ANAF a publicat azi, 16 aprilie 2019, un formular nou pentru declarația 112. Cum, până la acesta, cei care aplicau regimul special pentru construcții nu puteau calcula și declara contribuția asiguratorie pentru muncă la aceștia decât folosind cota redusă de 0,3375%, acum, ANAF, constată că art.66 din OUG 114/2018 nu se poate aplica fără respectarea legii ajutorului de stat și drept urmare:
- A refăcut D112 în așa fel încât să nu permită calcularea CAM în procent de 0,3375% ci cu procentul normal de 2,25% și solicită ca cei care au declarat cu 0,3375% (adică toți care aplicau acel regim) să refacă declarațiile și să depună declarații rectificative, recalculând CAM de la 0,3375% la cota normală de 2,25%.
- Depunerea rectificativelor va duce la creșterea obligațiilor de plată precum și la apariția unor dobânzi accesorii. La 10000 fond de salarii lei diferența de contribuție este 191 lei. Cheltuieli accesorii la această diferență sunt de circa 0,02% pe zi + 100 lei minim penalitate de nedeclarare. Deși culpa nu este a contribuabililor. ANAF nu ar fi trebuit să creeze cod bugetar și nici să permită declararea cotei reduse sau validarea declarațiilor cu cotă redusă a CAM.
Paradoxul situației este dat de faptul că ANAF se leagă doar de acest CAM ca fiind generator de probleme deși legea stabilește că întreg articolul care introduce facilitățile pentru regimul construcțiilor ar trebui să respecte prevederile legii ajutorului de stat. Adică și scutirea de CASS și impozit pe venituri din salarii.
Totodată, pentru a dezvolta acest balamuc legislativ, din data de 18 martie 2019, intră în vigoare legea bugetului de stat – legea 50/2019, prin care se modifică procentele ce se distribuie din CAM conform art.220^6 din codul fiscal. Procentul ce se va distribui din CAM la fondul de garantare a creanțelor bugetare va fi de 12% din CAM. Ori, conform art.220^3 alin.2, pentru cei care aplică regimul special pentru construcții cota redusă a CAM este, pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, stabilită la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Adică, de la 18 martie 2019 va fi 12% din 2,25%.
Ca urmare, de la 18 martie 2019, în mod normal, cota CAM ar fi de 0,27% pentru cei care aplică regimul special pentru construcții, dar numai dacă între timp se aplică o schemă de ajutor de stat.
Se pare însă că, strict în ceea ce privește CAM, câtă vreme nu există acea schemă de ajutor de stat, deși legea prevede o cotă redusă, se va aplica în continuare cota normală de CAM până în prima lună în care se va aplica noua schemă.
PDF-ul nou este deja implementat în versiunea de pe site, 512, inclusiv calculul cu cota de 2,25% la cei care aplică regimul pentru construcții.
Așadar pentru a putea depune rectificative la D112 cu CAM calculat la construcții cu 2,25% va fi suficient să:
- refaceți actualizarea versiunii.
- devalidați statele de salarii pentru ianuarie, februarie și/sau martie
- apăsați butonul “Actualizare date” în ecranul state salarii
- înainte de a genera pdf-ul pentru 112 apăsați “Actualizare date” și în ecranul din care se generează această declarație. Pentru ianuarie, februarie și dacă ați depus pe martie deja 112, și la martie 2019, înainte de a apăsa generare PDF puneți bifă la rectificativă.
A Hahahaha Ha!
Multumim Cristi!
Multumim frumos ! Dar, scrie undeva ca suntem obligati sa depunem rectificative ? Exista vreo hotararea de guvern, ordonanta ceva ?! Eu unul am calculat corect la momentul ian. si feb. – nu e problema mea ca sunt idioti !
Nu scrie nicăieri în mod explicit.
Vedeti, asa suntem noi romanii, cascam gura mare si inghitim rahat ,fiecare dupa capacitate, nervii sunt de prisos, comentariile…… de asemenea. Ne meritam soarta !
Devine obisnuinta la inceput de an sa depunem rectificative ….anul trecut concediile medicale … oare pe astia care legifereaza cu picioarele nu-i putem rectifica ca deja incepe sa fie prea mult :(
Ai dreptate
Multumim Cristi!
Si …vreun temei legal exista pt aceasta modificare , generatoare de rectificative , sume +penalitati ….????
Multumim…oricum…traim intr-un haos! Felicitari ca inca mai aveti puterea, rabdarea sa rezolvati o parte din nebunia in care traim!
Mare ti e gradina … Si incap in ea si penalitatile noastre….pe care nu n avea decat sa le plateasca cine a gandit pros legea !
Si daca nu punem rectificativa la D 112 ce se intampla? Practic, noi am declarat corect, bazandu-ne pe legislatia in vigoare. Au inebunit de tot.
Si in ce cont se fac platile? In vechiul cont de CAM sau in contul de CAM pt constructii?
În vechiul cont.
Da pot sa faca astia ceva sa ramana si definitiv? E strigător la cer. Nu de alta dar iar explicații pe la agentii economici.
Pana la urma am depus rectificative .. pentru a nu mai modifica ianuarie si februarie (balante, note etc.) am copiat SAGA intr-o alta locatie si la firmele pentru care trebuia sa fac rectificative m-am dus si am devalidat statul pe luna respectiva (ian., feb.), am dat “Actualizare”, am listat ultima pagina din stat, am generat D112 rectificativa si am depus-o. Apoi, in martie am inreg. prin articole contabile 646=436 (“Diferenta CAM Luna Ianuarie 2019”) cu diferenta dintre suma corecta si cea declarata initial. Mi s-a parut mai comod asa decat sa devalidez doua luni, sa listez din nou statele, sa cer dosarele de la oameni. Si in martie, am pus la dosar capsate: nota contabila, ultima pagina din statul de salarii “nou” (ian. sau feb.) si D112 rectificativa. ANAF Rules !
@camere
CAM constructii. Am primit informatia de la Asistenta Contribuabili
@Cristi
Sigur in contul vechi? Pe declaratie , inclusiv in anexa 1.1 duce sumele separat, pe coduri bugetare diferite, poz.46(480) pt cei sub 3000 si poz 55(484) pt cei cu sal >3000/scutire, calculate cu 2.25%, iar in anexa 1.1 pct. C4 si C5. Se pot modifica/aduna in centralizator manual, in anexa 1.1-nu, si apare atentionare pt ambele pozitii-prg calculeaza pe cod separat, atentioneaza ca el calculeaza cam constructii xxx si tu pui 0. Anaf , la tel, a zis cont vechi initial, apoi, dupa ce i-am explicat ca apar 2 poz pe 112, a transmis ca in acest caz astfel cum apare, pe coduri bugetare/conturi distincte-nou si vechi. Sau probabil mai urmeaza o alta versiune in curand??
Posibil sa fie la cel de la construcții. Mie mi se părea logic să fie la cel normal pentru ca cel pentru construcții e în cotă redusă.
@Cristi
Serios?
Nu :)
Multumim frumos ,Cristi!Cu toata stima,Violeta
In Codul Fiscal si OUG 114 in continuare se prevede 2.25% x 15%. De ce n-au modificat prevederile de acolo?. unde-i baza legala pt cam de 2.25%? pt ca ANAF asa are cheful? si mai au obrazul sa scrie pe site ca D112 nou e cf. CF si Ordinului 611/2019, cand in totate aceste acte se vb de 0.3375% pt CAM!
Cota de 15% poate fi actualizată, asa cum și scrie în codul fiscal, prin legea bugetului de stat, lucru care s-a și întâmplat.
Buna ziua,
aveti idee cum sa facem rectificativele pana la urma la cam? pe coduri bugetare diferite, poz.46(480) pt cei sub 3000 si poz 55(484) pt cei cu salariu >3000/scutire, calculate tot cu 2.25%, sau mai asteptam ceva modificari ? Chiar nu stiu ce sa ii zic clientului in ce cod sa plateasca…
Multumesc
Dacă aveți ultima versiune a programului, o veți putea genera corect din program.
Bună ziua,
Până la urmă în ce cont ați plătit CAM construcții? Eu am plătit în cel vechi,având în vedere că am refăcut statele de plată și am virat 2,25%.Mă tot gândesc să nu fiu nevoită să cer compensare între conturi. Mulțumesc!
În contul pentru CAM construcții.
Da am ultima varianta actualizata astazi 20.04.2019, asta inseamna ca vom vira cam-ul calculat la 2.25%, in 2 coduri bugetare distincte?
Multumesc
Da, dacă aveți salariați la care se aplică facilitățile și salariați la care nu se aplică.
Domnii de la ANAF sunt defecti……Ce este nasol…….nu-si revin, chiar daca li se explica cu litere mari……….Deci…..mergem cu 2,25 % cat “vrea” muschii lor…….
@Tokes Bereczki Gabriella Gabriella
Buna,
Imi spui si mie te rog (un link eventual) unde scrie pe site-ul ANAF ca D112 nu este conform CF? Sau unde scrie orice despre aceasta modificare a declaratiei? eu nu reusesc sa gasesc nimic si as vrea sa vad ce scriu …Multumesc.
Buna ziua,
Codul CAEN al societatii este 2511 dar CA preponderenta este compusa din productia demobilier din fier forjat. Am interpretat gresit OUG 114. Ce fac in acest caz? Depun rectificative si corectie REVISAL?
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Dacă chiar și o parte a activității dvs poate fi încadrată în unul din domeniile pentru care se aplică OUG 14, atunci sunteți obligată să majorați la toți salariații salariul la minimul de 3000 lei, fără a beneficia de facilitățile fiscale decât dacă acea parte a activității aduce cel puțin 80% din venituri.
buna seara, de cand am actualizat programul 3.0.513, nu mai calculeaza CAM pt constructii cum trebuie, adica 10, ma poti ajuta cu un sfat ?
Il mai descarc inca o data sa vad daca se rezolva problema …
o seara buna !
Nu există nici o problemă la calculul CAM din ceea ce știu eu.
Buna ziua,
O societate de constructii are un angajat cu 1h/zi si salariul de 375 lei , salariat care mai lucreaza si la alta societate fara profil de constructii, cu 8 ore/zi si un salariu de 3500 lei . Per total cumuleaza salariul minim brut pe constructii. Pentru persoana respectiva, incepand cu luna iulie, programul nu mi calculeaza impozit si CASS ? este corect ?
Multumesc !
Nu. A existat această modalitate de calcul la versiunea 515 când a apărut pentru că SAGA a actualizat modul de calcul pornind de la cele scrise în OUG 43/2019, dar ANAF nu a actualizat D112 cu prevederile acestei ordonanțe, nu a dat nici ordinul pentru întocmirea ei actualizat cu noile prevederi așa că și în program s-a revenit la vechea metodă de calcul, cea din iunie. Se pare că abia în octombrie vor publica noul formular și firmele vor fi nevoite să întocmească declarații rectificative pentru iulie-septembrie dacă au situații ce nu se puteau declara.
Pentru a vă rezolva problema:
– refaceți actualizarea versiunii 515
– devalidați statul de salarii pe iulie și pe cel din august
– apăsați actualizare date și re-validați statul
– după ce apăsați butonul “Declarația 112” în ecranul din care aceasta se generează, apăsați “Actualizare date” înainte de a (re)genera declarația.
Buna ziua,
acum ca ANAF a actualizar D112 cu prevederile ordonantei,SAGA a actualizat modul de calcul?Pt luna septembrie genereaza declaratia actualizata?Cum generam rectificative la iulie si august.Va intreb deoarece sunt incepatoare in folosirea programului.
Multumesc!
ANAF nu a actualizat formularul pdf. A fost publicat ordinul legat de el, dar nu și formularul.
Când va fi publicat și formularul pdf, se va actualiza și programul și va fi inclus și calculul conform OUG 43.
Va rog sa-mi spuneți cum procedăm daca revenim pe statele anterioare, refacem balantele anterioare? Cum ar trebui sa procedam astfel încât să am note contabile de reglare la data in care fac afectiv declarațiile rectificative, fără să intervin în lunile anterioare. Sper ca m-am făcut înțeleasă. Mulțumesc!
Puteți proceda astfel:
1. efectuați o salvare de siguranță. Pentru aceasta intrați la Administrare – Întreținere BD și apăsați start. Dacă lucrați în rețea, realizați salvarea pe server asigurându-vă pe toți ceilalți utilizatori au programul închis.
2. de-validați statele de salarii.
3. actualizați datele în stat și apoi le re-validați. Depuneți declarațiile rectificative.
4. tipăriți statele și notele contabile generate
5. restaurați salvarea efectuată la punctul 1. Intrați la Administrare – Întreținere BD selectați pagina “Restaurare”, vă poziționați pe arhiva ce conține salvarea efectuată și apăsați butonul de restaurare. Similar condițiilor de la punctul 1, restaurarea se efectuează pe server și cu toți ceilalți utilizatori ieșiți din program.
6. Acum ați revenit la situația anterioară rectificărilor așa că puteți opera prin articole contabile diferențele între notele generate la validare statelor și cele rezultate după rectificare și tipărite la pct.4
Nu vor fi schimbări decât la nivelul conturilor 421, 423, 4315, 4316, 436 și 444. Cheltuiala nu este afectată. Sunt afectate obligațiile de plată și restul de plată.