Norme cod fiscal. Plus alte mici chestiuni…

22 Dec 2015 | Contabilitate, Legislatie | 6 comentarii759 vizualizari

kcgetreadyDacă sunteți curioși, le puteți vedea pe site la Ministerul Finanțelor în secțiunea de transparență decizională.

Ca idee – la alte venituri se cuprind și veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma bacşişului, potrivit prevederilor legale, prevederi legale care sunt abrogate. Asta așa să ne distrăm.

Veniturile din convenții civile sunt venituri din activități independente dacă au caracter de continuitate și asta presupune înregistrarea fiscală – implicit autorizarea. Se consideră alte venituri doar dacă nu au caracter de continuitate. Să vedeți aici distracție. Așa cum am spus este foarte greu de demonstrat caracterul independent aici dacă nu ai autorizație și dacă venitul este constant din astfel de convenții.

A apărut proiectul de ordin pentru întocmirea bilanțurilor. Ca idee, entitățile mari și cele unde statul e acționar (indiferent de criteriile de mărime) depun situații financiare mult mai complexe. De asemenea acestea precum și unele din  cele mici au obligația auditării situațiilor financiare. Așa că dacă erau întocmite de experți contabili, nu mai e de ajuns. Entitățile vor trebui să plătească și un auditor. Și ajungem la CECCAR care își dovedește….de fapt nu dovedește nimic. Pentru că am ajuns ca un expert contabil să reprezinte foarte puțin.

Termenele de depunere sunt la fel:

– societăți comerciale 150 zile de la finalizarea exercițiului financiar – 30 mai 2015 inclusiv

– ONG-uri – 120 zile de la finalizarea exercițiului financiar – 29 aprilie 2016 inclusiv.

– societăți, care de la înființare și până la 31/12/2015 nu au desfășurat activitate depun o declarație pe proprie răspundere în acest sens – în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar – adică până în 29 februarie 2016 inclusiv.


Vorbind de contabilitate – există un proiect de modificare a OMFP 1802/2014 care revine puțin asupra tratamentului contabil al reducerilor comerciale. Cele primite în legătură cu o imobilizare corporală sau necorporală să nu se mai înregistreze prin 609 ci prin 7588. Să vedeți acolo bucurie și cum se vor întreba unii și mai mult de ce “nu dă soldul lui 121 cu diferența dintre clasa 7 și clasa 6”.

Se propun și conturi noi, pentru operațiuni de fiducie


La nerealizări putem nota că deși ANAF s-a bâlbâit cu bacșișul, registrul de bani personali și a crescut numărul de controale pe linia utilizării caselor de marcat, în condițiile unei legislații cu evidente lipsuri și cu o nevoie imensă de clarificări, se face că uită de normele de aplicare a OG 28/1999. Deși prin OUG 91/2014 își dădea termen 240 de zile pentru elaborarea de norme, prin OG 17/2015 le-a crescut la 360 de zile și pentru că nu era de ajuns normele au termen de finalizare data de 30 iunie 2016 – termen dat prin OUG 57/2015. Bravo! Să fie nevoie de un an și jumătate pentru a modifica norme de aplicare la o lege ce deja se aplică și care pe anumite chestiuni are nevoie de norme ca de aer (de exemplu clarificarea avansurilor, noțiunii de “livrare cu amănuntul”, etc).

6 comentarii

  1. Da… Ne asteapta vremuri si momente din ce in ce mai delicate si complicate. Unde-or fi profesionistii? De ce nu “coboara” aia de-acolo de sus, aici in miezul problemei, sa-i vedem cum fac ei monografiile si politicile contabile in practica si nu in teorie, coroborat cu o legislatie mai mult decat intortocheata!

  2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 57/2015 din 9 decembrie 2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 923 din 11 decembrie 2015
    ………………..
    “ART. III Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se vor modifica în mod corespunzător până la data de 30 iunie 2016.”

  3. Aveti dreptate. Numai ca, pentru o corecta redactare, termenul de finalizare a NM de aplicare OUG Nr.28/1999 este pana la data de 30 iunie 2016, nu cel inscris de dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *