Salariu minim

12 Dec 2014 | Legislatie | 5 comentarii754 vizualizari

giftIeri, Guvernul a adoptat hotărârea 1091/2014 prin care stabilește că începând cu 1 ianuarie 2015 salariul minim va fi de 975 lei până la 30 iunie 2015, iar începând cu 1 iulie 2015, acesta va fi de 1050 lei.

Nu uitați de modificarea salariilor și transmiterea registrului electronic. În SAGA, modificați salariile în Fișiere-Salariați, abia după ce generați și validați statele de salarii pe decembrie. Termenul de trimitere a registrului este de 19 lucrătoare.

5 comentarii

  1. (2) Orice modificare a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare prevăzut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată. Excepţie fac situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora.

    Vedeti excepția.

  2. La un control de la ITM mi s-a spus ca la modificarea prin HG nu este termen de 19 zile lucratoare ci trebuie modificat inainte de aceasta data. Care este adevarul!?

    1. 19 zile de la modificarea efectuată prin act adițional.
      Excepția invocată și de Septimiu nu se aplică la salariul minim. Să mă explic. Hotărârea de Guvern despre care vorbim, adică cea de stabilire a salariului minim, nu obligă angajatorii să modifice obligatoriu salariul actual în cel minim ce se va aplica în anul următor. Hotărârea stabilește un plafon minim pentru normă întreagă, dar în nici un caz nu obligă la acordarea obligatorie a acestuia. Angajatorii pot să acorde un salariu cel puțin egal cu acel plafon, dar aceștia pot decide de exemplu să modifice norma de muncă lăsând salariul actual sau pot decide majorarea de la 1 ianuarie 2015 a unui salariu de 1100 lei sau, de ce nu, de 976 lei, caz în care nu ar avea de ce să transmită modificarea cu 5 zile înainte pentru că nu stabilește un salar de încadrare egal cu minimul.
      Excepția din HG se aplică pentru acele cazuri, frecvente la bugetari, în care, prin acte normative, se stabilește salariul de încadrare specific.
      Spre exemplu dacă în învățămând de la 1 ianuarie 2015 se stabilește că un învățător debutant va avea salariu de încadrare de 1000 lei, atunci se aplică excepția respectivă, pentru că se cunoaște salariul stabilit exact prin act normativ. Simpla stabilire a unui plafon minim nu înseamnă automat stabilirea salariului.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *