Home > Diverse > ANAF. Un prim pas.

ANAF. Un prim pas.

anaf1_siglanouaMic, e drept, dar e făcut. ANAF, are postat pe siteul său un chestionar adresat contribuabililor din România. E un prim pas spre o consultare publică așa cum ar fi trebuit să existe demult. E bine și acum.

Vă invit să-l completați și să faceți propuneri, de bun simț, pentru ceea ce credeți că e necesar ca ANAF să introducă sau să modifice în ceea ce privește relația sa cu contribuabilii prin intermediul portalului său. Nu știu dacă ați remarcat, dar de ceva timp ANAF a introdus, în sfârșit, și alte formulare ce se pot depune on-line de către persoane fizice: 220, 230, 600.

E necesar ca noi, profesioniștii contabili, să reacționăm în primul rând, pentru că noi suntem cei ce folosim în mare măsură serviciile ANAF, noi ne plângem de ineficiența lor dacă e cazul, noi folosim informațiile puse la dispoziție de ANAF și noi suntem cei care putem beneficia, în primul rând, de o îmbunătățire a calității serviciilor publice ale ANAF.

Categories: Diverse Tags: ,
 1. sm_noname
  June 11th, 2014 at 18:39 | #1

  Deja l-am si completat de cateva zile. 😀

 2. simona
  June 11th, 2014 at 19:45 | #2

  Gata.Completat!:)

 3. PaturcaI
  June 12th, 2014 at 09:23 | #3

  Desi tardiv acest chestionar ramane un mister.
  Sunt convins ca nu va rezolva nimic dar absolut nimic. Este o treaba “de bifat” ca sa dea bine.
  Ce ma intereseaza cel mai mult?!
  – nenorocita de fisa de evidenta pe platitor. Este singurul document care are insemnatate pentru mine. De ce? Pentru ca dupa aceasta fisa sunt executat. Daca fisa ramane ascunsa sa nu o pot vedea, atunci chestionarul cu pricina ramane o “bifa” si o pierdere de timp.

  • Cristi
   June 12th, 2014 at 12:55 | #4

   A fost una din sugestiile mele, transmise prin chestionar: aducerea informațiilor din dosarul fiscal la nivelul fișei pe plătitor și, eventual, folosirea fișei de cont ca fișă de rol așa cum e normal.

 4. Ana
  June 12th, 2014 at 19:57 | #5

  Am completat chestionarul, dar nu mă lasă să-l înregistrez, deşi introduc de fiecare dată codul de validare corect.Îmi dă mesaj de eroare: Va rugam sa introduceti codul de validare corect !

  • Cristi
   June 12th, 2014 at 22:31 | #6

   Poate apărea situația asta dacă folosiți Chrome sau Firefox. Încercați cu IE.

 5. Ana
  June 12th, 2014 at 22:57 | #7

  Mulţumesc d-le Cristi!Am încercat cu IE şi am reuşit.Mi-a plăcut mesajul final al celor de la ANAF şi anume că vor ţine cont de opţiunile mele.Vom trăi şi vom vedea…

 6. sm_noname
  June 13th, 2014 at 07:19 | #8

  Ar fi optim daca s-ar permite si accesarea registrelor fara cod CAPTCHA, precum introducerea unui registru cu unitatile inactive.

 7. June 16th, 2014 at 15:48 | #9

  Nu inteleg cum mergea depunerea online a formularul D220. Am de inregistrat un contract de inchiriere, si am sunat la toate birourile de asistenta, si mi-au explicat ca-l pot depune doar fizic. Si cand le-am intrebat de ce exista pe site-ul ANAF-ului la declaratii electronice– care scrie ca se depune pe e-guvernare– au zis ca sa-l editez doar… Si avea si buton de atasare documente. Dar mi-e frica sa-l depun, daca ei zic ca nu se poate…

  • Cristi
   June 16th, 2014 at 17:52 | #10

   Răspunsul celor de la ANAF arată clar o lipsă totală de informație. Formularul se poate depune fără probleme on-line de către persoana fizică titulară a certificatului sau de către o altă persoană împuternicită să depună pentru el declarații on-line.
   Declarația se poate valida și depune și fără documente atașate. Se poate depune și cu formulare atașate mai ales că în cazul contractelor de închiriere se depune și contractul de închiriere și certificatul energetic (acesta din urmă pentru a nu se invoca nulitatea relativă a actului).
   Documentele se scanează și se arhivează similar anexelor de la bilanț.
   Se tem să preia declarațiile on-line sau nu știu. Și unii habar nu au că lista celor ce se pot depune on-line a fost extinsă.

 8. June 16th, 2014 at 20:07 | #11

  Mulțumesc mult de răspuns. Exact ce ma asteptam. Angajați prost informați.

 9. sm_noname
  June 17th, 2014 at 06:16 | #12

  Din cate stiu eu aceste contracte trebuiesc inregistrate la finante si din aceasta cauza se cramponeaza sa se depuna la ei si D.220 pentru aceste cazuri. De altfel, ei genereaza pe loc D.260 (cel putin la Satu Mare asa se procedeaza).

 1. No trackbacks yet.