Home > Programe > Client-server–10 informații utile

Client-server–10 informații utile

clientserverMai jos aveți o listă cu 10 informații utile pentru înțelegerea noțiunii de client-server introdusă în program la versiunea 3.0.446

Vă rog să le citiți cu atenție înainte de a trece la modul de lucru în sistem client-server.

1. Dacă programul nu este accesat printr-o rețea, ci doar local, nu aveți nevoie de acest sistem. La fel dacă programul este accesat printr-o rețea locală și sunteți mulțumiți de modul de funcționare, de viteza de lucru prin rețea. Dacă însă lucrați prin rețea, cu volume mari de date sau folosiți rețele de tip VPN, atunci acest mod de lucru vi se adresează fără doar și poate.
2. Programul trebuie să fie instalat atât pe server cât și pe fiecare stație de pe care este accesat.
3. Sunt necesare licențe pentru server și fiecare stație în parte, actualizarea trebuind a fi efectuată concomitent pe server cât și pe fiecare stație în parte.
4. Pentru accesul prin internet este necesară setarea unei rețele virtuale (VPN).
5. Comutarea bazei de date, din formatul standard în cel optimizat pentru lucrul în rețea – în regim client-server, se realizează din ecranul "Întreținere BD", pagina "Client-Server", butonul "Comută în sistem client-server – server". Operația afectează doar baza de date a firmei  curente pentru care se face comutarea în acest sistem, deci puteți avea societăți unde să folosiți baza de date standard și societăți unde baza de date să fie specifică modului de lucru client-server.
6. Pentru accesul prin rețea, pe fiecare stație de lucru client se execută următorii pași:
    a. Se instalează programul (aceeași versiune cu cea de pe server).
    b. Se adaugă o firmă nouă în ecranul "Configurare societăți", pentru fiecare firmă ce, pe server, s-a efectuat comutarea în regim de lucru client-server. Nu adăugați firme ce, pe server, sunt în sistemul standard de lucru.
    c. Se completează aceeași denumire, cod fiscal și număr de înregistrare la registrul comerțului
    d. Se efectuează o preluare de date nulă pentru activarea meniului – intrați în ecranul de preluare a datelor și apăsați “Validez”
    e. Se accesează ecranul "Întreținere BD", pagina "Client-Server" și se apasă butonul "Comută în sistem client-server – client".
    f. Se completează cu calea de acces către baza de date de pe server prin rețea. De exemplu: 
        \\SERVER\D\SAGA C.3.0\0001    cu numele computerului server, baza de date fiind prima introdusă în program (cod 0001).

sau

        \\192.168.1.59\d\SAGA C.3.0\0001    folosind adresa IP a serverului, în locul numelui

sau

        Z:\SAGA C.3.0\0001    dacă folderul de pe server este mapat ca discul Z.
    g. Dacă adresa de IP a serverului și calea bazei de date așa cum arată aceasta pe server nu se completează automat, acestea trebuie completate manual.
    h. Se apasă butonul "Validare conexiune" și daca ați respectat instrucțiunile anterioare va  apărea mesajul "Conectare reușită".
7. Opțiunea de meniu numită "Interval" apare numai la comutarea în sistemul  client-server și permite setarea intervalului de operare a datelor pentru articole contabile, intrări, ieșiri, bonuri de consum, producție, transferuri, dare în folosință obiecte de inventar și dezmembrări. În aceste ecrane se vor afișa numai înregistrările, filtrare, ce sunt cuprinse în intervalul de operare.
8. Calculatorul server trebuie să fie cât mai performant. Rețeaua trebuie să fie, de asemenea, pusă la punct.
9. Salvarea bazei de date trebuie efectuată zilnic atât local, pe server, cât și pe medii externe sau în cloud.
10. Nu puteți restaura o arhivă a bazei de date creată cu versiunea client-server într-o firmă creată în program unde se folosește baza de date standard și, similar, nu se poate restaura o arhivă a bazei de date standard într-o bază de date de tip client-server.

Categories: Programe Tags:
 1. fagarasa176
  October 8th, 2014 at 19:33 | #1

  Nu putem renunta la punctul 3? La mine de exwmplu sunt 12 staii de lucru…

  • Cristi
   October 8th, 2014 at 19:46 | #2

   Nu. Modul acesta de lucru presupune resurse suplimentare, costuri suplimentare și tocmai de aceea se recomandă doar celor ce au volum mare de date.
   S-ar putea să nici nu ai nevoie de licență pe toate cele 12 stații. Depinde pentru ce folosești programul, ce firmă îl utilizează cu 12 stații de lucru – comerț, producție, cabinet de contabilitate. Scenariile sunt multiple.

 2. Andrei
  October 8th, 2014 at 20:00 | #3

  Aleluia! De câți ani aștept modificarea asta . …..

 3. Radu Balan
  October 8th, 2014 at 23:02 | #4

  Nu este viabila aceasta solutie in VPN. Daca vreti sa faceti ceva in acest sens treceti pe MySql. ASTA INTR-ADEVAR ASTEPT DE ANI DE ZILE !!!

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 08:38 | #5

   Nu prea cred că nu este viabilă. Din punct de vedere tehnic între soluția aleasă și MySql nu prea există mari diferențe. În fapt sunt asemănătoare. Iar utilizarea MySQL ar fi dus la o creștere foarte mare a prețului ținând seama că pentru această soluție se plătește destul de mult în unele cazuri.

 4. lucisavu
  October 8th, 2014 at 23:40 | #6

  Care e pretul unei licente client?

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 08:39 | #7

   Nu există momentan prețuri diferențiate pentru server și client. Asta pentru că, în realitate, pe stațiile client programul poate funcționa și în mod independent gestionând firme ce sunt create local pe stația client nu pe server.

 5. sebi
  October 8th, 2014 at 23:44 | #8

  Buna ziua,
  1. Se poate comuta ulterior din modul server-client in modul standard?
  2. Exista un modul de protectie astfel incat 2 operatori sa nu poata modifica acelasi act (existent) sau sa faca modificari conflictuale? Ce se intampla in momentul in care baza de date este modificata simultan de mai multi operatori? Exista o atentionare si un modul de rezolvare a conflictului? (ex: “pastreaza modificarea de pe statia 1 sau pastreaza modificarea de pe statia 2”
  3. Acest mod de lucru statie-client a fost gandit pentru VPN (sediu central -> puncte de lucru) sau pentru lucrul normal in retea? (care este recomandarea dvs)
  4. Cat timp a fost testat si pe ce esantion?
  5. Ce se intampla in cazul intreruperii conexiunii? Exista un mod de lucru “offline”?
  Multumesc

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 09:01 | #9

   1. Da.
   2. Da. De fapt se aplică principiul primul venit primul servit. Astfel că, dacă un utilizator va iniția o tranzacție, ceilalți nu vor putea face modificări la înregistrarea respectivă până nu termină cel care a inițiat-o primul. Se face o blocare a utilizatorilor, cu un mesaj de avertizare pentru userii ce au accesul blocat în acel moment.
   3. Poate funcționa în ambele cazuri și a fost gândit pentru ambele cazuri. Pe VPN asigură un mod de lucru mai bun decât folosind baza de date standard.
   4. A fost testat pentru toate situațiile pe care o firmă le poate avea. Pe baze de date de circa 2-2,5 GB.
   5. Nu. Clienții care pierd conexiunea nu pot lucra offline.

 6. Remus
  October 9th, 2014 at 04:30 | #10

  Costurile licentelor server si statii vor fi la acelasi nivel cu licenta actuala?

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 09:02 | #11

   Da. Prețul va depinde și de volumul de licențe.

 7. sm_noname
  October 9th, 2014 at 07:02 | #12

  As avea si eu niste nelamuriri:
  7. Pana la urma de fiecare data ar trebui selectat intervalul, adica nu se pot introduce date numai din perioada respectiva?
  Care este importanta acestui meniu?

  9. Salvarea datelor se poate realiza in acelas timp pe toate statiile (inclusiv server) sau se face separat si de fiecare data este interzisa a se lucra/a fi conectat la program?

  10. Si daca se reduce activitatea unitatii in cauza si totusi se doreste revenirea la forma standard, este posibil?

  Multumesc anticipat.

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 09:05 | #13

   1. Se pot introduce date pentru orice perioadă. La ieșiri e recomandat să se introducă date din intervalul setat. A fost introdus pentru a crește viteza de lucru în acest mod, programul afișând informații, în acele ecrane, doar din intervalul setat. Schimbarea intervalului duce la reîmprospătarea informațiilor din ecrane.
   2. Nu în același timp. Niciodată nu este recomandat să se efectueze o salvare în timp ce se lucrează în program.
   3. Da.

 8. George Hutusoru
  October 9th, 2014 at 07:23 | #14

  Buna ziua, pentru punctul 3 sa inteleg ca daca exista 7 statii de lucru sunt necesare 7 licente pentru ca in momentul unui update pe server toate statiile de lucru trebuie sa aiba acceasi versiune ca serverului?

  Multumesc

 9. Sergiu
  October 9th, 2014 at 09:41 | #16

  A testat cineva, cum merge? Este cineva multumit? Se simte diferenta?

 10. George Hutusoru
  October 9th, 2014 at 09:47 | #17

  Mai bine s-ar face o verisune de retea cu abonament de retea .. mi se pare mult mai ok

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 10:23 | #18

   E și asta o variantă, însă, în cele din urmă, ține de politica fiecărei firme cu își gestionează procesul de licențiere.

 11. Andreea Matei
  October 9th, 2014 at 10:32 | #19

  Cateva clarificari:
  1. Inteleg ca salvarea bazei de date trebuie efectuata manual, pe fiecare calculator in parte, si ca nu poate fi facuta in acelasi timp de fiecare utilizator al calculatorului respectiv? Si nu poate fi facuta nici daca ceilalti inca lucreaza?
  2. Am vazut ca testele s-au facut pe baze de date de maxim 2,5 Gb. Baza mea de date are 11,5 Gb si se lucreaza pe 15 calculatoare. Viteza de lucru este semnificativ imbunatatita incat sa merite un abonament anual de peste 5.000 lei? Va adresez intrebarea pentru ca nu am posibilitatea unui test si este o investitie care necesita analiza.

  Multumesc!

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 11:45 | #20

   1. Da, ați înțeles corect. Să ne înțelegem: este imposibil să se facă o salvare a bazei de date în timp ce alții scriu în ea. Să mă explic mai plastic: e ca și cum ați încerca să scrieți pe o foaie pe care o altă persoană încearcă să o arhiveze luând-o din fața dumnevoastră și încercând să-i facă o copie și să o pună într-un dosar. Nu credeți că la un moment dat ceva se va rupe pe undeva? Salvarea se poate face de pe orice calculator. Baza de date va fi pe server în permanență.
   2. Dacă acum vă funcționează pe o astfel de bază de date, atunci sigur vă va funcționa și pe client server și chiar cu o îmbunătățire a vitezei de lucru la culegerea datelor. Vă recomand să faceți un test pentru a vă convinge singur. Puteți instala pe o stație client sau chiar mai multe, versiunea free a programului și să încercați să accesați baza de date a firmei test pentru a compara viteza de reacție la culegerea datelor. Acest lucru nu duce la costuri suplimentare câtă vreme pe client și pe server este versiunea 446.

 12. vass attila
  October 9th, 2014 at 11:35 | #21

  Buna ziua!
  Ce se intampla, daca nu este facut salvarea zilnic? (pct.9)

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 11:50 | #22

   Nimic. Dar este de recomandat. Pentru a minimiza riscul de pierdere a datelor. Recuperarea datelor dintr-o astfel de bază de date stricată este imposibilă în anumite condiții și cu cât este mai veche salvarea cu atât volumul de date ce trebuie reintroduse va crește. În plus recomandarea de salvare este valabilă și dacă se folosește baza de date standard, era valabilă și până acum, mai ales dacă există volum mare de date culese în decursul unei zile.
   Și salvare nu doar local ci o salvare ce să fie copiată și în altă parte – pe un mediu extern sau în cloud.

 13. Simona
  October 9th, 2014 at 11:44 | #23

  Am reusit singura!!! Ce bine merge! Aluneca operarea ca si cum ai fi pe calculatorul central (server). Bravoooo !!!

 14. vass attila
  October 9th, 2014 at 12:00 | #24

  Multumesc. Ce retele virtuale recomandati? Care sunt mai sigure?

 15. Cristi
  October 9th, 2014 at 12:12 | #25

  Oricare din remote VPN sau site-to-site VPN, depinde unde sunt folosite. Va urma în curând un material (tutorial) legat de configurarea, relizarea unei conexiuni de tip VPN.

 16. Sergiu
  October 9th, 2014 at 13:37 | #26

  Simona, ce marime are baza ta de date? Cei care scriu pe aici, ar trebui sa ne spuna cat de bine merge pe baza lor de date cu marimea cutare. Altfel, nu are rost investitia intr-un program pentru MS-DOS, dar sigur si costurile sunt mai mici decat sa cumperi un program cu 5 mii EUR ( nu dau nume de concurenta ).

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 14:25 | #27

   Sergiu, ce mărime are baza ta de date actuală în SAGA?
   SAGA, program pentru MS-DOS? Chiar așa? 🙂
   Nu e multi-platformă, nu este într-un limbaj neutru pentru a funcționa și în Windows și în Linux, dar nu e pentru MS-DOS.

 17. emil
  October 9th, 2014 at 15:38 | #28

  eu am baza mea de date la firma de contabilitate. La vreo cativa clienti i-am pus sa-si instaleze/achizitioneze Saga ca sa-mi mie mai usor sa preiau datele de la ei, tinand cont ca sunt depozite. Daa pana acum faceam export / import de date sau salvare/restaurare de date, prin aceasta noua optiune pot sa am acces la datele lor si invers, oricand, ne mai trebuind sa fac export/import?
  daca licentele apartin mai multor PJ, se poate face configurarea client – server, adica eu cabinet sa fiu server si ceilalti clienti sa fie statiile client? sau exista o alta varianta de configurare? mersi

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 15:57 | #29

   Da, teoretic se poate ca la dvs sa fie baza de date si calculatorul dvs să fie server pentru ei. Dar asta înseamnă că acel calculator va trebui să fie disponibil în permanență pentru clienți.
   Sau puteți pune la ei baza dvs de date și dvs să vă conectați ca client la ei, ei având serverul și să lucrați pe baza lor de date.

 18. Un dezvoltator
  October 9th, 2014 at 16:05 | #30

  De ce nu rescrieti programul folosind QT si cu asta terminati cu toate problemele (se poate folosi si mySQL fara a plati ceva)?

  • Cristi
   October 9th, 2014 at 16:30 | #31

   Pentru că ar însemna rescrierea de la zero a întregului program, refacerea întregii interfețe, etc. Ceea ce ar duce la costuri de dezvoltare mult mai mari și nu se poate face într-un termen foarte scurt.
   Legat de MySQL eu zic să mai vedeți termenii și condițiile de pe siteul lor.

 19. Lucian
  October 9th, 2014 at 21:47 | #32

  La partea de personal imi da eroare. am instalat si setat calculatoarele unul celalalt , de pe calculatorul client, in momentul in care incerc sa deschid tabela cu angajati imi spune ca nu gaseste .

  • Cristi
   October 10th, 2014 at 08:19 | #33

   Ai o problemă la configurarea căilor către server. Verifică în ecranul Întreținere BD pagina client-server, pe stație, validitatea conexiunii. Dacă nu primești mesaj de conexiune reușită, trebuie să mai verifici puți cum ai setat datele acolo.

 20. Lucian
  October 10th, 2014 at 12:20 | #34

  Dar la restul datelor de pe server am acces. Pot emite facturi, face note receptii.Deci totul mai putin ecranul cu salariatii. in momentul in care il accesez imi da acea eroare. merg pe server in radacina programului si aleg fisierul personal, apoi se deschide acel ecran. la o repornire a programului, aceeasi patanie.

  • Cristi
   October 10th, 2014 at 14:29 | #35

   Foarte curios. La testele mele funcționează. Te rog să refaci actualizarea și eventual să revii cu un telefon la SAGA legat de această problemă.

 21. Clayd
  October 12th, 2014 at 10:28 | #36

  @Cristi
  Execelent . Chiar voiam sa va propun acest lucru pt toti cei interesati si care nu au facut asa ceva pana acum.

 22. Clayd
  October 12th, 2014 at 10:31 | #37

  rferitor la remote VPN sau site-to-site VPN

 23. miki
  October 13th, 2014 at 20:38 | #38

  Interesant de lămurit:
  Pe server, se foloseşte baza de date existentă (VFP) sau un server extern (care este acesta) !?!
  Multumesc

  • Cristi
   October 14th, 2014 at 13:49 | #39

   Dacă nu se comută pe client-server, se folosește bază de date standard, cea implicită. Altfel, după comutare în client-server se schimbă baza de date, se migrează informațiile într-o bază de date ce are în spate un server de bază de date extern.

 24. fanu
  October 14th, 2014 at 19:04 | #40

  Dupa ce am comutat pe versiunea client-server, atunci cand acceses ecranul “situatie clienti” am un timp de raspuns cu mult mai mare la afisarea datelor decat aveam cand rulam versiunea clasica. valabil atat de pe remote cat si de pe server. toate celelalte sectiuni se misca foarte bine dar aici e jale

  • Cristi
   October 14th, 2014 at 21:27 | #41

   Vă rog să refaceți actualizarea. Aici s-au mai făcut unele optimizări și se caută soluții de optimizare și mai mare a accesului la aceste informații.

 25. fanu
  October 15th, 2014 at 06:46 | #42

  @Cristi
  Se incarca mai bine dar tot nu coboara sub 3 minute pana afiseaza screen-ul principal in “situatie clienti”. N-ar fi o problema ca stai initial dar de fiecare data cand intri pe client astepti cam 30 de secunde sa iti arate facturile neincasate. Pana la alte optimizari avem cum sa generam un export PDF/Excel cu facturile neincasate grupate pe client?

  • Cristi
   October 15th, 2014 at 07:22 | #43

   3 minute e cam mult. Pentru asta poate că ar trebui să trimiteți baza de date la firmă pentru a e testa și acolo ce se întâmplă. De asemenea, performanțele depind și de configurația hardware a PC-ului ce are rol de server.
   Puteți tipări situația facturilor neîncasate și să alegeți opțiunea dorită: la imprimantă, PDF sau Excel.

 26. fanu
  October 15th, 2014 at 09:43 | #44

  @Cristi
  Imi poti spune te rog la ce adresa de email sa trimit cererea de asistenta? Nici partea de modificare coduri din ecranul “intretinere BD” nu functioneaza, intra intr-o eroare redundanta din care nu poti iesi decat cu ctrl+alt+del

 27. Larisa
  October 16th, 2014 at 12:29 | #46

  Buna ziua. Am si eu cateva intrebari, inainte de a instala saga si pe celalalt calculator. Am doua calculatoare legate printr-un router, momentan lucram prin optiunea saga retea, dar fiind volumul mare de date, pe celalalt calculator saga mergea foarte greu. Am cumparat o licenta noua si pentru acel calculator, vreau sa va intreb daca mai trebuie creata o noua retea sau ne putem baza pe ce avem. Nu prea am cunostinte in domeniul retelelor, asa ca sper ca intrebarea mea sa nu provoace prea multe zambete inginerilor de sistem. Va multumesc.

  • Cristi
   October 17th, 2014 at 17:44 | #47

   Luați legătura cu cineva ce se pricepe la rețele și calculatoare.
   În principiu, o a doua licență v-ar fi fost necesară dacă ați trece pe bază de date în sistem client-server. Altfel, dacă nu treceți pe client-server, e suficientă o licență și calculatorul client să lanseze programul direct de pe server, prin rețea.
   O bază de date client-server va funcționa pe rețeaua existentă nu e nevoie să creați o altă rețea.

 28. ana
  October 16th, 2014 at 17:52 | #48

  Pana acum eu lucrez pe varianta de sharuit pe 9 calculatoare (eu -am programul instalat- server. Programul este pe partitia D. As putea sa fac aceasta trecere in aceasi partitie? Si ce marime ar trebui sa aiba?
  Multumesc

  • Cristi
   October 17th, 2014 at 17:46 | #49

   Da, se poate face trecerea. Nu înțeleg întrebarea. Nu există o mărime standard a bazei de date. Sau vă referiți la mărimea partiției? Iarăși e relativ. Depinde de volumul de date, de spațiul ocupat acum de baza de date. Dar dacă acum aveți spațiu, veți avea și după trecerea la client-server.

 29. mihaela
  October 17th, 2014 at 14:30 | #50

  buna ziua. am pornit ieri(in jurul pranzului) comutarea client-server – server si merge extrem de incet. astazi(ora 15:30)abia a trecut de jumatate. baza de date are in jur de 17GB. este in regula?

  • Cristi
   October 17th, 2014 at 17:51 | #51

   Procesul de migrare este unul de durată. Poate dura foarte mult. Nu cred că ați avut baza de date de 17 GB. Sunteți sigură? Adică folderul cu cod 000X are 17GB? Și vă funcționa cu baza de date standard?
   Nu prea cred să dureze atât de mult. Depinde și de PC-ul care e pe post de server. Dacă e slab (procesor slab, memorie mică) și are un HDD lent, poate dura ceva mai mult.

 30. fanu
  October 17th, 2014 at 18:18 | #52

  O alta problema, nici de pe server nici de pe client nu se incrementeaza automat numarul chitantei. spre exemplu : am pe ziua curenta ultima chitanta 2606, fac factura de iesire, o validez, dau incasare si mi se autocompleteaza tot 2606. Accept chitanta astfel si repet operatia pe o noua factura, chitanta ia acelasi numar 2606.

  • Cristi
   October 17th, 2014 at 18:31 | #53

   Vă rog să re-descărcați actualizarea la versiunea 446. Dacă tot așa vă face, vă rog să trimiteți mail direct la firmă pentru a semnala problema.

 31. fanu
  October 17th, 2014 at 20:00 | #54

  @Cristi
  nu s-a rezolvat, am trimis pe email direct la firma.

 32. Valentin
  October 18th, 2014 at 18:13 | #55

  Buna ziua,

  Imi puteti spune va rog daca pot folosi programul pe un server NAS -Synology? Daca da, care sunt pasii de urmat pt. instalare?

  Nota: Synology foloseste MariaDB pt. gestionare baze de date in loc de MySQL. Este compatibil Saga?

  Multumesc.

  • Cristi
   October 19th, 2014 at 13:22 | #56

   Nu contează ce server de baze de date folosește Synology dintre cele două. Nici unul nu este folosit de SAGA.
   Răspunsul este: nu, nu puteţi instala programul pe un NAS. Îl puteți avea copiat pe NAS și să-l accesaţi de pe staţii, dar actualizările nu le veţi putea efectua pe NAS. De asemenea versiunea client server nu va funcţiona, decât dacă s-ar instala Firebird pe NAS, ceea ce pe Synology poate fi o problemă.

