Bacșișul. Până când?

15 May 2015 | Diverse | 4 comentarii670 vizualizari

TipsScriam aici că a pune pe cineva să plătească de 10 suma amenzii și a nu-i restitui suma în cazul în care are sentință ce-i anulează amenda, nu e tocmai în regulă.

În cazul anulării procesului verbal în instanță, suma nu se restituie rămânând venit la bugetul de stat. În opinia mea acest lucru este anormal. Dacă instanța anulează procesul verbal de contravenție, este logic ca orice măsură sau sumă complementară să fie anulată/restituită. Vom vede, pentru că aici este apanajul juriștilor să se pronunțe.

 

Între timp anomalia a fost făcută public de către persoane cu o expunere publică foarte mare. Se pare că domnul Gabriel Biriș a fost primul ce a evidențiat mediatic această anormalitate.

Mai scriam în alt articol că Avocatul Poporului, de regulă, doarme. Că nu se sesizează mai ales când peste noapte se modifică legislația fiscală. Aceasta fiind probabil mult prea tehnică și se știe că Guvernul poate modifica oricând codul fiscal.

Azi, Avocatul Poporului, a anunțat că a contestat OUG 8/2015 la Curtea Constituțională, sesizând curtea cu privire la aspecte de neconstituționalitate și solicitând să se constate neconstituționalitatea ei în totalitate. Argumentul folosit de Avocatul Poporului este legat exact de ne-returnarea sumei plătite de un operator economic. Deși în opinia mea ar mai fi unele aspecte în neregulă.

Sunt de-a dreptul curios ce se va întâmpla dacă urmare a sesizării, Curtea, va declara întreaga Ordonanță ca fiind neconstituțională? Ne vom întoarce de unde am plecat. Toată nebunia cu bacșișul se va dovedi a fi fost fără rost. Orice proces angajat în această perioadă va fi pierdut de ANAF pe sancțiuni date pe contravenții introduse/modificate de OUG 8/2015.

Și vom avea, în continuare, legislație ambiguă, generatoare de atitudini anormale, de birocrație intensivă. Pentru simplul fapt că legislația e scrisă fără a se ține seama de realitate.

Așa că luați-vă cutiile cu popcorn și pregătiți-vă de spectacol. Vom avea ce urmări. Apoi luați-vă și niște apă rece, lighean, medicamente pentru tratamentul durerilor de cap și pregătiți-vă. Nimeni nu întrece Guvernul, Ministerul Finanțelor, când vine vorba de a elabora legi greu de aplicat, formulate ambiguu la care și funcționarii MF dau răspunsuri contradictorii și pe care oricum le-ar aplica contribuabilii, ANAF ar găsi motiv de-ai amenda.

4 comentarii

  1. Asociaţia Restaurantelor şi Hotelurilor din România (HORA) afirmă că în urma întâlnirii de astăzi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, se va lua decizia abolirii măsurii de impozitare a bacşişului – ADINEAURI PE ZF.RO

    1. După cum am zis. Enjoy the show! Jenant! Penibil e puțin spus. Au pus pe jar o țară întreagă și acum când trebuie să răspundă la neclaritățile justificate ale oamenilor își dau seama că nu pot răspunde. Cine a scornit sau a comandat scrierea legislației așa e ca și cum ar purta ochelari de cal. Nu vede decât într-o direcție. S-au uitat la baruri și restaurante și au zis că acolo e bacșiș. Și au dat lege pe care să o aplice toată lumea pornind de la o realitate ce există doar în alimentație publică. Apoi și-au dat seama că realitatea nu e chiar așa. E de plâns.

  2. Chiar dacă o să dispară impozitarea bacşişului, nu o să dispară evidenţierea acestuia pe bon. Cel puţin aşa trebuie să ne aşteptăm, având în vedere că dom’muinistru încă nu şi-a retras îndemnul de a ne deplasa la sediul firmei care ne-a livrat acasă sau la servici pizza, pentru a-l răsplăti pe cel ce ne-a adus-o cu ceva bănuţi.
    Decizia CCR e previzibilă, cel puţin pentru unele prevederi aberante din OUG 8/2015, dar, din păcate, nu va produce şi efecte de sancţionare, administrative şi/sau politice, a celor de la care aşteptăm o legislaţie clară, coerentă, corelată şi de bun simţ, pe care să o poată respecta cei care într-adevăr vor.

    1. Se pare că nu va fi cazul de CCR. Se pare că intră în Parlament și se va adopta cu modificări ce să nu permită atacarea la CCR. Dar și cu anularea impozitării bacșișului, orice o fi asta, pentru că până acum, în realitate, nu a fost impozitat. Sunt curios cum vor reglementa cazurile în care deja există marcat bacșiș. Că neimpozitare ar însemna ca și cei care sunt micro să nu plătească impozit pe venit microîntreprinderi pentru el.
      Aproape sigur ne vom distra. Sau ne vom enerva :)

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *