Home > Programe > SAGA–sfaturi practice. Instalarea.

SAGA–sfaturi practice. Instalarea.

Aș dori să încep o serie de articole practice, legate de SAGA. Și încep cu primul pas: instalarea programului.

instalSAGAMulte telefoane pe asistență vin de la clienți care reclamă faptul că programul dă tot felul de erori fie la generarea unor fișiere, fie la salvarea datelor, fie la efectuarea salvărilor de siguranță.

Aceste erori sunt generate de instalarea programului, eronat, în alte locații decât în cea propusă de program.

Implicit, la instalare, se propune calea următoare: C:\SAGA C.3.0\.

Foarte mulți aleg să schimbe acea cale de instalare, dar o fac eronat, iar dintre erorile legate de schimbarea căii de instalare se remarcă în principal:

instalarea în Program Files. E una din cele mai păcătoase soluții. Nu de alta, dar începând cu Windows Vista instalarea în Program Files necesită ca programele să ruleze cu privilegii de administrator și să aibă drepturi speciale de scriere în acel folder. Pentru ca SAGA să aibă aceste drepturi e necesar ca utilizatorul să le acorde explicit. Nu vă recomand să instalați SAGA în folderul Program Files. 

instalarea programului în locații monitorizate de programe de sincronizare în cloud. De exemplu în folderul monitorizat de Dropbox, Google Drive sau One Drive. Sincronizarea pornită permanent poate duce la coruperea datelor. Nu instalați programul într-o astfel de locație. Folosiți Dropbox, Google Drive, One Drive sau soluțiile similare pentru backup de date nu pentru instalarea programului în ele.

instalarea programului pe stickuri de memorie sau pe HDD externe ce sunt duse de la un PC la altul. Trebuie să înțelegeți că programul instalează odată cu fișierele sale și fișiere sistem ce nu sunt stocate în folderul său ci la nivelul sistemului de operare. Ori instalând pe un HDD mobil sau stick atașat la calculator instalați numai pe acel calculator acele fișiere. Dacă ulterior mutați stickul sau HDD pe un alt PC pe care acele fișiere nu există programul fie nu va funcționa defel sau va cere cod de activare, fie anumite funcții ale sale nu pot fi utilizate. În plus pot apărea probleme legate de activarea programului.

Dacă aveți mai multe partiții pe HDD e recomandabil să instalați SAGA pe o partiție diferită de cea a sistemului de operare. Astfel o instalare în D:\SAGA C.3.0\ este ok dacă D e o partiție a HDD pe care aveți instalat sistemul de operare.

De aceea dacă instalați programul evitați aceste metode de instalare. Veți evita problemele inerente generate de abordări eronate ca cele de mai sus.

Categories: Programe Tags: ,
 1. Ana
  April 20th, 2017 at 15:40 | #1

  Multumim frumos pentru sfaturi!

 2. Nicolaescu Catalin
  August 11th, 2017 at 10:14 | #2

  Daca pe calculator am 2 HDD-uri pot instala Saga pe cel de-al 2-lea HDD pe care nu e instalat sistemul de operare ?

  • Cristi
   August 11th, 2017 at 14:25 | #3

   Normal. De ce nu ați putea? Doar în Program Files sau în foldere de tip One Drive, Dropbox, Google Drive sau similare nu se poate instala.

 3. Ion
  October 16th, 2017 at 10:36 | #4

  Stie cineva unde gasesc manualul aplicatiei Saga, in special partea cu instalerea si importul din REVISAL?
  Terbuie sa am local settings pe romana sau engleza?

  • Cristi
   October 17th, 2017 at 15:21 | #5

   Apăsați F1 după ce intrați în program – pentru manual.
   Local settings – nu contează. Pe română apar corect diacriticele în fișierele PDF.
   Importul din Revisal e descris pe site http://www.sagasoftware.ro/?p=1780

 4. Mihai Hritcu
  May 6th, 2018 at 11:27 | #6

  Buna ziua.
  Imi puteti spune daca se poate instala Saga pe un dispozitiv NAS de la Synology? De exemplu pe un DS918+…
  Multumesc.

  • Cristi
   May 17th, 2018 at 10:08 | #7

   Nu se poate. Nu se poate actualiza acolo.

 5. ANGELA
  June 27th, 2018 at 13:39 | #8

  buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti cum procedez in Saga atunci cand preiau o firma cu angajati, referitor la calculul concediilor de odihna. Angajatii au lucrat dinainte de a prelua eu firma. Nu am valorile ca sa fac media veniturilor pe ultimele 3 luni. Cum le calculez concediul de odihna in acest caz?
  Multumesc.

  • Cristi
   July 3rd, 2018 at 15:36 | #9

   Se calculează manual sau introduceți statele de salarii pentru perioada anterioară.

 1. No trackbacks yet.