De ceva timp, eu mai antisocial de felul meu, dintr-o necesitate legată de comunicarea cu oameni dragi mie, vreau nu vreau, am cont pe Facebook. .
Și văd azi că ANAF are sesiune de întrebări despre impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Așa că stau și citesc întrebările. Și recunosc pe acolo colegi de forum
Dar mai constat că ANAF postează răspunsuri care, în realitate, nu răspund la întrebări.
Doamna Cozos îi trage de urechi puțin pentru că după ce le atrage atenția că au postat răspunsuri eronate și le corectează fără să-și asume eroarea.
Răzvan mai avea puțin și cred că se apuca el să răspundă dacă nu insista continuu să primească o bază legală la răspunsurile primite.
Cornel are experiență se pare. Așa că așteaptă o altă întrebare
Ce vreau să spun însă: nu e posibil să postezi răspunsuri așa cum o face ANAF. Pur și simplu nu e posibil. Sunt amabili, nimic de zis, încearcă să răspundă, dar atunci când evident sunt niște neclarități generate de o lege proastă mai bine dai o soluție oamenilor tăi din teritoriu și o faci publică și ți-o asumi. Adică oamenii îți cer bază legală, îți explică faptul că în teritoriu de fapt se întâmplă altceva decât postezi tu, iar tu nu revii cu precizări sau eviți să răspunzi.
Nu e posibil să faci trimitere la niște norme nepublicate. Dacă nici nu spui în ce stadiu sunt, însă continui să spui că răspunsul de va regăsi în norme nu e bine. Și nu e bine pentru că oamenii află că sunt norme că au formă care le clarifică niște răspunsuri, dar nu le primesc.
Nu se poate să deschizi o sesiune de întrebări și să nu încerci să răspunzi la ele. Eu aici pe blog, în perioada în care a apărut D394 am făcut tot posibilul să răspund în limita posibilităților mele, în cel mai scurt timp. Mă gândesc că direct de la sursă e mai simplu să răspunzi. Se pare că nu.
Impresia mea: se merge pe burtă… Știind că e o lege prost făcută se apelează la compromisuri. Nu depuneți 010 dacă aveți capital social mai mare de 45000 lei – de ce, nu știm, dar așa vă spunem noi – în loc să recunoască faptul că legal s-ar depune două 010. Așa răspunde în Bihor de exemplu. Legat de impozitul specific – în 010 nu ai unde să-l declari.
Tot în 010 nu ai posibilitate să treci că revii la profit de la micro, prin opțiune, datorită capitalului social.
Și am mai aflat ceva: că sunt administrații, servicii fiscale locale, unde se poate preda 010 direct la ele, local. La mine în Bihor nu există așa ceva. La noi dacă vrei să depui 010, faci un drum de 60 km în cazul meu sau chiar mai mult. În vara anului trecut însemna 2 ore de mers cu mașina. Pe un drum prost și foarte prost. Că tot județul depune la Oradea “la centru” deși mai sunt 4-5 servicii fiscale locale unde s-ar putea depune, dar altfel cum am mai vedea noi reședința de județ?
Nu m-am gandit la asta. Am facut 010 si a aparut in vectorul fiscal, ca trec la”micro”de la 01.02.2017. Dar cand depun al doilea 010(ca s-a marit capitalul social) ce data pun la scoaterea din evidenta de la micro? 01.01.2017? E cam aiurea.
Deci daca intreb la ANAF chestia asta voi primi, probabil raspunsul:”Alta intrebare”.??!!
Mi-ati raspuns pe forum. Multumesc!
Cristi , uite 010 cu trecerea la impozitul specific :D dar e proiect numa …
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/anexa1_ordin_modif3698_20012017.pdf
Ăsta trebuia să fie deja în vigoare. Nu proiect.
Si noi depunem 010 la serviciul fiscal orasenesc , nu la “centru” adica la judet- Bacau-(unde avem si noi 50 de km de bagat), si asta de cativa ani……
Si Normele la legea 170 ….de mullt trebuiau date …dar …alta intrebare :D
Păi eu ce zic? Se vede că ai experiență. Vezi că s-ar putea elibera un post al Ministerul Justiției și specialiștii în alte întrebări au trecere :)
Înseamnă că și la normele “specificului” încă se mai proiectează!
Mi se pare aberant sa vii sa spui ca dupa 6 ianuarie de cand a intrat OUG 3/217 se aplica tot codul fiscal in forma de la 31.12.2017. Vreau sa completez declaratia 010 pe 10 ianuarie. Deschid codul fiscal in vigoare la 10 ianuarie. Ce vad? Ca devii micro daca esti sub 500 de mii euro cu 01.02.2017. Apropo, nu suntem frends pe fb? :))
Scuze de greseli da` cre` ca intelegeti ce am vrut sa spun, sunt nervos si acum :))
Si eu am depus 010 la o “locală”. Am trecut 01.02. 2017, doamna de acolo m-a pus, am taiat si rescris cu pixul 01.01.2017. Am facut cum a vrut ea şi gata, treaba lor. A zis sa mai depun nişte D100 cu sume 0 lei pentru nişte luni din nişte ani 1900…toamna, ca să fiu “la zi” (!??!)
Si mie mi s-a spus ca nu depun 010 daca am capital peste 45.000 lei si doresc sa raman la impozit pe profit (ANAF Mehedinti)
Bănuiesc că nu vi s-a indicat și o bază legală.
Cristi te-au auzit astia de la ANAF si l-au bagat in Monitor azi :D
https://1drv.ms/b/s!AgUjcn_3TTLQhqkKKchqGcs2pL6-og
Am văzut :)
Sper să mă audă și cu normele alea de la impozitul specific. Nu de alta, dar am fost pus în situația să spun de atât de multe ori “nu știu încă” în acest an din lipsa unor norme și precizări clare din partea ANAF încât aproape mi se face rău …
De pe surse ….se pare ca intarzie cu ele …ca nu stiu cum sa aplice art 10 !! :D la toata activitaea sau numa la cea care e in afara impozitului specific
Poate nu au aflat că pot promova o ordonanță de urgență care să modifice și clarifice art.10.
Numa` noaptea, inca nu e noapte :)
Nici la ora 22 nu e noapte. Și nu e de la mine asta. Poți să-l întrebi pe superînțeleptul domn deputat Sorin Bota, care din nefericire se pare că are un neuron ce-i pune piedică celuilalt cu care gândește.
Are si el o preocupare!!!
Până la urmă cineva știe clar în țara asta, dacă în D010 se bifează la impozit micro începând cu 01.01.2017 sau 01.02.2017, pentru plătitorii de imp.pe profit, care la 31.12.2016 aveau CA mai mică de 100.000 de euro?
Că la impozitul specific e clar că încă nu e clar! :P
De la 01.01.2017. Aplica doua coduri fiscale in paralel da` cam asta e hotarat :)
am fost la finante si au spus ca cei care au avut cifra de afaceri la 31.12.2016 sub 100.000 de euro
depun010 incepand cu 01.01.2017 pina la 31.03.2017,iar cei care au cifra de afaceri peste100.000 de euro depun 010 incepand cu 01.02.2017 si impreuna trebuie sa depunem si balanta de 31.12.2016 si oug incepand cu 01.01.2016 pana la 25.02.2017 fara balanta.
@CROITORU MIHAELA…….si oug incepand cu 01.01.2016 pana la 25.02.2017 fara balanta.
Eu nu am înțeles ce ai vrut să spui cu fraza de mai sus!
pentru ONG-uri declaratia 010 se depune incepand cu data de 01.01.2016 pana la 25.02.2017 de luare in evidenta ca impozit pe profit anual.
Deci oug=ONG. Am inteles!
In situatia mea: CA 45.000 si doresc sa optez pentru a ramane la impozit pe profit. La nivel de Satu Mare mi s-a raspus ca trebuie sa depun D010 de 2x, odata pentru intrare la impozit pe micro si odata pentru iesire…acum, mie personal mi se pare o ineptie sa depui doua declaratii pentru a-ti pastra incadrarea curenta, dar pe final oameni buni, ce este de facut, caci luni e termenul de depunere…depun sau nu? :)
Da, pare o inepție, dar așa sunt date legile în țara asta. Am explicat într-un articol, anterior de ce trebuie depuse două declarații de mențiuni.
Mărimea capitalului social nu face parte din condițiile în funcție de care treceți sau nu la micro sau rămâneți la profit. Nu. Mărimea capitalului social permite unei microîntreprinderi să opteze pentru plata impozitului pe profit. Așadar trebuie să devin microîntreprindere pentru ca ulterior, datoriră cuantumului capitalului social, să revin la impozit pe profit prin opțiune.
Păi dacă are CA 45.000 ron, atunci nu intră obligatoriu la micro de la 01.01.2017?
Ba da, dar am impresia că e o eroare și în loc de CA se referă la capital social :)
Buna ziua, ce mai stiti de impozitul specific, am o varza in cap…sunt platitoare de imp specific si de impozit pe profit, avand pe laga CAEN 5610 SI inchirierea unui spatiu, iar pana la data de 25.04 trebuie declarat si platit impozit pe profit……inteleg ca pentru venituri din inchiriere trebuie sa tin evidenta veniturilor si chelt. separat…ce cheltuieli pot fi luate in calcul la stabilirea imp pe profit pt. inchiriere?
În afară de proiectul normelor de aplicare nu știu nimic. Aș aștepta publicarea normelor.
BUNA ZIUA.. administratorul firmei a incheiat un abonament pentru servicii de sanatate,…conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017 a fost introdusă o facilitate în acest sens . Astfel, salariații care au abonamente de sănătate la clinici private pot obține de-acum o deducere a impozitului în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an. Imi puteti spune dvs. sau unde trebuie sa pun aceasta intrebare, in ce rubrica se evidentiaza aceasta suma in statul de plata?
În ecranul rețineri definind o reținere din venitul impozabil. Căutați discuțiile despre pensii pilonul III per forum pentru că procedura este identică.
multumesc….