Bacșișul. Se pare că e istorie

01 Jul 2015 | Legislatie | 14 comentarii735 vizualizari

TellmemoreConform acestei știri de pe Mediafax, Președintele României a primit spre promulgare legea de adoptare a OUG 8/2015 cea care reglementa bacșișul și registrul de bani personali.

Proiectul de lege, conform anunțului camerei deputaților a fost trimis spre promulgare. Din proiectul de lege reiese că după publicarea ei, bacșișul va dispărea, va dispărea tratamentul lui, dar va dispărea și registrul de bani personali. De asemenea aberația cu nerestituirea sumelor achitate în contrapartida suspendării de activitate se vor restitui.

Normal, nimeni nu e devină că legislația se face pe genunchi, că peste noapte mii de oameni au fost puși pe drumuri să cumpere registre să facă notificări, regulamente și mai știu eu ce.

14 comentarii

  1. Multumim de informatie!
    Ar fi fost mai normal sa ramana reglementat intr-un fel acei bani de bacsis, cu diverse limitari (de exemplu: pana la 1.000 lei/luna sa fie impozitat doar cu 16%, iar ceea ce depaseste sa fie asimilat veniturilor din salarii), dar sa fie reglementat.

  2. Asta e ca si cu zilierii. Pai eu chem pe cineva sa-mi sape gradina. Ma inteleg cu el la suprefata/zi/etc.Daca-i zic eu lui “Florin al Didinei “ca-i opresc “nu stiu ce”…mai vine el sa lucreze la mine? Zice: Du-te bre de aici!Asa si cu bacsisul! E nascuta moarta! Pai raportau asa zisul bacsis numai cei supercorecti, oamenii de care niciodata nu trebuie sa-ti bati joc; cei speriati de acest system de…2 lei.

  3. Nu glume, chiar era pe bune.
    Daca eu la servici primiesc un premiu de 100 ca am lucrat bine tot anul trebuie sa fie inclus in venitul salarial. Ca urmare este normal sa se impoziteze si acel venit ca nu este nici cum, iar daca nu se face o limitare atunci se da frau liber spalare de bani.
    La fel si cu zilierii ii si in cazul cu zilierul.
    Eu inteleg ca nu ii place la nimeni sa plateasca la stat, dar nu este nici normal ca daca unii platesc altii sa tot sa se sustraga de la orice impozitare.
    Poate ca nu gandesc corect, dar pentru moment asta este parerea mea.

    1. Nu e același lucru. Eu, client, pot fi impresionat de amabilitatea ta, nu neapărat de tehnica ta de servit sau poate că-mi place ospătara :) Sau vânzătoarea. Și-i las bacșiș. Iar eu, client nu am unde să evidențiez asta că eu persoană fizică nu am contabilitate și nu țin o evidență a cheltuielilor. Pe când Un salariat ce-și îndeplinește sarcinile eficient și prin asta contribuie la activitatea firmei și primește un premiu, în mod instituțional de la angajator, angajator ce conduce o evidență a cheltuielilor sale, e nevoit să suporte taxe pe acel premiu pentru că altfel regulile fiscale nu permit deducerea cheltuielii la angajator.

  4. Ce documente justificative intocmiti pentru banii personali ai vanzatorului din unitatile de vanzare.
    Potrivit art 4 alin 12 lit h din OUG 28/1999 utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale sunt obligati:
    “să întocmească documente justificative pentru sumele introduse în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decât cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele înscrise în registrul special, după caz, precum şi pentru sumele extrase din unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decât cele utilizate pentru a acorda rest clientului. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se înţelege suprafaţa destinată accesului consumatorilor pentru achiziţionarea produsului/serviciului, expunerii/prelucrării/depozitării produselor oferite, prestării serviciilor, încasării contravalorii acestora şi circulaţiei personalului angajat pentru derularea activităţii”

    1. Pentru banii personali nu se întocmește nici un document. Sunt bani personali. Vedeți o formă actualizată a ordonanței.

  5. Tocmai ce am primit amenda pe aceasta tema de la antifrauda.Contraventia retinuta in procesul verbal art 10 lit d din OUG 28/1998, amendat conform art. 11 alin 1 lit e din aceeasi ordonanta.Mi s-a specificat clar ca registrul de bani personali nu-l considera document justificativ( stim cu totii de abrogarea lui).Ce documente justificative am putea intocmi pentru acesti bani.Art 4 alin 12 lit h nu a fost abrogat.

    1. Tocmai ați fost victima unui abuz. Acel text de lege nu se referă la banii personali ai salariaților. Nici nu ați avea cum să întocmiți documente justificative pentru bani care nu aparțin societății. Pe logica lor, fiindcă unitatea de vânzare cuprinde și spațiul în care au acces consumatorii, sumele de bani deținute de consumatori ar trebui să le trec în documente justificative?
      Textul e clar – pentru sume introduse de operatorul economic, adică de firmă, banii firmei, nu banii personali ai salariaților.

  6. Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspuns.Acesta este si rationamentul meu dar se pare ca nu si al agentului constatator.Daca am intocmi o chitanta la intrarea in tura cu banii personali, si apoi la iesirea din tura o dispozitie de plata catre casierie?Dar nu stiu ce note contabile am putea inregistra.

    1. În loc să contestați amenda, dvs vă gândiți ce hârtii să faceți?
      Tocmai v-am explicat că nu puteți obliga salariații să declare câți bani au asupra lor. Și nici organele de control nu pot face asta. Și că nu puteți întocmi document justificativ pentru niște sume de bani care nu vă aparțin.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *