Home > De contabilitate, Programe > SAGA–sfaturi practice. Imobilizări.

SAGA–sfaturi practice. Imobilizări.

Backup[6]În acest articol, foarte pe scurt, câteva cuvinte și mici sfaturi despre imobilizări:

În SAGA evidența imobilizărilor se poate ține cu ajutorul ecranului Imobilizări din meniul Operații.

În acest ecran se pot introduce imobilizările, fie corporale, fie necorporale. Operarea lor se poate face fie direct în ecran – metodă utilă la începerea lucrului cu programul, fie automat prin preluarea informațiilor din intrări. Cum prin preluare automată? Simplu. Dacă veți opera o intrare unde unul din conturi este din clasa 2, la validare se va propune adăugarea imobilizării în ecranul de imobilizări.

Dacă intrarea conține mai multe imobilizări, doar prima va fi preluată și celelalte vor trebui introduse manual. Folosiți butoanele de copiere/lipire pentru a multiplica o imobilizare schimbând ceea ce e necesar – denumire, valoare, cod clasă, dacă diferă de cea introdusă inițial. La fel dacă cumpărați de exemplu mai multe unități din acea imobilizare, introduceți inițial valoarea/unitate de măsură și apoi folosiți copiere/lipire pentru a multiplica informația de câte ori este necesar.

Imobilizările ce fac obiectul unui leasing financiar se vor introduce direct în ecranul respectiv, contabilizarea lor efectivă fiind efectuată prin articole contabile.

Operațiunile de vânzare, modernizare se înregistrează prima dată prin articole contabile sau prin ecranele de ieșiri/intrări, după caz și apoi prin pagina corespunzătoare din ecranul imobilizări.

Operațiunile de casare și reevaluare (a valorii brute sau nete) se înregistrează în ecranul imobilizări direct. La fel și suspendarea amortizării.

Operațiunile de vânzare, casare și reevaluare, la validare, produc efecte contabile – cele de vânzare și casare duc la generarea de note contabile specifice.

Operațiile de modernizare și de suspendare a amortizării, la validarea lor, nu generează note contabile.

O întrebare pusă de unii utilizatori este legată de terenuri, cum se introduc în imobilizări ținând seama de faptul că nu se amortizează. Mai jos aveți un exemplu de introducere a unui teren, pornind de la operarea cumpărării imobilizării prin ecranul intrări:

1. Intrarea

Imobilizare-intrari-e1

2. Validarea

 

Imobilizare-intrari-e2

3. Rezultatul final Zâmbet. Luați ca exemplu modul de completare a acestui ecran pentru a completa în consecință datele în cazul în care aveți o intrare de terenuri.

Imobilizare-intrari-e3

 

O metodă de a verifica dacă datele introduse în imobilizări sunt corecte și corespund cu datele contabile este de a efectua o verificare a imobilizărilor. Unde se poate face acea verificare? În meniul Administrare selectați Întreținere BD și din acel ecran selectați pagina “Verificare date”. Apăsați butonul “Verificare imobilizări”. Dacă rezultatul este similar celui din imagine înseamnă că ați lucrat corect. Altfel vi se va deschide o fereastră cu un raport legat de diferențele constatate de program în urma verificării.

Imobilizare-intrari-e4

 

Ce verificări face programul aici?

1. verifică dacă perioada de amortizare corespunde catalogului de utilizare a mijloacelor fixe
2. verifică perioada rămasă de amortizat
3. verifică dacă suma valorilor imobilizărilor, cumulate pe cont de imobilizări, corespunde cu soldul contabil al acelui cont
4. verifică dacă suma valorilor amortizării, cumulată pe cont amortizare, corespunde cu soldul contabil al acelui cont.

Dacă aveți eroare la primele două verificări: intrați la Operații – Imobilizări și apăsați modific pe imobilizarea al cărui număr și denumire sunt indicate în raportul de erori și modificați corespunzător perioada de amortizare sau cea rămasă de amortizat (cea din urmă, perioada rămasă o va recalcula programul dacă ajungeți cu ENTER la acea coloană).

Dacă eroarea este cea de la punctul 3 – pot fi două situații:
– fie aveți intrare de imobilizare ce e contabilizată prin articole contabile sau intrări, dar nu a fost operată și în imobilizări, caz în care trebuie să identificați acea intrare (folosind fișa contului) și să adăugați imobilizarea în evidență

– fie ați vândut sau casat o imobilizare și ați omis operarea ieșirii în ecranul imobilizări, caz în care  e necesar să o operați

Dacă eroarea e cea de la punctul 4, problema poate proveni fie de la amortizarea înregistrată manual, în mod eronat, fie de la o preluare a unor informații incomplete sau incorecte, fie de la situația a doua de la punctul 3 de mai sus.

În toate situațiile, după ce efectuați corecțiile reluați verificarea datelor până când, din verificare, rezultatul va fi cel din imaginea de mai sus.

 1. Ana
  June 7th, 2017 at 16:10 | #1

  Multumim frumos!

 2. Sorina
  June 8th, 2017 at 09:12 | #2

  Multumim frumos!!!!!!!!!!

 3. ILIE IULIANA
  August 24th, 2017 at 14:59 | #3

  Va rog sa ne explicate cum sa inregistram un ctrc.leasing ca sa nu il vada in situatie furnizori- desi am inregistrat 2133=167-il vede cu un cont de 404 sau 401. Multumesc

  • Cristi
   August 25th, 2017 at 16:13 | #4

   Prin articole contabile, nu prin intrări.

 4. Kinga
  August 29th, 2017 at 15:08 | #5

  Buna ziua.

  La o societate se va schimba softul de contabilitate. Dorim sa utilizam Saga. Exista vreo posibilitate de a importa “printr-un click” mijloacele fixe de ex. printr-un fisier excel? Bineinteles respectand un anumit cap de tabel si anumite conditii.

  Multumesc!

  • Cristi
   August 31st, 2017 at 10:51 | #6

   Programul nu are procedură de import din fișiere externe a datelor din acea tabelă.

 5. Kinga
  September 5th, 2017 at 13:40 | #7

  @Cristi
  Ok, dar contra-cost e posibil sa se dezvolte o procedura de import pentru imobilizari/obiecte de inventar din excel? Avem de migrat un nr de aprox 1000 obiecte.
  Multumesc.

 6. ANAMARIA
  October 12th, 2017 at 20:08 | #9

  Buna seara,

  Ma puteti ajuta in urmatoarea situatie?

  Am achizitionat in luna ian 2017 un autoturism in val de 21035,88+ 3996,82 tva.TVA DEDUS 50% 1998.41 ,amortizare liniara 4 ani.
  In l.sep.2017 am vandut autoturismul cu 30000+ 5700 tva.
  Val ramasa neamortizata la 31.08. 17968.13 lei
  Ajustarea tva-ului se face la val.ramasa,adica, 17968.13*19%=3413,94*50%=1706 lei

  Am inteles ca, deoarece am ales o durata de amortizare mai mica de 5 ani autoturismul nu este considerat bun de capital si atunci ajustarea se face la valoarea ramasa. Este corect ?
  In decontul de tva aceasta ajustare se trece la randul 33 ?

  Multumesc

  • Cristi
   October 13th, 2017 at 10:44 | #10

   Nu este cazul de ajustare în cazul vânzării.

 7. Anca
  November 3rd, 2017 at 11:47 | #11

  Buna ziua, am urmatoarea situatie: avem intrari de materiale si executare lucrari (materiale+manopera) necesare pentru executarea lucrarilor impuse in vederea eliberarii avizului de securitate la incendiu….inlocuire rigips cu rigips antifoc, usi termopan cu usi antifoc.. ….ce metoda de contabilizare recomandati?
  Consideram reparatie,cu inregistrare pe cheltuieli, ma gandesc, nu o vad ca o modernizare in vederea obtinerii de beneficii economice viitoare … gandesc bine?

  • Cristi
   November 3rd, 2017 at 12:55 | #12

   Da. Și eu le-aș considera cheltuieli ulterioare.

 8. Anca
  November 7th, 2017 at 11:05 | #13

  Ulterioare, cu inregistrare pe cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, sau le includem in valoarea activului ??? Cheltuielile ulterioare efectuate în legătură cu o imobilizare corporală sunt cheltuieli ale perioadei în care sunt efectuate sau majorează valoarea imobilizării respective, în funcţie de natura acestor cheltuieli…. multumesc anticipat….

  • Cristi
   November 7th, 2017 at 16:42 | #14

   Cu înregistrare pe cheltuieli nu incluse în valoarea activului dacă, așa cum ați spus, raționamentul economic ne arată că ele nu aduc beneficii ulterioare și nu pot fi recunoscute ca atare – vedeți punctul 227 din OMFP 1802/2014

 9. Anca
  November 8th, 2017 at 09:34 | #15

  va multumesc….

 10. Georgiana
  June 23rd, 2018 at 15:08 | #16

  Buna ziua, cum se poate modifica perioada de amortizare a unei masini in aplicatie? Initial am amortizat masina pe 48 luni insa am dori sa o modificam la 72 luni. Am inteles ca se poate printr-o decizie AGA lde la 1 ianuarie insa cum se poate face in aplicatie? Multumesc

  • Cristi
   June 26th, 2018 at 18:00 | #17

   Apăsați “Modific” și treceți noua perioadă, în luni.

 1. No trackbacks yet.