 33. emil
  October 18th, 2014 at 18:34 | #57

  Ref. windows 2008 server: la mine, serverul e un windows2008, configurat si functional. varianta locala functioneaza perfect, insa, la incercarea de a trece la varianta client-server, procesul de transfer al datelor s-a intepenit undeva la tabela bonuri si nu am reusit sub nici o forma sa-l fac sa rueze. de fiecare data se intepenea undeva. procesul de transformare rulat pe un sistem cu windows 7 a functionat fara probleme, insa nu am reusit sa-l pun pe server si sa-l fac functional. la accesarea serverului de pe o alta statie, softul detecta automat statia cu windows 7 si se conecta la ea, iar in urma modificarii cailor de acces, primeam mesaj de eroare, precum ca nu poate accesa baza de date de pe server.
  cum sa procedez pentru a face programul sa ruleze in mod client-server si pe serverul meu windows2008? multumesc anticipat.

  • Cristi
   October 19th, 2014 at 13:29 | #58

   Verificaţi dacă aveți spaţiu liber pe disc sau dacă aţi activat disc quota pe user, aţi alocat acestuia drepturi și spațiu suficiente.
   O altă soluție este să faceți trecerea pe sistemul cu Windows 7 apoi face-o o salvare a bazei de date pe care să o restauraţi pe calculatorul cu Windows Server 2008 pe o firmă nouă fără date.

 34. emil
  October 18th, 2014 at 21:47 | #59

  Daca la un client, ii cumpar saga – stocuri (el fiind depozit) si il setez ca si server, iar eu la cabinet imi setez client (eu avand varianta C+S), mi-ar permite ca eu sa primesc baza de date si sa pot finaliza contabilitatea in fiecare luna? Astfel n-ar mai trebui sa introduc eu facturile pe sistem, si ar avea si clientul o situatie mai eficienta permanent

  • Cristi
   October 19th, 2014 at 13:25 | #60

   Nu e nevoie în acest caz. Și pe baza de date standard se poate rezolva problema chiar și acum. E suficient să faceți import din arhivă doar a datelor contabile.

 35. emil
  October 20th, 2014 at 10:02 | #61

  @Cristi
  In momentul in care am incercat sa fac trecerea la varianta client-server, eram autentificat ca si administrator.
  Am incercat si a doua varianta propusa de dumneavoastra, insa, in momentul in care incercam sa ma conectez la server, de fapt se conecta la statia (S1) de pe care am facut trecerea. Intrebarea mea este, in ce fisiere de configurare trebuie sa inregistrez ip-ul serverului, ca sa nu se mai incerce coneziunea pe statia S1?
  Va multumesc anticipat.

  • Cristi
   October 20th, 2014 at 10:09 | #62

   Pe stații trebuie să refaceți conexiunea pentru noul IP.
   Eventual sunați la firmă pentru asistență. E recomandabil să refaceți și actualizarea la versiunea 446. S-au mai făcut unele corecții legate de viteza de obținere a rapoartelor și pentru cazul în care nu se memorează corect căile către server.

 36. cipo
  October 22nd, 2014 at 10:41 | #63

  Buna ziua,

  A incercat cineva Hamachi? Eu am avut o tentativa si la conectarea clientului primesc mesaj de eroare sa verific IP-ul si sa verific daca portul 3050 nu este blocat de catre firewall. Calea am luat-o dupa ce am mapat locatia server, portul 3050 l-am verificat cu telnet-ul si este open. Ba mai mult decat atat am facut disable la firewall pe client si pe server. In continuare primesc acelasi mesaj.

  • Cristi
   October 22nd, 2014 at 11:30 | #64

   Trebuie să permiteți firebird (proces ce rulează pe server) să treacă prin portul 3050. Deschideți acel port pentru acces prin lan sau internet pentru firebird și se rezolvă.
   Vedeți aici cauza 4

 37. Florin
  October 22nd, 2014 at 13:36 | #65

  Buna am și eu o sugestie pentru partea de server dacă tot se folosește o Bd Fb și fiecare client are propriul program de ce nu faceți posibilitatea ca partea de server să poată fi pusa și pe linux.
  Mulțumesc.

  • Cristi
   October 22nd, 2014 at 14:21 | #66

   Poate fi pus pe server Linux. Doar că nu se poate actualiza pe Linux și nici nu funcționează programul corect pe Linux, chiar cu Wine instalat.
   Practic rularea programului pe linux nu se poate face corect. Ar trebui re-programat într-un limbaj ce să permită rularea lui și pe astfel de sisteme ceea e o chestiune consumatoare de timp și, cinstit vorbind, nu prea merită.

 38. Andrei
  October 24th, 2014 at 15:22 | #67

  Se poate folosi un server firebird extern, mai exact am inchiriat un server virtual linux care include si firebird …pot importa baza de date si din program sa setez ip-ul serverului?

  • Cristi
   October 25th, 2014 at 08:47 | #68

   Nu cred că se poate să muți doar baza de date.

 39. Andrei
  October 27th, 2014 at 10:01 | #69

  @Cristi
  Eu sper sa se poata, inca nu am testat, altfel imbunatatirea este o “versiune retea” si nu “client server” 🙁

  • Cristi
   October 27th, 2014 at 14:10 | #70

   Nu cred. Eu nu am spus că nu funcționează. Am spus că nu poți muta doar baza de date firebird. trebuie să muți tot folderul programului.

 40. November 1st, 2014 at 09:47 | #71

  Din pct. 10 observ ca nu pot instala versiunea clien-server la mine (am licenta) si sa trimit baza de date la contabila (are si ea licenta ei) unde are doar standard… Ce sugestii imi faceti?

  • Cristi
   November 3rd, 2014 at 12:59 | #72

   Știți că puteți crea o societate nouă? În ea faceți trecerea pe client-server-server pe baza de date goală. Apoi restaurați din firma pe care lucrați o salvare și faceți, pe firma nou creată, trecerea de la cleint-server la baza de date standard. Salvarea realizată după trecerea pe bază de date standard o puteți da contabilei.

 41. Calin
  November 3rd, 2014 at 20:25 | #73

  In situatia client-server serverul poate fi un Nas?
  cel putin acum daca vreau sa fac update la saga aflat pe NAS trebuie sa imi copiez saga pe calculatorul pe care l-am licentiat dupa care ii fac update , dupa care il copies inapoi. Varianta cu Nas e mult mai ieftina din punct de vedere hardware( si licente software). Un nas cu 2 hdd in mirror costa undeva in jur de 1500 ron unul relative eftin (300 ron unul bun) pe cand un server….. 4-5000 ron minim pentru unul decent.

  • Cristi
   November 3rd, 2014 at 22:16 | #74

   Da și nu. Dacă pe NAS puteți instala firebird 2.5 atunci programul poate fi pe NAS ca fiind setat server și baza de date poate fi pe NAS. Însă setarea ca server și procedura de actualizare a programului este similară celei de acum. Adică o veți face pe o stație din rețea – cel pe care l-ați activat. De asemenea, nu merge ca stațiile client să acceseze programul prin rețea. Pe ele trebuie instalat programul și activată opțiunea de client a bazei de date.

 42. ilie anghel
  November 6th, 2014 at 14:01 | #75

  buna ziua,
  vrem sa stim daca marketline si publine respecta si se conformeaza modificarilor (client server) din saga
  va multumim!

 43. claudiu
  November 10th, 2014 at 15:54 | #77

  Buna ziua, cand cand comut aplictie in server aproape de finalizarea procesului apare eroare fatala: fisierul de configurare nu contine inregistrari

  • Cristi
   November 11th, 2014 at 11:06 | #78

   Luați legătura cu firma. Sunați după ora 14 la firmă și solicitați asistență cu privire la această problemă. Datele de contact le găsiți pe site.

 44. Nistor
  November 13th, 2014 at 12:51 | #79

  Buna ziua, si eu am acelasi problema, cand comut aplictie in server aproape de finalizarea procesului apare eroare fatala: fisierul de configurare nu contine inregistrari.
  Am incercat deja de doua ori cu firme diferite dar acelasi problema.
  Call centerul nu stiu pentru ce tineti pentru ca de cite ori sun fata imi spune ca nu poate sa ma ajute si sa trimit email cu problema.

  • Cristi
   November 14th, 2014 at 14:24 | #80

   Faceți ceea ce vi se spune. Trimiteți mail cu problema atașând și baza de date pe care doriți să o treceți în regim client-server. Pentru că e foarte probabil ca în acea bază de date să aveți probleme.

 45. November 14th, 2014 at 08:37 | #81

  cum se face trecerea de la client-server inapoi la standard?

  • Cristi
   November 14th, 2014 at 13:35 | #82

   La fel cum ați făcut trecerea de la standard la client-server. Pe calculatorul cu baza de date server, intrați la Administrare – Întreținere BD pagina Client-server și apăsați butonul de acolo.
   Bineînțeles că trebuie să respectați anumite reguli înainte de acest pas.
   – asigurați-vă că sunteți unicul utilizator al aplicației și că toți ceilalți utilizatori (clienți) au închis programul și nu-l mai accesează
   – asigurați-vă că pe server aveți deschisă o singură instanță a programului
   – faceți o salvare de siguranță

 46. November 21st, 2014 at 23:53 | #83

  Buna ziua. Am un all in one pe android si serverul pe linux….. Cum pot folosi sistemul pentru vanzare pe android si saga sa fie pe server?

  • Cristi
   November 25th, 2014 at 15:49 | #84

   Nu puteți. SAGA nu e conceput să ruleze pe sisteme Android. Nici pe Linux, deși acolo poate fi făcut să funcționeze în oarece condiții folosind wine

 47. Alex
  November 29th, 2014 at 15:31 | #85

  Buna ziua!
  Pentru server, care sunt resursele recomandate necesare (procesor, ram, hdd etc) pentru lucrul pe 3 statii simultan?
  Multumesc

  • Cristi
   December 1st, 2014 at 13:25 | #86

   Vă pot recomanda – minim:
   – procesor intel I3 sau echivalent
   – 4 gb DDR3 memorie
   – HDD cu spațiu liber de minim 10 GB
   – placă de rețea gigabit – router și/sau switch tot gigabit
   Rețeaua să fie pusă la punct.

 48. Florin
  December 4th, 2014 at 23:35 | #87

  Buna am comutat in mod server si am 3 calculatoare pe care merge bine dar pe un client nu merge bine si se manifesta in felul urmator:
  Fac conexiunea pe server -test conectare reusita dar nu-mi apare intervalul de lucru
  Inchid programul saga iar la repornire nu se conecteaza de loc pe firma respectiva daca ma conectez pe alta firma(stadard ‘locala’) si apoi pe server merge dar tot fara interval si nu pot vedea partea cu salariatii si statele de plata.
  Pe celelate statii merge bine nu cred ca este de la partea cu conectarea.
  Daca aveti ceva sugesti. Multumesc

  • Cristi
   December 5th, 2014 at 12:58 | #88

   Aveți o problemă cu rețeaua. Sfatul meu: nu lăsați adrese prin DHCP pe stații. Dați adrese de IP statice serverului și tuturor stațiilor client.
   Intervalul apare ulterior primei logări în program. Să mă explic: instalați pe client programul și-l configurați validând conexiune și e suficient să ieșiți și să reintrați în program pentru a vă apărea intervalul de culegere de date.

 49. Janos
  December 15th, 2014 at 18:47 | #89

  Buna ziua. Dorim sa schimbam solutia noastra de stocuri de pe o statie single, pe o solutie client server. intrebarile pe care le avem:
  1. care ar putea fi cel mai nou sistem de operare server cu care sistemul Saga este compatibil?
  2 pe server programul saga va trebui sa ruleze non-stop, sau doar un serviciu care ruleaza baza de date?
  3. salvarile bazei de date comune (de pe server) poate fi facut noaptea de un scrip automat?
  4. ce model de cititor de bare ne recomandati pentru magazinele noastre, care vor lucra online cu softul Saga – stocuri?
  5. partea de contabilitate este in acelasi baza de date cu stocurile, sau e diferita?
  6. daca vom avea un server cu doar un client care foloseste contabilitate + stocuri, si alti doi client care vor rula doar stocuri (doua magazine), ce costuri de licente vom avea?
  Va multumesc pentru raspuns.

  • Cristi
   December 16th, 2014 at 15:08 | #90

   1. Windows Server 2008. Nu știu să fie unul mai nou. SAGA funcționează pe orice sistem de operare Windows. Nu se recomandă rularea pe sisteme mai vechi de Windowx XP.
   2. Nu trebuie să ruleze SAGA non-stop. Odată comutată baza de date în regim client server și setarea bazei ca server, se va instala și rula permanent motorul bazei de date, serverul de date. Acesta trebuie permis la rulare prin firewall.
   3. Da, cu condiția ca programul să fie închis să nu fie lăsat deschis. Înțeleg că e vorba de backup automatizat folosindu-se metode externe.
   4. Indiferent. Toate fac exact același lucru, diferă acuratețea și zona de scanare. Practic scanerul de coduri de bare emulează o tastatură.
   5. Sunt în aceiași bază de date.
   6. În acest caz sunt implicate 4 licențe: pe server două și pe stațiile de lucru câte una.

 50. ILIE ANGHEL
  January 10th, 2015 at 13:20 | #91

  buna ziua,

  va propun o solutie accesibila,ieftina si cu rezultate deosebite, testata de mine cu succes -crearea unui domeniu pe neorouter.com
  server vpn ( recomand mesh)
  am considerat ca trebuie sa fie o solutie recomandata de SAGA pentru clientii saga. Va stau la dispozitie dar sigur nu va fi nevoie, este prea explicita pe site
  M-as bucura daca va fi agreata de saga
  succes! si la multi ani! 2015

 51. adrian
  January 19th, 2015 at 10:02 | #92

  de ce s-a optat pentru Firebird si nu pentru Postgres? multumesc

  • Cristi
   January 19th, 2015 at 10:16 | #93

   Pentru că deja existau soluții implementate pe acest server de date în cadrul SAGA. Marketline și Publine Și de ce nu Firebird?

 52. adrian
  January 19th, 2015 at 10:22 | #94

  pentru ca e mult mai stabil Postgres in mediul concurential

 53. Izabela
  January 31st, 2015 at 21:10 | #95

  Avem o probema la trecerea din modul standard la modul client-server. Am licente pe doua statii , am setat o aplicatie ca server iar pe calculatorul client cand vreau sa il setez ca si client nu preia baza de date si imi da urmatoarea eroare:

  Eroare la descarcarea fisierelor. Reluati procedura.

  Chiar daca reiau procedura imi da aceasi eroare.

  • Cristi
   February 2nd, 2015 at 13:26 | #96

   Probabil nu vă este funcțional IE și nu aveți acces la siteul SAGA. Pentru a rezolva, fie solicitați pe mail la SAGA suport fie verificați să nu aveți firewall activ ce să blocheze accesul la siteul sagasoft sau IE să fie nefuncțional.

 54. BogdanS
  February 5th, 2015 at 17:24 | #97

  Buna ziua,

  Va rog sa ne spuneti daca pentru comutarea programului pe modul client-server oferiti asistenta tehnica la sediul clientului. (bineinteles contracost). Mentionam ca sediul firmei este la 15km de Ploiesti.
  Fac precizarea ca firma doreste sa incerce acest mod (client-server) inainte de a schimba programul de contabilitate.
  Principalul motiv care sta la baza schimbarii este ca pe modul clasic si datorita unei baze de date mari, programul se misca incet si se blocheaza in cazul in care intervin mai multi utilizatori.
  Va multumesc!

  • Cristi
   February 5th, 2015 at 18:48 | #98

   Nu se oferă asistență la sediul clientului.
   Dar puteți face așa: vă creați o firmă nouă, de test, pe server. Validați pe zero preluarea datelor pe zero. Restaurați acolo, pe firma de test, o salvare din firma reală. Acolo faceți trecerea pe sistem client server. Instalați pe stații versiunea gratuită a programului și creați și acolo aceiași firmă și după ce terminați pe client-server – client. Și vedeți ce și cum.

 55. Berta
  February 16th, 2015 at 15:12 | #99

  Buna ziua,
  O mica problema am intampinat la o instanta de saga ce functioneaza pe un server. Initial am avut 4 clienti ce foloseau instanta (instanta ce avea definite 2 firme). Vineri a fost intampinata o problema (nu-mi dau seama ce a fost, fiindca nu eu folosesc aplicatia si nici nu eram in apropiere..) si unuia dintre clienti i s-a intrerupt sesiunea pe prima firma definita. Problema este ca azi, pe ceilalti 3 clienti merge totul ok (au acces la date din ambele firme configurate), dar pe cel cu problema de vineri merge numai una din firme. Cea pe care lucra vineri cand a crash-uit, atunci cand incearca sa o deschida, se inchide efectiv aplicatia.
  — am verificat dll-urile, am refacut scurtatura.. tot aceeasi situatie o am.

  • Cristi
   February 16th, 2015 at 15:24 | #100

   Pentru această problemă vă rog să sunați la firmă, direct.

 56. lora
  February 21st, 2015 at 21:35 | #101

  Buna seara. Imi puteti spune si mie cum pot crea un cont pe sagasoft.ro?

  • Cristi
   February 24th, 2015 at 12:23 | #102

   Dacă dețineți licență activă pentru oricare din programele SAGA aveți acces la site ca utilizator. Altfel nu.

 57. paul flentea
  February 24th, 2015 at 14:53 | #103

  buna ziua
  pot folosi pentru conectare prin internet o adresa ddns de la noip in loc de ip calcultorului?
  am incercat si imi da o eroare de adresa gresita sau port 3050 nedeschis. precizez ca portul 3050 e deschis in router. si avem aceeiasi problema cu preluarea bazei de date pentru angajati. in rest merge perfect
  multumesc

  • Cristi
   February 24th, 2015 at 16:11 | #104

   Da, puteți. NO-IP vă oferă IP static peste unul dinamic. Ideea e să deschideți portul 3050 și pe PC-ul pe care rulează baza de date în regim de server. Eventual sunați la firmă după ora 14. Să nu cereți cu mine 🙂

 58. vicentiu
  February 25th, 2015 at 17:28 | #105

  Salut,
  1. Vreau sa achizitionez un pc nou (X) cu win 8.1 home pe care sa instalez saga cu baza de date deja existenta (20 firme). In retea mai sunt 3 pc-uri (Y W Z) care acceseaza local saga de pe calculatorul tip server.
  Mai exista un laptop cu win xp, cu saga instalat si care are o firma in baza de date (separat de baza de date de sus).
  1. Pot face vpn-ul intre laptop cu win xp (functionand ca server) si pc-ul nou (X) cu win 8.1 (functionand ca si client) fara a perturba actvitatea locala a pc-ului (X) cu cele 3 statii locale(Y W Z)?
  2. In noul pc X vor ramane cele 20 de firme cu BD locala plus 1 firma cu BD pe laptop?
  2. Cand se comuta in sistemul client-server de catre pc-ul X ca sa acceseze laptopul se mai poate accesa local baza de date de la pcurile (Y W Z)?

  • Cristi
   February 26th, 2015 at 13:59 | #106

   Să fiu cinstit nu înțeleg exact ce doriți.
   Dacă laptopul cu pricina se folosește în rețeaua locală, nu este nevoie de VPN. Programul poate fi accesat prin rețea fără probleme. VPN folosiți dacă doriți ca laptopul să poată fi utilizat să acceseze bazele de date de pe server, dintr-o altă locație fizică, prin internet. Dacă însă folosiți laptopul în același birou puteți să-l conectați la rețeaua locală.
   În noul pc vor rămâne bazele de date ce mută de pe vechiul server. Baza de date de pe laptop nu se va regăsi în noul PC decât dacă doriți să o mutați și pe aceea.
   Prin rețea orice calculator poate accesa bazele de date de pe server.

 59. Alina
  February 27th, 2015 at 14:45 | #107

  Buna ziua,
  Am instalat saga de o luna pt testare dar trebuie sa o mut pe alt calculator – cum fac sa mut si baza de date cu ce am lucrat pana acum? Multumesc!

  • Cristi
   February 27th, 2015 at 18:12 | #108

   Fie efectuând o salvare și restaurând-o pe noul PC dar trebuie să aveți licență pe noul PC.
   Fie urmând pașii de aici https://www.sagasoftware.ro/?p=1036 dar dacă nu aveți licență trebuie să instalați aceiași versiune gratuită ca cea pe care o aveți, altfel se va considera actualizare.

 60. March 2nd, 2015 at 20:25 | #109

  Buna ziua,
  Aveti in proiect trecerea la un sistem tip cloud? Da, stiu ca trebuie rescris tot programul intr-un alt limbaj de programare. Programul este f.f. bun, insa dupa mine cu toate avantajele functionale pe care le are, nu va rezista in aceasta forma pe piata, trecerea la cloud va fi una inevitabila. Eu astept aceasta trecere cat mai curand, avantajele sunt incomparabile totusi, chiar daca costurile pot fi putin mai mari… Felicitari oricum pentru munca depusa, sper sa vad Saga cat mai repede in cloud… 🙂

 61. March 16th, 2015 at 10:50 | #110

  foarte important ca pe retea Saga C sa functioneze, trebuie verificat daca pe statia-server firebird.exe este adaugat in lista de exceptii din Firewall-ul de Windows.

 62. culea
  March 20th, 2015 at 14:21 | #111

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie .Am versiunea C 3.0.336 si nu gasesc unde trebuie bifat sa mi ia ultimul pret din factura .Va multumesc frumos .

  • Cristi
   March 20th, 2015 at 15:41 | #112

   Setarea este disponibilă numai dacă aveți și partea de stocuri activă și se regăsește în pagina setări diverse din ecranul de configurare societăți.

 63. Adrian
  March 23rd, 2015 at 10:32 | #113

  Buna ziua,
  O configuratie de server acceptabila pe care se poate instala softul in forma client server. Si daca se poate mixa, forma client in retea locala si cu iesire pe exterior pentru clienti din afara retelei locale. Necesita niste configrati speciala.

  • Cristi
   March 23rd, 2015 at 17:49 | #114

   Orice server decent disponibil. Cu HDD în RAID pentru a face mirroring spre exemplu, cu vreo 4 GB RAM, HDD minim 10 GB liberi și viteză acceptabilă (minim 7200 rpm), procesoarele pe servere sunt ok și suficiente. După cum văd eu sunt prețuri de pe la 2400 lei în sus.
   Rețea pe 1 GB de preferat.
   Accesul la rețea se poate face și din afară, prin VPN. Nu e nevoie de configurații foarte speciale.

 64. nucu
  March 23rd, 2015 at 15:40 | #115

  Buna ziua Cristi,
  Am doua firme in Saga, doresc sa lucreze 100% in sistem client-server.
  Este bine daca urmez pasii urmatori ?
  1. Pe server comut ambele firme in client-server-server
  Constat ca pe server fiecare firma are propria sa baza *.fdb in dosarul 0001 respectiv 0002.Am doua variante, care este cea buna ?
  Varianta A.
  Pe fiecare statie comut ambele firme in client-server-client, iar calea de retea pentru fiecare firma merge catre dosarul server al firmei respective.De exemplu:
  Firma 1 : \\server\saga001
  Firma 2 : \\server\saga002
  VARIANTA B
  Repet operatiile de la punctul 2 dar calea de retea este aceiasi pentru ambele firme, adica \\server\saga001

  Multumesc anticipat.

 65. nucu
  March 23rd, 2015 at 16:03 | #116

  Scuze, nu am scris bine caile de retea. Corect este:

  \\server\saga\SAGA C.3.0001
  \\server\saga\SAGA C.3.0002

  • Cristi
   March 23rd, 2015 at 17:57 | #117

   Se comută fiecare firmă
   calea va fi, la fiecare firmă în parte, de felul următor
   \\SERVER\SAGA\SAGA C.3.0001 pentru firma 1
   \\SERVER\SAGA\SAGA C.3.0002 pentru firma 2

   \\SERVER\SAGA\SAGA C.3.0\9999 pentru firma 9999
   Fiecare firmă are folderul ei și propria bază de date. Comutarea în regim client-server se face pentru fiecare firmă în parte fiecare din ele având bază de date proprie. Comutarea în acest regim nu înseamnă că am bază de date comună pentru toate firmele.

 66. Delia
  March 25th, 2015 at 11:10 | #118

  Buna ziua! Sunt la inceput cu lucrarea si nu prea o cunosc. Am un calculator (windows 7) pe care am instalat saga C cu licenta si un calculator (windows XP) pe care vreau sa instalez saga pentru a putea lucra in retea cu o colega in acelasi birou.
  Intrebarea este: imi trebuie o alta licenta pt celalalt calculator sau trebuie sa fac doar o retea intre cele 2 calculatoare? Mentionez ca inca nu am facut legatura intre cele 2 calculatoare.
  Multumesc anticipat.

  • Cristi
   March 25th, 2015 at 20:04 | #119

   Pentru o astfel de situație nu aveți nevoie de client-server. Vedeți în help ce trebuie să faceți. E o rețea simplă cu share pe folderul SAGA și accesarea lui prin rețea de pe al doilea calculator. Share se face cu drepturi full.

 67. M Dan
  March 29th, 2015 at 09:36 | #120

  Buna ziua Cristi. Am si eu urmatoarea problema. AM saga instalat (licentiat)pe un Win Xp, procesor 3.06 Ghz,Mem 4 Gb ram,Hdd ~7200 Rpm, X 86,care functioneaza ca ”server” iar pe alte 2 statii win 7 X 86 cu procesoare decente(intel 2.67Ghz , 2 gb ram). Reteaua locala este gigabit. Am share-uit calea catre ”serverul ” mentionat ,se poate lucra de la cele 2 statii dar din cand in cand,dureaza aproximativ 1 min pana ce se fac anumite operatii. Situatia aceasta o am cam de 6 luni de zile. Am copiat fisierele dll pe statii,am facut totul ca la carte. Ce se poate face? (Baza de date nu cred sa aibe mai mult de 5GB.)

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 10:08 | #121

   Baza de date de 5 GB e bază de date mare. Dar nu știu ce ați măsurat. Mărimea întregului folder SAGA sau doar a folderului ce conține datele firmei respective. Dacă ați măsurat întreg folderul SAGA atunci sigur dimensiunea bazei de date SAGA nu are cum să fie 5 GB.
   Dacă baza de date este mare 1 GB de exemplu, în rețea pot apărea latențe. În acest caz este recomandat să luați în considerare două variante:
   1. Treceți la un regim de lucru client-server comutând baza de date într-o astfel de versiune
   2. Mențineți modul actual de lucru dar “rupeți” baza de date, trecând pe o bază de date curată. Adică veți avea două firme – una ce va conține datele de până acum și în care nu veți mai lucra și o veți utiliza numai pentru consultarea datelor și una în care din prima veți prelua soldurile și veți lucra în continuare. Un tutorial despre cum se procedează găsiți pe site.

   Threadul este activ, dar unele probleme personale m-au ținut departe de site în ultima perioadă și de aceea există unele latențe, pentru care îmi cer scuze dar sunt inevitabile.

 68. M Dan
  March 30th, 2015 at 11:02 | #122

  Multumesc frumos pentru raspuns. Imi puteti spune cum pot vedea ce marime are baza de date actuala?

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 11:31 | #123

   Deschideți folderul în care este instalat programul (de regulă C:\SAGA C.3.0) și dați click dreapta pe folderul ce are codul corespunzător firmei în configurare societăți (de exemplu – 0001, 0002, etc) și din meniul contextual alegeți “Properties” sau “Proprietăți”. În pagina ce va fi afișată se va calcula dimensiunea folderului. Aceasta ar fi dimensiunea bazei de date as firmei respective.

 69. M Dan
  March 30th, 2015 at 11:41 | #124

  Am verificat si dimensiunea este de 237 MB. Imi puteti da un sfat ce as putea face in continuare pentru a vita acesti timpi morti? Mentionez ca fiecare statie lucreaza pe contul propriu si nu lucreaza simultan pe aceleasi tipuri de operatii.

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 12:37 | #125

   În acest caz nu se justifică o viteză mică. La mine pe o bază de date mare, mai mare ca aceea, operarea se face în timp real pe o rețea gigabit. Verificați cu atenție echipamentele de rețea. Este posibil ca undeva pe rețea să existe o gâtuire sau limitare a traficului. Spre exemplu la un amic deși avea router gigabit, plăci de rețea gigabit, folosea un swich la 100 MB și automat tot traficul din rețea era limitat la 100 MB. Pot fi cazuri în care cablurile incorect mufate sau ecranate să ducă la pierderi de pachete de date prin rețea.

 70. Corina Arzoiu
  March 30th, 2015 at 12:48 | #126

  Buna ziua.Eu sunt firma de contabilitate iar sediul firmei este in alt oras.Cum pot trimite baza de date la sediul firmei pentru ca ei sa poata introduce facturile si pt. a tine situatia clientilor si furnizorilor la zi, iar la sfarsitul lunii ei sa-mi dea inapoi toate intrarile efectuate de ei.Si tot asa in fiecare luna. Specific, ca avem licenta Saga si eu si ei.Am incercat cu VPN dar programatorul imi spune ca e complicat si nu stie cum sa imi instaleze VPN ca eu sa fiu server.Am incercat sa fac eu export si apoi import de date dar nu imi iese.

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 13:12 | #127

   Nu la dvs trebuie să fie serverul VPN. Să facă server VPN la ei și dvs să-l accesați ca client. Sau să accesați PC-ul lor remote și să lucrați remote . Nu e așa complicat.

 71. M Dan
  March 30th, 2015 at 12:58 | #128

  Multumesc frumos pentru raspunul prompt. Reteaua este compusa din switch-uri Gigabit. Singurul echipament ce este de 100 este routerul in care intra Internetul de la provider iar, din acest router, un pacth ce da semnal internet in primul switch gigabit, statiile si serverul fiind toate conectate doar la gigabit. Poate fi acesta o cauza?Sau,de exemplu,in acele switch-uri gigabit sunt 2 imprimante de retea care au placa de 100 MB. Sa fie acelea probelma? Si inca o intrebare va rog : De ce a functionat bine pana la un anumit moment dat? Poate fi baza de date corupta? (desi nu as crede acest lucru deoarece, cred eu, ar fi dat erori la lucrarea pe statii sau server). VA multumesc frumos, O zi buna.

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 13:08 | #129

   Da, de acolo aveți limitare. Se limitează automat orice conexiune lan la cea mai mică viteză în acest caz.

 72. M Dan
  March 30th, 2015 at 13:00 | #130

  O ultima precizare: pe statii si pe server viteza indicata de placa de retea este de 1000 Gb/s

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 13:13 | #131

   Acolo vă indică viteza maximă a plăcii de rețea.

 73. M Dan
  March 30th, 2015 at 13:11 | #132

  Scuze , se limiteaza de la acele imprimante care au placile de retea 100 sau de la acel router? Va precizam ca serverul si statiile sunt legate numai in switch-uri gigabit, iar iconita de placa de retea arata 1000. Va multumesc frumos pentru un ultim raspuns si va doresc o zi excelenta

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 14:26 | #133

   Eu zic că de la router. Puteți face un test. Scoateți routerul din switch și vedeți cum se mișcă rețeaua. De asemenea și imprimantele ce au placă pe 100 scoateți-le din rețea și lăsați rețeaua exclusiv pe 1000.

 74. Corina Arzoiu
  March 30th, 2015 at 13:55 | #134

  Buna.Multumesc de raspuns.Intre timp am reusit sa trimit baza de date la cealalta firma prin fisier .zip.Ce vreau eu sa stiu in continuare este daca ei introduc facturile de iesiri toata luna si imi trimite la sf.lunii un fisier .zip de la ei, eu pot sa il incarc peste ce am eu si sa lucrez in continuare? Nu se dubleaza nimic?

  • Cristi
   March 30th, 2015 at 14:12 | #135

   Restaurarea bazei de date presupune suprascrierea datelor existente. Dacă ei restaurează arhiva dvs datele lor se suprascriu. Dacă primiți datele, după ce le primiți și lucrați la ele completând în continuare baza de date cu informații ei trebuie să se oprească din lucru pe baza de date până ce le-o trimiteți altfel, după ce o primesc de la dvs și o restaurează tot ce au lucrat din momentul în care v-au trimis-o și le-ați retrimis-o completată se va pierde.
   De aceea v-am recomandat să lucrați remote și să vă luați o salvare a bazei de date pentru că așa baza de date curentă, actualizată la zi va fi lei ei și nu se pierd date.

 75. Traian
  April 7th, 2015 at 11:21 | #136

  Cristi :
  Nu contează ce server de baze de date folosește Synology dintre cele două. Nici unul nu este folosit de SAGA.
  Răspunsul este: nu, nu puteţi instala programul pe un NAS. Îl puteți avea copiat pe NAS și să-l accesaţi de pe staţii, dar actualizările nu le veţi putea efectua pe NAS. De asemenea versiunea client server nu va funcţiona, decât dacă s-ar instala Firebird pe NAS, ceea ce pe Synology poate fi o problemă.

  Ce inteleg de aici este ca daca ai un server linux pe care ai instalat firebird poti pune pe un share saga-server si il poti accesa de pe o statie windows cu saga client? Dar CUM se face legatura intre saga-server si firebird?

  • Cristi
   April 7th, 2015 at 14:26 | #137

   SAGA trebuie instalat prin Wine și declanșarea serverului cu înregistrarea bazei de date să se facă din SAGA.

 76. Constantin
  April 8th, 2015 at 16:13 | #138

  Daca folosesc Marketline care e setup-ul necesar pentru a folosi Saga in regim client-server (cu firebird)?

  • Cristi
   April 9th, 2015 at 12:26 | #139

   Același cu cel folosit pe baza de date standard. Căutați pe blog detalii despre Marketline sau vedeți pe forum în secțiunea dedicată.

 77. Andrei Tudor
  April 16th, 2015 at 14:31 | #140

  Buna ziua,

  Au urmatoarea situatie:
  3 calculatoare : Intel G630 , 4 GB RAM , pe calculatorul server SAGA se afla singur pe un SSD de 60 GB , retea de 100 Mb complet functionala

  La orice operatie pe calculatoarele client incarcarea traficului de retea nu trece de 10% . Am incercat acum ceva timp sa folosesc calculatoarele direct pe un SW Gigabit ( doar clientii si un router cu DHCP ) rezultatul fiind o folosire de 1 % a retelei ( masurat in Task Manager )

  Astazi am mutat calculatoarele 2 ( client si server ) pe o retea separata complet , router de 100 Mb si internet . Daca doar clientul are deschis programul acesta se misca foarte bine ( ferestrele se deschid foarte repede si nu se face un trafic sesizabil prin retea ) , daca si pe calculatorul server se deschide programul atunci totul se incetineste , la deschiderea ferestrelor aparand trafic de retea ( la inceput spike-uri de 25 Mbps si apoi intre 5 si 7 Mbps curs de 1-2 minute apoi deschizandu-se fereastra )

  Ce imbunatatiri as putea sa aduc la acest scenariu in conditiile in care va mai aparea un utilizator in curand ?

  Multumesc

  • Cristi
   April 16th, 2015 at 15:40 | #141

   Folosiți client server sau baza de date clasică?

 78. adrian
  April 16th, 2015 at 15:36 | #142

  va rog sa-mi spuneti ce caracteristici trebuie sa aiba vpn-ul, ma refer la latime banda. Trebuie sa fie banda garantata in internet?

  • Cristi
   April 16th, 2015 at 15:53 | #143

   Este necesar să aveți o conexiune decentă la internet. Și pe partea de server să aveți upload bun. Eu am văzut conexiune VPN pe server unde era internet de la RDS prin fibră și client pe Romtelecom cu modem ADSL. Și care de la client la server funcționează decent

 79. adrian
  April 16th, 2015 at 15:41 | #144

  @Andrei Tudor
  iti recomand sa nu tii baza de date pe ssd, poti sa tii windowsul pe ssd dar baza de date pe unul normal. Daca se busheste ssd-ul nu mai recuperezi nimic

 80. Andrei Tudor
  April 17th, 2015 at 10:51 | #145

  @Cristi : Baza de date clasica , folderul cu saga share-uit pe server si mapat pe statiile client. Abia ieri am aflat de posibilitatea de a folosi Firebird de la o colega de la suport. Unde pot gasi mai multe detalii despre asta. Noi avem deja instalat Firebird pentru ca si “ERP-ul” nostru se bazeaza pe el. E posibil ca asta sa cauzeze probleme ?

  @Adrian : SSD-ul este monitorizat constant si se face backup pe 2 HDD in RAID 1 . Multumesc

 81. Andrei Tudor
  April 20th, 2015 at 09:38 | #147

  Am citit cam tot ce era de citit in post cat si in comentarii si inca nu inteleg de ce la noi merge atat de greu. O sa mai dau cateva detalii poate vezi ceva ce nu e in regula :
  – Calculatoarele ruleaza WIN 7 PRO pe 64 bit
  – Antivirusul folosit este MS Essentials cu exceptie pusa pe folderul/maparea cu saga ( am rulat si cu el dezactivat fara nici o diferenta )
  – Pe calculatorul server ruleaza si un serviciu de MCash ( soft plati de la banca )
  – Toate calculatoarele sunt in AD , userii avand drepturi full pe folderul share-uit
  – Folderul cu firma in care se lucreaza are sub 300 MB

  Firebird nu e mentionat nicaieri la pasi. Se instaleaza separat?

  Multumesc

  • Cristi
   April 20th, 2015 at 10:11 | #148

   Antivirusul nu are de ce să fie dezactivat sau să excludă folderul SAGA. Doar la AVAST era o problemă de genul ăsta ce se datora unei probleme a bazei lor de date cu semnături.
   Nu contează că rulează alt serviciu.
   La o mărime de sub 300 MB este anormal să se miște încet chiar cu baza de date standard.
   Fierbird dacă e instalat anterior pentru că-l folosește un alt program e ok, dacă nu la comutarea din standard în client-server pe PC-ul unde va rula serverul va fi descărcat și instalat automat de aceea nu scrie nimic despre el.
   Nu pare să fie nimic în neregulă. Eu aș verifica și cablurile sau aș încerca cu al router/switch. Nu are motive să funcționeze așa de încet.

 82. Andrei Tudor
  April 21st, 2015 at 16:47 | #149

  O ultima intrebare inainte sa propun trecerea tuturor calculatoarelor pe server-client :
  – o baza de date existenta sa poate comuta asa cum este pe server-client ( am citit in descriere dar sa fiu sigur )

  De partea de retea fizica nu prea se pune problema. In noiembrie ne-am mutat in alta cladire. Infrastructura noua .. probleme vechi .

  Multumesc

 83. Corina Arzoiu
  April 27th, 2015 at 13:47 | #151

  Buna.Programatorul imi spune ca poate sa realizeze VPN-ul prin Linux dar costa foarte mult la server.Se poate realiza si prin alte programe cu costuri mai mici.Eu am doar o baza de date care as vrea sa fie server iar eu client

  • Cristi
   April 27th, 2015 at 20:07 | #152

   Nu cred să coste foarte mult. Realizarea unei conexiuni VPN nu are cum să coste foarte mult. Se poate realiza relativ repede și fără costuri foarte mari.

 84. Corina Arzoiu
  April 29th, 2015 at 09:53 | #153

  Renunt la VPN. Transfer baza de date cand am nevoie deoarece aici pare simplu de facut o conexiune VPN dar in realitate eu nu reusesc.

  • Cristi
   April 29th, 2015 at 10:10 | #154

   Nu trebuie să reușiți dvs. Chemați pe cineva care se pricepe. Se poate face relativ simplu cu routere din comerț, obișnuite. Ideal ar fi ca firma unde e serverul să aibă IP fix.

 85. May 22nd, 2015 at 09:39 | #155

  Daca imi este permisa asceasta postare; Pun la dispozitia celor interesati server cu SAGA C / server + VPN (OpenVPN). Efectuez instalarea programului SAGA si a clientului VPN prin remote control (Team Viewer … etc.)

  Cu stima.

 86. May 22nd, 2015 at 09:40 | #156

  Eduard Ghelzinger :
  Daca imi este permisa asceasta postare; Pun la dispozitia celor interesati server cu SAGA C / server + VPN (OpenVPN). Efectuez instalarea programului SAGA si a clientului VPN prin remote control (Team Viewer … etc.)
  Cu stima.

  Am uitat datele de contact: http://sagasoft.ro/distributie.php?judet=Arad

 87. June 16th, 2015 at 10:27 | #157

  Buna ziua,
  incercam sa evitam cat se poate de mult trecerea la client-server, avem 5 calculatoare si merge execrabil saga, momentan este pe un folder samba si dureaza incararea ecranului iesiri aprox 4-5 secunde. Am trecut la 1000mbit reteaua insa nu s-a schimbat nimic. Baza de date este de aprox 170 Mb si din cate am citit pana acum nu ar trebui sa fie probleme de dimensiune.

  • Cristi
   June 16th, 2015 at 12:03 | #158

   Ce înțelegeți prin bază de date de 170 Mb? Arhiva sau dimensiunea folderului în care sunt stocate datele? La o astfel de mărime a folderului firmei chiar nu ar trebui să existe probleme.

 88. gondorg362
  June 23rd, 2015 at 06:38 | #159

  @Simona
  buna simona,spune-mi te rog ce furnizor de internet ai?eu ma chinui cu telekom si nu-mi permite deocamdata crearea retelei vpn…

  • Cristi
   June 23rd, 2015 at 18:47 | #160

   Se poate și prin Telekom. Eu am văzut creată rețea VPN și prin Telekom, dar dacă e linie ADSL clasică au upload foarte mic.

 89. ghitam390
  June 24th, 2015 at 09:36 | #161

  Buna ziua. Am o intrebare, pentru utilizarea modului client-server, serverul trebuie sa functioneze permanent?

  • Cristi
   June 26th, 2015 at 12:59 | #162

   Trebuie să funcționeze câtă vreme sunt clienți care se conectează la server.

 90. Stefan
  June 25th, 2015 at 16:42 | #163

  Buna ziua.

  Momentan am 3 calculatoare care folosesc saga local (saga fiind instalat pe unul din ele), insa unul din contabili va fi mutat in alt departament unde este folosita o alta conexiune. Daca facem trecerea la versiunea client-server, serverul urmand sa fie calculatorul la care lucreaza acum unul dintre contabili, cei 2 contabili care raman in primul departament vor putea in continuare sa lucreze local? Multumesc!

  • Cristi
   June 26th, 2015 at 13:13 | #164

   Lucrează local sau în rețea? Din ce înțeleg eu acum lucrează toți contabilii în rețea. Și unul din contabili va fi într-o altă locație. Nu contează că e versiunea client-server sau versiunea cu baza de date standard, toți vor putea lucra dacă vor putea accesa programul de pe server, dacă serverul va fi disponibil tuturor, indiferent unde se află efectiv.

 91. Andrei
  July 3rd, 2015 at 09:59 | #165

  Buna ziua . Dupa modificarea bazei de date pentru a lucra in lan (client-server-server) mai pot trimite baza si altcuiva din afara retelei fara nici o problema ? sau trebuie sa comut iar pe normal si apoi sa o salvez ? va rog sa ma ajutati 🙂

 92. Andrei
  July 3rd, 2015 at 12:23 | #166

  Am rezolvat : 10. Nu puteți restaura o arhivă a bazei de date creată cu versiunea client-server într-o firmă creată în program unde se folosește baza de date standard și, similar, nu se poate restaura o arhivă a bazei de date standard într-o bază de date de tip client-server.

 93. July 6th, 2015 at 11:18 | #167

  @Cristi
  Se poate imbunatati calitatea legaturii vpn prin transmiterea comprimata a datelor, in cazul utilizarii openvpn, chiar si la instalarea serverului pe ADSL Telekom / uplink teoretic 1 Mb/s, practic ~800 Kb/s prin activarea functiei “comp-lzo” in fisierul de configurare al openvpn atat la server cat si la client. De mentionat ca atat PC-ul server cat si cel client trebuie dotate cu microprocesoare puternice (de la intel quad core in sus sau echivalent la client iar la server de preferat Xeon tot de la quad in sus) pentru a putea suporta compresia si transmisia in timp real a datelor.

 94. Cristina
  July 9th, 2015 at 08:20 | #168

  Buna ziua,
  Un client vrea sa achizitioneze o licenta Saga in vederea emiterii de facturi direct din Saga. Eu nu pot prelua baza lui de date cu facturi emise, intrucat as pierde datele din contabilitate. Se pot importa, dintr-o baza de date externa,doar facturile de iesire, fara a afecta restul inregistrarilor contabile din baza mea de date?
  Multumesc.

  • Cristi
   July 9th, 2015 at 14:49 | #169

   Da, prin import din DBF cu condiția ca în ambele baze de date codurile clienților să fie aceleași. Sau prin import din arhivă – cu condiția ca ambele locații să dețină aceiași versiune de program.

 95. emma
  July 16th, 2015 at 16:59 | #170

  buna ziua, va rog sa ma ajutati, fiind incepatoare, ce e mai bine sa fac ? sa merg in continuare cu un ii(la care din august o sa devin platitor de tva)sau sa trec pe srl? si care ar fi pasii de urmat? multumesc. cu stima.

 96. eli
  July 17th, 2015 at 23:00 | #171

  Buna ziua, as dori sa ma sfatuiti cum ar fi mai eficient sa lucram in Saga.
  1)Momentan avem o licenta contabilitate+gestiune lucram in retea locala 2 calculatoare pe unul gestiune en gross(emitem aproximativ 2000 facturi pe luna), pe celalalt amanuntul si am dori sa mai achizitionam un calculator pentru contabilitate vom putea lucra pe toate trei simultan in reteaua proprie la sediul firmei?

  2)Daca trecem pe Client Server, contabilul va putea lucra de acasa? licente putem achizitiona diferentiat: una contabilitate+gestiune si doua doar gestiune? sau trebuie 3 licente contabilitate+gestiune?
  Am o retinere la achizitionarea Client Server deoarece conexiunea la internet este slaba se tot intrerupe si furnizorul de internet ridica din umeri si da vina pe ce poate :)…am citit mai sus ca si altii au probleme cu acest furnizor.

  Va multumesc.

  • Cristi
   July 19th, 2015 at 18:48 | #172

   1. Da. Pentru amănuntul eu recomand să folosiți MarketLine.
   2. Da, dacă rețeaua, conexiunea VPN e bună, altfel se va chinui. Pentru modalitatea de achiziționare a licențelor și detalii complete vă rog să apelați la firmă direct.
   Puteți testa partea de client server și acum. Creați-vă pe calculatorul server o firmă de test, restaurați în ea o arhivă a firmei reale și comutați baza de date în regim client-server-server. Instalați apoi pe stațiile client SAGA și creați și acolo firma de test și comutați și acolo în regim client-server-client. Și vedeți cum merge.

 97. eli
  July 19th, 2015 at 22:17 | #173

  Multumesc, voi incerca.

 98. Alexandru
  July 28th, 2015 at 14:00 | #174

  Buna ziua,

  Este posibila configurarea cailor catre baza de date, ca aceasta sa stea pe un NAS conectat la internet, de unde sa poata fi accesata prin VPN de catre un alt client?
  Calculatorul asa-zis server poate fi descris ca ingloband NAS-ul, iar clientul se conecteaza la “server”.
  In momentul actual, baza de date este locala. Poate fi exportata si importata pe o configuratie client server (eventual cea descrisa mai sus)?
  Multumesc.

  • Cristi
   July 28th, 2015 at 14:16 | #175

   Nu este posibilă o astfel de abordare. O astfel de abordare în program ar genera probleme la salvarea bazei de date. Tehnic se poate realiza o astfel de abordare, dar problemele generate la efectuarea procedurii de salvare a datelor din program nu o permit.

 99. Alexandru
  July 28th, 2015 at 14:45 | #176

  Nici daca drive-ul NAS e mapat ca drive local? Ne trebuie o solutie care sa minimizeze costurile cu echipamentele (avem deja un NAS) si nu dorim sa achizitionam un server/calculator nou. In plus, NAS-ul e online permanent, pe cand un calculator de la contabilitate transformat in server nu e. Virtualizarea e exclusa, deoarece costurile ar fi foarte mari. Problemele cu procedura de salvare de care ati pomenit nu pot fi depasite?

 100. Alexandru
  July 28th, 2015 at 15:09 | #177

  Practic vreau sa pot alege eu locatia bazei de date pentru “server”. Pe calculatorul local sau pe un NAS local.

  • Cristi
   July 29th, 2015 at 14:07 | #178

   Cu ultima versiune se poate face asta. Dar nu e recomandat. Pe NAS trebuie să existe și server firebird instalat și nu orice NAS suportă firebird.

 101. July 28th, 2015 at 22:55 | #179

  @Cristi: Toata stima si respectul pentru munca depusa la dezvoltarea programelor SAGA (valabil pentru toata echipa).
  La SAGA C v.3.0.457 se spune ca in varianta client – server nu mai este nevoie de VPN. Corect, testat, functioneaza, inclusiv pe ip dinamic (in locul adresei ip a serverului se introduce adresa de dyndns, no-ip… etc.). Singura problema este ca, in acest caz, portul 3050 (portul pe care lucreaza serverul Firebird) trebuie deschis spre internet, ceea ce este o bresa de securitate de luat in seama pe server. Veti spune: cine scaneaza peste portul 1024, ei bine, sunt destui “binevoitori” care sa profite de asa ceva cel putin din teribilism. Din propie experienta va spun ca porturile utilizate pt. serviciile de baza de date (si nu numai) 3306 – MySQL, 5432/5433 – Postgresql si 3050 – Firebird sunt scanate in mod frecvent de “baietii care nu au altceva mai bun de facut”. De aceea recomand utilizarea in continuare a legaturii VPN intre clienti si server in cazul in care legatura dintre acestia trebuie facuta prin internet.

  Inca o data, stima si respect.
  Eduard Ghelzinger

  P.S. Sper sa nu va supere interventiile mele privind problemele de securitate informatica, chiar daca va scot peri albi, dar sunt trecut prin multe la acest capitol.

  • Cristi
   July 29th, 2015 at 14:10 | #180

   Nu supără pe nimeni. Mulțumesc în numele colegilor mei. Ei au 100% din merite. Eu doar am scris despre ce au făcut ei.
   Legat de vulnerabilitate: așa este, dar o astfel de conexiune nu o face unul ca mine, un simplu contabil ci un expert în rețea. Și el ar trebui să știe că în cazul unei conexiuni de tip lan-over-net riscul este major.

 102. July 29th, 2015 at 16:36 | #181

  Exact asa este cum spuneti, tocmai datorita riscurilor de care vorbeam imi mentin parerea si recomand in continuare utilizarea legaturii VPN, care, un specialist in retelistica stie sa o configureze.

  • Cristi
   July 30th, 2015 at 13:06 | #182

   Nu e chiar așa de simplu nici pentru cine scanează, pentru că și dacă va găsi deschis portul respectiv mai are nevoie de o informație ce nu este stocată în baza de date pentru a o accesa efectiv. Riscul există numai dacă există un risc în firebird ca atare sau în Windows. Se minimează prin conexiune VPN.

 103. August 1st, 2015 at 22:50 | #183

  @Eduard Ghelzinger

  +1

  De acord cu dvs.

  @Cristi

  Cu tot respectul, riscul este mult mai mare pe o conexiune directa la BD (pe portul 3050) decat in cazul unei conexiuni criptate VPN (eventual cu portul 1194 schimbat).

  • Cristi
   August 3rd, 2015 at 11:23 | #184

   Cu tot respectul, dar nici eu nu susțin altceva :). Și eu zic că e recomandat să se apeleze la VPN. Cu toate astea ceea ce face programul este să ofere o posibilitate, nu obligă la așa ceva. De aceea depinde de cel care va configura accesul în rețea să configureze un acces securizat la baza de date

 104. vlad
  August 4th, 2015 at 18:16 | #185

  As vrea sa tin baza de date pe Dropbox, iar programul sa fie instalat la mine si la contabil in mod client-server. Este fezabil/corect ceea ce spun?

  • Cristi
   August 5th, 2015 at 11:20 | #186

   Nu. E suficient să fie accesată printr-o conexiune de rețea, care dacă e prin internet e de preferat să fie de tip VPN. A ține fișierul în dropbox și a fi accesat de acolo poate duce la coruperea lui.

 105. Buescu daniel
  August 5th, 2015 at 19:47 | #187

  Va rog ajutor! Am instalat 3 licente pe 3 calculatoare si inca una pe server. Nu izbutesc sa fac legatura intre cele 4. Se poate o asistenta prin team Viewer?

  • Cristi
   August 6th, 2015 at 10:53 | #188

   Nu și în niciun caz de aici de pe blog.Sunați la numerele de telefon de pe siteul sagasoft pentru a obține asistență. Totuși, înainte de asta, asigurați-vă că portul 3050 de pe server este deschis și poate fi accesat de stații, altfel serverul bazei de date nu va fi vizibil de către acestea și baza de date nu va putea fi accesată.

 106. vlad
  August 6th, 2015 at 22:28 | #189

  @Cristi
  Vreau o solutie simpla, fara VPN. Inteleg ca daca fisierul de pe Dropbox nu este la ultima versiune exista riscul de a se pierde date. Intrebarea este daca sunt limitari tehnice. De ce s-ar corupe fisierul?

  • Cristi
   August 7th, 2015 at 12:32 | #190

   Nu am spus că se pierd date dacă fișierul de pe Dropbox nu este la ultima versiune. O menținere a fișierului pe Dropbox și a lucra pe el nu este posibilă, în primul rând că nu permite programul să se pună baza de date oriunde pe disc, calea este oarecum predefinită și trebuie să fie în folderul în care este instalat SAGA. În al doilea rând, a ține baza de date pe Dropbox și a lucra acolo pe ea, poate duce la coruperea fișierului și la pierderea de date. Pentru că dacă eu scri informații în baza de date, Dropbox o va sincroniza timp în care dacă o altă persoană din altă locație va încerca să scrie în bazaă, fie va pierde informațiile pe care le-a introdus până atunci fie va fi blocat la operare. E ca și cum ați vrea să scrieți ceva pe o coală de hârtie în timp ce o altă persoană încearcă să o pună în dosar și o alta vrea să scrie și ea pe aceiași foaie în același timp.

 107. vlad
  August 9th, 2015 at 08:08 | #191

  @Cristi
  Atunci dati-mi alta solutie prin care sa pot avea cces private de pe doua calculatoare fara sa expun toata reteaua catre contabil si fara sa am fisierul de contabilitate care sta pe un share accesibil tuturor. De asta m-am gandit la Dropbox.

  • Cristi
   August 12th, 2015 at 13:10 | #192

   Prin VPN nu se expune toată rețeaua. Share se poate face și fără să fie disponibil tuturor în rețea. Se poate da share pe utilizatori, în mod distinct.

 108. Marius David
  September 11th, 2015 at 12:59 | #193

  Buna ziua ,

  1.Dupa cate inteleg pentru optiunea de tip client – server, atat pe server cat si pe client trebuie sa rulez un sistem de operare de tip Windows ( in acest moment folosesc un server Linux cu share Samba , pentru acces la fisiere dar vreau sa trec la versiunea SAGA client -server.
  Pentru ca imi e mai usor sa fac o schema , am sa fac o schema vizuala a modului in care cred ca lucreaza, va rog sa ma lamuriti daca am sau nu dreptate.

  Client (pe windows) Server SAGA ( pe windows )
  Client Saga Aplicatie Server SagaBaza de date SAGA(Firebird_

  reprezinta transfer de date

  Eu sunt un fan linux si ma intrebam daca nu se poate rula in urmatoarea configuratie:

  Client ( pe windows ) Server Firebird ( pe Linux )
  Client SAGA Baza de date Saga ( firebird)

  Multumesc,

 109. Marius David
  September 11th, 2015 at 13:03 | #194

  Revin cu schita pentru ca mi-a mancat legaturile 🙂

  Client( pe windows ) Server SAGA ( pe windows )
  Client SAGA ——- Server SAGA ——Baza de Date ( firebird )

  Client ( windows ) Server Firebird ( pe Linux )
  Client SAGA ———- Baza de date Firebird

  • Cristi
   September 11th, 2015 at 13:16 | #195

   Clientul folosește baza de date de pe server.
   Serverul trebuie să fie comutat în regim client-server – server
   Clientul trebuie să fie comutat în regim client-server – client
   Ambele pot fi instalate pe linux, dar instalarea pe Linux poate duce la funcționarea defectuoasă la listarea cu coduri de bare precum și la actualizări.
   Dacă serverul e pus pe linux cu share Samba nu e o problemă, doar că actualizarea versiunii de pe server e posibil să nu poată fi efectuată caz în care e nevoie de un PC cu Windows pe care să se facă actualizarea.
   Wine se poate utiliza doar că acesta are sau avea, nu mai știu exact, probleme cu Microsoft XML Parser și cu unele librării din .NET Framework ori cu Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable pe care SAGA le folosește.

 110. Marius David
  September 11th, 2015 at 16:38 | #196

  @Cristi
  Multumesc pentru raspunsul prompt, dar se pare ca mi-a scapat mie ceva in exprimare , as vrea sa folosesc serverul firebird ca server de baza de date pe linux , iar clientul , respectiv apliactia SAGA ( cea cu licenta de client ) sa se conecteze direct la baza de date firebird ( fara share samba ). Nu vreau sa rulez programul SAGA pe linux, ci doar baza de date firebird sa ruleze pe linux. Practic daca rulez serverul firebird la care sa se conecteze clientii SAGA ce ruleaza pe windows , fara share samba.

  Client SAGA ———- Server Firebird ( fara share Samba ).

  De exemplu pot accesa un server firebird ( instalat pe Linux sau OSX sau Windows ) de la distanta ( de pe windows, linux , osx )cu utilitarul isql , fara sa fiu nevoit sa sheruiesc baza de date firebird cu samba.

  Multumesc,

  • Cristi
   September 12th, 2015 at 15:52 | #197

   Se poate folosi și așa, nu amplasarea bazei de date este problema. Problema apare la actualizarea programului. Programul cu rol de server ce va declanșa procedura de actualizare trebuie să ruleze pe un PC cu windows altfel nu se va putea actualiza baza de date.

 111. Marius David
  September 14th, 2015 at 10:39 | #198

  @Cristi
  Multumesc pentru raspunsul prompt, se vede ca sunteti o echipa de profesionisti prin modul dumneavoastra de abordare, si de aceea va felicit.

  Poate era mai bine daca descriam cerinta de care ma lovesc, de la inceput decat sa incerc sa o rezolv prin pasi marunti.

  Am un client ( Licenta SAGA 252448 ) care foloseste programul dumneavoastra pentru a tine contabilitatea mai multor firme.

  Aceste firme isi introduc facturile si chitantele peste internet, in acest moment folosec modul de lucru client ( cel cu accesul la share) si merge normal foarte greu ( transfer de date foarte mare peste legaturi cu latenta relativ mare ). Am doua intrebari pentru dumneavoastra:

  1. Echipa SAGA se ocupa de proiecte de migrare a aplicatiei client in mod client – server ? Pentru clientul meu cred ca asta ar fi cea mai usoara si mai buna posibilitate de mutare, si ca si la dumneavoastra pentru mine ( se vede din modul in care va ocupati ) clientul e pe primul loc.

  2. Daca nu faceti migrari , imi puteti indica o solutie cu baze de date separate pentru fiecare client si fara chestia aia cu share ( ca e complicat peste internet – VPN respectiv ). Eu ma gandesc ca as separa urmatoarele lucruri:

  1. Clientii SAGA care sa aiba acces direct la baza de date firebird

  2. Serverul SAGA care sa faca updatarile atat la baza de date cat si la clienti sa ruleze pe Windows dar sa fie separat de baza de date

  3. Baza de date ( bazele de date mai curand , caci fiecare client are baza lui de date pe firebird ) care sa ruleze pe o masina separata ( eu prefer linux pentru ca nu am restrictiile legate de conexiuni acceptate de pe windows ).

  Multumesc,

  • Cristi
   September 14th, 2015 at 15:25 | #199

   1.Nu. Nici nu este nevoie. Procedura este complet automatizată și poate fi făcută de oricine, direct din program:
   Ca idee:
   – refaceți actualizarea pe server – pentru a vă asigura că aveți într-adevăr ultima versiune a programului.
   – se face o salvare de siguranță. Obligatorie 🙂
   – se asigură că firma e accesată doar pe server și doar de un singur utilizator într-o singură instanță a programului. Nici un alt utilizator nu trebuie să acceseze, să aibă deschisă firma respectivă pe nicio stație
   – pe server în Administrare – Întreținere BD se alege Client-server și se declanșează conversia bazei de date din standard în cea client-server cu butonul de comutare client-server-server
   Oricum urmând cele din articol se face conversia.
   La volum mare de date e posibil ca o astfel de conversie să dureze ceva mai mult.
   Baza de date se migrează pentru fiecare firmă în parte. Programul va avea pentru fiecare firmă o bază de date, chiar dacă se migrează la client-server. Să nu vă așteptați ca într-o singură bază de date să existe toate firmele.
   Pe stațiile client se va instala, pe fiecare, versiunea gratuită. Nu se va mai accesa prin share. Pe stațiile client se va crea câte o firmă pentru fiecare firmă existentă pe server cu bază de date comutată pe client-server. Fiecare firmă creată pe client se va comuta ca bază de date în client-server-client din ecranul întreținere bd. procedura va dura foarte puțin pentru fiecare bază de date în parte.
   Asigurați-vă că serverul firebird e accesibil pentru stațiile client.
   2. Nu e necesar. Așa cum v-am explicat – procedura este automatizată. Nu este nevoie de intervenția vreunui programator. Și ceea ce rezultă e exact ce vă doriți. Bază de date client-server accesată prin VPN fără share, bază de date distinctă pentru fiecare firmă în parte.
   Legat de linux – nu e o problemă în a pune baza de date pe o mașină linux. Problema poate apărea la o actualizare a programului. Programul este cel care actualizează structura și informațiile existente în baza de date în mod automat, la instalarea unei versiuni mai noi, de aceea a pune bazele de date și programul pe Linux, poate crea probleme. Le puteți pune pe linux cu condiția ca:
   – programul SAGA ce rulează pe server să poată accesa baza de date postată pe mașină linux (distinct pentru fiecare firmă în parte). Programul ce are rol de server să fie rulat pe mașină cu Windows. Pe linux chiar cu Wine pot apărea probleme de funcționare.
   – stațiile să poată accesa baza de date a cărei cale și adresă de IP sunt configurate pe server.

 112. Catalin Bogdan
  September 14th, 2015 at 17:32 | #200

  Buna ziua,

  Aplicatia Marketline trebuie instalata si pe Server?
  Va multumesc.

  • Cristi
   September 16th, 2015 at 13:20 | #201

   Da, dacă se folosește în rețea. Vedeți pe forum ce anume trebuie făcut.

 113. Marius David
  September 14th, 2015 at 21:01 | #202

  Multumesc mult pentru raspunsul prompt si pentru ajutor ajutor !

 114. gogu
  September 24th, 2015 at 10:44 | #203

  @Sergiu

  adrian :
  pentru ca e mult mai stabil Postgres in mediul concurential

  Te rugam sa te documentezi mai mult privind serverul FireBird!
  Detalii gasesti pe http://www.firebirdsql.ro sau http://www.firebirdsql.org inclusiv relatii privind cine foloseste FB, nr. de useri, marime baza de date, stabilitate, etc.

 115. Aurelian
  October 16th, 2015 at 23:41 | #204

  Buna,
  deci aceasta aplicatie permite lucru in modul client-server cat si prin partajarea, in retea, a directorului respectiv?
  Daca se adopta metoda de partajare director:
  – ce dezavantaje are (fata de varianta client-server)?
  – se poate sa lucreze doua persoane in acelasi timp pe… ce? Firme diferite, optiuni de meniu diferite?
  – pentru aceasta varianta trebuie doar o singura licenta?

  Multumesc frumos

  • Cristi
   October 19th, 2015 at 10:07 | #205

   Da, permite ambele situații.
   1. Nu se poate folosi pentru conexiuni prin VPN. Decât cu latențe foarte mari și cu riscul pierderii de date. La volume mari de date, chiar în rețeaua locală pot apărea latențe la intrarea în anumite ecrane.
   2. Da, se poate. Pe firme diferite, pe opțiuni de meniu diferite la aceiași firmă.
   3. Da. Doar pentru client-server e nevoie de licență atât pe server cât și pe stații.

 116. Aurelian
  October 17th, 2015 at 11:35 | #206

  Daca pe statia de lucru se mai creaza un cont de utilizator si acesta acceseaza programul observ faptul ca apliatia cere activare.
  Se va “consuma” din numarul de activari anuale iar, dupa activare, ambii utilizatori pot utiliza, fiecare pe contul sau, aplicatia?
  Este ok, legal?

  • Cristi
   October 19th, 2015 at 10:08 | #207

   Nu vă recomand așa ceva. Nu este ok.

 117. Aurelian
  October 19th, 2015 at 23:54 | #208

  Mulțumesc
  dar, se poate ca pe o stație cu Windows ce suporta lucrul a doi utilizatori simultan (unul fizic în fata tastaturii și altul remote) sa lucreze în același timp în aplicație, accesând firme diferite, pe opțiuni de meniu diferite la aceiași firmă?
  Mulțumesc frumos

 118. Mihaela B
  October 26th, 2015 at 12:04 | #209

  Buna ziua,
  Se pot incarca stocuri in SAGA cu ajutorul unui scanner?
  Multumesc

  • Cristi
   November 2nd, 2015 at 20:00 | #210

   Dacă vă referiți la un scaner de cod de bare: da, dar cu condiția ca articolele să fie create cu codul de bare completat în câmpul corespunzător.

 119. Andrei
  October 29th, 2015 at 19:33 | #211

  Buna seara. Voi trece la versiunea client-server in curand. Intrebarea mea este: Atunci cand voi termina de instalat windowsul si programul saga pe server, cum voi putea transfera baza de date de pe calculatoarele locale, pe server?
  Apoi va trebui sa comut Saga de pe calculatoare, la versiunea client server, ca se sa poata interactiona direct cu baza de date de pe server? In principiu asta vreau, toata lumea sa foloseasca baza de date de pe server si sa salveze acolo.
  Mersi pentru raspuns!

  • Cristi
   November 2nd, 2015 at 20:03 | #212

   Pe calculatorul ce va avea rol de server trebuie să fie instalat SAGA. În SAGA, pe server, trebuie să fie create toate firmele și acolo să existe baza lor de date. Odată ce există pe server, se va comuta, la fiecare firmă în parte, baza de date din cea standard în cea pentru client server, folosindu-se procedura de comutare din ecranul întreținere bd.
   Și acum se poate lucra în rețea, nu neapărat pe baza de date pentru client server. E suficient ca bazele de date să fie pe un singur calculator.

 120. sm_noname
  November 4th, 2015 at 18:31 | #213

  Este posibil ca daca in program exista 10 firme, la 3 sa lucrez pe client-server, iar pe restul 7 sa lucrez standard?
  Multumesc

  • Cristi
   November 5th, 2015 at 13:24 | #214

   Da, dar pe stațiile client nu mai merge cu shortcut către executabilul de pe server ci cu program instalat local și configurat client-server – client

 121. Aurelian
  November 17th, 2015 at 20:20 | #215

  Buna.
  1. Se poate ca pe un calculator sa am Saga C instalat iar calculatorul sa aiba doua conturi de Windows si programul sa fie functional pentru fiecare cont?
  2. Trebuie una sau doua licente?
  3. Cand am creat al 2-lea utilizator mi-a cerut activarea programului… iar eu am dat cancel, nu am mai continuat. Mergea cu acelasi cod ca la prima instalare? Era inclusa in aceeasi licenta?
  4. Ce sistem de operare recomandati sa folosesc pentru Saga C, pe un calculator cu procesor I5 cu 8 GB de ram?

  Multumesc frumos

  • Cristi
   November 18th, 2015 at 16:28 | #216

   1.Da, dar atenție: dacă acele conturi se folosesc simultan, prin remote de exemplu, atunci poate apărea o problemă la salvarea datelor dacă un alt user are programul deschis. Salvarea și restaurarea sunt operațiuni ce necesită utilizarea exclusivă a programului de către userul ce le declanșează.
   2. În acest caz nu. Licențe separate sunt necesare atunci când se folosește baza de date client server și există un calculator server și unul client configurat ca atare, ce accesează baza de date.
   3. Pentru că probabil l-ați creat cu drepturi limitate nu de administrator. Pe de altă parte dacă e același cod de identificare în cazul ambilor utilizatori codurile de activare sunt aceleași.
   4. SAGA funcționează cu sisteme de operare de la Microsoft. De la Windows XP la Windows 10 oricare. Nu funcționează pe Windows RT (pe tabletele ce aveau instalată o astfel de versiune de program). Se poate instala pe Windows Server 2008 sau 2012 fără probleme. Așa că oricare sistem de operare Windows din cele anterior enumerate poate fi achiziționat și instalat fără probleme. Eu vă recomand Windows 10 sau dacă e server (nu cu numele ci din construcție) un Windows Server 2012.

 122. Gabriel
  November 19th, 2015 at 19:45 | #217

  salutare lume mare!!!

  Am si eu o problema cu saga, am facut retea intre cele doua calculatoare(adica intre cel pe care am deja saga cu licenta si toate chestiile, si celalalt unde nu am programul instalat si evident nici a doua licenta) cum fac sa lucrez pe el??? intru in calculatorul “servar” sa zic…. si incerc sa deschid saga c, imi apare ca se incarca – ca sa se deschida dar astept mult si bine si tot nu se deschide??? reteaua e ok intre cele doua calculatoare dar nu merge saga….. aspte un pic de ajutor, Va multumesc anticipat

  • Cristi
   November 25th, 2015 at 11:26 | #218

   Înseamnă că nu ați dat drepturi depline pe server pentru a fi accesat programul. Luați legătura cu cineva să vă ajute în realizarea corectă a rețelei și a partajării de fișiere. informații găsiți și în manualul de utilizare a SAGA.

 123. razvan
  December 8th, 2015 at 08:56 | #219

  buna ziua,
  exista o varianta de lucru online (pe web, gen cloud) si nu pe un server de retea locala? Sa evit crearea de VPN.
  Astfel, din diferite locatii (una cu statie fixa, alta cu laptop sau alta statie fixa) voi avea acces la aceleasi date? dar un singur utilizator.
  Daca DA, in acest caz am nevoie de mai multe licente?
  Intreb pentru ca recent am avut o problema tehnica la calculator si caut o solutie de a avea acces alternativ la date.
  multumesc

  • Cristi
   December 8th, 2015 at 12:54 | #220

   Nu. Pe de altă parte baza de date poate fi stocată și în altă parte. Doar atunci când se actualizează programul e necesar ca ea să fie accesibilă pe calculatorul server.
   În rețea locală nu e nevoie de VPN. VPN se folosește la accesarea bazei de date prin internet.

 124. razvan
  December 8th, 2015 at 16:12 | #221

  exista posibilitatea ca baza de date sa o pastrez pe un server pe web (nu din reteaua locala) ??
  daca DA, Atunci baza de date este unica, si o voi putea accesa de pe oricate statii am instalata aplicatia? este corect?

  • Cristi
   December 9th, 2015 at 11:09 | #222

   Da există o astfel de posibilitate. Citiți comentariile anterioare unde s-a discutat exact această speță. Problema este că o astfel de abordare rezolvă problema stocării bazei de date până la actualizare. Actualizarea e nevoie să fie efectuată pe un calculator pe care se va și activa licența. Așa cum spun în comentariile anterioare acestora există discutată exact această abordare și nu are sens să reluăm discuțiile.

 125. Alina
  January 4th, 2016 at 13:26 | #223

  Pe viitor doresc sa instalez SAGA C pe un server dupa care sa pot accesa programul de la 2 statii aflate in locatii diferite. Deci baza de date sa fie pe server. Am nevoie de licenta atat pentru cele 2 statii cat si pentru server? Multumesc.

  • Cristi
   January 4th, 2016 at 14:40 | #224

   Da, în cazul în care folosiți client-server aveți nevoie de licențe diferite.

 126. vio
  January 17th, 2016 at 16:09 | #225

  care sunt pasi pt. a utiliza market line, am licienta saga c conta+stoc

 127. Mihaela Groza
  January 27th, 2016 at 09:15 | #227

  Bună ziua, SAGA PS se poate folosi instalat pe server?

  • Cristi
   January 27th, 2016 at 13:57 | #228

   Da. Nu se poate folosi în regim client-server, prin conexiuni VPN, nefiind adaptat pentru o astfel de folosire. Dar în rețea normală, locală, se poate folosi fără probleme.

 128. Laura
  February 1st, 2016 at 14:23 | #229

  Buna ziua,
  din ianuarie 2016 am preluat contabilitatea unei societati care a fost tinuta intr-un alt program de contabilitate. Pentru a-i prelua intreg istoricul o pot face prin “Restaurare din alta locatie”? Daca da, sub ce forma trebuie sa-mi furnizele fostul contabil baza de date pt a fi preluata in saga?
  Multumesc, zi buna!

  • Cristi
   February 1st, 2016 at 15:18 | #230

   Restaurarea respectivă poate fi făcută numai dacă fostul contabil folosea SAGA și efectua o salvare a bazei lui de date din program.
   Dacă a folosit alt program este nevoie să preluați soldurile, manual, în baza datelor sintetice și/sau analitice obținute de la firma respectivă.

 129. CAMELIA
  February 8th, 2016 at 18:20 | #231

  Buna seara.
  Intentionez sa reinoiesc licenta si sa cumpar SAGA C, in cel mai scurt timp (maxim 2 zile).
  Pana acum am folosit SAGA PS- STOCURI si SAGA PS- CONTABILITATE.
  Cred ca datele se pot importa in aplicatia SAGA C.
  Va multumesc si astept raspuns pe mail.

  • Cristi
   February 9th, 2016 at 12:24 | #232

   Nu, nu se pot importa din SAGA PS în SAGA C. Bazele de date au structură diferită. ÎN PS nu sunt conturi iar în C se lucrează cu conturi.

 130. laurentiu
  February 10th, 2016 at 21:15 | #233

  o intrebare legat de cont ca tot veni vorba de el.
  cu o licenta platita in cazul mutarii bazei de date pe alt calc in urma defectiunii de ce nu mai pot folosii cod de activare care au fost introduse prima oara

  • Cristi
   February 11th, 2016 at 11:19 | #234

   Pentru că există riscul de fraudare. Așa s-ar putea activa licența pe mai multe calculatoare. E o măsură de siguranță.

 131. laurentiu
  February 11th, 2016 at 13:50 | #235

  pai atata timp cat am platit o licenta de ce sunt obligat sa fiu limitat. daca folosesc aceasi baza de date cu aceasi firma ce importanta are de unde lucrez. spre ex daca imi copiez baza de date pe stick si vreau sa lucrez de acasa de la birou sau cand sunt plecat de ce sunt obligat sa nu pot face lucrul asta atata timp cat platesc licenta iar baza de date este aceeasi. nu folosesc cod de verificare pt firme diferite.
  cu mai multe licente ce rezolv baza de date oricum trebuie mutata manual. nu vad logica
  Dumneavostra lucrati aici sa inteleg? va pot contacta telefonic?

  • Cristi
   February 12th, 2016 at 14:22 | #236

   Dumnevoastră uitați un lucru elementar. Licența o plătiți pentru program nu pentru baza de date. O plătiți pentru a utiliza licența (programul) pe un calculator. Nu pentru utilizarea bazei de date pe un singur calculator. Așa că dacă aveți aceiași versiune de program instalată pe mai multe calculatoare puteți folosi acea bază de date pe oricare calculator. Nu puteți folosi programul pe mai multe calculatoare.
   Modalitatea de lucru prin conexiuni de tip VPN a fost introdusă tocmai pentru a se opera sau consulta date de oriunde pe o bază de date ce nu este nevoie să fie mutată de ici colo. E o modalitate comodă și eficientă de exploatare a programului.
   Eu nu sunt salariat al firmei dacă asta întrebați. Sunt un colaborator al firmei, iar pentru orice întrebări legate de licență, coduri de activare și alte probleme legate de licență vă rog să apelați la firmă folosind datele de contact disponibile pe siteul sagasoft.ro

 132. laurentiu
  February 13th, 2016 at 15:40 | #237

  nu vorbeam de calculatoare legate in retea. vorbeam de calculatoare independente nu m-ati inteles.
  dau alt exemplu mai comod de inteles am trei coduri pt activare. ex stric un hard activez cu alt cod stric al 2 hard activez din nou cu alt cod stric al treilea hard activez cu ce ce fac in postura asta.
  de ce am nevoie de un cod nou daca accesez aceasi baza de date, aceeasi firma.
  nu se poate stabili un cod de acces pt firma respectiva. repet desi am am scris mai sus nu adaug alta firma la codul respectiv de activare.

  • Cristi
   February 13th, 2016 at 15:55 | #238

   Dumnevoastră nu înțelegeți sau nu vreți să înțelegeți. Nici eu nu am spus că e vorba de calculatoare legate în rețea. Licența este pentru utilizarea programului pe un calculator. la instalarea programului trebuie să acceptați termenii licenței, în mod explicit, pentru a-l putea instala. Vă rog să citiți cu atenție ceea ce v-am scris.
   Ce șanse sunt ca unui utilizator să i se strice 3 HDD-uri simultan? Să fim serioși. Eu sunt la al doilea PC în 10 ani și nu pentru că primul nu mai funcționa ci pentru că am vrut să iau unul mai rapid.

 133. cristian
  February 15th, 2016 at 17:22 | #239

  Buna ziua,
  Exista posibilitatea de a utiliza securitatea per user in modul server-client? Daca da, cum se procedeaza?
  Multumesc,
  Cristian Cionoiu

  • Cristi
   February 15th, 2016 at 19:22 | #240

   Puteți defini utilizatori pe server și cu același cod și nume și pe client. Acordarea drepturilor de acces se face pe client dar și pe server – atât pe firmă cât și la nivel de meniu.
   Utilizatorii se definesc în Administrare – Utilizatori

 134. Alecu Elena Livia
  February 17th, 2016 at 22:14 | #241

  Posed licenta nr.****** Saga C Contalitate si Saga C Stocuri .Am descarcat versiunea 3.0.466 si nu am codurile active pentru Contabilitate si stocuri . Am vrut sa intru pe nume utilizator ***** parola *** ca sa aflu codurile si mi s-a transmis ca nu exist in baza d-voastra . Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie. Multumesc frumos. Cu stima Livia Alecu.

  • Cristi
   February 18th, 2016 at 11:43 | #242

   Nu cred. Contul dvs e funcțional și poate fi accesat fără probleme. Asigurați-vă că le introduceți așa cum le-ați postat aici și că încercați să vă logați pe sagasoft.ro
   Nu vă postați informațiile personale – numărul de licență, numele de utilizator și parola aici. Pentru astfel de probleme, pe viitor, apelați la suport pe mail folosind adresa de mail din pagina de contact de pe sagasoft.ro

 135. gavroche
  February 19th, 2016 at 16:07 | #243

  Buna ziua.
  Am saga instalata in versiunea client server pe mai multe calculatoare intr-o retea locala. Totul merge ok, dar cam incet. Sa explic: rulez o balanta de pe un calculator client si dureaza 5 minute. Rulez aceeasi balanta pe server si dureaza 15 secunde.
  In timpul rularii balantei de pe server vad procesorul serverului cum urca la 50%.
  Cand se ruleaza aceeasi balanta de pe client, procesorul de la server nu sare de 5%. De ce dureaza atat de mult de pe calculatoarele client?

  • Cristi
   February 20th, 2016 at 17:49 | #244

   Aici contează și viteza rețelei.

 136. robert
  February 27th, 2016 at 11:56 | #245

  Buna ziua, am instalat saga c in modul client server. In reteaua locala merge sa ma conectez la server dar daca incerc de pe internet nu pot. Pe ambele pc-uri am windows 10. Am adaugat firebird la exceptii in firewall ba chiar am dezactivat si firewallul. Internetul pe server il am printr-un router de la clicknet. Am facut si portfoward pe 3050 dar tot nu vrea sa se conecteze. Am ramas fara idei…

  • Cristi
   February 29th, 2016 at 19:41 | #246

   E nevoie de IP fix pe server, iar din experiența mea cu conexiunile de la Telecom pot să descriu experiența cu un singur cuvânt: execrabilă. În mod normal e suficient ca pe router să faceți port forwarding pe portul 3050 către IP-ul calculatorului server. Ip-ul serverului să fie fix. Adresa de IP alocată de Telekom să fie fixă nu dinamică. Pe server firebird să fie permis de firewall.

 137. Costi
  March 8th, 2016 at 14:25 | #247

  Va salut. Am instalat Saga in modul server si am legat la acest server 3 client. Pentru acest lucru am achizitionat 4 licente. Pana acum totul merge uns fara probleme. Intre timp mi s-a cerut sa mai instalez pe un alt calculator o versiune, dar din care nu se va lucra, ci va fi doar read only. Intrebarea mea este: trebuie neaparat licenta si pt acesta, sau pot pur si simplu sa descarc versiunea gratuita sa o leg la server si din drepturile de utilizare sa limitez aceasta masina ca read only?

  • Cristi
   March 9th, 2016 at 12:13 | #248

   Va fi nevoie de licență dacă ulterior se va actualiza programul. Nu programul este instalat în mod de utilizare view-only ci utilizatorul cu care se loghează este unul de așa natură. Dacă se loghează cu orice alt utilizator poate să-l folosească normal.

 138. Tibi
  March 9th, 2016 at 12:44 | #249

  Eu am rezolvat VPN pe IP dinamic de la Telekom cu SoftEtherVPN (freeware)

  • Cristi
   March 9th, 2016 at 13:38 | #250

   Problema nu e asta la Telekom. Problema e că și dacă serverul are IP fix pe RDS de exemplu am avut caz în care de pe Telekom nu se conecta la server sau dacă o făcea era o conexiune execrabilă.

 139. ANA SBURLAN
  March 11th, 2016 at 13:46 | #251

  Buna ziua
  Pentru o firma mica, cu doua postturi de lucru este nevoie de acesta varianta sau se poate face altfel transferul de date pentru a le face concordanta?

  • Cristi
   March 11th, 2016 at 14:34 | #252

   Puteți lucra pe bază de date standard prin rețea locală. Acest mod de lucru este opțional.

 140. FlorinH
  March 23rd, 2016 at 11:28 | #253

  Am o firma cu 2 puncte de lucru (BV si MM). Contabila este in Baia Mare. Ca sa lucrez pe aceeasi baza de date am inteles ca trebuie sa configurez o statie ca server iar celelalte 2 calculatoare ca si client.
  intrebarea este : serverul trebuie sa fie la contabila setat sau, d-na poate sa faca inchiderile de pe pc-ul ei, si sa vad si eu totul de oriunde (MM sau BV) ?

  • Cristi
   March 23rd, 2016 at 13:47 | #254

   Serverul poate fi oriunde dacă se lucrează în sistem client-server.

 141. Raluca
  April 14th, 2016 at 15:40 | #255

  Buna ziua,
  Trebuie sa creez in SAGA o societate ce foloseste casa de marcat model orgtech ABAC. ce varianta sa aleg din lista pusa la dispozitie in program la rubrica “casa de marcat”?
  Multumesc frumos!

  • Cristi
   April 14th, 2016 at 16:15 | #256

   Niciuna. Casele de marcat ORGTECH pot fi utilizate doar din MarketLine/Publine.

 142. Raluca
  April 14th, 2016 at 16:43 | #257

  si ce implica acest lucru? e prima data cand lucrez cu casa de marcat….multumesc 🙂

  • Cristi
   April 15th, 2016 at 11:31 | #258

   Implică instalarea și utilizarea MarketLine/Publine după caz ca interfață de vânzare.

 143. George
  April 15th, 2016 at 22:58 | #259

  Salut Cristi. Am si eu o intrebare, astept un raspuns si un sfat : lucrez in SAGA cu folderul share-uit, retea locala, de la doua statii lucrandu-se simultan in acelasi meniu (intrari/iesiri/registru de casa) … ba chiar am descoperit unii useri ca tin deschise mai multe meniuri simultan (pentru operativitate zic ei) – pe langa operatii, articole, situatii etc …
  De curand am observat mai multe anomalii la stocuri, din verificand reiesind situatii ciudate gen tranzactii fara nc sau produse scazute dublu din stoc sau deloc samd.
  Intrebarea este : e posibil ca modul de lucru descris mai sus sa conduca la aceste anomalii, lucrul in retea local fiind permis numai cu acces succesiv la meniuri sau nu ?
  Te-as ruga, de asemenea, un sfat in privinta trecerii la modul de lucru client-server (BD = 500 Mb) avand in vedere dorinta de a regla deficientele de evidenta a stocurilor.

  Multumesc.

  • Cristi
   April 16th, 2016 at 11:30 | #260

   Da, poate fi o cauză, dar cea mai probabilă cauză poate fi:
   – funcționarea defectuoasă a rețelei
   – folosirea de stații conectate prin WiFi la rețea – lucru nerecomandat
   – folosirea cache cu fișiere off-line disponibile. Acest lucru trebuie dezactivat – urmați instrucțiunile de aici și alegeți opțiunea “No files or programs from the share are available offline” pe server. Asigurați-vă că SAGA e închis când faceți asta atât pe server cât și pe clienți. Apoi restartați serverul

   Intrați în SAGA la Administrare – Intreținere BD și efectuați verificările de acolo.

   Trecerea la client-server este recomandată pe baze de date mari. Dar modul de funcționare a rețelei trebuie să fie ireproșabil.
   O soluție ar fi și trecerea la o bază de date nouă prin preluarea soldurilor la o anumită dată. Și eventual trecut pe client-server pe baza de date deja golită.

 144. Robert
  April 21st, 2016 at 11:51 | #261

  O intrebare care nu am vazut sau nu am inteles eu , daca a mai fost pusa imi cer scuze

  1.Pentru formula client-server , am nevoie de o licenta pentru client , si alta pentru server ? sau se poate cu aceasi licenta si pe client si pe server ?
  2.Ce se intampla atunci cand serverul isi da restart sau se inchide din motive tehnice ? se pierde ceea ce s-a lucrat sau se poate prelucra de unde a ramas ?
  3. De exemplu daca eu nu doresc sa tin serverul deschis non-stop , si il deschid doar cand este nevoie , le permite clientilor sa modifice (acest lucru daca il luam logic ar trebui sa fie un raspuns negativ)
  4.Ce sistem necesita , acest format , cam ce putere ar trebuii sa aiba serverul din punct de vedere hardware ?

  • Cristi
   April 21st, 2016 at 20:04 | #262

   1. Da. Scrie clar chiar în acest articol.
   2. Dacă nu lucrează nimeni, nu se întâmplă nimic. Dacă se culeg date în acel moment există posibilitatea de a se pierde datele ce se culeg în acel timp.
   3. Adică să poată lucra clienții cu serverul oprit? E imposibil așa ceva.
   4. Pe post de server merge orice sistem dedicat (există servere configurate special) sau orice calculator mai dotat ( de exemplu: cu procesor Intel I7, 8 GB RAM. HDD mai bun – sunt unele ce sunt special pentru servere, placă video normală, placă de rețea Gigabit) iar conexiunea să fie pe fir nu wireless.

 145. MADALINA OLTEANU
  May 13th, 2016 at 12:50 | #263

  Buna ziua,
  am parcurs toti pasii, dar tot nu se conecteaza, desi firma este introdusa la fel ca in ambele parti (denumire, cod fiscal …).
  Va rog sa-mi spuneti ce mai trebuie facut, verificat…
  Multumesc!

  • Cristi
   May 13th, 2016 at 13:28 | #264

   Verificați ca pe atât pe server cât și pe stație să fie instalat firebird.
   Verificați ca firebird să aibă permisiunea de a accesa rețeaua (permisiune acordată prin firewall)

 146. Andrei
  June 2nd, 2016 at 16:12 | #265

  Buna ziua,

  Exista posibilitatea folosirii Saga pentru gestiunea si evidenta contractelor clientilor (aprox. 12000) si pentru emiterea automata lunara de facturi catre acestia?

  Daca raspunsul e nu atunci exista vreo posibilitate de implementare a acestei functionalitati?

  Cu stima,

  • Cristi
   June 4th, 2016 at 15:24 | #266

   Există un modul de gestionare a contractelor și de generare a facturilor. pentru un număr atât de mare e recomandată utilizarea client-server. Testați modul de funcționare a acelui modul descărcând și instalând versiunea gratuită.

 147. Elena
  June 13th, 2016 at 11:40 | #267

  Buna ziua, cum se salveaza intrarile in saga c?
  Eu dau pe tiparire apoi pdf si accept… dar unde se salveaza ?

  • Cristi
   June 13th, 2016 at 15:24 | #268

   Nu vă înțeleg întrebarea. Cum se salvează, în ce sens?
   Unde salvează PDF-ul generat? Sau ce anume vă interesează? Locația implicită este C:\TEMP\PDF
   Dar din Adobe Readear puteți alege salvarea în orice altă locație doriți.

 148. Ana
  July 5th, 2016 at 08:21 | #269

  Buna Ziua, as avea o intrebare. Va rog sa imi spuneti daca ar merge sa lucrez in acest fel cu contabilul meu:
  – eu inregistrez actele si sa zicem azi, 6.07 ii trimit contabilului baza de date Saga.
  – el face corecturile, inchiderea pe iunie, etc, dar asta dureaza cateva zile
  – intre timp eu continui sa fac inregistrarile curente pe iulie
  – dupa cateva zile, el imi trimite inapoi baza de date si eu o copiez peste baza mea de date.
  Intrebare:
  – voi mai avea inregistrarile din iulie?
  Pot lucra asa cu el? Aveti o idee mai simpla decat asta? Nu as vrea sa ma complic cu retea, firma este mica. Multumesc!

  • Cristi
   July 5th, 2016 at 11:20 | #270

   Nu. Veți pierde înregistrările efectuate.
   Fie folosiți client-server, la dvs server și contabilul client și el va corecta datele și va închide și dvs vedeți în timp real ce se întâmplă,
   Fie vine contabilul la dvs sau se conectează remote folosind un program de tip remote și face corecții și închide apoi după ce termină ia o salvare pe care o folosește exclusiv pentru a genera declarațiile și a le depune,
   Fie după ce-i trimiteți datele nu mai lucrați până termină el de corectat și încvhis.

 149. Ana
  July 5th, 2016 at 11:21 | #271

  @Cristi
  Va multumesc!

 150. Alex Moraru
  July 22nd, 2016 at 21:50 | #272

  Buna ziua, va abordez cu o problema privind modul de functionare al Saga in sistem server – client.
  Am configurat reteaua unui client pentru a permite accesul pc-urile de la punctele de lucru la un server prin intermediul unei solutii VPN software si totul functioneaza cum trebuie.
  Recent, a cumparat un dispozitiv mobil ce se poate conecta direct la baza de date saga (firebird) si poate citi codurile de bare ale produselor si efectua interogari direct in baza de date.
  Problema ce o intampinam in acest moment este faptul ca dispozitivul nu suporta VPN, mai ales clientul software ales, iar conectarea o face direct pe portul 3050, care, daca ar fi fost in spatele unui router capabil, s-ar fi putut deschide numai pentru anumite IP-uri.
  Cea mai buna modalitate de securizare firebird in acest moment, ramane schimbarea parolei pentru utilizatorul firebird, ce se poate realiza foarte usor, insa in Saga nu pot gasi o optiune pentru introducere a unei parolei diferite de cea default. Exista aceasta posibilitate, sau se poate introduce intr-o versiune viitoare a programului?

  • Cristi
   August 1st, 2016 at 14:09 | #273

   Simplul fapt că e deschis portul 3050 nu înseamnă mare lucru. Trebuie să se cunoască și calea spre baza de date nu doar userul și parola. Securitatea datelor e o chestiune ce ține de utilizator aici.

 151. laura
  August 17th, 2016 at 10:49 | #274

  Buna ziua,
  Am dat update la program si am pierdut baza de date . Cum pot sa recuperez inregistrarile?
  O zi buna!

  • Cristi
   August 17th, 2016 at 11:51 | #275

   Un update de program nu duce la pierderea datelor. Apelați serviciul de asistență de la firmă fie prin mail fie telefonic folosind datele de contact de pe site.

 152. Contardin
  September 6th, 2016 at 13:58 | #276

  Buna ziua,

  Avem un mod de lucru mixt. Firme pentru care lucram in LAN (am share-uit bazele de date), dar avem si cateva firme (au licente separat) si care au acces ca si clienti la server-ul nostru. Cei din LAN (firma noastra) cum pot accesa bazele de date ale firmelor pentru care am optat pentru modul de lucru client-server?
  Multumesc,

  • Cristi
   September 6th, 2016 at 15:35 | #277

   În acest caz pe calculatoarele din rețea e nevoie să instalați SAGA și să creați firma în sistem client-server-client. Ele sunt clienți în acea rețea.

 153. Alex
  September 7th, 2016 at 11:03 | #278

  Buna ziua,

  Daca instalam Saga pe Windows Server 2012 R2 si il vom accesa de pe PC-uri individuale (fiecare PC cu licenta lui de Saga) este nevoie sa cumparam CAL de Windows Server pentru fiecare PC cu licenta Saga?

  Multumesc!

 154. Contardin
  September 7th, 2016 at 19:48 | #280

  Buna seara,

  Poate ca intrebarea, in modul cum a fost formulata, nu a descris foarte clar situatia.

  Sa inteleg ca pentru statiile conectate in LAN (pentru care utilizam o singura licenta pentru aplicatia instalata pe server), care vor sa acceseze in continuare firma, ce acum am migrat-o in sistemul client-server, va fi nevoie sa achizitionam cate o licenta? Ele au deja instalata aplicatia, dar nu mai au acces la baza de date (Mesaj: Programul nu s-a putut conecta la baza de date. DBNAME=…..\cont_baza.FDB).
  Va fi nevoie sa aiba doua aplicatii instalate? Adica una pentru accesarea societatilor pentru care lucram intern (LAN – cu licenta de pe server) si alta pentru societatile pentru care lucram in sistemul client-server, cu licenta proprie?

  Am vazut ca in momentul in care pe server doresc sa fac comutarea in sistem client-server – server apare mesajul Este necesar sa aveti licente active pentru fiecare…..accesat programul.

  Nu inteleg daca prin aceasta formulare va referiti la server si la statia conecta prin VPN la baza de date.
  Multumesc,

  • Cristi
   September 8th, 2016 at 14:02 | #281

   Da, va fin nevoie să fie instalată pe stația client aplicația SAGA. Se va crea firma a cărei bază de date e comutată pe server în regim client-server. După crearea se va configura firma ca fiind client pentru accesul la baza de date de pe server și i se vor introduce IP-ul serverului și folderul de pe server în care se regăsește baza de date a firmei.
   Nu sunt două aplicații instalate. Acum pe tipul de bază de date standard, de fapt aplicația este instalată doar pe server și folderul este partajat în rețea și este accesat același executabil de pe server de toate stațiile din rețea.
   Dacă veți avea firme cu bază de date standard, acestea vor fi accesate în continuare prin executabilul de pe server. Pentru cele a căror bază de date e în regim client-server va fi nevoie de instalarea pe client a programului SAGA. Veți avea două short-cut pe ecran – unul pentru executabilul de pe server cu care veți accesa firmele cu bază de date standard și unul pentru programul instalat local (pe stația client) cu care veți accesa de pe server doar firmele cu bază de date comutată în regim client-server.

 155. Contardin
  September 8th, 2016 at 22:34 | #282

  Multumesc mult pentru detaliere.
  O seara placuta,

 156. Aurelia
  September 14th, 2016 at 17:22 | #283

  buna seara,as dori sa stui cum preiau notele de la stat daca o firma lucreaza pe un calculator contabilitatea si pe altul statele.

  • Cristi
   September 15th, 2016 at 15:37 | #284

   Prin articole contabile. Manual.

 157. Nicu
  September 23rd, 2016 at 13:28 | #285

  Buna ziua , pentru 1 server si 5 statii toate in retea locala LAN e nevoie de Client Server ? Trebuie licentiate fiecare in parte sau pot lua o licenta pentru toate?Multumesc.

  • Cristi
   September 24th, 2016 at 14:50 | #286

   Nu. Dacă folosiți baza de date standard, nu e nevoie decât de o singură instalare a programului, pe server, restul accesând în mod partajat acea instalare și baza de date de pe server. Stațiile vor rula executabilul de pe server.
   Dacă însă doriți să utilizați baza de date pentru client-server, atunci va fi nevoie ca programul să fie instalat pe fiecare calculator din rețea și să aveți licență pentru fiecare dintre acestea.

 158. Madalin
  September 28th, 2016 at 13:24 | #287

  Buna ziua,

  Detin o licenta saga C pentru un calculator, si as dori sa mapez programul pe un al doilea calculator, baza de date fiind destul de mica, iar reteaua este una locala. Din cate am inteles pe forum si asistenta SAGA va trebui sa copii cateva fisiere din folderul system al calculatorului server pe folderul system al calculatorului statie de lucru( calculator nr. 2). V-as ruga sa-mi precizati ce fisiere va trebui sa copii din folderul system al calcultorului server, si daca aceasta este toata procedura de mapare a programului SAGA intre cele doua calculatoare.

  Cu multumiri.

  • Cristi
   September 29th, 2016 at 13:22 | #288

   Faceți maparea și rulați programul. Abai dacă nu vă funcționează e nevoie de acele fișiere. Informații despre acestea găsiți în help, chiar în partea introductivă.

 159. Dodo
  October 5th, 2016 at 21:01 | #289

  Pe saga se pot prelua comenzi pe tableta si prin ce program

 160. Dodo
  October 5th, 2016 at 21:02 | #291

  Nu contact telefonic aveti

 161. Alex
  October 12th, 2016 at 16:59 | #293

  @Cristi

  salut Cristi am si eu nevoie de niste informatii, avem la firma o licenta Saga instalata pe un pc si am mai cumparat o licenta dar nu stiu cum sa introduc datele ca sa le pot vedea si pe acest calculator, aceleasi date ca si la celalalt

  • Cristi
   October 13th, 2016 at 10:40 | #294

   Aveți rețea? Dacă da, o a doua licență este necesară numai dacă, pe calculatorul server baza de date este trecută în sistemul client-server. Dacă baza de date este una standard, nu este necesară o a doua licență. Este suficientă partajarea cu drepturi depline a folderului SAGA de pe server și accesarea executabilului sc.exe, prin rețea, de pe stația client.

 162. Catalin
  October 14th, 2016 at 18:03 | #295

  Buna ziua!
  Momentan lucrez in Saga local, de pe 3 calculatoare, toate intr-o retea locala.
  In momentul in care se trece calculatorul pe care este instalat programul in modul client-server-server, ca sa pot accesa baza de date de pe un calculator client-server-client care este la distanta, cele doua calculatoare de pe care accesez momentan local baza de date se mai pot conecta sau trebuie si pentru acestea licente?

  • Cristi
   October 17th, 2016 at 14:54 | #296

   Va fin nevoie ca și clienții să aibă aceiași versiune de program instalat cum e pe server și e necesar să existe licență validă și pe stațiile client pentru că altfel nu puteți actualiza programul pe stații.

 163. George
  October 28th, 2016 at 15:26 | #297

  @ILIE ANGHEL

  Pe Neorouter free nu functioneaza bine?
  Care ar fi limitarile?

  • Cristi
   October 29th, 2016 at 12:52 | #298

   Ar trebui să funcționeze și pe Neorouter free.

 164. sorin
  November 7th, 2016 at 18:38 | #299

  Salut. Am un calculator (CS) pe care ruleaza saga (modul server), un calculator (C1) in acelasi birou care ruleaza (saga client) si inca un calculator (C2) in alta locatie in modul client. Am realizat legatura VPN intre cele 2 calculatoare: server (CS) si calc. client (C2). Nu reusesc sa fac validarea bazei de date pa calculatorul client (C2), care foloseste reteaua VPN. Calculatorul client (C1) – functioneaza. Am completat corect ip-ul, calea de pe server, dar tot nu functioneaza. Nu stiu ce setari am omis- probabil la VPN!??

  • Cristi
   November 8th, 2016 at 11:07 | #300

   Să verificați dacă pe C2 firebird are permisiunea să treacă prin firewall.
   Dacă conexiunea VPN e funcțională ar trebui să puteți accesa resursele partajate de pe CS direct pe C2.

 165. sorin
  November 8th, 2016 at 12:14 | #301

  cred ca este o problema la reteaua vpn. nu reusesc sa dau ping catre CS. Nu imi dau seama ce setare mai trebuie facuta. Legatura VPN se realizeaza. imi arata pe CS ca s-a conectat un calc…

  • Cristi
   November 8th, 2016 at 13:02 | #302

   Verificați și ce drepturi de acces are utilizatorul folosit pentru acces VPN.
   Verificați și proprietățile conexiunii VPN.
   În mod normal prin conexiune VPN calculatorul ce apelează serverul VPN trebuie să-și ia adresă de IP din clasa serverului și ar trebui să aibă acces la resursele partajate ale acestuia.
   De asemenea verificați ca partajarea resurselor să fie făcută de așa natură încât userii ce accesează prin VPN rețeaua să aibă acces la acele resurse.

 166. December 5th, 2016 at 16:10 | #303

  Salut cristi, cum pot lua legatira cu tine telefonic, nu iti rapesc mai mult de 5 minute promit.

  • Cristi
   December 5th, 2016 at 16:33 | #304

   Dacă adresa de mail cu care ați comentat aici este validă aveți un mail de la mine pe acea adresă.
   Nu pot să-mi fac public numărul de telefon și de aceea fie postați aici întrebarea, fie dacă e vorba de suport SAGA puteți scrie pe adresa de mail a firmei.
   Adresa de pe care v-am scris e una mai puțin folosită de mine, dar pe care o verific destul de des.

 167. Mariana
  January 3rd, 2017 at 10:50 | #305

  am programul saga in sistem client-server. In momentul de fata merge foarte greu, adica amunite rapoarte se deschid foarte greu. As vrea sa fac o preluare a bazei de date existente intr-o baza de date noua. Am sunat la saga si mi s-a spus ca ar trebuie sa trec ori in modul standard sau sa fac o restaurare a bazei de date veche pe firma nou creata. Întrebarea mea este nu se poate face preluare a bazei de date vechi intr-o baza de date noua in modul client-server? Multumesc

  • Cristi
   January 3rd, 2017 at 18:16 | #306

   Așa este. Din rațiuni de ordin tehnic preluarea nu se poate face decât pe baza de date standard.

 168. Balint D.
  January 13th, 2017 at 15:38 | #307

  As dori sa trec in modul client-server cu bazele de date noi, dar am o nelamurire. Deocamdata rulez SAGA in mod server cu o licenta. Pe calculatoarele cu care ma conectez la litera mapata am si SAGA local cu alte licente proprii. Se pot folosi aceste licente pentru modul nou de lucru, sau trebuie sa am toate licentele pe acelasi nume/aceeasi firma (utilizator). Adica:
  Licenta SAGA pe firma A (instalata pe “server”)

  Licenta SAGA pe firma B (instalata pe statia de lucru 1 conectata la litera de ex “S” de la server, unde o folosesc in mod local)

  Licenta SAGA pe firma C (instalata pe statia de lucru 2 conectata la litera de ex “S” de la server, unde o folosesc in mod local)

  Doresc sa trec programul cu licenta A in mod nou client-server. Trebuie sa cumpar tot pe firma A licentele pentru statiile de lucru, sau pot sa folosesc licentele de firma B si firma C. Bineinteles firmele de pe statiile locale le voi muta pe “server”.

  Sper ca am reusit sa ma fac inteles.
  Multumesc!

  • admin
   January 16th, 2017 at 01:01 | #308

   Nu trebuie sa cumparati alte licente in acest caz.

 169. Adrian
  March 8th, 2017 at 04:55 | #309

  Care credeti ca ar fi problemele posibile, sau inconvenientele, daca folosesc o solutie de tipul Teamviewer sau Hamachi pentru a accesa cu un laptop (din alta locatie fizica) si a lucra direct pe computerul unde este instalat Saga, in loc de a instala si pe laptop un Saga cu licenta si crearea sistemului server-client prezentat aici?

  • Cristi
   March 8th, 2017 at 15:49 | #310

   Dacă folosiți VPN, practic lucrați în rețea și se poate lucra de pe mai multe calculatoare simultan.
   Folosind TeamViewer o altă persoană nu poate lucra la PC-ul pe care îl accesați remote.

 170. Adrian Barbat
  March 10th, 2017 at 03:57 | #311

  @Cristi
  Imi cer scuze ca nu am fost destul de explicit. Ma gandeam la crearea de virtual LAN cu VPN intre unitatile mobile si PC-ul cu Saga din birou, si continuarea lucrului in sistem clasic.

  • Cristi
   March 10th, 2017 at 11:14 | #312

   Teamviewer nu are nimic de-a face cu asta. La Teamviewer nu e necesară conexiune VPN. Și nici virtual lan.
   Se poate lucra și prin VPN – chiar dacă e cel din Windows sau Hamachi ori altă soluție, dar pe baza de date clasică trebuie o conexiune internet extrem de bună. Nu de alta, dar e nevoie să încarce executabilul prin rețea de pe server, în totalitate, asta în primul rând, iar după aceea baza de date se va încărca și ea pe măsura utilizării.
   Folosirea sistemului client-server face ca încărcarea să fie mai rapidă. Odată pentru că executabilul nu se mai încarcă prin rețea ci local. A doua oară pentru că datele din baza de date sunt aduse, afișate și prelucrate mai rapid.

 171. Fulop Szabolcs Attilaabi
  April 10th, 2017 at 10:02 | #313

  @Cristi
  Buna ziua. O intrabere mai recenta. Stiti despre probleme de compatibilitate intre Saga si Windows Server 2016. Am niste probleme la accesarea bazai de date si am avea de gand sa trecem pe client server, dar nu stim daca problema o sa persiste si in acel mod?
  Ce ati putea recomanda?

  • Cristi
   April 10th, 2017 at 14:31 | #314

   Nu, nu știu de așa ceva.

 172. Fulop Szabolcs Attilaabi
  April 10th, 2017 at 15:16 | #315

  @Cristi
  Am testat aceleasi baza de date pe numeroase sisteme de operare (xp ,vista, 7, 10 ) toate merg bine. LOcal pe server 2016 merge perfect. Prin retea cand se acceseaza cu mai mult de doua clienti, aplicatia nu mai raspunde, sta cate 5-10 minnute sau da crash.
  Este vreo metoda dea testa client server in acest mediu sau trebuie achizitionat licente prima data(firma respectiva are inca o licenta libera) si plus una gratuita eventual?

  • Cristi
   April 11th, 2017 at 08:46 | #316

   Încearcă să dezactiveazi pe share-ul de pe server opțiunea de folosire a fișierelor în mod offline. În advanced sharing butonul Caching. Schimbă numele shareului și fă un restart.
   Pe client-server funcționează în versiunea gratuită cu condiția ca atât pe server cât și pe client să fie instalată aceiași versiune de program.

 173. Alina
  May 4th, 2017 at 15:05 | #317

  @ILIE ANGHEL
  Buna ziua,
  Am incercat sa folosesc Neorouter mesh dar din pacate nu se realizeaza conexiunea. Ma puteti ajuta va rog cu detalii despre cum ati reusit sa folositi aceasta solutie? Multumesc.

 174. marius
  May 21st, 2017 at 19:24 | #318

  Buna ziua,

  Se poate installa Saga C pe un Raspberry Pi3 (sistem de operare Windows IoT) sa-l fososesc ca server in reteaua locala ?

  Multumesc

 175. Marian
  May 29th, 2017 at 08:02 | #320

  Cum imi pot crea un cont in saga?

  • Cristi
   May 29th, 2017 at 20:52 | #321

   Pe forum au acces doar persoanele ce dețin o licență validă SAGA.

 176. Daniel
  June 11th, 2017 at 15:18 | #322

  Buna ziua,

  Aveti vreun produs care ofera un API pentru importul de date ? Ma refer aici la posibilitatea de a avea un software de facturare particular care sa exporte automat datele (facturile, poate stocurile) direct in programul de contabilitate SAGA.

  Multumesc

  • Cristi
   June 13th, 2017 at 13:53 | #323

   Nu ca produs de sine stătător sau ca interfață pentru aplicații terțe.
   Se poate utiliza platforma fgo.ro pentru emitere de facturi ce se preiau automat în SAGA. Sau dacă utilizatorul are aplicații proprii, poate genera XML după specificațiile SAGA pentru a putea fi importat în program.

 177. Mihai
  June 15th, 2017 at 14:05 | #324

  Buna ziua,

  Am instalat SAGA pe server 2012R in mod server ( am dar share folderului de pe sever ) dar nu reusesc sa fac programul client sa functioneze. Primesc mesajul ca baza de deta nu a fost gasita cu toate ca selectand VPN isi completeaza datele automat.

  Multumesc

  • Cristi
   June 15th, 2017 at 14:10 | #325

   Pe server permiteți firebird să treacă de firewall. Adăugați din Program Files\Firebird\bin\fbserver.exe la excepțiile firewall
   Bănuiesc că pe server ați comutat în client-server-server.

 178. Mihai
  June 15th, 2017 at 14:12 | #326

  @Cristi
  Da … incerc … si va spun. Vrem sa renuntam la vechiul program de conta.
  Multumesc

 179. Georgian
  June 27th, 2017 at 12:22 | #327

  Buna ziua! Am si eu cateva dubii legate de functionarea in modul server-client-client a programului.

  Situatia concreta este urmatoarea: in momentul actual eu am o licenta pt SAGA C, folosind programul contabilitatea unui depozit de materiale de constructii. Imi deschid un punct de lucru nou , pentru aceeasi societate(acelasi RO, J). As dori sa stiu daca este posibil sa folosesc doua calculatoare, conectate la internet, printr-un router la un server pentru a centraliza datele.

  Deasemenea mi-ar placea sa stiu daca exista posibilitatea de emitere de facturi si realizarea de intrari NIR concomitent la cele doua puncte de lucru, fara a intampina problema unei facturi sau a unui NIR cu acelasi numar.

  Daca este careva dintre dumneavoastra care are o conexiune de acest tip si o situatie similara, va multumesc pentru raspunsuri.

  • Cristi
   June 29th, 2017 at 13:49 | #328

   Da, este posibil. Funcționează foarte bine în client-server pe o conexiune bună de internet.
   Este important ca pe server să existe conexiune permanentă la internet și adresă de IP fixă.

 180. Georgian
  June 30th, 2017 at 08:00 | #329

  @Cristi
  Multumesc Cristi pentru raspuns.

 181. Iolanda
  July 7th, 2017 at 14:34 | #330

  Incerc realizarea unei conexiuni client-server (calculatoarele sunt la distanta mare una de alta, se vor conecta prin internet).
  Serverul e configurat cu succes.
  Clientul nu se conecteaza. Am introdus: “Adresa IP server: 192.168.1.2” ; “Director bd server (cale completa): C:\SAGA C.3.0\0001” (Exact asa apar in meniu pe server); Deasupra la Director VPN – nimic .
  Primesc urmatoarea eroare:
  “Conectare nereusita: IP-ul sau directorul bazei de date nu sunt corecte sau portul 3050 este blocat de firewall.”
  Oare ce gresesc ? Ce setari mai trebuie sa fac ?

  • Cristi
   July 14th, 2017 at 15:11 | #331

   Să luați legătura cu cineva care se pricepe la rețele de calculatoare.
   Dacă serverul e la distanță și e în aceiași rețea cu clientul nu se introduce la adresă IP adresa din rețeaua lui locală decât dacă clientul se conectează prin VPN la rețeaua în care se află serverul.

 182. Simona
  July 12th, 2017 at 20:16 | #332

  Legat de punctul 4 din postarea de pe blog, setarea unei retele VPN, imi dă eroarea 800 la conectare, nu pot trece ai departe…Care ar fi pașii mai precis, poate reușim și noi muritorii de rând sa configurăm.

  • Cristi
   July 14th, 2017 at 15:24 | #333

   Pașii de aici sunt făcuți? https://www.sagasoftware.ro/?p=1194
   De asemenea trebuie avut în vedere că sunt și unele routere ce au nevoie de port forwarding pentru serviciul VPN sau au implementat direct un sistem VPN care poate fi utilizat.

 183. NICU
  July 13th, 2017 at 16:23 | #334

  SALUT ,
  POT PAROLA IN SISTEMUL CLIENT SERVER CLIENT FIECARE CLIENT SI SA II DAU ANUMITE DREPTURI?

  • Cristi
   July 14th, 2017 at 15:26 | #335

   Da. Se crează userii pe server și apoi, cu același cod se vor crea pe fiecare client. Drepturile de acces la meniuri și firme se setează apoi, independent pe fiecare client în parte.
   Pe client puneți parolă pe contul de admin. Pentru a crea userii cu același cod de utilizator ca pe server – creați userul și salvați. Apăsați modific și modificați codul acestuia.

 184. Mihai
  July 19th, 2017 at 10:19 | #336

  Buna ziua,

  Se doreste integrarea EDI in relatia cu un partener si dorim sa stim daca exista compatibilitate pentru varianta automatizata de import/export date a platformei EDI sau singura modalitate de lucru permisa de SAGA este aceea a utilizarii interfetei WEB EDI cu import/export manual de fisiere .xml.

  Va multumesc,

  • Cristi
   July 19th, 2017 at 14:25 | #337

   Doar folosind interfața WebEDI. Standardele de export EDI nu sunt implementate în SAGA.

 185. XTiberiu
  July 27th, 2017 at 13:35 | #338

  Buna Ziua

  Un pic de ajutor va rog sunt nou.
  Avem un sediu in care un calculator este setat ca server cu saga standard licentiat,si alte 4 statii care acceseaza acest saga local.Firma deschide un noua locatie,de unde se doreste sa acceseze aceasta baza de data mai multe statii,pt. aceasta este posibila ca in locatia noua sa achizitionam o licenta si sa setam un calculator ca fiind server si restul statiilor sa se conecteze la acest calculator,si serverul din locatia noua sa fie client pt serverul principal cu baza de date?.
  Sau nu este obligatoriu server in locatia noua.Si pt fiecare statie in parte achizitionat licenta
  si setat ca client?
  Multumesc anticipat.

  • Cristi
   July 27th, 2017 at 15:45 | #339

   Puteți trece de la baza de date standard la sistemul client-server. În această situație serverul poate fi în oricare din locații. Stațiile în acel moment vor trebui să aibă SAGA instalat local și să fie configurate ca fiind clienți pentru acel server.
   Accesarea bazei de date se poate face prin IP local dacă stațiile se află în aceiași rețea cu serverul (fie sunt local fie se conectează prin VPN la server) sau prin IP direct dacă serverul se află în alt spațiu decât stațiile și are adresă de IP fixă.

 186. September 7th, 2017 at 15:18 | #340

  Buna ziua, am un calculator pe care rulez Saga C+S , marketline si o casa de marcat fiscala. Cum pot sa fac sa accesez programul de pe un alt calculator fara sa ii “fur mouse-ul” celui care lucreaza in Marketline? Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca am auzit fel si fel de pareri, una mai scumpa ca alta. Vreau sa folosesc un calculator la distanta pentru a accesa saga de pe calculatorul de vanzare pentru a incarca gestiunea firmei fara sa afectez vanzarea. Multumesc

  • Cristi
   September 7th, 2017 at 17:36 | #341

   Folosind sistemul client-server. Făcând o conexiune VPN între calculatoare. Așa vor fi în aceiași rețea. Partajați folderul Marketline și îl puteți accesa și pe acesta rețea.
   Dar va rula ceva mai încet.
   Dacă nu vreți cu conexiune VPN se poate rula SAGA în client-server și folosind doar IP-ul calculatorului server – cu condiția ca acesta să fie IP fix. Dar nu rulează Markeline în acest caz pe stația client ci doar acolo unde e instalat.

 187. Nagy
  September 14th, 2017 at 10:10 | #342

  Buna ziua,

  Putem folosi si Windows 10 Home sau numai Windows 10 Pro ???

  • Cristi
   September 14th, 2017 at 12:29 | #343

   Oricare din ele

 188. Ramona Stefania Demeter
  September 23rd, 2017 at 19:28 | #344

  Buna ziua
  Lucrez pe laptop ( cu licenta ) si doresc sa achizitionez un laptop nou , doresc sa stiu daca pot sa lucrez in sistem client-server pe cele doua ( locatia este in aceeasi incapere ) .Va rog un pic de ajutor pentru a trece la acest mod de lucru .
  Va multumesc

  • Cristi
   September 26th, 2017 at 12:07 | #345

   Da, puteți lucra în client-server chiar și în rețea locală.

 189. Ramona Stefania Demeter
  September 26th, 2017 at 17:52 | #346

  @Cristi
  D-nul Cristi multumec mult , as mai avea o intrebare ? din ce am citit mai sus pentru problema mea nu am nevoie de inca o licenta ,am inteles bine ?
  Multumesc .

  • Cristi
   September 28th, 2017 at 14:28 | #347

   Dacă nu lucrați în client-server ci pe bază de date standard, licența e suficientă doar pentru server.

 190. Constantin
  September 27th, 2017 at 09:28 | #348

  @Cristi
  Se poate seta sistemul astfel incat sa se utilizeze preturi diferite pentru acelasi produs in 2 locatii diferite? Multumesc.

  • Cristi
   September 28th, 2017 at 14:30 | #349

   Există posibilitatea, în acest moment, de a seta la nivel de articol două prețuri de vânzare, dar nu legate de o gestiune sau alta. La vânzare în ecranul de ieșiri pe coloana preț se va putea alege prețul dorit.
   Sau se poate seta preț de vânzare/client, în mod individual.

 191. Ramona Stefania Demeter
  September 27th, 2017 at 17:50 | #350

  am rezolvat .O seara buna va doresc .

 192. Radu
  October 12th, 2017 at 08:18 | #351

  Buna ziua,
  care sunt cerintele minime hardware pentru server in cazul unei configuratii client-server?
  Mentionez ca este vorba minim 50 statii client.
  Multumesc!

  • Cristi
   October 13th, 2017 at 10:22 | #352

   Memorie RAM 8 GB. HDD bun, unul specific serverelor ar fi ok, procesor Intel i7 sau Xenon. Placă video dedicată, nu una on-board care să utilizeze memoria RAM a calculatorului sau dacă e una ce folosește memoria calculatorului folosiți mai multă memorie, placă de rețea Gigabit.
   Dar foarte important este să aveți o rețea stabilă. În rețeaua internă este de preferat să evitați conexiunile wireless la server și să folosiți conexiuni pe fir.

 193. December 21st, 2017 at 08:27 | #353

  Buna ziua,
  Se poate lucra pe programul instalat pe server? Adica se pot introduce date? Facand asfel economie de un PC si o licenta in plus. Multumesc!

  • Cristi
   December 27th, 2017 at 16:18 | #354

   Da, se poate.

 194. raul ghiman
  January 14th, 2018 at 17:10 | #355

  Buna ziua,
  Am urmatoare situatie:
  Detin o licenta standard Saga C conta+stocuri, din care doresc trcerea la solutia client server astfel
  – calculator nou pt functia de server(locat in Oradea)
  – acces pe server din reteaua locala(lan) de pe 1 calculator
  – acces de pe un calculator de la un punct de lucru situat in Bucuresti-1 calculator( trebuie vpn sau nu ?)
  – acces de la un laptop mobil( trebuie vpn sau nu) ?

  Doreslc sa stiu care sunt pasi de facut pt a realiza aceasta rete si anume :
  * cite licente si de ce tip am nevoie
  * cum transfer baza de date existenta deja pe noul server
  * solutiile tehnice necesare pt realizare(daca este nevoie si de cite retele vpn)
  * care este configuratia minima pt server(din punct de vedere hardware)
  * in cit timp se poate realiza fizic trecerea

  *

  • Cristi
   January 15th, 2018 at 12:17 | #356

   1. 3 licențe complete – din câte știu eu lucrați cu stocuri și aveți nevoie și de partea de contabilitate și de cea de stocuri
   2. Simplu. Instalați SAGA pe server, creați firma și restaurați o salvare a bazei de date făcură pe PC-ul pe care aveți acum baza de date. După aceea e necesar ca aceasta să fie converită în sistem client-server.
   3. E necesar, obligatoriu, ca la locația serverului să existe conexiune bună de internet cu IP fix. De preferat prin RDS, conexiunile Telekom sunt slabe în majoritatea locațiilor. Conexiune VPN e recomandată, dar nu obligatorie. O soluție este achiziționarea unui router ce să suporte conexiuni VPN folosind Open VPN – de exemplu routere de la NETGEAR mai noi. E recomandată conexiunea VPN pentru că asigură conexiune criptată cu serverul, dar la o adică trimiterea datelor se poate face și pe IP direct fără o conexiune VPN
   4. Un PC de generație nouă – procesor I7, 4-8 GB memorie RAM, un HDD dedicat serverelor (fie SSD Entreprise fie un HDD server) sunt obligatorii. O placă de bază bună, sursă de energie stabilă, placă de rețea gigabit. UPS obligatoriu. De protejat PC-ul și echipamentele de rețea. Un echipament (HDD extern de exemplu sau NAS) pentru backup.
   Dacă există echipamentele trecerea se poate face în 30-45 de minute maxim.
   În altă ordine de idei, era suficient să-i rugați pe Florin sau Ghițu să dea un telefon 🙂

 195. Roxana Mantescu
  January 17th, 2018 at 11:51 | #357

  Buna ziua,

  Am urmatoare situatie:
  Detin o licenta standard Saga C conta+stocuri si doresc trcerea la solutia client server.
  Contabilitatea analitica a stocurilor este realizata cu alt soft. Exista posibilitatea importarii in Saga a bazei de date a stocurilor din alt soft?
  Multumesc!

  • Cristi
   January 17th, 2018 at 21:27 | #358

   Da, dacă softul respectiv permite exportul de date în format Excel. Formatul Excel necesar importului stocului vă poate fi trimis dacă adresați o solicitare în acest sens pe mail.

 196. Florin
  January 25th, 2018 at 12:30 | #359

  Buna ziua, doresc trecerea la server-client si am o intrebare: se poate lucra pe client offline doar partea de stocuri, se face salvarea bazei si apoi conectarea server-client si salvarea pe server a activitatii de la pct de lucru, dupa care sa se continue restul de inreg (alte chelt, casa, banca, imobilizari) pe server? idem luna de luna ? fara ca datele de pe client sa mai fie actualizate restul activitatii de pe server…Multumesc

  • Cristi
   January 25th, 2018 at 21:53 | #360

   Nu se poate. Modul de lucru client-server presupune conexiune permanentă a clientului cu serverul. Clientul nu poate fi offline și doar ulterior să se sincronizeze cu serverul.

 197. January 26th, 2018 at 19:22 | #361

  Buna ziua,

  Dorim sa trecem de la modul de lucru standard la cel client-server, insa avem urmatoarele probleme:
  – nu putem securiza conexiunea la server: oricine are fizic acces la retea, saga instalat si stie calea poate sa se conecteze; exista vreo posibilitate de securizare?
  – daca doi clienti incearca – de exemplu – sa introduca facturi simultan, exista riscul (dovedit) ca numerele de inregistrare automate sa fie dublate; cum se poate configura accesul eclusiv al unui singur utilizator pe un anumit ecran?
  – putem face in asa fel incat autentificarea SAGA sa nu fie locala (3 fisiere pe client), ci centralizat? Am prefera sa fiecare utilizator sa NU aiba local userul ADMIN pentru anumite firme (cele de productie), pentru a NU avea acces la toate functiile.

  Mentionez ca putem adresa intrebarile si pe canalul de suport (detinem suport pentru standard si il vom extinde la client-server), insa consideram ca sunt intrebari foarte relevante si demne de mentionat pe acest canal public.

  Va multumesc!

  • Cristi
   January 29th, 2018 at 16:20 | #362

   1. Nu e chiar așa. Acces fizic la rețea presupune și cunoașterea căii de instalare a SAGA și a folderului în care există baza de date. Dar securizarea accesului în acest caz se poate face la nivel de server sau router unde să nu fie permis accesul în rețea decât a plăcilor de rețea cunoscute. Sau prin conexiune VPN.
   2. Configurând atribuirea numerelor distinct pe utilizatori în ecranul “Numere și serii”
   3. Momentan, nu.

 198. ADRIAN
  January 29th, 2018 at 23:18 | #363

  Bună seara. Am instalat aplicația pe un server 2012 și o stație. Am introdus o firmă de pe stație și s-a actualizat și la server.

  Nu reușesc să actualizez/sincronizez lista de utilizatori. Pot modifica parola unui utilizator sau drepturile acestuia doar cu acces la server fără să am acces la stația respectivă (în caz de furt să nu trebuiască să modific parola la conexiunea vpn ceea ce ar implica să modific conexiunile în celelalte stații)?

  • Cristi
   February 7th, 2018 at 15:55 | #364

   Momentan userii trebuie creați și local exact cum au fost creați pe server.

 199. Costa
  February 6th, 2018 at 05:41 | #365

  buna ziua,
  Am si eu o problema cu VPN-ul. Am 2 magazine in 2 locatii diferite. Vreau sa folosesc aceeasi baza de date live. Deasemenea, se emit bonuri fiscale din ambele locatii. Am incercat conexiunea vpn, dar in locatia principala, am net de la Telekom, iar ei nu asigura routere performante si nu pot stabili o conexiune viabila. Intrebarea e: O alta solutie nu e? Ceva cloud nu aveti de unde sa ma loghez din locatii diferite?

  Multumesc

  • Cristi
   February 7th, 2018 at 16:12 | #366

   Nu.
   Încercați să creați conexiune VPN folosind softuri de tip SoftEther sau OpenVPN.

 200. Cristi
  February 7th, 2018 at 11:37 | #367

  Buna ziua!
  De ce pentru Saga C, Stocuri, versiune server server client, pe server imi vede ip-ul de la router si nu ip-ul VPN Hamachi?

  • Cristi
   February 7th, 2018 at 16:00 | #368

   Pentru că serverul bazei de date rulează local.
   Trebuie să rutați traficul venit prin Hamachi către IP-ul serverului, pe portul 3050.

 201. Doina
  February 11th, 2018 at 11:52 | #369

  Buna ziua.Actualizarea programului Saga se face pe fiecare calculator in parte,.sau daca fac eu actualizrea in server(Remote)se actualizeaza si in calculatoarele clientului.Avem licente.:Conta+stocuri si la client licenta pentru conta si doua calculatoare cu stocuri pe care se emit facturi.

  • Cristi
   February 12th, 2018 at 10:52 | #370

   Actualizarea se face atât pe server cât și pe fiecare stație client în parte. Când se realizează actualizarea programului pe server programul trebuie să fie închis peste tot, atât pe server cât și pe fiecare stație client.

 202. February 13th, 2018 at 19:44 | #371

  Buna ziua,
  Am nevoie de ajutor de la voi. Este cineva dispus sa ma ajute sa configureze o retea de min 3 calculatoare pe care sa ruleze SAGA sa se poata factura / lucra in acelasi timp pe aceeasi baza de date ? Da, stiu ca sunt toate explicate in cele de mai sus, dar sincer nu am vreme sa studiez si sa experimentez si mai bine as plati pe cineva care sa ma ajute cu acest serviciu.
  Cineva cine a mai facut si stie ce are de facut.
  Sunt dispus sa platesc doar sa stiu ca totul functioneaza perfect. Eu sunt din Cluj.
  telefon:….. Va multumesc !

 203. Redi
  February 16th, 2018 at 07:25 | #373

  Buna ziua.
  Am luat o versiune de Saga B 3.0.318 pentru testare (deocamdata nu am licenta)-pentru a lucra client-server. Serverul e Linux , statiile Windows. Statiile vad zona de lucru pentru Saga prin Samba- au drepturi depline pe acea zona. Am instalat pe server, apoi pe local, dar in sectiunea Administrare BD , tabul Client-server e inactiv… Trebuie facut ceva? Care ar fi pasii de urmat ? Sau trebuie achizitionata o licenta ? In principiu ar fi 1 server si aproximativ 5 statii.
  Multumesc !

  • Cristi
   February 16th, 2018 at 14:05 | #374

   În SAGA B nu există client-server.
   Opțiunea de lucru în acest mod există doar pentru SAGA C nu pentru SAGA B și nici pentru SAGA PS.
   În SAGA B se poate lucra în rețea prin partajarea folderului SAGA B și apelarea de pe stații a executabilului sb.exe de pe server.

 204. February 23rd, 2018 at 15:34 | #375

  buna ziua,firma noastra Serena Exim a achizitionat o licenta Saga,avem o firma de contabiliate externalizata care verifica ce este inregistrat si face inchiderea de luna.Cum putem lucra si eu si ele pe aceeasi SAGA.?ele au firma in bucuresti noi la adunati copaceni.?

  • Cristi
   February 23rd, 2018 at 20:18 | #376

   Treceți în client server.
   La dumnevoastră să fie serverul și la ei partea de client.
   Este necesar ca ambii parteneri să aibă conexiune bună la internet și partea care are serverul să aibă adresă de internet cu IP fix.

 205. Flori S
  February 28th, 2018 at 14:55 | #377

  Buna ziua,

  Lucram cu Saga Server pe un laptop si as vrea sa mut pe altul mai performant. Va rog sa imi spuneti care sunt pasii? Ma mai intereseaza apoi pe fiecare client sa pun un ID si Parola de logare cu drepturi limitate pe anumite parti (conta, stocuri, etc) Se poate?

  • Cristi
   March 1st, 2018 at 14:27 | #378

   Server pe laptop nu este recomandat.
   Mutarea programului de pe un PC pe altul se face cum este descris aici https://www.sagasoftware.ro/?p=1036
   Pe server se va crea user distinct și i se pot aloca drepturi pe opțiuni de meniu. Adică unii pot accesa ecranul articole, alții nu, unii pot vedea statele de salarii, alții nu. Definirea utilizatorilor și drepturilor acestora se face în Administrare – Utilizatori

 206. Tudor
  March 5th, 2018 at 12:57 | #379

  Buna ziua, nu reusesc sa configurez statia server-client . Statia server am configurat-o, si pe statia client am achizitionat o licenta iar cand incerc sa o configurez ca client – primesc o eroare ” programul nu s-a putut conecta la baza de date ” apoi ” datele de conectare nu sunt corecte sau serverul nu poate fi accesat ” . Am facut exact ca in pasii prezentati

  • Cristi
   March 5th, 2018 at 13:37 | #380

   Adăugați serverul firebird în excepțiile firewall sau permiteți traficul pe portul 3050 al serverului în firewall.

 207. Mihai
  March 6th, 2018 at 02:21 | #381

  @lucisavu
  mysql / mariadb sunt sisteme free, nu necesita licente; trecerea pe mssql ar fi intr-adevar o problema cat despre performante intre sistemul actual ( unul de prin 98 si mysql sunt diferente masive);

  • Cristi
   March 6th, 2018 at 12:02 | #382

   MySQL nu e chiar free. E free pentru anumite situații. El are și versiuni plătite, cu caracteristici mai avansate, iar cea mai ieftină versiune este de 2000 USD.
   MariaDB avea o problemă la conectarea prin ODBC în Windows și la data apariției versiunii client-server problema nu era rezolvată.
   Firebird nu avea această problemă.
   Firebird a apărut în 2000, MySQL în 1995, iar MariaDB în 2009. Comparativ cele 3 sunt similare și pentru ceea ce se folosește în SAGA firebird este suficient.

 208. Frederich Leonhardt
  March 13th, 2018 at 20:42 | #383

  Pentru Saga C este necesar port forward pe router ?

  • Cristi
   March 14th, 2018 at 18:55 | #384

   Numai dacă e accesat pe IP direct, prin internet, de la un alt calculator setat client pentru serverul de date SAGA.
   Altfel în rețea locală, nu este necesar port fowarding pe router.

 209. March 14th, 2018 at 16:46 | #385

  Salut, am si eu o problema cu mutarea unei statii client pe un calculator nou cu windows 10. Am copiat programul de pe vechiul calculator, schimbat licenta, toate bune. Pana la conectarea la server. Practic nu se conecteaza la statia server.
  Trebuie sa instalez ceva aditional oe statia noua ca sa se conecteze la server?
  Am inteles ca ar fi nevoie de un program, Firebird. Unde il gasesc? Ce trebuie configurat la el?
  Multumesc anticipat

  • Cristi
   March 14th, 2018 at 18:49 | #386

   Nu este necesar ca pe stația client să aveți instalat firebird.
   Verificați ca pe server firebird să ruleze și să fie permis accesul prin firewall către portul 3050 al serverului
   Pe client verificați să aveți instalat Firebird ODBC driver. Dacă acesta nu este instalat, atunci dacă aveți windows pe 32 de biți descărcați arhiva aceasta, sau dacă e pe 64 de biți descărcați arhiva aceasta.
   Dezarhivați conținutul arhivei și copiați în folderul SAGA toate fișierele din arhivă, mai puțin executabilele.
   Instalați fișierul ODBC.exe
   Intrați în program pe stația client în meniul Administrare – ecranul Întreținere BD, selectați pagina “Client-server” și verificați dacă ip-ul serverului este introdus corect și dacă este completată corect calea către baza de date de pe server apoi apăsați butonul “Validare conexiune”.

 210. March 15th, 2018 at 02:06 | #387

  @Cristi
  ar fi indicat sa fie specificat acest lucru si in tutorialul de configurare. ma chinui de 2 zile sa fac statia noua sa functioneze, suportul telefonic de la Saga e fix o.
  Plantele alea care raspund la telefoane primesc salariu pentru suportul telefonic inexistent? Ieri am sunat de 3 ori, degeaba. Ma tot “amenintau” ca imi trimit pe email setarile de configurare -> NIMIC. NU AM PRIMIT ABSOLUT NIMIC

  Va rog eu, faceti ceva cu plantele alea care ne consuma nervii degeaba

  • Cristi
   March 15th, 2018 at 12:59 | #388

   Vă rog eu, nu le jigniți pe fete. Este foarte posibil să nu fi înțeles că se mută un folder aflat pe un client. Procedura de mutare se aplică dacă pe client există și baza de date standard.
   Altfel în cazul în care SAGA este folosit în client-server, nu este necesar să se mute folderul vechi. Există o procedură mai simplă, dar dacă tot ați mutat eu v-am dat soluția pentru a rezolva problema. Soluția simplă era să instalați SAGA pe stația client, să creați firma, să validați preluarea datelor pe zero și apoi să comutați în client-server (client). Adică așa cum s-a făcut prima dată.
   Am să actualizez și pe blog informațiile.

 211. March 15th, 2018 at 02:10 | #389

  @Cristi
  O mica dilema, nu pricep aceasta fraza

  “Dezarhivați conținutul arhivei și copiați în folderul SAGA toate fișierele din arhivă, mai puțin executabilele.
  Instalați fișierul ODBC.exe”
  Daca copiez fisierele, mai putin executabilele, cum mai rulez ODBC.exe daca am mutat fisierele in folderul saga ?

  • Cristi
   March 15th, 2018 at 13:01 | #390

   Dezarhivați conținutul arhivei respective într-un folder, unde doriți pe calculator. Din acel folder luați toate fișierele, mai puțin executabilele, și le puneți în folderul SAGA.
   Dacă dezarhivați conținutul arhivei direct în folderul SAGA, rulați de acolo, normal, ODBC.exe 🙂

 212. March 15th, 2018 at 02:26 | #391

  @Cristi
  si inca ceva, pe statia client mai trebuie sa adaug la exceptii in firewall ceva ?

  • Cristi
   March 15th, 2018 at 13:01 | #392

   Nu. Nu este necesar. Doar serverul are nevoie de conexiune pe portul 3050.

 213. Hucec Daniel
  March 16th, 2018 at 14:39 | #393

  @Iuda
  Daca nu reusesti poti apela la mine si rezolvam de la distanta.
  Datele mele de contact le-a mentionat Cristi mai sus
  http://www.sagasoft.ro/distributie.php?judet=Gorj

 214. Florin
  March 22nd, 2018 at 15:30 | #394

  Buna ziua,
  tot incerc sa conectez client-server si primesc urmatoarea eroare: DBNAME=…..\cont_baza.FDB
  Ma puteti ajuta cu informatii sa imi dau seama ce imi scapa?
  Multumesc

  • Cristi
   March 29th, 2018 at 10:14 | #395

   Fie nu sunt instalate driverele ODBC pe client, fie, pe server, nu este deschis pentru firebird portul 3050.

 215. Marius
  July 16th, 2018 at 21:53 | #396

  @Tibi
  Salut Tibi,

  Vreau sa instalez si eu saga pe server 2012 r2 si sa folosesc softul SoftEther VPN.
  Imi poti spune, te rog, cum ai procedat?

  Multumesc foarte mult.

 216. Szelid Karoly
  July 22nd, 2018 at 12:57 | #397

  Buna ziua, am un birou de contabilitate unde lucram de pe 5 statii pe un server cu saga intalat. Daca sa zicem 5 clienti de ai nostri vrea sa treaca pe modul client – server, unde serverul este la noi, cum se procedeaza sa putem lucra de pe oricare statie din birou pe firma respectiva?

  Multumesc

  • Cristi
   August 1st, 2018 at 17:17 | #398

   Pe client-server SAGA trebuie să fie instalat pe fiecare calculator în parte și sunt necesare licențe pe fiecare calculator în parte. Pașii îi găsiți pe blog.

 217. August 2nd, 2018 at 15:29 | #399

  Salut @Cristi!
  Problema care am rezolvat-o azi la conectarea client-server prin VPN, a fost IP-ul serverului in ecranul de conectare al clientului la server. Acolo era IP-ul calculaorului fizic 192.168.x.xxx nu cel alocat de reteaua VPN.
  Era la mintea cocosului, doar ca nimeni nu a tinut sa mentioneze asta in ghid.

  • Cristi
   August 2nd, 2018 at 16:28 | #400

   Păi acolo scrie așa ” Dacă adresa de IP a serverului și calea bazei de date așa cum arată aceasta pe server nu se completează automat, acestea trebuie completate manual.”
   Eu zic că e clar. Că e vorba despre adresa de IP a serverului.

 218. Luminita
  September 4th, 2018 at 16:23 | #401

  Buna ziua, va rog am nevoie de asistenta. Eu firma de conta – el show room (vanzare produse ) , la show room se inregistreaza intrari iesiri casa (partial) banca (partial). Ambii in Saga – ambii cu liecenta. As dori sa devin eu server si sa lucreze pe serverul meu de la el de la show room, ce optiune ar trebui sa folosesc CLIENT SERVER SERVER sau CLIENT SERVER CLIENT ? Cine sa aibe VPN – eu sau el ? Imi puteti recomanda pe cineva pentru a ma ajuta ? Multumesc

  • Cristi
   September 13th, 2018 at 12:44 | #402

   Partea care stochează baza de date va fi server. Adică dvs. în exemplul dat.
   Partea care o accesează va fi client. Adică cel de la show-room.
   Pentru VPN apelați la cineva care se pricepe. Serverul trebuie setat să accepte astfel de conexiuni, iar clientul trebuie setat să le realizeze.

 219. Liviu Stefanescu
  September 6th, 2018 at 13:13 | #403

  Buna ziua,

  Tocmai am achizitionat 3 licente SAGA C conta si stocuri. Una pentru server, doua pentru cei doi clienti.

  Doresc sa obtin o arhitectura clienti->server.
  De preferat serverul va sta pe un linux debian sau ubuntu. In cel mai rau caz va sta pe licenta disponibila windows server 2016.

  Inteleg ca pot instala firebird si pe server linux si sa configurez cei 2 clienti sa se conecteze la acest engine de baze de date firebird.

  Aveti un tutorial/documentatie pentru acest scenariu, imi puteti transmite?

  Multumesc,
  Liviu Stefanescu

  • Cristi
   September 13th, 2018 at 12:26 | #404

   Nu. Altceva decât găsiți aici nu.
   Dar pentru a avea programul actualizat la zi, este necesară actualizarea pe un PC cu Windows.
   Abia după actualizare puteți copia folderele care conțin bazele de date din PC-ul cu Windows pe cel cu Linux. Pe stațiile client la indicarea căii către baza de date, puneți calea către baza de date de pe serverul Linux.
   Însă la o actualizare, va fi necesar să recopiați de pe Linux pe Windows, să actualizați și după aceea să le mutați iarăși.

 220. September 13th, 2018 at 07:20 | #405

  Buna ziua,

  functionam cu SAGA in regimul client-server. Trebuie sa mut serverul pe un alt calculator si nu reusesc. Daca dau “Salvare baza de date” cu optiunea “pentru toate firmele” (am 3), la firma 0003 (cea mai importanta) primesc eroarea cum ca ar fi deja cineva conectat la baza de date. Am dat si restart, am deconectat computerul de la retea pentru a ma asigura ca nu este asa, dar tot primesc eroarea.

  Pe scurt, care este procedura de mutare a serverului cand functionam in regiumul client-server?

  Multumesc!

  • Cristi
   September 13th, 2018 at 12:17 | #406

   Nu este normal să aveți un astfel de mesaj.
   O altă variantă ar fi aceasta:
   – dacă în SAGA de acum nu aveți nici o firmă cu bază de date standard, creați una.
   – copiați folderul SAGA de pe vechiul PC pe noul PC
   – descărcați și instalați versiunea gratuită pe noul PC alegând la calea de instalare folderul pe care l-ați copiat la pasul anterior
   – intrați în program pe firma care nu e client server
   – comutați firma în regim client-server – server pentru ca programul să-și descarce și să-și instaleze folderele de care are nevoie

   Sau sunați direct la firmă pentru a vă asista cineva de acolo în mod direct.

 221. Claudiu
  September 21st, 2018 at 00:15 | #407

  Buna ziua. Pentru functionarea in mod client / server pot functiona si pe un windows home/pro sau am nevoie de un windows server ? Ce configuratie recomandati pentru a deservi 3 statii de lucru ?

  • Cristi
   September 28th, 2018 at 16:49 | #408

   Funcționează și pe Windows 10 sau Windows 10 Pro. De fapt pe orice Windows 7, 8 sau 10.
   Eu am pe server Win 10 pro și pe stații Win 10.
   Serverul are SSD, procesor Intel Pentium I7, 16 GB memorie RAM, HDD separat pentru backup, placă de rețea gigabit.
   Clienții – HDD normal, placă de rețea gigabit, 4 GB RAM și procesor Intel I5.

 222. Ovidiu
  January 2nd, 2019 at 13:38 | #409

  Am un calculator server cu configuratia : Intel Xenon E5405 , 6GB RAM , HDD WD20PURX , LAN Gigabit , tipul de conexiune VPN ( OPENVPN)
  Pe calculatorul SERVER ruleaza windows server 2016 cu firebird 2.5.3.26778
  Daca las programul deschis pe o firma care lucreaza pe server dupa ceva timp primesc eroarea : Connectivity error: [ODBC Firebird Driver][Firebird]Unable to complete network request to host 192.168.2.x Error writing data to the connection.

  • Cristi
   January 2nd, 2019 at 15:08 | #410

   Ceva întrerupe conexiunea de rețea.
   Verificați ca serverul să nu intre în sleep mode să nu intre în hibernare.
   Verificați ca routerul sau dispozitivele de rețea să fie on tot timpul. Unele sunt setate ca la 10 minute de lipsă trafic să dezactiveze conexiunea.

 223. Ovidiu
  January 2nd, 2019 at 17:55 | #411

  Sa dezactivez “Allow the computer to turn off this device to save power” pe toate calculatoarele?

 224. Ovidiu
  January 3rd, 2019 at 14:28 | #413

  Am dezactivat si tot primesc acea eroare

  • Cristi
   January 3rd, 2019 at 15:26 | #414

   Înseamnă că aveți o problemă cu rețeaua sau firebird este oprit pe server ori nu este permisă accesarea portului 3050 prin firewall pe server.

 225. Ovidiu
  January 3rd, 2019 at 16:10 | #415

  Daca as lucra nonstop e functional. Dar daca las programul deschis pe firma care lucreaza pe server si vreau sa fac ceva dupa ceva minute atunci apare ace eroare.

  • Cristi
   January 3rd, 2019 at 16:44 | #416

   În acest caz, vă rog să mai încercați o altă chestiune pe server.
   Intrați la Opțiuni de alimentare (Power Options) și alegeți ca PC-ul server să nu intre în sleep niciodată. Apoi dați clic pe opțiunea de modificare a opțiunilor complexe și la dezactivare hard disk puneți valoarea zero.
   Aveți aici un exemplu https://imgur.com/a/FK140ec

 226. Ovidiu
  January 3rd, 2019 at 17:15 | #417
  • Cristi
   January 3rd, 2019 at 17:38 | #418

   Să înțeleg că era deja setat? Dacă da, e altceva ce vă pune rețeaua în pauză.
   Eventual setați la nivelul sistemului de operare opțiunea KeepAlive la nivelul recomandat. Vedeți aici documentația și modul de setare a acelui parametru.

 227. Ovidiu
  January 3rd, 2019 at 17:48 | #419

  Dar la PCI Express->link state power management nu era setat pe off. Placa de retea folosita e una aditionala.

  • Cristi
   January 3rd, 2019 at 19:29 | #420

   Setați și acolo.

 228. Ovidiu
  January 3rd, 2019 at 19:52 | #421

  Am setat. Cand am facut printscreen era setat.
  Pt Hard era setat de la inceput.

 229. Ovidiu
  January 4th, 2019 at 12:31 | #422

  Desi am setat si acolo tot am primit eroarea.

  • Cristi
   January 4th, 2019 at 16:45 | #423

   Atunci verificați ca serviciile Firebird să fie setate, pe server, să pornească automat nu manual și că nu există probleme în funcționarea rețelei.

 230. Matei
  January 10th, 2019 at 11:05 | #424

  Inainte de comanda Administrare/Intretinere BD/Salvare, in configuratie client/server, ar fi utila o posibilitate de informare (prin interogarea FB si nu prin telefon) referitor la utilizatorii conectati. Stie cineva vreo solutie in acest sens pentru a evita informarea prin telefon de la n utilizatori.

  • Cristi
   January 10th, 2019 at 15:47 | #425

   Nu există o astfel de posibilitate în program acum.

 231. January 10th, 2019 at 11:35 | #426

  Cum s-ar putea verifica, in cazul configuratiei client/server, daca exista clienti conectati?

  Informatia ar fi utila inainte de a incepe Salvarea bazelor de date.

  • Cristi
   January 10th, 2019 at 15:41 | #427

   În acest moment nu se poate. Dacă există clienți conectați ei vor fi deconectați automat.

 232. Ovidiu
  February 2nd, 2019 at 15:28 | #428

  @Cristi
  Daca intru pe vpn.net (situl Hmachi), vad pret STANDARD
  $ 49 /year 6-32 computers/network, si il pot cumpara.

  Dar daca intru pe https://secure.logmein.com/Central/Central.aspx, si intru pe Settings si Pricing, acolo am optiunea Pro for Individuals, Acces up to 2 computers si costa $349/an.

  Daca intru pe Network, la Subscription acolo am
  Free (up to 5 members) – Never expires
  Buy Standard (up to 32 members per network) – $49.00/year
  Buy Premium (up to 256 members per network) – $199.00/year
  Buy Multi-network (up to 256 members, any number of networks) – $299.00year

  Care-i faza?
  Cine mai foloseste Hamachi? Si ce varianta ati ales?

  • Cristi
   February 3rd, 2019 at 11:08 | #429

   Există routere cu suport VPN și care folosesc OpenVPN. Cerința de bază este ca locația unde este serverul să aibă adresă de IP fixă ori dacă nu există adresă IP fixă sa fie folosit un serviciu de dinamic IP.

 233. Daniel
  April 1st, 2019 at 08:56 | #430

  Buna,
  Incerc sa activez modul client server, iar clientul nu se conecteaza deloc , trebuie sa dau share la folderul “C\SAGA C.3.0\0001” pe server ?

  Multumesc,
  Daniel

 234. Ionut MC
  April 12th, 2019 at 18:03 | #432

  Buna, am si eu o problema la conexiunea client-server.
  De pe 2 calculatoare ma pot conecta fara probleme prin retea VPN la server, dar de pe calculatorul cel mai important, al contabilei nu reusesc sa ma conectez. Imi genereaza eroarea saga programul nu s-a putut conecta la baza de date cont_baza.fdb.
  Pe calculatorul respectiv am dat jos antivirusul si tot degeaba.
  Care ar putea sa fie problema ?
  Va multumesc,
  Cosmin

  • Cristi
   April 13th, 2019 at 12:31 | #433

   Instalați ODBC.exe din folderul actualizări.

 235. Ionut MC
  April 14th, 2019 at 15:39 | #434

  @Cristi
  Am instalat din nou ODBC dar tot asa face. Tr reinstalata si Saga ?
  Multumesc

  • Cristi
   April 15th, 2019 at 18:49 | #435

   Vă rog să sunați la SAGA pentru asistență. Probabil e ceva ce-mi scapă mie din explicațiile dvs.

 236. Dragos
  April 23rd, 2019 at 09:52 | #436

  Trebuie adaugata exceptie in firewall pt ‘Fireberd’ pe sisteul server@Ionut MC

 237. Delia
  June 13th, 2019 at 08:36 | #437

  @Cristi
  Daca o parte din retea nu are nevoie de statii de lucru, dar are nevoie de updatarea in timp a stocului de exemplu, cum se poate face acest lucru?? este nevoie de importul bazei de date sau nu este nevoie, fiind totusi in retea?

  • Cristi
   June 19th, 2019 at 16:49 | #438

   La client-server datele sunt pe server. Dacă sunt 5 stații conectate la baza de date din care doar pe 2 se lucrează, datele se vor actualiza pe server, iar când celelalte 3 se vor conecta și ele vor vedea datele actualizate în timp real.

 238. December 14th, 2019 at 12:16 | #439

  Buna ziua,
  Pot utiliza un smartphone Android ca scanner wifi legat la Saga pentru a efectua receptia marfurilor, scoaterile din gestiune si inventarierea?
  Practic telefonul ar imbina functia de scanner si de telefon cu alte aplicatii pentru relatiile cu clientii.
  Cat ar costa un astfel de software care sa le puna in legatura ? Aveti o solutie de succes pe care o putem implementa usor?
  Multumesc,
  Cristian

  • Cristi
   December 19th, 2019 at 13:55 | #440

   În acest moment nu există această posibilitate. Posibil ca în viitor să existe un software de acest gen care să permită inventarierea și eventual pentru SFA.

 239. MARIAN BRASOAVA
  January 17th, 2020 at 10:06 | #441

  Buna ziua. Am o problema ce ma nauceste. Doi utilizatori, unul introduce datele pe server (de pe statia lui) iar celalalt nu vede modificarile.
  Multumesc.

  • Cristi
   January 22nd, 2020 at 09:43 | #442

   Sunați la firmă pentru asistență. Clienții nu sunt configurați corect.

 240. MARIAN BRASOAVA
  January 17th, 2020 at 10:23 | #443

  ….””””La client-server datele sunt pe server. Dacă sunt 5 stații conectate la baza de date din care doar pe 2 se lucrează, datele se vor actualiza pe server, iar când celelalte 3 se vor conecta și ele vor vedea datele actualizate în timp real…..”””””
  Cine ma poate ajuta daca atunci cand se vor conecta ceilalti 3 NU VAD MODIFICARILE facute de cei conectati. Vad versiunea fara modificari ???!!!!!

  • Cristi
   January 22nd, 2020 at 09:41 | #444

   Înseamnă că setările clienților sunt incorecte.

 241. Camelia
  February 8th, 2020 at 22:03 | #445

  Am doua licente pe doua calculatoare diferite. Nu pot face actualizarea pe calculatorul client. Am facut actualizarea pe server dar pe calculatorul celalalt nu ma lasa sa o fac automat , imi spune sa fac actualizarea pe server. Cum trebuie sa procedez?

  • Cristi
   February 13th, 2020 at 09:52 | #446

   Descărcați actualizarea din contul de utilizator și instalați-o pe client.

 242. Timea
  March 23rd, 2020 at 21:24 | #447

  Am desktop la serviciu saga cu licenta as dori sa stiu daca l_as aduce acasa as putea lucra?

  • Cristi
   March 27th, 2020 at 16:09 | #448

   Da. Licența este legată de PC în sine, nu de locul în care este amplasat PC-ul.
   Nu veți putea lucra dacă SAGA este accesat prin rețea sau dacă sunteți în client-server și nu aveți conexiune de acasă către acel server.

 243. Radu
  October 24th, 2020 at 07:22 | #449

  Buna ziua ! Am doua calculatoare . Pot face unul din ele sa fie server si totodata client , iar cel de al doi-lea tot client ?

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:22 | #450

   Nu înțeleg ce doriți exact.
   Dar comutarea în client-server se face la nivel de firmă.
   Astfel puteți avea o firmă care să fie comutată în client-server și care să conțină baza de date server, iar alți utilizatori să acceseze aceea bază de date fiind clienți. Și pe același calculator puteți crea o altă firmă pe care să o comutați în client-server setând acea firmă drept client – adică va accesa datele unei baze de date aflate pe un alt calculator care joacă rolul de server.

 244. Nicoleta
  October 30th, 2020 at 11:32 | #451

  Buna ziua,
  Cand este recomandata crearea unei noi baze de date cu preluarea soldurilor din actuala baza (creata acum 5 ani, 31,8 MB).
  Am o singura licenta – se incarca greu informatiile, se blocheaza deseori si apar diverse erori.
  Multumesc!

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:09 | #452

   Atunci când este prea încărcată așa cum descrieți acum.

 245. November 14th, 2020 at 22:51 | #453

  Am o baza de date care in momentul cand o comut in mod server, imi dispar toate intrarile. Daca comut inapoi in mod standard, reapar intrarile.

  • Cristi
   November 16th, 2020 at 14:31 | #454

   La client-server, din rațiuni ce țin de viteza de operare în rețele se afișează în ecranele de intrări/ieșiri, articole contabile și altele doar datele din ultimele 6 luni, adică perioada stabilită în opțiunea nouă de meniu numită “Interval”. Dacă la dvs sunt intrări de la începutul anului acestea nu sunt șterse ci sunt, pur și simplu, neafișate. Însă dacă doriți să le vizualizați este suficient să măriți intervalul de timp pentru care acestea se afișează alegând o dată de început a intervalului ce să conțină și acele intrări.

 246. IONUT
  November 20th, 2020 at 15:56 | #455

  Buna ziua. Am saga pe societate intr-o localitate si doresc sa deschid un punct de lucru cu alta activitate bazat pe servicii in alta localitate. Achizitionez o alta licenta saga pe pc si asi dori sa lucrez in retea. Asta inseamna ca atunci cand se va emite bf sau factura din saga de la punctul de lucru va aparea si in programul de la societate? Voi putea seta seriile si numerele de facturi ca sa nu se suprapuna cu cele de la societate? Imi este frica sa nu se faca confuzii si sa emita facturi de la punctul de lucru cu nr si serii din societate.

  • Cristi
   November 20th, 2020 at 16:59 | #456

   1. Da
   2. Da, se pot seta serii diferite. Este necesar să creați utilizatori diferiți și pentru utilizatorul de la punctul de lucru să alocați serie diferită.

 247. Sebastian G
  December 7th, 2020 at 21:06 | #457

  Buna ziua,

  Doresc sa stiu daca este obligatoriu sa fie instalat acelasi sistem de operare pe toate computerele. Mentionez ca este vorba despre un server ( windows 10 home ) si inca 2 clienti ( windows 7 ). In cazul in care nu avem acelasi sistem de operare pe toate computerele , acest program nu functioneaza corect ?

  Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Cristi
   December 9th, 2020 at 17:32 | #458

   Ba funcționează. Nu contează că aveți versiuni mai vechi de Windows pe sistemele client din rețea.

 248. Alexandra
  January 10th, 2021 at 19:42 | #459

  Buna ziua.
  Folosesc Saga pe un server cu windows server 2002 si clienti locali conectati la server prin remote dar de windows .Programul merge bine dar fiind rulaj cu stocuri destul de multe dupa un an trebuie sa trec la o baza noua deoarece al-2-a an deja merge din ce in ce mai greu.
  1.Daca trec pe sistemul client-server,ramane viteza de lucru buna ca acuma in varianta mea in plus pot sa merg pe mai multi ani fara sa pierd din viteza de lucru?
  2.La varianta standard daca se intampla sa valideze 2 utilizatori in acelasi timp pe unul il scoate afara,ramane iesirea nevalidata dar se emite nota contabila si nu te mai lasa sa validezi pana nu o stergi.
  La varianta client-server se mai intampla aceasta situatie?
  Multumesc.

  • Cristi
   January 16th, 2021 at 12:30 | #460

   1. Pe Windows Server am remarcat o viteză scăzută la conversia bazei de date, dar odată ce se convertește viteza de lucru va depinde de viteza rețelei.
   2. Nu, acolo există un mecanism care permite evitarea acestor situații,

 249. Ciprian
  April 8th, 2021 at 20:10 | #461

  Buna ziua,

  Am ales sa lucram in varianta server – client pentru a putea insera dinamic lista de articole.
  Cum ne putem conecta la baza de date fiebird ? se pot shimba credentialele?

  Multumim

  • Cristi
   April 12th, 2021 at 10:43 | #462

   Da, s-au schimbat.
   Vă rog să trimiteți mail direct la SAGA pentru a vi se pune la dispoziție noile date de conectare.

 1. No trackbacks yet.