile legale pentru a fi factură simplificată.
   Se trec în D392 și sunt cheltuieli deductibile dacă
   – bonurile primite sunt emise de furnizori conform OG 28/199 și conțin elementele prevăzute de lege
   – sunt însoțite de decont de cheltuieli

 41. Bună ziua, în declarația 392 A, se trece la cifra de afaceri prestările intracomunitare de servicii?, sau numai prestările realizate în țară. Vă mulțumesc!

  1. Cifra de afaceri conține și operații scutite cu drept de deducere. În detaliile din D392 nu se cuprind la livrări.

 42. activitatea pe care o prestez ca pfa consta in vanzarea de produse de natura alimentara catre persoane fizice, produse cumparate initial de la compania care produce produsele respective. la achizitii in d 392 B intra cheltuielile cu produse, cheltuielile facute pentru desfasurarea activitatii fie ca sunt decontate integral fie ca sunt decontate partial?pentru cele decontate partial am intocmit o nota de justificare.

 43. Buna ziua, in declaratia 392A la pozitia IV -LIVRARI DE BUNURI SI PRESTARI DE SERVICII – veniturile din chirii scutite de TVA se trec ? Atata timp cat in jurnal va aparea doar baza impozabila, in declaratie se va calcula si TVA-ul sau trecem 0.

  1. Eu zic că nu se trec. Textul de la art.156^3 alin.4 spune că se trece suma totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153,

    precum și suma taxei aferente

   . La fel scrie și în codul fiscal aplicabil la 01/01/2016 la art.324 alin.4

 44. Buna seara, legat de depunerea D392A si D392B pe zero, am citit in Ordin nr. 522 din 26/01/2016, unde scrie ca D392A : Nu se depune acest formular dacă persoanele impozabile nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestări de servicii în anul de referinţă în interiorul ţării, respectiv în anul pentru care ar fi trebuit depusă notificarea.
  si D392B : Nu se depune acest formular în situaţia în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referinţă livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul ţării şi/sau achiziţii efectuate din ţară, respectiv în anul pentru care ar fi trebuit depusă notificarea.

  Deci daca la firma care se incadreaza pentru 392A , am cifra de afaceri = 0 , dar am achizitii nu depun ? Am observat ca mai multi colegi de-ai mei depun, desi in ordin scrie clar ca nu, iar programul nu atentioneaza la generarea pdf-ului.

  Multumesc.

 45. Buna ziua. Legat de depunerea 392B. Ce completez la sectiunea IV. ACHIZITII DE LA: Persoane neinregistrate in scopuri TVA? Multumesc!

  1. Exact ce scrie acolo: contravaloarea bunurilor/serviciilor achiziționate de la persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA.

 46. Buna, PFA neplatitor de tva importa masini din Germania brutto (cu tva)(nu este inregistrat intracomunitar)- in conta avem doar facturi externe si facturi de vanzare catre pers fizice in Ro. Trebuie sa trecem achizitiile acestea externe pe 392 sau nu? daca da, unde? firme platitoare sau neplatitoare de tva? multumesc!

  1. Nu se trec. Dar ar trebui să știți că dacă valoarea achizițiilor din țară UE depășește 34000 lei într-un an aveți obligația înregistrării în scopuri de TVA pentru AIC înainte de a atinge acel plafon.

 47. Buna seara, sunt un ong care nu desfășoară activitate economică, depun in acest an D392b? Si dacă da, ce completez in declarație, la cifra de afaceri 0, la livrări 0, iar la achiziții se trec toate achizițiile făcute? Trebuie sa verific fiecare factura de la începutul anului dacă este cu TVA sau fără? Mulțumesc mult.

 48. Buna ziua,
  In cazul unui SRL inregistrat in scopuri de TVA care pe parcursul anului 2015 are o singura livrare- vanzare teren- 200.000 euro+TVA; sa inteleg ca la sectiunea III-Cifra de afaceri a declaratie 392A se va mentiona CA=0 (vanzare active nu este inclusa in CA cf norme), ceea ce face obligatorie depunerea declaratiei; dar la sectiunea IV (1)- Livrari de bunuri catre persoane inreg in scopuri de TVA se va mentiona valoarea tranzactiei (cf date din JV) care este superioara sumei de 220.000 lei?

  Este o eroare in declaratia 392 daca Sectiunea III CA este inferioara valorii mentionate in sectiunea IV- Livrari?

  PS- din practica am observat ca aceasta diferenta apare si in cazul in care facturile emise in 2015 inchid ct. 418 inregistrat si declarat in ex fin 2014.

  Va multumesc frumos!

  1. Nu este chiar așa. Nu intră în cifra de afaceri decât dacă nu este om activitate accesorie activității principale
   “Prin excepție, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.”
   În această situație, dacă livrarea de active nu este activitate accesorie celei principale, atunci nu aveți cifră de afaceri pentru TVA conform codului fiscal și având doar o singură operațiune neimpozabilă – scutită fără drept de deducere ce nici nu intră în calculul cifrei de afaceri nu aveți de ce să depuneți D392. Din textul codului fiscal rezultă că doar livrările taxabile se declară în D392.

   Acele facturi ar trebui cuprinse ca livrări în 2014 în declarație șide asemenea ar trebui colectat TVA în 2014 dacă exigibilitatea taxei o impune.

 49. buna ziua

  sunt PFA neplattitor de tva si depun 392B pentru prima data.

  Intrebarea mea este urmatoarea:

  ln valoarea achizitiilor intra:
  1. salariile
  2. contributiile la stat
  3.taxele de autorizare platite la primarii
  4. taxele de la ONRC pt mentiunile facute?????

  Va multumesc!!!

  1. Nu. 1-3 nu. 4 da, dacă aveți factură primită de la ONRC.
   Achiziții înseamnă cumpărări efectuate cu factură sau alt document legal (borderou de achiziții, document de comercializare, factură simplificată, bon fiscal, etc)

 50. Buna ziua,
  Facturile emise la constituirea firmei (facturi de la Registrul comertului, avocat, etc), se trec in declaratia 392B?
  Multumesc

 51. Buna ziua,

  Avem un SRL ce a fost sanctionat de anaf prin trecerea lui la inactivi ca urmare a depunerii decontului de tva pe 0 doua trimestre consecutiv.Acesta nu a mai dorit reinregistrarea lui in scopuri de tva. Intrebarea este,pe firma de contabilitate o priveste vreun risc privind emiterea de facturi cu tva catre o pers juridica inactiva?Multumesc anticipat.

  1. Nu există “nu a mai dorit”. Este obligat să solicite re-înregitrarea înainte de a avea iarăși activitate economică. Nu ține de dorința lui. A solicita re-înregistrarea în scopuri de TVA este o obligație.
   Nu se întâmplă nimic cu cei care emit facturi către firma respectivă.

 52. buna

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta la completarea decl 392 b:
  – pfa neplataitor de tva pt operatiunile interne , inregistrat in ROI si ca platitor de tva special pt operatiunile intracomunitare factureaza in 2015 doar catre firme din UE platitoare de tva (fact fara tva) si are achizitii efectuate doar in Romania(atat de la plat de tva cat si neplatitori)
  * la rubrica CA – se trece valoarea totala a fact intracomunitare?
  * la rubrica Livrari de bunuri si prestari servicii – nu trec nimic ??(trec 0)
  *la achizitii- trec valoarea achizitiilor effectuate in Romania ?

  multumesc

 53. Cristi, multumesc pentru toate sfaturile tale si pentru promptitudine.

  Am 2 intrebari. Am PFA platitor TVA sub 220.000 lei CifraAf. Am 2 surse de comision: una cu TVA si alta fara TVA:
  1) depun 392A completand sectiunea IV cu si fara TVA?
  2) se tine cont de cheltulieli?
  Te rog f. mult sa precizezi.

  Cu multe multumiri

  1. Depune D392A.
   În secțiunea IV completezi doar livrările cu TVA, nu și cele fără TVA – cele scutite fără drept de deducere.
   Nu se ține seama de achiziții la 392A doar la 392B.

 54. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 977 din 6 decembrie 2016. Documentul aduce mai multe modificări, dintre care cele mai importante sunt la Codul fiscal și la Codul de procedură fiscală, acestea urmând să se aplice, în principal, de la 1 ianuarie 2017.

  Deci, indiferent de forma de organizare juridica (PFA/SRL/etc), pana la urma se mai depune 392A/B sau a fost suspendata depunerea intre 2017-2019?

 55. Recent am citit ca doar contribuabilii neinregistrati sau inregistrati in scopuri de TVA si a caror cifra de afaceri este inferioara sumei de 220.000 lei la data de 31.12.2016 nu mai au obligatia completarii si depunerii formularului 392A – “Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul 2016”-, respectiv a formularului 392B -“Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul 2016”-, al caror termen de depunere ar fi pana la data de 27 februarie 2017.
  Este corect?

 56. Da, imi cer scuze daca pare puerila. Dar expresia ” doar” m-a derutat , firma nefiind platitoare de TVA prin prisma obiectului de activitate dar avand o CA > 220.000 ron.
  Am fost si la finante azi sa intreb si au spus ca nu trebuie depusa.
  Anul trecut am depus D392B si am printat-o din Saga, eu asa imi amintesc. De aici intrebarea mea referitoare la printare.
  Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *