e-Factura – modificare noiembrie 2023

30 Oct 2023 | Uncategorized | 23 comentarii14584 vizualizari
declaratii-anaf

Legat de e-factura există niște modificări care vor intra în vigoare de la data de 11 noiembrie 2023. Una din ele este o modificare ce reglementează, în sfârșit, ceea ce tot invocau funcționarii publici ai instituțiilor beneficiare a facturilor trimise prin e-Factura.

Modificarea se adresează instituțiilor publice, așadar beneficiarilor facturilor trimise pin e-Factura.

Cine aplică facturarea electronică în relația B2G?

Operatori economici, persoane impozabile, stabiliți în România.

Operatori economic, persoane impozabile, nestabiliți în România, dar care optează pentru utilizarea facturării economice.

Ce este relația B2G?

Este relația dintre un operator economic și autorități contractante, respectiv entități contractante. Adică tranzacția dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor în temeiul Legii nr. 98/2016, Legii nr. 99/2016, Legii nr. 100/2016 și al OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității.

Așadar este foarte important de stabilit dacă livrarea de bunuri sau servicii către o instituție publică este sau nu urmare a unei proceduri de achiziție publică. Dacă nu, atunci nu poate fi vorba despre e-Factura.

Nu există obligația trimiterii facturii electronice  în cazul facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau în cazul în care atribuirea și executarea contractului de achiziție publică au necesitat impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

Ce se modifică din noiembrie 2023?

Începând cu 11 noiembrie 2023 destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România (așa cum sunt definiți la art. 266 alin. (2)  Codul fiscal), în relația B2G, efectuează plăți din bugetul propriu numai dacă facturile pentru care efectuează plata sunt transmise prin e-Factura.

Așadar din 11 noiembrie 2023 pentru a vi se achita de către instituția/autoritatea contractantă o factură emisă pentru livrări de bunuri sau servicii pe relația B2G, este necesar ca factura să fie trimisă în sistemul e-Factura .

Până acum funcționarii motivau că nu pot plăti dacă nu era trimisă factura în sistemul e-factura, dar nu puteau arăta cu text lege. Acum pot.

Dar repet: nu orice factură emisă către instituții publice este obligatoriu să fie trimisă în sistemul e-Factura. Așa că pentru cele pentru care nu există această obligație, plata se poate face fără probleme de către instituțiile publice în baza facturii listate pusă la dispoziția lor.

De exemplu: dacă o instituție publică lansează o procedură de achiziție publică a unor bunuri (nu clasificate, nu secrete) și li se livrează bunurile respective de un furnizor căruia i s-a atribuit contractul respectiv, atunci discutăm clar despre o relație B2G definită conform legii pentru care sunteți obligați la trimiterea facturii prin sistemul e-Factura. Pentru această factură nu se poate face plata decât dacă e trimisă prin acest sistem.

Dar dacă o instituție publică cumpără bunuri, direct de la un vânzător, nu prin procedură de achiziție publică ci prin achiziție directă, atunci nu suntem în situația unei relații de tip B2G, iar furnizorul nu este obligat să transmită factura în sistemul e-factura, iar instituția publică nu poate cere trimiterea ei pe motiv că nu-i poate face plata.

 

 

23 comentarii

  1. Un expert tehnic judiciar ce functioneaza ca un PFA (depune declaratie unica) pentru expertiza emite factura catre birourile locale judetene de pa langa Tribunalele judetene. Acesta va emite factura electronica de la 01 ianuarie 2024?

  2. O primarie, refactureaza energia electrica, consumul de utilitati si factureaza chirie, concesiuni, etc. UAT-ul este obligat de la 01.01.2024 sa trimita facturile prin Ro e-factura catre beneficiari?

    1. Este corect 01.07.2024 si nu 11.11.2023, prevederile cap.IV, art.LXV, pct.9 intra in vigoare cu 01.07.2024 ( pag.37 din MO 977/27.10.2023).

      1. Cred că nu ați înțeles ce am scris eu aici. Dar defel nu ați înțeles. Nu m-am referit aici la emitenții facturii. Aparent nu pricepeți ce înseamnă “destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România”.

  3. O societate are un contract de inchiriere pentru un spatiu de productie cu o persoana fizica.Contractul este inregistrat la ANAF. In prezent la baza platii chiriei si a inregistrarii cheltuielii in contabilitate sta contractul de inchiriere.In contabilitate persoana fizica este inregistrata la clienti cu CNP.Cum va fi dupa data de 01.01.2024. legat de E-Factura care conditioneaza inregistrarea cheltuielilor in contabilitatea firmei.

    1. În e-Factura se vor transmite facturi emise pe relația B2B, adică pe relație între două firme.
      Dacă persoana fizică este clientul dvs, nu aveți nicio obligație să trimiteți factura la ANAF.
      Dacă persoana fizică este furnizorul dvs fiind proprietarul spațiului și este înregistrată fiscal la ANAF și conduce evidență în partidă simplă pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor și vă emite factură, nu va avea obligația să o transmită în e-Factura și dvs o veți putea înregistra fără probleme.
      Dacă persoana este proprietar și nu vă emite factură pentru că nu conduce evidență în partidă simplă, nu e nicio problemă. Nu trebuie trimis nimic în e-Factura.
      Nu se condiționează înregistrarea cheltuielilor de trimiterea în e-Factura și nici nu se limitează dreptul de deducere. Doar că în situația în care între părți există obligația emiterii de facturi și beneficiarul facturii înregistrează o factură pe care nu a primit-o prin e-factura, va fi sancționat cu amendă în cuantum egal cu valoarea TVA din acea factură.

  4. Buna ziua,
    sunt SRL, cu activitate transport marfa. Facturez serviciul de transport conform comenzilor caselor de expeditii, care sunt majoritatea SRL-uri! Am obligativitatea de a transmite aceste facturi catre ANAF? Multumesc anticipat!

  5. Cum se vor transmite, incepand cu 01.01.2024 prin e-Factura, bonurile fiscale care au codul fiscal al beneficiarului pe ele .

    1. Asta trebuie să întrebați la ANAF. Din răspunsurile anterioare ale MF rezultă că se trimit și acum dacă ele sunt emise pentru produse cu risc fiscal. Cum anume, nu explică.

  6. Buna ziua,
    Un SRL cu domeniu alpinism utilitar a incheiat un contract de servicii in luna Oct.2023, si a emis 2 facturi scrise de mana catre o Academie (institutie publica), iar facturile au fost incasate prin banca tot in luna oct.2023.
    Aceste facturi trebuiau sa fie trimise obligatoriu in e-factura??
    Multumesc

  7. Un PFA la norma venit, neplatitor TVA, facturez servicii doar catre clienti straini, va trebui sa transmit facturile in e-factura incepand din 2024?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *