D112 – contracte de mandat, administrare, etc și CAM

16 Feb 2018 | Declarații | 95 comentarii7887 vizualizari
contracte-de-mandat

Vin din ce în ce mai multe întrebări legate de erori la validarea D112 pentru cazurile în care există contracte de mandat sau de administrare, venituri asimilate salariilor, pentru care potrivit legii se datorează și contribuția asiguratorie pentru muncă.

În completarea articolului precedent:

Problemele generate la validare țin tot de fișierul PDF.

Deși în SAGA datele sunt introduse ok, sunt calculate corect, problema apare doar la generarea PDF. Acesta după ce primește datele din SAGA, deși i se trimit și informațiile legate de baza de calcul a CAM pentru persoane care obțin venituri asimilate salariilor pentru care s-ar datora această contribuție, pune automat pe zero valoarea din rândul 13 a secțiunii A pentru persoana ce se are un venit asimilat pentru care se datorează CAM. Pe cale de consecință, la validarea PDF apar erori.

Soluțiile pentru corectarea problemei sunt:

1. completarea direct în fișierul PDF la persoana respectivă – prin introducerea manuală în rândul 13 a valorii venitului brut, adică baza de calcul pentru CAM a acestei persoane, urmată de validarea fișierului PDF.

2. generarea XML nu PDF. Urmată de transformarea din XML în PDF cu DUKIntegrator așa cum am arătat în articolul anterior.

Să exemplificăm pe un contract de administrare a unei societăți comerciale unde persoana are un venit lunar de 1000 lei.

Stat salarii

După cum se vede, în program, datele sunt ok. Valorile sunt calculate corect.

D112

Se trimit datele în pdf. Și….

în loc să ajungă 1000 lei cum i s-a transmis, pdf-ul pune la rândul 13 …zero.

Pentru a se valida corect, înlocuiți valoarea din rândul 13 cu valoarea corectă.

În cazul de față dacă am înlocui valoarea de la rândul 13 cu 1000 se va valida declarația în mod corect fără erori legate de acest contract.

În schimb dacă generați XML … nu mai sunt probleme la validare.

Mesajul este următorul:

95 comentarii

 1. Totusi , poate reusiti sa faceti din program sa il transforme din XML in PDF fara sa mai fie nevoie de atatea inginerii, noi suntem contabili suntem obligati sa apelam la programatori sa ne ajute.

  Multumesc.

  1. Dați mail la ANAF și rugați să facă PDF-ul altfel.
   Se poate și să nu transformați XML în PDF, dar presupune modificarea datelor în PDF.

 2. Dar ce se intampla, daca are si contract de munca cu timp partial si contract de administrare?
  Se poate corecta sanatatea si cas-ul, dar nu lasa sa corectez CAM-ul, si nici nu ma lasa sa modific, afiseaza numai suma din contractul de munca.
  Cum sa corectez?

  1. Nu știu. Întrebați la ANAF de ce nu permit modificarea bazei de calcul a CAM în acest caz.
   Dar trebuie să-l aveți în secțiunea B nu secțiunea A.

 3. Pentru contractele de mandat nu alegem randul 4-‘ Membrii ai comisiei de cenzori sau comisiei de audit, membrii in consilii, comisii, comitete si altele asemenea, presedintii asoc de proprietari sau alte pers.care-si desfasoara activitatea in baza ctr de mandat’ si nu ramane valabil faptul ca nu se plateste CAM-ul? Cum era inainte de nu se platea FNUASS-ul, fondul de garantare, fondul de acc.

 4. buna ziua,
  pentru presedinte asociatie de proprietari cu ctr de mandat la tip am selectat alte categorii si in detalii am bifat 3.3.persoane alese in cadru persoanelor juridice fara scop patrimonial.
  Am selectat fara CAM iar in declaratia 112 am intodus manual la rd 13 “0” desi imi lua automat baza cu venitul brut.
  Am transmis si imi da eroare regula s18: daca dat CAM =1 si A_1 not in(3.4.5.6.7.15.17.20.23) atunci A_5>0
  Sa inteleg ca la presedinte asoc de proprietari se datoreaza CAM,iar la cenzor nu ?
  Multumesc

 5. Si inca o intrebare:
  daca e corect ca pentru presedintele de asoc de proprietari sa aleg in detalii 3.3 Persoane alese pentru ca daca aleg 4.-“Membri ai comisiei de conzori si alte asemenea presedintii asociatilor de proprietari” si bifez fara cam nu imi mai da eroarea in recipisa Multumesc

 6. Buna ziua,

  Am si eu o situatie la declaratia 112:
  – salariatul are fractie de norma, dar CAS si CASS trebuie sa le plateasca la norma intreaga.
  Deci, una am pe stat si alta in declaratie, pentru ca se adauga diferentele de CAS si CASS ale angajatorului.
  Unde trebuie modificata declaratia ca orice am modificat, tot am erori?
  La telefon mi s-a recomandat sa citesc exemplele de pe blog.
  Mi-a scapat ceva?

  1. Nu trebuie modificată nicăieri în acest caz.
   Generați pdf așa cum este și-l validați. Nu aveți ce modifica decât dacă persoanele respective se încadrează la excepții și chiar dacă au venit mai mic de 1900 lei nu li se calculează CAS și CASS la minim ci la efectiv realizat.

 7. Va multumesc!
  Am refacut-o pe aceea si s-a validat. Insa, am o alta cu un salariat cu fractie de norma ce realizeaza salariul minim in alta parte, deci, baza egala cu salariul din Detalii angajat, dar care este angajat cu 10.01.2018 si un altul in situatia descrisa in mesajul anterior. Am refacut-o si pe aceasta si eroarea este:

  “Au fost identificate următoarele ERORI:
  E: validari globale
  Creanta 02. Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati diferita de suma calculata
  eroare regula: A21.2: (pt. codOblig=412) suma introdusa (564) = suma calculata conform regulii (831)”

  Ce trebuie modificat aici?

 8. Am modificat CAS si CASS la cel cu fractie de norma, care obtinea si alte venituri din salarii si a mers, asa cum era corect conform stat.

  Multumesc, am mai scapat de doua declaratii cu erori! Sper sa le rezolv pe toate!

  1. Stagiul de cotizare este de o lună pentru concediile acordate în perioada ianuarie – iunie 2018. CAS se calculează pentru perioada ianuarie – iunie 2018 ca în decembrie – aplicarea procentului de 10,5% la 35% din salariul mediu brut din 2017, corespunzător zilelor de concediu.

 9. BUNA ZIUA! VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI ESTE O PROBLEMA DACA LA CENZORI (70 LEI BRUT) pe langa salariul de incadrare,am pus la rubrica ,, alte drepturi,, ?

 10. BUNA ZIUA! AS VREA SA VA INTREB DACA SE PLATESC TOATE CONTRIBUTIILE PENTRU BANI DE CENZORI SI BANI PENTRU DE CONSILIUL DE ADMINISTRATIE LA O COOPERATIVA? PE STAT DE PLATA AM PUS LA ALTE DREPTURI. DIN 70 DE LEI LA CENZORI A RAMAS CU 37 DE LEI, IAR MEMBRUL IN CONSILIUL DE ADMINISTRATIE DIN 100 DE LEI A RAMAS CU 55 DE LEI. MI SE PARE CA SUNT TARE MULT RETINERILE. MULTUMESC.

  1. Vedeți anexa 4 din ordinul 1209/999/180 din 2018 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a “Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”

 11. am incercat sa depun 112 pentru luna februarie 2018 am un singur salariat cu salar de 3500 brut ,dar cand o transmit pe saitul anaf recipisa imi spune ca declaratia are erori de validare.

 12. Buna ziua, incerc sa depun azi D112 pentru febr.si de la Anaf am urmatoarea eroare la validare:
  E: validari globale
  Creanta 02. Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati diferita de suma calculata
  eroare regula: A21.2: (pt. codOblig=412) suma introdusa (1894) = suma calculata conform regulii (2250)
  Cand validez din Saga nu am aceasta eroare, numai cand transmit la Anaf declaratia.
  Cum pot corecta?

  1. Devalidați, actualizați datele în stat și în ecranul din care generați D112 apoi generați iarăși D112. Faceți corecțiile necesare la cei care sunt încadrați la excepțiile de calcul a contribuțiilor sociale la minim pe economie, dacă aveți astfel de situații, apoi redepuneți declarația.

  1. Nu.
   Sunt exceptați doar acei pensionari care sunt pensionați pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii. Nu sunt exceptați pensionarii pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.

 13. Eu am trimis de test o declaratie facuta inainte de actualizare si mi-a dat recipisa ok. Mai trebuie sa le refac?
  Multumesc!

 14. Buna ziua , ONG – contracte de mandat , cenzori si presedinti , trebuie sau nu sa bifez “fara CAM”? Se datoreaza sau nu cei 2.25%?

  1. Pentru cenzori nu se datorează CAM.
   Pentru restul persoanelor alese în cadrul persoanelor juridice, fără scop patrimonial, respectiv, persoanele alese în consiliul de administrație/comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplină și altele asemenea – se datorează CAM.

 15. Buna seara,
  Ma puteti ajuta va rog, cum se calculeaza baza de calcul a contr. BASS aferenta ind. cf. OUG 158/2005?
  Va multumesc!

 16. Buna ziua ,la luna feb,am avut salariat in CFS, Saga a calculat corect,dar in D 112,a dat eroare,calculand-ui sume la salariul de incadrare.A fost necesar sa modific in PDF ore si sume pe zero. Posibil sa se remedieze si aceasta parte? Va multumim, sunteti extraordinari cu aceasta aplicatie care ne ajuta ENORM.

  1. Dacă se completează corect CFS în ecranul de concedii nu se calculează contribuții.
   Nici în D112 nu se mai completează în acest caz baza de calcul pentru perioada respectivă.

  1. Articolul respectiv se referă la impozitul pe venituri din salarii.
   CAM este reglementat distinct. Baza de calcul a CAM este reglementată la art.220^4 din codul fiscal.

 17. @Cristi

  Cod fiscal
  ART. 220-2 – (1) Contribuția asiguratorie pentru muncă se datorează pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, definite la art. 76 alin. (1) – (3), după caz, acordate de către contribuabilii prevăzuți la art. 2201 lit. a), respectiv realizate de către persoanele fizice prevăzute la art. 2201 lit. b).
  Iar la art 76 lit i este referirea la cenzori

 18. Din pacate , am primit decizie de impunere pt un cenzor de la o asoc de proprietari pt ianuarie2018 ,am depus declaratia fara cam…

  1. Nu se poate. Decizie de impunere pentru CAM nu poate fi emisă pe numele unei persoane. Dacă au emis-o cei de la ANAF atunci fie este emisă eronat, fie în declarația 112 cenzorul este declarat pe tip salariat eronat. Trebuie să fie declarat pe tip 4

 19. La Asoc.de Proprietari avem o persoana fizica, pensionar in sistem public de pensii, care ocazional intrtine spatiu verde din jurul blocului pentru o suma de 200 lei net .Nu stiu ce trbuie sa-i retin din aceasta suma ? cas; cass; impozit sal alte taxe? multumesc mult.

  1. Ce contract aveți încheiat cu el? Contract de muncă? Atunci se calculează exact ca la salarii? Alt tip de contract?
   Dacă suma e netă nu aveți cum să-i rețineți ceva pentru că reținerile se operează la brut.

 20. Am primul angajat incepand cu 15.03.2018 8 ore/zi.Cand am depus D 112 pentru martie, am erori si atentionari care spun ca sumele introduse la creantele 02 si 07 CAS SI CASS, sunt diferite de sumele calculate conform regulilor.Din cate am citit cu atentionari este ok dar nu cu erori.Ce pot face?

 21. Buna ziua.
  Pentru indemnizatia obtinuta de un lider de sindicat, obtinuta in baza Hotararii Adunarii Generale a membrilor de sindicat si nu a unui CIM, as vrea sa stiu ce contributii se opresc, luand in considerare faptul ca acesta este angajat cu CIM, in cadrul societatii comerciale de care apartine acest sindicat.
  Va multumesc anticipat.

 22. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti de ce in D 112 nu se preiau automat si coasiguratii. Trebuie introdusi manual in fiecare luna? I-am adaugat in setiunea salariati , persoane aflate in intretinerea salariatului. Multumesc.

  1. Coasigurații se introduc în ecranul din care se generează D112 selectând persoana la care se introduc și introducâdu-se în tabelul dedicat.

 23. AM O PERSOANA CU 5 ZILE LUCRATE SI 14 CONCEDIU, DUPA CE AM TRIMISO LA ANAF LA RECIPISA IMI DA EROAREA Au fost identificate următoarele ERORI:
  E: asigurat (10) [idAsig = 10] sectiune asiguratB1 (1)
  eroare regula: S33.2: Daca datCAM = 1 si B1_1 not in (3, 4, 5, 6, 7, 15, 17, 20, 23) si B1_15>0 atunci
  B1_5>0

 24. eu m.am angajat recent si am avut de bifat daca mai am un contract de munca am bifat nu, dar am uitat ca am unul deschi part-time, e grav? ce pot face? :(

  1. Ca persoană care obțineți venituri din mai multe contracte de muncă, a căror sumă cumulată este de cel puțin 1900 lei, atunci aveți obligația depunerii unei declarații, lunar, la angajatorul la care realizați un venit lunar brut din salarii mai mic de 1900 lei. Dacă la ambii realizați lunar mai puțin de 1900 lei, dar cumulat ajungeți la minim 1900 lei, atunci la ambii trebuie să depuneți declarația respectivă. Lunar.

 25. Buna ziua,

  O intrebare referitoare la cenzori:

  – cine se ocupa de toate platile aferente contributiilor datorate de un cenzor: ascotiatia ( administratorul) sau persoana in speta? Se face un contract de mandat intre asociatie si cenzor ( persoana fizica).

  Multumesc frumos!

 26. buna seara,
  am preluat o asociatie de proprietari iar fostul cenzor declara contractul de mandat al presedintelui prin declaratia 100 cod obligatie 690-impozit pe venit din alte surse.
  Am verificat vectorul fiscal si are bifat contrib impozit salarii+cas+cass+cam si impozit pe profit.
  Consider ca nu este corect declararea prin 100 a ctr de mandat presedinte si voi declara ctr de mandat prin decl 112 la categoria 4. Asociatia mai are pe ctr de mandat administratorul si ctr de munca pentru femeie de serviciu.
  Intrebarea mea este daca din aceasta luna declar prin 112 si presedintele si nu prin 100,se va sesiza cineva ca nu a fost corect pana acum.Mai depun decl 100 pe zero?
  Multumesc

 27. Buna seara! Unde se pune bifa: CAM=1?
  De la ANAF am mesajul de mai jos:
  Au fost identificate următoarele ERORI:
  E: angajator (1) sectiune angajatorA (6)
  eroare atribut: A_codBugetar: cod bugetar (XXXXXXXXXX) incorect asociat cu cod obligatie (484)
  E: asigurat (1) [idAsig = 1]
  eroare regula: S9bbb: asigScu=7 se poate completa doar daca bifa_CAM=1
  E: asigurat (3) [idAsig = 3]
  eroare regula: S9bbb: asigScu=7 se poate completa doar daca bifa_CAM=1

  1. Eroarea de la pct.1 se rezolvă dacă refaceți actualizarea programului și apăsați actualizare date în ecranul din care se generează D112. Ea este generată de faptul că ANAF a actualizat vineri D112 introducâd cod bugetar la CAM pentru construcții.
   La asiguratul 7 este posibil să fi bifat “fără CAM”.

 28. Buna ziua, suntem un C.A.R.Pensionari , asociatie nonprofit cu comisie de cenzori , cu contract de mandat, pensionari pentru limita de virsta. Rugamintea noastra este sa ne spuneti daca trebuie sau nu sa bifam CAM SI DACA SE DATOREAZA SAU NU CEI 2,25 % si care este temeiul legal/legea care reglementeaza acestea ?
  Multumim. Rugam urgent.

  1. Nu datorează CAM:
   Membri ai comisiei de cenzori sau comitetului de audit, precum și membri în consilii, comisii, comitete și altele asemenea: președinții asociațiilor de proprietari sau alte persoane care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat în cadrul asociațiilor de proprietari
   Aceștia datorează doar CAS și CASS.

   Temei legal: codul fiscal.

 29. Buna ziua,

  Suntem un ONG si pana acum adminstratorul a fost un PFA, cu contract si factura.
  Din motive personale, acest PFA vrea sa isi inceteaze activitatea si se va radia.
  ONG_ul doreste in continuare colaborarea cu aceasta persoana fizica tot ca administrator.

  Intrebari:
  1. Ar fi vreo interdictie daca s-ar continua aceasta activitate in baza unui contract de mandat sau de management? Care ar fi mai potrivit?
  2. Stiu ca se retin toate contributiile la salarii, si CAS, si CAS, impozit si CAM, nu?
  3. In Saga la meniul ”Salariati” e corect la Tip sa fie ”Contract de administrare” si la Detalii sa fie ales 3.4. Directori cu contract mandat sau membrii ai directoratului, manageri cu contract de management?

  Multumesc foarte mult!

 30. Ati putea va rog frumos, sa imi spuneti care ar fi baza legala in cazul acestui contract, intrucat nu intra in sfera celor doua legi??

  Legea 66/1993 – Legea contractului de management se aplica societatilor comerciale in care statul detine actiuni aferente unei cote de cel putin 50% din capitalul social
  Legea 31/1990 – Legea societatilor comerciale

  Multumesc inca o data pentru ajutor!

 31. Buna ziua,

  Daca aceasta persoana fizica a mai avut venituri asimilate salariilor (ca membru CA) in perioada 2012-2015, acum la inregistrarea in Saga a contractului de management cu incepere 01.01.2020 il adaug ca salariat nou fiind alt tip de contract, nu?

 32. Buna ziua!
  Am pensie anticipata partial si am intrebat la casa de pensii daca pot sa cumulez cu venit din indemnizatie de membru in consiliul de administratie la o societate comerciala privata
  Raspunsul a fost: “Da. Dacă nu va retine decât impozit și contribuții pt. sănătate nu e problema.”
  Ce inseamna acest lucru in ceea ce priveste modul de completare a Declaratiei 112?
  Ce este specific pentru aceasta situatie?

  1. Membrii consiliilor de administrație datorează CAS, CAS și CAM pentru indemnizațiile primite.
   Chiar dacă sunteți pensionar.

 33. Cum se completeaza sectiunea A din declaratia 112 pentru un membru al consiliului de administratie care este si pensionar?
  Randul 1 – se completeaza cu 6 ?
  Randul 2 – se completeaza cu 1 ?
  Cum se completeaza Randurile 3 – pana la 7 ?

 34. Buna ziua,

  O intrebare stupida, am de intocmit o declaratie conform unui stat in care pentru presedinte asociatie proprietari se retine doar sanatatea, ce artificiu as putea sa efectuez in declaratia 112 sa pot depune conform statului? Mentonez ca nu am intocmit eu statul, iar declaratia lunii Mai nu corespunde statului in sensul ca a fost incadrata la “22 8. PF care realiz ven din activ dependente ….” in loc de 4, fara sanatate iar net-ul este mai mare decat cel real cu valoarea sanatatii.
  Multumesc

  1. Nici unul. Să solicitați întocmirea unui stat de salarii corect în care taxele să fie stabilite conform codului fiscal și nu imaginației celui care l-a întocmit.

 35. vreau sa stiu daca un pensionar angajat cu contract de mandat la un car pensionari ce contributii plateste de asigurari sociale. sau o alta persoana care nu este pensionar si este angajat tot la un car pensionari daca plateste contributii sociale.MULYTUMESC

 36. Buna ziua,
  Cum declar in D112 o indemnizatie a unui membru intr-o comisie aleasa in cadrul unei Asociatii care este remunerat o data de an? de exemplu in luna iunie 2023. cum trecem perioada de incepere a contractului, ce fel de contract? Multumesc

  1. Consultați ordinul de întocmire a declarației 112. Puteți alege și în program la alte venituri asimilate salariilor și tipul persoanei.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *