D112 din aprilie 2018

22 May 2018 | Declarații | 63 comentarii1695 vizualizari
declaratii-fiscale

ANAF a modificat astăzi D112 pentru venituri realizate începând cu luna aprilie 2018.

În sfârșit au introdus o setare la nivel de salariat – exceptat sau nu de la plata contribuțiilor sociale la minim pentru a se elimina acele atenționări generate de cazurile în care existau excepții.

Dacă nu aveți salarii sub minim pe economie, adică acele cazuri care nu intră la excepțiile de calcul a contribuțiilor sociale la minim, dacă nu aveți venituri din drepturi de autor, venituri realizate din contracte de activitate sportivă, veți putea depune D112 și pe formularul care exista până azi.

Dar dacă aveți situații de excepții nu se va valida. Veți avea erori la CAS și atenționări la CASS.

UPDATE: în acest moment nu mai există nici o problemă din cele descrise aici. În SAGA s-a actualizat și modul de generare cât și formularul PDF corectat de către ANAF așadar, pentru a obține o declarație corectă vă rugăm să actualizați la ultima versiune (chiar dacă deja ați actualizat) pentru a beneficia de ultima versiune de formular.

Pentru a depune D112 corect va trebui să folosiți formularul actualizat. Dacă nu aveți drepturi de autor sau venituri din activități sportive, atunci ar exista o soluție simplă de a genera D112 chiar din SAGA, dar din păcate nu se poate pune în aplicare. Știți de ce? Pentru că D112 așa cum este el acum pe site la ANAF nu se poate valida, chiar dacă este corect întocmit.

În versiunea inițială se genera o eroare:

ANGAJATOR:
* EROARE – Creanta 451 … Contributia de asigurari sociale pt drepturi din proprietate intelectuala (undefined) diferita de suma calculata (0) !
ASIGURATI:

Eroarea nu poate fi înlăturată decât așteptând ca ANAF să corecteze PDF-ul sau dacă declarați, cu zero, chiar dacă nu aveți așa ceva, creanța 451 – CAS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Ceea ce nu e ok.

În concluzie:

D112, așa cum există acum în program, poate fi depusă numai dacă aveți salariați care nu intră la excepții, nu aveți drepturi de proprietate intelectuală sau din activități sportive.

D112, actualizată, se introduce în program și va fi disponibilă în cel mai scurt timp, dar dacă ANAF nu va corecta PDF-ul actual și dacă aveți doar venituri din salarii, partea de excepții ar fi rezolvată însă nu se va valida declarația din cauza erorii indicate mai sus.

Dacă depuneți azi D112 și primiți recipisă cu erori, atunci puteți depune, legal, D112 întocmit corect până la 31 mai și dacă se va valida fără erori veți obține recipisă de depunere cu data de azi.

63 comentarii

 1. Multumesc mult. Intrasem in panica. Am avut ghinion sa vreau sa le transmit astazi si nu zile;e trecute. Oricum felicitari pentru felul in care sunteti informat. O zi buna va doresc si succes in activitate

 2. Multumim pentru informatii!

  Eu inteleg multe, dar ceea ce fac cei de la ANAF/MF in ultima perioada, deja este prea mult.

 3. Si a doua intrebare: in SAGA cu se vor opera drepturile de autor? Tot pe intrari sau se revine la operarea in state salarii ?

 4. Buna ziua, acum daca inregistram la salariati, nu calculeaza impozitul tinant cont de cota de 40%, sau nu am configurat ceva cum trebuie?Multumesc!

 5. eu am pus fisierul pdf d112 de zi in baza SAGA manual.
  Se genereaza d112 dar are erori.

  problema este la validarea de la ANAF
  Pt rezolvare verificati sa aveti versiunea de pdf din 23.05.2018
  intrati pe angajatii cu mai putin de 1900 lei luna si treceti sumele corecte la care se calculeaza contributiile ai apoi de la final generati fisierul .xml pe care il incarcati in duk integrator si dati creare si validare.
  veti obtine fisier fara erori si recipisa chiar fara atentionari

  succes

 6. Atentie si la angajatii care nu au lucrat toata luna in PDF sunt eronate orele si zilele lucrate la concediile medicale contributia de sanatate iarasi nu calculeaza bine.

 7. Din pacate nu pot depune nimic. Am o firma cu 400 de angajati si sigur ca sunt o multime de exceptii. Si dupa ce stau 7 ore pentru validare imi da eroare ca nu e formularul. Stiu ca nu e vina dvs. dar amenda de intarziere cine o plateste? ANAF? Este neacceptabil sa se schimbe pe 23 formularul. Nu pot da mai devreme ca am o multime de concedii medicale pe care oamenii le aduc cum le aduc. O sa scriu si la Anaf. Este imposibil. Incep aceasta declaratie de pe data de 14 si nici azi nu am validare. Nu inteleg. Cand corectez exceptiile sunt alte calcule de taxe. Cum reglez, ca daca dau validare de stat sunt alte taxe. Deci nu am cum completa corect nimic. La Anaf spun SAGA, am luat SAGA si nu pot face in nici o luna aceasta declaratie fara sa o transmit cu 5-6 erori de validare la ANAF. Si firma are nevoie de certificat fiscal lunar. Da-ti o solutie ca nu mai stiu ce sa fac.

 8. Am debifat creanta 451 din program, am generat XML si l-am validat cu Dukintegrator. S-a depus fara erori.

 9. Buna ziua!

  Creanta 02. Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati diferita de suma calculata
  eroare regula: A21.2: (pt. codOblig=412) suma introdusa (569) = suma calculata conform regulii (794)

  Am aceasta eroare,(care imi apare doar pe recipisa nu si la validare) si din ce am citit, atat pe forum cat si pe blog, e nevoie sa contactez Anaf. Am contactat si nimeni, nici cei de la IT, nu ma pot lamuri.

  Pare cunoscuta si banala ca si forumulare, dar eu am respectat tot ce sugerati dvs legat de bife si de modificat rd 11 si 12 la salariatii cu exceptii si tot nu am scapat.

  Mentionez ca am un salariat a carui CIM a incetat in data de 17 a lunii.

  Rog frumos, suport.

 10. Buna seara!

  O intrebare, am sportivi pentru care acum se retine la sursa.
  Am introdus la state salariatul, are functia de baza la noi ca sportiv dar in stat nu calculeaza CAS si CASS desi salariul lunar este 4000 lei.
  Trebuie sa introduc manual in stat CAS si CASS daca se achita la minimul pe economie CAS si CASS?

  Multumesc anticipat!

 11. Buna ziua,
  Pentru veniturile din arenda programul nu calculeaza corect nici la ultima actualizare, adica in 25.05.2018…nu tine cont de deducerea de 40%…sau gresesc eu undeva?
  De asemenea pentru studentii sub 26 de ani cu venituri sub minimul pe economie (angajati part time) care sunt scuti de plata contributiei la sanatate, daca pana acum reuseam sa validez formularul cu atentionari, astazi imi da eroare…am facut o adresa catre ANAF in legatura cu aceasta probleme de ceva timp dar nu am primit raspuns…
  Daca ma puteti ajuta cu un sfat va sunt recunoascatoare. Multumesc frumos!

  1. În state salarii. Arenda se operează din această lună prin salarii tocmai datorită modificărilor legate de contribuții sociale.

 12. Buna ziua,

  in nota contabila generata de salarii, cei cu drepturi de autor imi apar pe sintetic 401. cum pot sa sa ii platesc prin jurnal banca, dat fiind faptul ca trebuie sa aleg un analitic dar acesta nu exista pt ca i-am introdus in salariati?

  multumesc

  1. Vă puteți configura un analitic pentru ei dacă doriți și să-l setați în configurare salarii.
   Se poate opera și pe sintetic.

 13. Buna ziua. Am intrebari vizavi de arenda incepand cu aprilie 2018 .. voi incerca sa fiu laconica
  1. Exista posibilitatea de a importa furnizorii de arenda deja creati din “Furnizori” in “salariati”?! ( mentionez ca este vorba de sute sau chiar si o mie de arendasi la unele societati).
  2. Eu arenda dau spre sfarsitul anului , o data, sau de 2 ori pe an (depinde de produse), si , eventual, in urmatorul an , arenda restanta. Exista posibilitatea de a seta astfel programul incat sa nu mi se genereze stat cu absolut toti arendasii in fiecare luna?! cu aceasta ocazie mentionez ca nu mi se pare corect ca arendasii sa fie inregistrati la salariati, cu ore pe luna si salariu brut, si contract activ).
  3. Nu se poate adapta programul in asa fel incat noi sa lucram ca pana acum ?! sa bagam la intrari contracte de arenda, iar programul sa le duca in 112 , sau state ?!

 14. Buna ziua,

  Acum cu versiunea de validator 6.0.4 am eroare fatala de parsare java.lang.NullPointerException desi cu versiunea anterioara 6.0.3 nu aveam nici o eroare.
  In explicatiile lor spun ca au facut o corectie la modul de calcul angajatorD campul D3

  E ceva de facut sau e o problema de la anaf ?

 15. Bună seara .
  Am preluat un ONG și am următoarea situație : o echipă de handbal ( copii ) participă la competiții sportive . Trebuie să plătim arbitrii , care sunt prezenți pe baza delegației emise de Federatia Jud. de Handbal. La sfârșit primim un fel de ,,stat de plata,, , un tabel cu indemnizatia brută , impozit 10% reținut si suma netă plătită către arbitru . Arbitrii sunt prof. de ed. fizică și au contract de muncă la diferite școli. Sunt venituri ocazionale pt că la fiecare competiție este delegat alt arbitru . Vă rog să-mi spuneți dacă este corect dacă introduc in Saga la furnizori , tip impozit – contracte civile , declar in D100 la impozit pe venituri din alte surse , și anul viitor in D205. Mulțumesc.

 16. Este obligatoriu sa completam sectiunea E4 incepand cu aprilie 2018 sau ramane optiunea ca salariatii sa completeze si depuna singuri D230/2018 in 25.05.2019? Multumesc.

  1. Nu este obligatoriu decât dacă salariatul optează pentru redirecționarea către o entitate.
   Dacă salariații nu optează pentru direcționarea din impozitul reținut lunar, aceștia vor putea depune oricum d230 în anul următor.

 17. Va rog sa-mi spuneti cum procedez la declararea absentelor nemotivate a salariatilor,pe care angajatorul nu le plateste, dar nici nu sunt declarate ca suspendate conform REVISAL. In SAGA se calculeaza diferenta de CAS si CASS dar ANAF nu preia declaratia 112 ,imi da eroare.Multumesc.

 18. De la 1 iulie impozitul pe salarii şi contributiile pentru CAS şi CASS se virează într-un alt cont unic. Acest lucru se aplică pentru salariile pe iunie 2018? Se modifică declaratia 112 pentru luna iunie 2018?

  1. 1. Da, începând cu iulie viramentele se vor efectua în noul cont (5503). Se va cumula impozitul cu contribuțiile sociale. Dar și dacă se virează în vechile conturi, deocamdată până la 31 august 2018 inclusiv, nu este problemă, fiscul redirecționând automat sumele în noul cont.
   2. De ce să se modifice?

 19. Raspuns la punctul 2 – pentru ca pe prima pagina apar codurile bugetare 20470101xx, respectiv 5502xxxxxx. Acum nu se vor cumula cele 2 în codul bugetar 5503XXXXXX?
  Întrebare – Pot să trimit aşa declaraţia pe iunie?
  Dacă o trimit aşa şi apare formatul nou trebuie să depun o declaraţie rectificativă?

 20. Buna ziua
  Eu tot nu sunt lamurita .cum se procedeaza cu arenda din aprilie 2018?introducem la salariati?si apoi?cota forfetara …sa inteleg ca retinem decat impozit 10%?

  1. Dacă aveți persoane cărora nu aveți obligația de a le reține și contribuții sociale, puteți introduce prin intrări pe mai departe. Dacă însă aveți persoane la care rețineți și contribuții sociale arenda pentru aceștia o veți opera doar prin salariați. În ecranul state salarii selectați pagina dedicată și acolo se pot vedea datele inclusiv cota forfetară.

 21. Buna ziua,

  Am 2 angajati pentru care contributiile in luna sunt mai mici decat contributiile minime deoarece unul a fost suspendat pentru absente nemotivate, iar altul a fost in concediu fara plata; ambele contracte au fost suspendate in Revisal …ce bifez in stat, la salariati, pentru ca declaratia 112 sa apara fara atentionari?

  Multumesc!

  1. Nimic.
   Operați concediul fără plată în ecranul concedii disponibil în state salarii și absențele ca o suspendare în același ecran de concedii. Așa programul va calcula la realizat contribuțiile sociale nu la minim.

 22. Buna ziua ! am incercat sa modific direct in pdf -D 112 erorile aparute, dar nu merge sa mai validez.Se invarte si sus imi apare not responding.Este de la versiunea nou de declaratie?

 23. eroare pentru depunerea declaratiei 112 pe luna aprilie si mai 2018:
  Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  E: angajator (1) sectiune angajatorA (1)
  eroare atribut: A_codBugetar: cod bugetar (5503XXXXXX) incorect asociat cu cod obligatie (602)
  E: angajator (1) sectiune angajatorA (2)
  eroare atribut: A_codBugetar: cod bugetar (5503XXXXXX) incorect asociat cu cod obligatie (412)
  E: angajator (1) sectiune angajatorA (3)
  eroare atribut: A_codBugetar: cod bugetar (5503XXXXXX) incorect asociat cu cod obligatie (432

  1. Refaceți actualizarea programului chiar dacă aveți ultima versiune. ANAF a corectat în data de 26 iunie fișierul PDF și atunci a fost introdus și în program.

 24. Buna ziua, am depus D112 cu atentionari A: asigurat (3) ((id Asig)) =3 sectiune asigurat B4(1)
  Contributie individuala sanatate – mod de calcul eronat/ atentionare regula : S72.1:B4_6 calculat cf. regulii (127)
  A: validari globale
  Creanta 07. Contributia de sanatate datorata de asigurati difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.7: (pt. codOblig=432) suma introdusa(2821) = suma calculata conform regulii (2815)

  Mentionez ca am un salariat cu cencedii medicale, unul initial cod 01, unul in continuare cod 06, desi am facut verificari peste verificari, am actualizat varianta de saga, am actualizat statul de salarii, actualizat D112, nu reusesc sa inteleg care este problema. Daca aveti un raspuns pentru mine va multumesc anticipat.

  1. Este o atenționare nu o eroare. Sunt situații cum este și aceasta, în care pot apărea astfel de atenționări. Mai ales dacă aveți și cazuri în care e setat să nu calculeze contribuție de asigurări sociale de sănătate.

 25. Buna seara
  Am contracte diferite in luna pe Drepturi de proprietate intelectuala poate 2, 3 in luna pe acelasi CNP (prestatie artisti)- ii operez in salarii dar le retin doar impozit.Pana luna trecuta iunie, trebuia sa cumulez C1 +C2 – si odata cumulat isi recalcula singur contributiile pentru care de altfel nu optam- in D112 caci altfel imi dadea EROARE: multiplu de la sectiunea C pe acelasi CNP. Pentru D112 pe iulie 2018 este o schimbare, caci desi am multiplu de C( de contracte ) dar la aceasta sectiune am toate rubricile zero. Am si multiplu de E- dar care cred ca nu trebuie sa le cumulez , nu?

  1. Operați o singură dată persoana dacă are mai multe contracte în cursul aceleiași luni. Și cumulați veniturile.

 26. Cum inregistrez in contabilitatea unei federatii sportive plata arbitrilor ca si persoane fizice pentru servicii ocazionale?

 27. Buna ziua!As dori daca se poate,putin ajutor.Sunt la inceput si inca nu ma pricep asa de bine la anumite lucruri.Am deschis o firma cu un salariat,care are salariul de 725 ron,4 ore.Pana acum mi-am depus singura declaratiile,dar acum din ianuarie 2018 de cand s-au schimbat lucrurile ,nu stiu exact cum sa completez declaratia 112.primele 3luni ,salariatul a fost suspendat,iar din aprilie,activ.am incercat sa fac singura si am trimis declaratiile online pentru primele 3 luni din an(au fost ok),dar urmatoarele 3 nu au fost corecte.Va rog,ajutati-ma pana gasesc pe cineva care sa imi tina contabilitatea.Multumesc!

  1. Salariul minim este de 1900 lei pentru o normă întreagă. Pentru jumătate de normă (4 ore/zi) salariul nu poate fi mai mic de 950 lei.
   Eu vă recomand să apelați la un contabil.

 28. Buna ziua,
  Am pe D112, urmatoarele eroriweoare atribut A cod Bugetar ( 20470101xx)incoresct asociat cu cod obligatie 602
  La fel este si la celelalte 2 obligatii.
  Mentionez ca 2 luni am depus D112 si am primit acelaesi mesaje dar au fost de atentionare.
  Acum sunt de eroare dar intre timp am depus D700, care nu am stiut ca nu ete depusa, avand firma noua.
  Am actualizat si versiunea noua de pe Saga.
  Ma puteti ajuta va rog cu o idee ?

 29. Buna ziua,
  Intrebare : va rog sa-mi spune-ti daca vanii ridicati din banca se trec si prin casa in cazul unei firme cu contabilitae in partida simpla( SAGA PS-Cabinet medical)

 30. Buna ziua,
  in iulie,august si septembrie am avut salariati cu contracte de activitate sportiva ,venitul este peste plafon ,deci s-a calculat CAS si CASS.La depunerea declaratiilor nu au fost erori de validare ,dar in acest moment salariatii respectivi nu apar asigurati la sanatate.Cum as putea sa setez, din program ,ca acesti salariati sa apara asigurati.Multumesc.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *