ANAF–aplicație nouă

16 Nov 2012 | Diverse, Programe | 23 comentarii1353 vizualizari

ANAFimg1ANAF a dezvoltat și continuă să dezvolte aplicații ce să vină în sprijinul contribuabililor. Fie că e vorba de “simple” fișiere PDF ce conțin funcții încapsulate, fie că e vorba de aplicații cum erau cele utilizate în anii anteriori (celebrele DeclMF) dezvoltate anual.

Una din ultimele aplicații dezvoltate de către ANAF o constituie un client de mesagerie cu finanțele. Inițial s-a pornit de la ideea de a se dezvolta un sistem de mesagerie națională, prin intermediul căruia contribuabilii să poată comunica cu MF în sensul obținerii pe cale electronică a recipiselor de depunere a declarațiilor fiscale depuse, a obținerii de fișe sintetice, a certificatului de atestare fiscală, etc. De fapt, pentru a vedea ce se intenționa, vă citez din mailul trimis cu ocazia testării aplicației:

Vă transmitem atașat prezentarea Sistemului National de Mesagerie – SNM.
Ați fost selectat să participați alături de DGFP ….(Serviciul IT) la testarea timp de 30 zile a prezentei aplicații.
După testare și implementare, aplicația va fi distribuită tuturor contribuabililor și va suferi dezvoltări majore, asigurând o modalitate securizată de corespondența cu MF:

  • se vor primi automat ”recipisele” declarațiilor (pe fiecare cod fiscal și pentru toate codurile cu D150)
  • se vor primi automat mesaje de la MF
  • se vor putea primi la cerere: fise de rol, extrase de cont, certificate de atestare fiscala etc. etc.  (corespondenta se va putea (curând) efectua și de pe telefonul mobil !!!)

    Între timp, aplicația a fost rebotezată din ClientSNM în CliF și de la versiunea 1.0 versiune de test s-a ajuns la versiunea 1.1.0 versiune pilot.

    Într-o primă fază, aceasta permite obținerea automată de către contribuabilii ce dețin certificat digital înrolat la ANAF (adică au depus cel puțin un formular 150 la ANAF) a recipiselor declarațiilor depuse prin portalul e-guvernare, fără a se mai folosi indexul de încărcare și CUI. Primăriile, instituțiile publice, vor putea obține extrasele de cont cu ajutorul aceleiași aplicații.

    Acum, după logarea în aplicație aceasta descarcă o listă a recipiselor pentru declarații depuse după 01 noiembrie 2012, iar prin poziționarea pe orice poziție din lista respectivă va descărca pdf-ul ce conține recipisa de depunere. Modul de operare este foarte bine explicat în manualul de utilizare al acestei aplicații.

    Așa cum subliniază autorii aplicației încă nu se pot depune declarații folosind această aplicație. Asta e de urmărit pentru că o funcție ce permite utilizarea aplicației pentru transmiterea declarațiilor direct din aplicație pare un lucru binevenit. Practic aceasta va fi o aplicație de management de documente.

    De asemenea, conform acelorași autori:

  • momentan utilizatorul primește recipise și extrase de cont, dar într-o versiune viitoare va putea primi și alte tipuri de documente.
  • pentru a printa un document trebuie deschis în programul de vizualizare al fișierelor pdf instalat pe calculator prin dublu click pe mesajul citit. Prin printare se pierde valabilitatea dată de semnătura electronică a documentului.
  • nu se pot descărca mesaje (recipise, extrase) decât unul cate unul
  • aplicația funcționează numai cu o conexiune activă la internet și cu tokenul ce conține certificatul digital introdus în calculator. În cazul în care conexiunea la internet se întrerupe sau se scoate tokenul din calculator, aplicația se va închide.
  • există probleme cu tokenurile Gemalto și cu certificatele emise de AlfaSign sau CertDigital, dar se lucrează pentru remedierea acestor probleme.

Să sperăm că, în viitor, vom putea obține fișe sintetice pentru firme sau certificate de atestare fiscală. De ce nu?

Aplicația CliF este disponibilă spre download pe portalul ANAf în secțiunea “Aplicații în curs de dezvoltare”

23 comentarii

    1. La primul mail legat de testare era un chestionar prin care se cerea un feedback. Aceasta a fost și una din observațiile mele. Între timp aplicația a fost modificată în sensul că la dublu click se deschide automat acel pdf în Adobe Reader sau alt cititor de pdf-uri ce e implicit. Mai mult, înainte pdf-ul recipisei se descărca cu un nume simplu: numărul recipisei, Acum numele fișierului e compus dintr-un șir aleator de caractere și numărul recipisei.

  1. Aplicatie mai inutila nu am pomenit
    1. NU face ce spune
    2. prin aceasta zisa mesagerie practic SE CONFIRMA PRIMIREA MESAJELOR DE LA A.N.A.F. (SOMATII, TITLURI EXECUTORII)
    3. cred ca este o CHELTUIALA uriasa pentru ce face
    4. Imi este mult mai usor sa solicit fisa rol de la biroul de urmarire pentru ca oricum din aberatiile acelea de NOTIFICARI DE STINGERE nu inteleg nimic, nici eu si niciun cunoscut de al meu (Chiar nimeni din A.N.A.F. nu stie contabilitate asa incat sa isi dea seama ca NIMENI NICIODATA nu a tinut contabilitatea pe scadenta datei de 25????)
    5. Cei din A.N.A.F. ar trebui sa fie pe teren sa caute evaziunea nu sa faa aplicatii care seamana cu jocuri pe calculator LA CE STAU IN BIROURI ACOLO SI FAC LUCRURI INUTILE?

    1. Vreau să vă contrazic:
      1. Aplicația face exact ceea ce spune: preia, descarcă recipisele de pe serverele ANAF pentru declarații depuse după data de 1.11.2012.
      2. Nu prin această aplicație se confirmă acele mesaje. Nici nu ar avea cum. Citiți codul de procedură fiscală. S-ar confirma numai dacă prin acest sistem s-ar face dovada că acestea au fost preluate de către contribuabil. Câtă vreme aplicația nu preia asemenea documente, nu au cum să fie confirmate de aplicație.
      3. Pe ce vă bazați? De unde știți cât s-a cheltuit pentru dezvoltare? Sunt simple supoziții ce vă aparțin.
      4. Probabil, dar nu neapărat adevărat. Ceea ce omiteți este că fiscul vă pune la dispoziție, evidența sa. Iar evidența sa e pe scadență la 25 a lunii. Nu e evidența dvs. E a fiscului și conține datele declarate de dvs.
      5. E o chestiune ce nu are nimic de-a face cu aplicația aceasta. Iar de dezvoltarea aplicației să fiți sigur că nu s-a ocupat un inspector ce are ca atribuții de serviciu executarea silită sau controlul fiscal.

  2. Am incercat si eu in seara asta sa deschid o recipisa, dar la dublu click pentru deschiderea automata a pdf-ului imi apare eroarea: “Nu gasesc viewer pdf extern.”

    1. E ca și cum nu aveți instalat Adobe Reader sau fișierelor de tip pdf nu le este asociat un program extern de vizualizare.

  3. Dupa parerea mea ar fi putut crea un “cont online” unde sa efectuezi toate acestea, sau ar fi trebuit sa dezvolte “dosarul fiscal” care se poate accesa online, nu sa ne puna descarcat inca un soft in plus.

    1. Pot exista o multitudine de abordări. Aceasta e una dintre ele. Că e cea mai bună sau nu, e o altă discuție. În mod sigur au existat rațiuni legate de această abordare. Dar funcționalitatea aplicației este limitată și e la început de drum. A cere mai multe facilități, da, e un lucru normal, dar modul în care aplicația se va putea lega în condiții de siguranță, în mod securizat la bazele de date ale MF pentru a putea pune la dispoziția solicitantului informațiile dorite, este un lucru ce ține în mod evident de politica MF de asigurare a accesului la date. Și nu doar de politica de acces ci și de modul în care, tehnic, se poate realiza o astfel de interfață ce să pună la dispoziția noastră rapoarte sau alte informații.

  4. sunt posesor de certificat AlfaSign . Am descarcat Clif , il pot lansa , imi cere parola de semnatura electronica , dar imi da mesaj ca nu poate accesa datele de la Anaf … As vrea sa stiu cind este utilizabila aplicatia si pentru cerfificate AlfaSign …

    1. Sper că realizați că aceste întrebări trebuie să le puneți celor de la ANAF. Eu nu am făcut altceva decât să scriu un articol legat de această aplicație. În rest, despre cum și când se vor rezolva problemele aplicației, rămâne să vă adresați direct dezvoltatorilor aplicației.

  5. Cristi :E ca și cum nu aveți instalat Adobe Reader sau fișierelor de tip pdf nu le este asociat un program extern de vizualizare.

    Deci presupun ca ar mai trebui sa descarc vreun program?Ca celelalte pdf-uri le-am putut deschide pana in prezent fara nicio problema.Am Adobe Reader X.

    1. Trebuie să vă funcționeze. Eu am testat la mine și am Adobe Reader XI. Dați dublu click pe un mesaj ce indică că ați descărcat recipisa. Dublu click dați în zona în care sunt afișate lista recipiselor nu pe recipisă în sine. Dați click pe rândul pe care aveți completat data descărcării și mesajul legat de descărcare.

  6. Asa am si facut d-le TomaC,am mai incercat acum inca o data toti pasii de mai sus, dar acelasi mesaj…Poate o sa-i dau de capat pana o sa se implementeze de-a binelea acest program.Recunosc ca pt.mine ar fi o mana cereasca daca se va ajunge acolo sa-mi pot eu accesa si viziona cand vreau, fisele sintetice,deoarece in prezent le solicit la fiecare inceput de luna ori la ghiseu, ori telefonic, ori pe mail, cand, cum, prin cereri pentru fise sintetice.Dar mai recunosc si ca am primit raspunsurile destul de repede.

    1. Recipisele le puteți deschide și manual după descărcare. Ele se regăsesc în folderul Inbox ce se găsește după deschiderea folderului .\MF\CliF
      Nu-mi pot explica de ce nu vă deschide la dublu click acele fișiere.

  7. Ar fi bine daca as putea primi in aceasta mesagerie cu anaf, extrasele de cont din Trezorerie. Fiind contribuabil mijlociu, sediul firmei este la 35 km de finante. Daca vrei sa vizualizezi ce incasari ai mai facut saptamana de saptamana de la institutiile bugetare cu care lucrezi, trebuie sa te deplasezi. Sa ceri prin fax, nici o cucoana nu se misca.

    1. Da, ar fi bine. Dar la aplicație mai e de lucru, mai sunt unele probleme chiar de funcționare și e doar la început. Sugestiile legate de funcțiile aplicației și de eventuale dezvoltări a acesteia le puteți pe adresa de mail a portalului ANAF, admin.portal [at] mfinante.ro

  8. Am descarcat aplicatia dar nu se deschide mesajul este ” Verificati conexiunea la internet aplicatia va functiona in modul deconectat”
    Este conexiune, nu inteleg de ce nu ruleaza

    1. La fel mi se întâmplă și mie de ceva timp deși înainte de 23 august funcționa. S-a întâmplat ceva. Probabil legat de site-ul ANAF. Nu știu ce și cum. Am dat mail la ANAF, dar nu am primit nici un răspuns deocamdată.

  9. Am constatat ca nu am cateva recipise din anii trecuti si am apelat la CLIF, dar cele mai vechi recipise decarcate sunt din 06.2014, ma poate ajuta cineva cu o idee cum le pot descarca pe cele mai vechi de 2014, multumesc

    1. Nu se păstrează recipisele mai vechi de 60 de zile. După 60 de zile acestea sunt șterse automat de pe serverul celor de la ANAF. Dacă în acest termen nu se salvează atunci e o problemă a utilizatorului. Obligația este a dumnevoastră de a valida declarația descărcând recipisa care să ateste că nu există erori la depunere.

  10. Buna ziua,

    Incerc sa ma loghez aici: https://pfinternet.anaf.ro/my.policy

    Dupa ce introduc codul primit pe mail primesc urmatorul mesaj:

    Nu aveti permisiunea pentru accesarea paginii.

    Acces interzis.
    Apasati aici pentru revenirea la pagina precedenta

    Numar de referinta 89861aef

    Aveti idee ce se intampla?
    Multumesc

    1. Încercați să accesați pagina respectivă cu IE sau Google Chrome. Dacă ați accesat pagina cu Microsoft Edge e posibil să vi se genereze o astfel de eroare.
      E posibil de asemenea ca problema să provină de la site care să fie în mentenanță caz în care e necesar să reîncercați.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *