Nedumerire

02 Feb 2013 | Declarații, Diverse | 14 comentarii840 vizualizari

Finally02Am o mare nedumerire. De fapt am tot stat de câteva zile și m-am tot gândit dacă să scriu sau nu despre asta. Am decis să scriu. Așa că, iată-mă. O scriu, cu mențiunea că e nedumerirea mea personală nu a firmei SAGA.

Am mai scris și aici pe blog și pe forum că SAGA nu generează, nu creează efectiv fișierele PDF corespunzătoare declarațiilor. De fapt, aceste fișiere sunt cele publice postate de ANAF pe portalul său, iar tot ceea ce face SAGA este ca din baza de date ce o gestionează să trimită datele spre acele formulare. Odată încărcate datele în aceste formulare se apasă butonul “Validare” ceea ce va duce la verificarea corectitudinii datelor ce populează acele formulare, la modul formal, verificându-se modul de respectare a condițiilor de validare, a corelațiilor impuse de ANAF, cu mențiunea că în cazul particular al D112 formularul PDF face și unele calcule, ignoră datele încărcate calculând automat unele valori.

Mai mult, ANAF a modificat D112, D101 și D300 la fiecare început de an. D112 s-a modificat la fiecare început de an, fără excepție, de la lansarea sa. E și normal câtă vreme în fiecare an anumiți parametrii cum ar fi salariul mediu pe economie, salariul minim brut pe țară sau valoarea indicatorului social ce se ia în calculul subvenției acordate în baza legii 76/2002 se modifică. D101 are program sau fișier distinct pentru fiecare an în parte de mai bine de 6 ani. D300  s-a modificat și el aproape anual.

Până azi, ANAF a actualizat doar D100, D101 și D300 – în data de 1 februarie 2013. D112 nu a apărut încă și după umila mea părere nu va apărea până nu apare legea bugetului asigurărilor sociale sau dacă această lege nu va apărea într-un timp rezonabil probabil va apărea o variantă intermediară a acestei declarații.

Mai mult D101 ce se va depune pentru ianuarie 2013 nu există. Probabil va fi reglementată ulterior, D101 ce există acum pe site fiind cel ce e aprobat de un ordin din 2012.

Cu toate acestea, pe mail la SAGA sau pe forum apar mesaje, încă din ianuarie, cum ar fi:

va rog sa ma ajutati cu aceasta eroare : incerc sa fac statul de plata la luna ianuarie cand vreau sa generez declaratia 112 imi trece luna 01 dar anul este 2012.

Nu pot face declaratia 112 la luna ianuarie 2013

Am instalat versiunea 412 si am facut un decont de TVA pt. o firma care a iesit de la platitor TVA in ianuarie.

Nu am valori la "colectat" si la "dedus"  ; am doar o suma de recuperat.

Recipisa imi semnaleaza vreo 12 erori pe care, nefiind familiarizat cu notiunile nu le inteleg !!

Le spui oamenilor că ANAF nu a actualizat formularele și în cele mai multe cazuri este ok, dar unii cred că SAGA creează aceste formulare, că erorile ce apar la depunere sunt cauzate de program. Dacă în program nu există acest pdf înseamnă că fie nu a apărut, fie a apărut de o zi sau hai maxim 3, timpul maxim de implementare a declarațiilor în program. Dar mulți nu înțeleg sau nu verifică dacă ANAF a actualizat declarațiile sau nu și, uneori, se enervează absolut gratuit și inutil.

Așa că sunt nedumerit: oameni buni, nu puteți verifica, direct pe siteul ANAF, dacă declarațiile au apărut sau nu înainte de a vă plânge, enerva sau a critica?

14 comentarii

 1. Ma intreb, cati din ei ar fi fost pierduti fara Saga…
  Cat de cat, Saga ii tine sub control, ii invata legislatie,
  le aduce aminte ca s-au modificat formularele, le spune cat e impozitul…
  Ar trebuii o taxa speciala pentru genul asta de intrebari.
  Poate punem in practica celebrul “te costa un leu” …

 2. Cred ca foarte multi dintre utilizatori se gandesc ca Saga trebuie sa faca totul si nu se gandesc ca nu depinde totul de Saga (cazul declaratiilor) si atunci este mai usor sa scrii e-mail sau sa postezi inainte de a te documenta. Multi care intra pe forum nici nu citesc majoritatea postariilor, citesc doar ce le intereseaza (intr-un fel este si normal), dar cel mai rau este ca posteaza intrebari fara a cauta inainte daca s-a mai postat pe forum si daca exista un raspuns la problema lor.

 3. Eu va multumesc ff mult ca existati si consider ca faceti tot ceea ce este omeneste posibil sa ne ajutati si sa ne sustineti. Incercati sa intelegeti ca traim intr-o lume disperata si de cele mai multe ori actionam si me traim viata intr-o inertie si o rutina care ne anihileaza logica cel putin.

 4. Nu trebuie sa te enervezi,trebuie doar sa-i ignori….dar,la un moment dat,probabil incepi sa te intrebi,daca nu era SAGA ce faceau atunci ?Va multumim ca existati si ne faceti viata mai usoara!!!!!!!!!!!!

 5. Mda… greu cu verificatul. Tin minte cum se cerea si bilantul inainte ca versiunea de 2012 sa apara pe site-ul ANAF, pt. ca “vrea patronu’ credit si tre’sa-l duca la banca”.

 6. din pacate , din lipsa de timp (interes) am uitat sa mai citim….. si atunci ce sipmlu sa punem intrebari stupide…. sa dam vina pe cel care se straduie din rasputeri, sa fim la curent cu toate modificarile care din nefericire nu se mai sfarsesc. Ma intreb cei care pun asemenea intrebari????? au citit (macar pe diagonala ) cele 47 modificari ale Codului fiscal din acest an?…. interesant de stiut cum profeseasza in domeniu

 7. Puneti si voi un “PIN” cu cateva randuri de acest gen si o sa vedeti ca nu va mai sacaie oamenii, cand vor citi, nu stiu cati vor pricepe, ca nu voi faceti si munca lui tov. Anaf.

 8. Eu cred ca cei care pun intrebari stupide(pe care poate le-am pus si eu la inceput) sunt incepatori in SAGA. Oricum cred ca SAGA este cel mai tare program -cel putin pentru mine si fara el si echipa voastra nu as fi reusit sa tin pasul cu “noutatile” (=tampeniile pe care le debiteaza guvernantii)
  Asa ca : Felicitari pentru munca voastra! Pentru mine sunteti cei mai tari!

 9. Va multumesc pentru acest program! Este cel mai usor si complet , din punctul meu de vedere, pentru ca am lucrat cu alte programe foarte grele, complicate si nimeni nu ne dadea atatea informatii. Trebuia sa sunam la specialistii care faceau programul pentru a afla cum putem sa lucram dupa actualizari. Sunteti foarte buni! Va multumesc!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *