Și totuși…

29 May 2014 | Diverse | 18 comentarii998 vizualizari

study_hardȚineți minte articolul despre contabilitatea creativă? Bogdan, cel de la care a plecat articolul respectiv, este pe punctul de a-și lua licența. Ce este însă demn de laudă la el? Faptul că, încă de pe acum, este angajat deja la PWC. A fost solicitat la un interviu pe care l-a luat cu brio din spusele lui și eu nu am motive să i le pun la îndoială. Este demn de laudă și pentru că la cei puțin peste 22 de ani, muncește, a făcut internshipuri, a lucrat și lucrează în continuare la proiecte, la proiecte pentru atragere de fonduri europene, a lucrat contabilitate primară, a operat date în contabilitate și a avut tenacitatea și răbdarea de a învăța și de a știi pe ce anume vrea să se axeze.

Cu câteva zile în urmă, am cunoscut-o pe Ana. Ana este o tânără economistă, absolventă destul de proaspătă a unei facultăți cu profil economic și, la vârsta ei, este deja contabil șef al unei firme ce are o activitate destul de complexă și a cărei potențial de dezvoltare este foarte mare. Ana m-a impresionat prin felul extrem de logic de a-și pune întrebări, prin modul organizat în care înțelege să aplice ceea ce a învățat și prin faptul că înțelege despre ceea ce vorbește și nu cere răspunsuri mură-n gură. Cu toate acestea mi-a mărturisit că dorește, din când în când, pentru siguranța ei, să apeleze la persoane ce să–i confirme sau infirme că a judecat sau nu corect. Este de lăudat faptul că nu așteaptă un răspuns, ci propune un răspuns pe care îl și argumentează.

Și nu mă puteam opri să nu-mi aduc aminte de fetele și băieții de la firmă. Care, încă de când i-am cunoscut, m-au impresionat prin cunoștințele lor sau prin dorința de a învăța, ori prin felul în care au evoluat odată intrați în firmă. Nu odată am cunoscut persoane ce abia s-au angajat și, ulterior, la câteva luni distanță, la revederea lor să rămân uimit de evoluția lor. De aceea mi-am adus aminte cu plăcere, într-o ordine pur și simplu aleatoare, de Simona, Diana, Raluca, Elvira, Roxana, Georgiana, Mihaela, Dana, Mirela, Costina, Andreea, Alexandra și Teo, dar și de băieți – de Bogdan (deși el e mai mult pe partea de IT unde eu sunt depășit total), de Mihai, Claudiu, Felix sau Ștefan. De Sorin nu vorbesc, de la el am învățat eu. A și de Septimiu, normal.

Ce au în comun toți cei pomeniți de mine? Toți sunt tineri. Toți sunt bine pregătiți și toți se perfecționează sau învață continuu. Toți sunt oameni ce, dacă nu știu ceva, se preocupă să învețe, să caute explicații pertinente și la rândul lor să poată explica și altora ceea ce au învățat. Toți au acest entuziasm specific vârstei în cazul unora, a experienței, deja dobândite, în cazul altora, dar mai au ceva în comun: toți sunt absolvenți ai unei școli, toți au muncit în facultate și au învățat din greu în facultate, în școală în general. Sunt câțiva din cei enumerați de mine, așa repede: Ana, Simona, Diana, Roxana, Andreea, Septimiu, Mihai, Georgiana, Raluca și să mă scuze ceilalți dacă nu-i pomenesc, ce pot da lecții multor contabili al căror singur atu este vârsta și nu pregătirea, titlul și nu cunoștințele.

La fel ca ei mai sunt și alții, mai mult sau mai puțin tineri. Și lucrul ăsta este evident doar urmărind forumul SAGA. Unde sunt deja persoane ce, în mica noastră comunitate on-line, sunt deja binecunoscuți cum ar fi: Marian Apetre (apetrem), Cornel Grama (gramac) , balasze, Eugen Pintea (pinteae), Răzvan Bălteanu (balteanuc), Claudius Hergane (herganiec), Cernat Virgil (cernatv), Ana Ferenț (ferenta), Stoica Tatiana (stoicat), Ion Pațurcă (paturcai), fagarasa, Eugen (eugen01) și alții de care nu-mi aduc aminte acum.

De aceea nu mă pot opri să nu mă gândesc că, totuși, există o școală de contabilitate bună în România, dar depinde de fiecare din cei care trec prin școală de ceea ce vor să facă și de modul în care înțeleg că fără muncă și fără să înveți, ajungi doar să aștepți răspunsuri sau să cerșești explicații pe care nu le înțelegi.

Respectele mele. Bravo vouă! Eu sper că voi putea ține pasul cu voi Zâmbet

18 comentarii

 1. Nu stiu ce-oi fi invatat de la mine, sigur nu contabilitate. Ca sa nu ramana cineva cu o impresie gresita, situatia sta in felul urmator: Cand dau de o speta de care nu sunt sigur, vorbesc cu colegii. Daca avem dubii caut prin legi si pe net vreo ora-doua. Daca tot nu ne dumirim.. “lasa ca-l sun Cristi”.
  Multumim pentru cuvintele tale. Facem eforturi mari aici, dar cine nu face..

 2. Multumesc de cuvintele frumoase,sunteti un om de omenie,mult am invatat de la d-voastra si de la colegii de forum,sper sa mai invat.
  Va multumesc,numai bine!

 3. Mai am doua examene si, daca iau si la acestea nota 10, termin primul an de master (fiscalitate si politici financiare) cu nota 10. Aceasta nota se datoreaza, in foarte mare parte, voua, celor mentionati de Cristi in acest articol. Iar modul de a ma exprima si de a-i ajuta si pe alti colegi prin intermediul forumului SAGA l-am capatat fara doar si poate… de la Cristi. Iti multumim Cristi. :)

  1. Cum am spus și în articol: respectele mele. Și îmi mențin cele scrise: sper să pot ține pasul :D

 4. Cred ca fiecare dintre noi invata cate ceva de la celalalt oricat de mic ar fi aceea.
  Eu va multumesc tuturor, deoarece am reusit sa invat foarte multe lucruri.

  “balazse”

 5. Mulţumim frumos d-le Cristi pentru toate cuvintele frumoase!Dacă e să ne luăm după proverbul “spune-mi cu cine umbli, ca sa-ti spun cine esti”, aş putea să spun că pe forum noi umblăm cu tine…practic eşti mentorul nostru şi exemplul nostru zilnic, de om cu un caracter mare, de la care avem ce să învăţăm atât legat de meserie, cât şi de modul de a da plusvaloare evoluţiei noastre spirituale!Şi revin la o dorinţă de-a mea mai veche şi nu mă pot abţine să nu întreb oare chiar nu putem aranja cândva o întâlnire sub deviza “SAGA”, între utilizatori SAGA şi echipa SAGA, pentru a ne cunoaşte dincolo de pseudonimele pe care le purtăm?Eu sper în continuare că DA!!!

 6. StoicaT > zau ca in ceea ce ma priveste… tot stau cateva ore sa verific in D 101;
  Balazse> de acord…toata viata invatam, dar in cazul tau..hmmm…poate cine nu citeste pe la salarizare sa creada ca ai asa multe de invatat; :-)
  Razvan> succes si..tinem pumnii.
  Tomac> “Eu sper că voi putea ține pasul cu voi”.
  Hmmm…ar insemna sa te opresti sa ne astepti (sau ma rog..sa ma astepti, ca sa ma refer numai la mine!).
  Altfel, de acord cu cele spuse de Ana (o banuiesc pe ferenta), pe forum Saga chiar am descoperit placerea dialogului si polemicii, in sens pozitiv.Si aici, fara doar si poate este numai meritul tau.(Lui Septimiu ii scad un punct pentru ca nu e prea exact in referinte cand ne trimite sa citim codul fiscal) ;-)
  Si despre echipa tehnica de la Saga am numai respect.Personal am avut de-a face numai cu domnul Felix (cu multi ani in urma) dar a fost prompt, a inteles ca…habar nu am de informatica si mi-a explicat ca unui sicofant.E mare lucru sa ii explici cuiva care nu e informatician ce trebuie sa faca…sa inteleaga si sa se si rezolve.Cei drept intre timp a aparut facilitatea de TeamViewer care simplifica mult interventiile tehnice.
  In fine, din “informarile” pe care le mai aud la o coada la ANAF sau le citesc pe diverse site-uri…se pare ca exista un fenomen (in lumea contabila ) numit Saga.Domnul Nica l-a initiat, dar…forumul, plus acest blog, demonstreaza ca se poate lucra si profesionist, iar profesia contabila nu e dominata de simonie.

 7. Cristi este un baiat de milioane si pot sa spun ca il stiu de cativa ani si ama invatat atatea de la el si o sa mai invat inca multe. De multe ori cand nu iesea ceva in program sau aveam ceva nelamuriri il sunam imediat si el era promt si ma lamurea. In viata trebuie sa fii ambitios ca numai asa poti sa treci peste multe probleme si Cristi este un tip superambitios. Bafta Cristi

 8. In legatura cu Bogdan si cu toti ceilalti enumerati in articol (care sunt convins ca sunt de 100)aici incluzand si pe angajatii SAGA,un lucru este sigur,limpede,clar sau cum s-ar mai spune,stii si la ce te ajuta ca stii,pe autoritati nu-I bate nimeni in gandire, interpreteaza dupa bunul plac,asa ca de multe ori a da explicatii corecte inseamna a fi obraznic si a jigni autoritatea.
  Cristi reusesti sa surprinzi toate amanuntele la fix in articolul de mai sus,asa ca daca ar fi in celalat system oameni cu gandirea ta copii ca cei enumerati mai sus ar avea alta perspectiva si implicit si tot ce ar decurge din gandirea lor.

 9. Sunt convinsa de cele spuse de D-nul Cristi Toma,insa eu am interactionat profesional doar cu dansul si m-a salvat din anumite situatii dificile.Ii multumesc mult!Salut Beiusul cu drag!!!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *