Azi a fost publicat proiectul de ordonanță privind măsurile fiscal bugetare, ce, în opinia Guvernului României, ar ajuta la reducerea deficitului bugetar și la îmbunătățirea ratingului de țară.
Eu așteptam ceva similar încă de anul trecut. Să nu fim ipocriți. Se știa situația dezastruoasă în care erau finanțele țării. Din păcate nu răspunde nimeni. Nu noi, contribuabili onești cu impozite și taxe achitate la zi, am adus bugetul în acest hal. Ci cei care l-au gestionat. Iar mulți din beneficiarii măririlor și ajutoarelor sociale s-au complăcut în această stare și au ajuns să considere că li se cuvine de drept.
Acum când se introduc aceste măsuri, unele juste, bineînțeles că vor fi foarte mulți indignați, bineînțeles că sunt argumente atât pro cât și contra. Dar ceva trebuia făcut.
Deși e ordonanță cu aplicare de la 1 august, e publicată de bine de rău, cu 29 de zile înainte. Nu ca cea din decembrie, publicată pe 29 sau 30 cu aplicare de la 1 ianuarie.
Acest proiect este disponibil aici: proiectLegemasurifiscale_03072025.pdf
Lista măsurilor de modificare a codului fiscal, așa cum sunt propuse în proiect
- Creșterea impozitului pe dividende la 16%. Impozitul majorat se va aplica doar începând cu dividendele distribuite în anul 2026.
- Introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit, impozit suplimentar celui de impozit pe profit. Impozitul suplimentar va fi de 2% pentru primul semestru din 2025 și începând cu iulie 2025 va fi 4%
- Veniturile din vânzarea de deșeuri sunt neimpozabile, dar cu o modificare importantă. Începând cu 1 august 2025 vor fi neimpozabile doar veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite ca urmare a predării deșeurilor din patrimoniul personal, altele decât metale feroase și neferoase și aliajele acestora din patrimoniul personal. Acestea – venituri din predarea deșeurilor din metale feroase și neferoase și aliajele acestora – vor fi considerate venituri din alte surse, chiar dacă sunt din patrimoniul personal, și se vor taxa conform art.114 CF.
- în cazul obligațiunilor emise de societăți, persoane juridice rezidente în România, pe piețe de capital din afara României, veniturile din dobânzi plătite de societatea emitentă și înregistrate în contul contribuabilului în cursul anului fiscal se impun cu o cotă de 10% din suma acestora.
- Se introduce deducerea CASS în vederea stabilirii impozitului pe venitul lunar din pensii, pentru partea ce depășește 3000 lei. Astfel, din venitul lunar din pensii se va deduce partea neimpozabilă de 3000 lei și precum și CASS aferent părții ce depășește suma neimpozabilă, diferența fiind baza de calcul.
- Se modifică impozitul pe venitul din jocuri de noroc. Acesta este cu reținere la sursă. Se modifică de la 3% la 10% taxarea acestor venituri pentru sume de până la 10.000 lei. Celelalte plafoane rămân nemodificate 10.000 lei – 66.750 lei unde impozitul va de 1000 lei + 20% pentru ceea ce depășește 10.000 lei, respectiv peste 66.750 lei, unde impozitul va fi de 12.350 lei + 40% pentru ceea ce depășește 66.750 lei.
- Vor fi exceptați de la plata CASS doar bolnavii cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022.
- Vor fi exceptați de plata CASS pentru venituri obținute din drepturi de proprietate intelectuală nu doar cei care sunt salariați, ci și cei care sunt pensionari.
- În limita a 3.000 lei cuantum al pensiei, pensionarii vor fi exceptați de plata CASS. Pentru pensiile ce depășesc acest plafon se va aplica CASS la diferență.
- În cazul pensionarilor care obțin venituri din activități independente, iar venitul impozabil realizat este mai mic decât echivalentul a 6 salarii minime, aceștia vor fi scutiți de plata diferenței de CASS până la echivalentul a unuia aplicat la cele 6 salarii minime.
- Similar, diferența de CASS nu se va aplica nici persoanelor care în anul precedent s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a), b), e) – f) – adică dacă în anul precedent s-au încadrat în una din aceste categorii:
- copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară. Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) şi f), pentru aceste venituri datorează contribuție, conform regulilor specifice prezentului titlu;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului. Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) şi f), pentru aceste venituri datorează contribuție, conform regulilor specifice prezentului titlu;
- persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare; Norme metodologice
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;
- În cazul în care persoanele fizice optează pentru plata CASS, în condițiile art.180 din codul fiscal, se introduce obligația de a achita CASS datorat prin opțiune astfel: 50% la data depunerii declarației și 50% până la 25 mai a anului următor celui pentru care s-a depus declarația. Aici am o mențiune personală – aceasta este o măsură care combate abuzuri făcute de unele persoane prin specularea legislației. Neasigurați fiind depuneau declarația unică, dobândeau calitatea de asigurat, beneficiau de servicii medicale gratuite, după care nu mai achitau nimic. Sau rectificau declarația și plăteau pentru o lună.
- Se introduce ceva ce am tot cerut de mult timp. Ceva despre care, constant, am spus că este o nedreptate. Plata CASS pentru co-asigurați. Persoane apte de muncă erau înscrise ca fiind coasigurați ai unor salariați și ajungeau ca pe asigurarea unei singure persoane salariate să beneficieze de servicii medicale gratuite atât salariații cât și cei trei maxim posibili coasigurați ai săi.
În acest sens se va modifica și legea 95/2006 – legea sănătății.
Iată că, de acum, nu se va mai putea ca pe asigurarea unei persoane să fie asigurate încă 3 persoane. Nedreptatea era acolo unde persoane ce nu aveau salariați în familie erau puși la plata CASS prin declarație unică. Nedreptate era acolo unde persoane apte de muncă erau co-asigurați în loc să fie asigurați fiind angajați, pentru că le era mai comod.
Cum va funcționa asta? În primul rând salariatul ce va dori să aibă co-asigurați va trebui să opteze pentru plata CASS pentru aceștia depunând declarația unică și va plăti pentru fiecare co-asigurat CASS aplicat la 6 salarii minime. Ai 2 co-asigurați, plătești pentru 12 salarii. Ai 3? Plătești pentru 18 salarii? Va fi obligatoriu ca plata CASS să fie făcută 50% la depunerea declarației și restul până la 25 mai anul următor.
Nu este o îngrădire de drepturi. Este reparația unei nedreptăți. Eu am propus ca cei care au co-asigurați să aibă cotă majorată de CASS. Nu va fi așa, dar vor fi puși la plată. Era anormal ca persoane ce nu cotizează, ei fiind fără venituri, dar apți de muncă, să beneficieze de servicii de sănătate gratuite – gratuit pentru ei însemnând că plata era din CASS a celor care muncesc.
De aceea, de la 1 august vor fi obligați să opteze pentru a fi asigurați și să depună declarația unică sau dacă au co-asigurați apți de muncă să-i lămurească să se angajeze.
- Va crește cota standard de TVA la 21%. Istoric, cotele de TVA în România au fost acestea:
- 1 iulie 1993 – 31 decembrie 1994 – 18% și cota 0
- 1 ianuarie 1995 – 31 ianuarie 1998 – 18%, 9% și cota 0
- 1 februarie 1998 – 31 decembrie 1999 – 22%, 11% și cota 0
- 1 ianuarie 2000 – 31 mai 2002 – 19% și cota 0
- 1 iunie 2002 – 31 decembrie – 2003 – 19%
- 1 ianuarie 2004 – 1 iulie 2010 – 19%, 9% si 0%
- de la 1 iulie 2010 – 24%
- de la 1 ianuarie 2016 – 20%.
- de la 1 ianuarie 2017 -19%.
Cota standard se va aplica la orice livrare de bunuri sau servicii cu excepția celor pentru care legea aplică scutire cu sau fără drept de deducere ori prevede explicit o cotă redusă de TVA.
- Cota redusă va fi majorată la 11%. Ea se va aplica doar la:
- livrarea de medicamente de uz uman;
- livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:
- băuturilor alcoolice;
- băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;
- alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică;
- suplimentelor alimentare definite de Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare, cu modificările și completările ulterioare;
Dispar din această categorie hrana pentru animale, animalele și păsările vii din specii domestice, semințe, hrana pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Pentru acestea se va aplica o cotă standard de 21%.
- serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare;
- livrarea apei pentru irigații în agricultură;
- livrarea de îngrășăminte și pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producția agricolă, altele decât cele prevăzute la lit. f), semințe şi alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producția agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;
- livrarea de îngrășăminte chimice şi de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producția agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;
- livrarea de manuale școlare, cărți, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepția celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicității;
- serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice;
- livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguș, deșeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumegușului, deșeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declarații pe propria răspundere a beneficiarului;
- livrarea către persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv scoli, spitale, dispensare medicale şi unități de asistență socială, de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguș, deșeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumegușului, deșeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv scoli, spitale, dispensare medicale şi unități de asistență socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declarații pe propria răspundere a beneficiarului;
- k) livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată următoarelor categorii de consumatori:
- populație;
- spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006, unități de învățământ publice şi private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011
- organizații neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unitățile de cult
- furnizori de servicii sociale, publici şi privați, acreditați, care prestează servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015
- livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include şi amprenta la sol a locuinței. În sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:
- livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
- livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap.
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant şi de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, precum şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202
Nu se va mai aplica cotă redusă la livrare și instalare de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, kiturilor de instalare a acestora, baterii, etc.
Livrarea de locuințe sociale cu suprafață utilă de maxim 120 mp și valoare fără TVA de până la 600.000 lei se va face, la fel cu cotă standard, nu se va mai aplica cota redusă.
Se va introduce o normă tranzitorie însă. Astfel cei care până la data de 1 august 2025 au încheiat acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe, vor putea benefica de cota de 9% dar nu mai târziu de 1 august 2026.
De asemenea serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții şi parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 şi 9329, accesului la târguri, expoziții, cinematografe şi evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă potrivit dispozițiilor art. 292 alin. (1) lit. m) se vor taxa și ele cu cota standard nu cu cea redusă.
- Dispare cota de 5%.
- Nu vor mai fi scutite de TVA operațiunile de la art.294 alin.5 literele a-b^1
- serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești, prestate către entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F.
- serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești, prestate către societăți deținute integral de entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F
- livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii şi echipamente de protecție, materiale şi consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea şi depășirea handicapurilor, precum şi adaptarea, repararea, închirierea şi leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F.
- livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii şi echipamente de protecție, materiale şi consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea şi depășirea handicapurilor, precum şi adaptarea, repararea, închirierea şi leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către societăți deținute integral de entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de A.N.A.F.
- Rămân scutite de TVA livrările de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă conform art. 292 alin. (1) lit. b), precum și livrările de produse ortopedice.
- Cresc accize la alcool și produse din alcool, inclusiv la vin, precum și la țigarete. Dar cresc și accizele la benzină și motorină.
- Se va reduce indemnizația de concediu medical! De la 1 august, vor exista 3 procente de plată a indemnizației de concediu medical.
- Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite se determină raportat la fiecare episod de boală, după cum urmează:
- prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul stabilite conform art.10 din OUG 158/2005 pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
- prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite conform art.10 pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
- prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art.10 pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă sau pentru indemnizația de incapacitate temporară de muncă pentru bolile cardiovasculare stabilite în condițiile art. 13 alin. (3) lit. a).
Crește cuantumul rovignetei la 50 EUR/an pentru autoturisme.
Proiectul are și prevederi ce afectează personalul bugetar și alte măsuri cu impact bugetar. Cele de mai sus sunt cele ce au impact direct asupra fiscalității firmelor și persoanelor fizice.
La pct.2 -impozit specific pe cifra de afaceri este deja reglementat . Prin proiectul de lege se modifica doar perioadele si cotele de impozitare.
Referitor pct.9. – Deducerea din venitul din pensie s sumei lunare de 3.000 lei, se aplica pentru fiecare drept de pensie.