Au trecut alegerile. Începe balul…Plătim mai repede în decembrie.

12 Dec 2012 | Declarații, Legislatie | 5 comentarii593 vizualizari

Motto: “Contribuabilii plătesc impozitele, aleg conducătorii și plătesc oalele sparte.” – Alphonse Allais

badnewsPentru că tot au trecut alegerile și economia duduie de tot investițiile fiind pe minus și salariile în sectorul bugetar pe plus, cel mai “productiv” sector, Guvernul a acordat liber personalului bugetar în zilele de 24 și 31 decembrie. Dar probabil a constatat că a încasa impozite și taxe în 2 zile e prea puțin așa că s-a gândit că e mai bine să proroge termenele de depunere a declarațiilor fiscale și a plății obligațiilor declarate.

Ca urmare a purces la treabă. Ministerul Finanțelor publică un proiect de ordonanță, de urgență deși pentru măsurile financiar-bugetare propuse prin acest proiect nu se explică foarte concret în ce constă caracterul de urgență, mai ales că în practică sistemul actual se menține din 2003, nu e de două zile, proiect de ordonanță prin care se propune ca oricărui obligație fiscală ce are termen de plată în 25 decembrie, să i se proroge termenul la 21 decembrie. Și plata lor să fie făcută bineînțeles tot la acea dată, iar la plata după 21 să se aplice penalități și dobânzi. Plus amenzi pentru nedepunere în termen a declarațiilor fiscale.

UPDATE: Proiectul a fot concretizat, cu mare viteză, în ordonanță de urgență. E vorba de OUG 85/2012.

Măsurile ce ne interesează, pe noi, din proiectul publicat sunt:

2.1. Suspendarea prevederilor Legii nr. 148/2012 până la data de  1 ianuarie 2014, pentru compatibilizarea dispoziţiilor acestei legi cu Directiva 2006/112/CE în ceea ce priveşte facturarea şi arhivarea electronică a facturilor; 
2.2. Pentru asigurarea unei bune execuţii bugetare în contextul sărbătorilor de sfârşit de
an, se propune să se reglementeze un termen special general de plată şi declarare pentru
creanţele fiscale a căror scadenţă se împlineşte la data de 25 decembrie;

articolul 7 din proiect fiind cel mai relevant:

Art. 7 – După articolul 111  din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 513 din 31 iulie 2007, cu modificările  şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 1111, cu următorul cuprins: 
ART.  1111 Prevederi speciale privind scadenţa şi declararea creanţelor fiscale

Creanţele fiscale pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa  şi termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente  şi se declară până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, creanţele fiscale sunt scadente şi se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.

Prima măsură e hilară de-a dreptul. Se dă o lege în 2012 și la data adoptării ei nu se verifică compatibilitatea cu Directiva Europeana 112/2006 (e directiva cu privire la TVA). Nu. Se așteaptă finalul de an pentru a se motiva că Guvernul după învestirea noului Parlament și numirea unui nou Guvern are atribuții limitate. Nu se putea da o lege aplicabilă de la bun început? Corelată cu prevederile legislative europene? Se pare că nu.

A doua e și mai stupidă: vorbim de modificarea unui sistem ce a funcționat în fiecare an de 9-10 ani de zile încoace. Fără nici o problemă. Acum e o problemă. Se pare că nu mai sunt bani și se încearcă colectarea a cât mai mulți în decembrie. Și modificarea e permanentă nu doar pentru acest an. A, da, trecem peste faptul că MF publică acest proiect în 12 decembrie și că legea spune că proiectul se aduce la cunoștință publică cu minim 30 de zile înainte de avizare și după publicare trebuie să treacă 10 zile în care să se aducă observații la acesta. Adică, se ignoră cu desăvârșire legea. Pentru că și dacă ignorăm cele 30 de zile și luăm în considerare cele 10 zile tot am ajunge ca actul normativ să fie adoptat, legal vorbind, abia după 21 decembrie, caz în care nu ar mai putea produce efecte. Dar mai ține cineva cont de lege? Mă refer la autorități. Care motivează și încălcarea unor acte ca fiind în interesul public.

Așa că, să înceapă balul:

se actualizează indicele de inflație pentru impozitele și taxele locale
se măresc pensiile de la 1 ianuarie 2013, un motiv în plus de a asigura o colectare mai rapidă a banilor
se dau asigurări că există bani de salarii și pensii, dar sunt alocați din alte părți, din investiții după cum se propune

5 comentarii

    1. Se spune că la 21 decembrie e sfârșitul lumii, că se termină calendarul mayas. Probabil ăia au refuzat să mai completeze calendarul văzând că în România autoritățile pun contribuabilii la plată în data asta.

  1. Nemernicii, mai bine muta termenul in 21 dec decat 26 dec, care ar fi normal. Dar mi-a placut azi Victoras cum a explicat ca si-a dat seama ca in decembrie craciounul pica exact pe 25.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *