Actualizare subiect: Bilanț 2011

28 Feb 2012 | Contabilitate | 34 comentarii765 vizualizari

updateDin păcate m-am grăbit în postarea legată de bilanțul contabil pentru 2011, scriind că formatul arhivat al anexelor la bilanț se atașează la acesta numai dacă acesta se depune on-line.

Cei de la finanțe au dreptate: acele anexe scanate se atașează la bilanț și dacă nu se depune on-line. Adică depui formularele listate, dar și scanate, pentru a-i scuti pe ei să o facă.

Ce nu am înțeles eu, a fost următoarea chestie: de ce să valideze bilanțul dacă acesta nu are atașat și fișierul zip? Nu are logică. De ce să depui scanat ceea ce depui și în format hârtie? Asta e iarăși, oarecum, lipsit de logică. De fapt, se pare că firmele vor substitui ceea ce fac acum finanțele. Mă întreb ce vor face dacă se vor atașa imagini aiurea. Sau altceva.

Legat de formatul electronic, cel ce în instrucțiunile de depunere a bilanțului, anexa 2 punctul 2.8 e definit ca fiind un fișier pdf cu xml atașat, se impune a se clarifica faptul că acela este doar pentru acele entități aflate în lichidare și cele ce au exercițiul financiar altul decât anul calendaristic.

34 comentarii

  1. Nu se mai depune decat o singura hartie la finante si anume prima foaie din fisierul pdf, restul nu mai trebuie listat nici daca depui la ghiseu. Eu am depus bilantul si am avut surpriza sa imi ia doar prima foaie, restul mi-a dat inapoi

    1. Mie mi-ar plăcea să văd scris asta într-un comunicat oficial al ANAF sau MF. Momentan, nici în Ordinul 52/2012 și nici pe siteul ANAF nu scrie așa ceva.

  2. Am incercat sa deschid sau sa salvez fisierul .zip atasat la bilant si Acrobat readerul imi spune ca atasamentele .zip si .exe nu se pot salva sau deschide…… A mai intalnit cineva aceasta problema?

    1. Este o măsură de siguranță a programului Adobe Reader. Similar celei din Microsoft Outlook. Anumite fișiere, ce pot prezenta risc de infectare virală, nu se deschid fiind blocate de măsurile de siguranță. Există posibilitatea dezactivării acestei protecții, dar nu este recomandată și nici logică. De ce ați vrea să salvați un fișier zip atașat? El există deja pe calculatorul pe care s-a atașat acel fișier.

  3. Eu nu vreau, cei de la ghiseu au vrut si n-au putut, de acea am incercat si eu. M-au trimis la plimbare ca nu-s bune atasamentele……. Celelalte le-am trimis online, dar la asta nu am semnatura electronica, trebuie cumva sa-l predau la ghiseu.

    1. Așa cum v-am spus și pe forum: cei de la ghișeu și-au depășit atribuțiile. Rolul lor este să preia bilanțul și dacă se validează și-au terminat treaba. Faptul că setările de securitate ale Adobe nu permit salvarea arhivelor din pdf, e altceva. Să-și modifice setările de securitate.
      Eu vă recomand să vă plângeți la ANAF folosind pagina de sesizări de pe siteul ANAF, reclamându-le această situație.

  4. Bilantul = mortaciune tinuta in viata artificial.

    E de rasul curcilor bilantul asta pe stil corporatist.
    Consiliul de administratie va face, va drege…..
    De la legea 31 se impute problema; SRL urile noastre, sute de mii dintre ele trebuie sa fie asociatii (familiale sau asocieri de persoane fizice supuse impozitului pe venit)
    Bilantul e defapt o declaratie informativa, e caduc pentru firmulite cu cifra de afaceri si valoare adaugata care acopera echivalentul a cateva salarii (pragul de 35000 euro cifra de afaceri la comert inseamna de fapt ca valoare adaugata…un salariu mediu pe economie anual)

    La modul practic:
    – pe pdf tb sa apara 3 persoane: administratorul, contabilul si imputernicitul cu semnatura electronica(acesta poate sa fie orice cetatean roman, nimeni nu zice ce functie sa aiba el)
    – e ceata, precis vor scoate o circulara:
    -trebuie sa existe dosarul cu toate anexele pe hartie, cu stampile si semnaturi cu pixul?
    -daca da, rezulta ca dosarul tb pozat/scanat? cine verifica ca sunt toate piesele la dosar? care sunt aceste piese?
    – daca bilantul e doar in format electronic(pdf inteligent) , de ce trebuie anexele sa existe pe hartie?
    Domnilor, din punctul de vedere al sutelor de mii de srl uri, bilantul e o DECLARATIE INFORMATIVA – Nu exista nici o persoana interesata care sa faca/sa solicite note explicative si alte balarii in interiorul firmelor.

  5. Eu am depus la ghiseu in 20 februarie un bilant pentru un ONG fara arhiva zip dar cu toate anexele listate.Mi-au primit bilantul, si mi-au restituit si CD-ul si prin urmare consider ca a fost prelucrat in baza lor de date. Nu apare inca pe site-ul ANAF . S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?

  6. Buna seara,

    Se poate depune bilantul semnat cu o semnatura electronica cu care semnez si declaratiile fiscale? Sau semnatura extinsa e altceva?
    Multumesc!

    1. Înseamnă că nu ați repartizat excedentul realizat. Aveți excedent de 24000 lei. Completați rândul 27 și/sau 28 după caz în formularul 10. De asemenea completați formularul 21.
      Dacă citiți cu atenție vă veți da seama de ceea ce înseamnă aceste erori.

  7. Va salut respectuos :)
    am o asociatie non-profit si, in momentul in care vreau sa generez PDF, imi cere nr. de inregistrare la Registrul Comertului. Cum rezolv asta? Va multumesc mult.

    1. Introduceți la numărul de la registrul comerțului, în ecranul “Configurare societăți”, un număr nul, de forma “J’cod judet’//”. Spre exemplu pentru o asociație din București veți introduce J40//
      Știm că acestea nu au număr de înregistrare la registrul comerțului, dar tehnic, SAGA ia datele pentru registrul comerțului (pentru societăți comerciale sau comercianți înregistrați la ORC) și codul județului (în cazul oricărui tip de bilanț ce-l generează), din acel ecran. De aceea pentru ONG-uri e nevoie ca în acel ecran să existe un număr vid de înregistrare ce să conțină codul județului.

  8. CE INSEAMNA EROAREA LA BILANT ONG

    F20_F21_03:F20_0033(20956)=F21_0061(0)
    pentru repartizarea profitului la 31.12.2011 care este inregistrarea corecta pe care trebuie sa o fac ?

    1. Consultațí OMFP 1969/2007 – reglementările contabile pentru persoane juridice fără scop patrimonial – punctul 191

    1. Tehnic, da, se poate. Practic, nu. Acestea trebuie semnate (și ștampilate) înainte de a fi scanate.

    1. Înseamnă că ați completat eronat formularul 20. La rd.43 aveți sume ce, în mod normal trebuie să fie și la rd.42. Pe coloana 2. Mai exact ați completat cu valoarea 1 la rd.43, dar rd.42 l-ați lăsat necompletat.
      F20_422 așa se citește = Formularul 20, rândul 42, coloana 2.

  9. Buna ziua ! Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o explicatie la bilant 2011.Mi-a aparut in recipisa urmatoarele
    -Au fost identificate urmatoparele erori
    E. F 10(1)
    eroare regula R_NO_ZIP – declaratia nu are fisier ZIP atasat.
    Ma intereseaza mai mult primul aspect F 10(1)
    Multumesc !

    1. Ați depus bilanțul fără a atașa la acesta fișierul zip ce conține documentele prevăzute de lege.

  10. Buna seara,
    astazi am mers la banca pentru prelungirea liniei de credit si am fost surprinsa sa vad ca, bilantul pe care eu il am este diferit de cel de pe site-ul Anaf.
    Ce pot face ca sa apara cel corect ( cred ca s-a depus gresit).

    1. Aceasta se datorează faptului că ANAF a modificat formularul acestor raportări de 5 ori de la postarea lui pe siteul lor. Formularul a apărut prima dată în data de 03/07/2012, după care în 6, 9, 16, 19 și 25/07/2012 a fost modificat.
      Redescărcați și reinstalați ultima actualizare a programului SAGA C și apăsați iarăși “Generare PDF”. Semnați digital fișierul rezultat și listați-l. Nu este neapărată nevoie să-l redepuneți, dacă la depunerea inițială ați obținut recipisa de depunere a acestora ca fiind validată fără erori.

  11. Buna ziua,

    Am incercat sa depun pe site ANAF bilant 2012 si imi da urmatoarea eroare:
    E: F10 (1)
    eroare regula: F10_20: F10_0412(329831)= F10_0132 – F10_0142 – F10_0152 – F10_0172 – F10_0202 -F10_0212-F10_0222(329831)
    Nu reusesc sa o descopar in bilantul meu, dupa ce il validez, imi spune ca este corect, ma lasa sa semnez, sa incarc zip si dupa ce il depun imi apare aceasta eroare.
    Va rog sa imi spuneti daca a mai intalnit cineva aceasta eroare si cum se poate corecta.
    Multumesc!

    1. Ce înțelegeți prin “nu se deschide CD”? Nu poate fi cititi? Probabil nu ați copiat corect fișierul pdf.

    1. Nu știu cum funcționează acel multifuncțional, în mod particular, dar vă pot da niște sfaturi ce se aplică în orice situație:
      – scanați în alb și negru sau cel mult în tonuri de gri
      – scanați la o rezoluție de minim 100 dpi și maxim 150 dpi
      – scanați în fișier de tip pdf folosind o calitate medie
      – scanați toate anexele într-un singur fișier pdf
      Respectând aceste reguli veți obține un fișier zip mai mic de 10 MB.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *