D112, atenționări și alte probleme.

19 Feb 2020 | Declarații | 43 comentarii10609 vizualizari
atentionare

Mulți dintre dumneavoastră au remarcat că în ultima versiune a PDF pentru D112, apărea, la validare, în unele cazuri, o atenționare de genul “Asigurat 1 * Atenție – A_6 # A_8*A_3)!”

image

Înainte de a explica de unde provine această atenționare trebuie menționat că o declarație care se validează exclusiv cu atenționări, se poate depune și se va considera depusă la ANAF. O declarație care are erori nu se va putea valida și nici nu se va putea depune la ANAF.

De unde provine această atenționare?

În program apare la cei care au ore/lună nu ore/zi sau la cei care aveau absențe toată luna. Și vine de la faptul că, în D112 la acei salariați, în secțiunea A, la total zile lucrate apăreau zilele lucrătoare din lună cu o normă întreagă ca la un contract cu normă întreagă. De exemplu: o persoană cu 12 ore/lună apărea cu 12 ore lucrate, pe un contract cu timp parțial – dar lunar, nu zilnic – cu un total de 20 de zile lucrate. Asta înseamnă că numărul de ore lucrătoare ar fi fost 160 (20 zile x 8 ore/zi = 160 ore). De aici și atenționarea care spune că 12 ore lucrate efectiv diferă de orele care corespund zilelor lucrate raportate la norma din acea secțiune – adică 160 ore.

De ce normă întreagă și tip contract cu 8 ore/zi? Pentru că ANAF are un formular fiscal care solicită o normă de muncă/zi și atât. Și mai are un tip contract care poate fi normă întreagă sau un timp parțial/zi. Nu există în formular timp de muncă lunar ori săptămânal, nu există un tip de contract pentru așa ceva. De aceea, în formularul D112, orice timp lucrat se va raporta la o normă de 8 ore (6 ore în cazul minorilor ori 7 ore în cazurile speciale din legislație) pe un tip de contract cu durată a muncii întreagă ori de 1,2…7 ore/zi.

Un exemplu mai jos:

image

Pentru a se evita aceste atenționări, la validare, trebuie făcute unele modificări fie în program înainte de a se genera declarația, fie direct în pdf. Între timp, în program, s-au adus unele corecții în așa fel încât acum acesta estimează o normă zilnică a tipului de contract în funcție de orele lucrate în lună. Pentru exemplul nostru, contract cu 12 ore/lună, programul va propune 12 zile lucrate cu 1 oră/zi:

image

Aceasta va permite validarea fără erori, dar dacă zilele lucrate sunt mai puține este necesar ca dvs să efectuați modificări fie în program înainte de generarea PDF-ului, fie direct în PDF după generarea acestuia.

Pentru a lăsa programul să estimeze tipul de contract, refaceți actualizarea acestuia și după re-actualizare apăsați butonul “Actualizare date” în ecranul din care se generează declarația anterior generării ei.

În program, dacă această persoană ar lucra doar 3 zile câte 4 ore/zi în decursul lunii, acumulând cele 12 ore din contract în această perioadă, iată cum se procedează:

WLAQlHvHYL

(pentru a vizualiza imaginea în mărime completă, dați click dreapta pe ea și alegeți din meniul contextual opțiunea “Vezi imaginea” – în Firefox sau “Deschideți imaginea într-o filă nouă” în Chrome sau browsere bazate pe chromium)

Practic, am ales la tip contract un contract cu 4 ore/zi și la zile am completat cu 3.

Ce se întâmpla dacă aveam 3 zile lucrate cu 13 ore? În acest caz atenționarea este inevitabilă. Și dacă aș alege la tip contract P5 – 5 ore pe zi, la 3 zile lucrate ar trebui să am 3 zile x 5 ore/zi = 15 ore și eu am 13 ore lucrate.

Așadar în cazurile în care numărul de ore lucrate în lună nu pot fi repartizate pe zile în funcție de un timp parțial fix pe zi – 1 oră sau 2,3,…7 ore/zi, atenționarea nu poate fi evitată.

Și mă repet – o declarație care are doar atenționări nu înseamnă că are erori și că nu poate fi depusă. Nu înseamnă că acele atenționări duc la invalidarea declarației. Ele trebuie analizate de la caz la caz, dar nu în toate situațiile acestea se pot elimina și nu în toate situațiile acestea reprezintă neapărat o problemă.

O altă problemă care a apărut la noul D112 este cea a eliminării, din declarație, a obligațiilor pentru contribuții  înscrise în D112 cu sume zero, la acele firme care nu mai au salariați și care nu și-au actualizat vectorul fiscal. La acestea, apăsarea butonului “Actualizare angajator” duce la eliminarea din declarație a obligațiilor de plată pentru contribuții sociale și CAM lăsând doar impozitul pe venituri din salarii.

Pentru a valida declarația în aceste situații aveți două variante:

1. După generare, spre deosebire de cazurile în care aveți salariați în declarație, nu apăsați “Actualizare angajator”. Apăsați direct “Validare declarație”

2. Nu generați pdf. Generați XML din SAGA și transformați XML în pdf semnat folosind DUKIntegrator.

H4eJt4Hi4F

43 comentarii

 1. Buna ziua,
  Am doar angajati cu norma intreaga, fara conditii speciale de munca.
  In luna in care voi avea concedii de odihna, va trebui sa fac manual modificari?
  Exista o modalitate de a modifica in program pt. a nu avea posibile erori?
  Euu vad ca la ¨salariati¨am introdus norma pe zi: 8 ore.
  Multumesc

  1. Nu. Nici nu înțeleg cum ați tras o astfel de concluzie. Dacă se introduc în ecranul concedii, corect, datele despre concediul de odihnă nu au cum să apară aceste atenționări.

 2. Buna ziua ,
  in
  2. Cifra de afaceri totala (cifAf1_a, cifAf1 ) si
  3. Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea
  de construcții (cf. art. 60 pct. 5) (cifAf2_a, cifAf2)

  nu se preia soldul aferent produselor in curs de executie.Nu reusesc sa inteleg cum trebuie sa fac pentru a putea prelua in declaratie si
  La o firma de dezvoltare imobiliara care construieste imobile in vederea vanzarii avem urmatoarele situatii:
  In cursul anului 2019 se construieste avand urmatoarele inregistrari la finele lunii:
  331 – 711 = 40200000 lei
  711 – 121 = 40200000 lei
  In luna ianuarie 2020 se face receptia si se vand o parte din apartamente
  345 – 331 = 40200000 lei
  4111 -7015 = 20500000 lei
  711 – 345 =15800000 lei desc.costul aferent ap.vandute.
  La dec.2019 la cifra de afaceri am trecut 40200000 (lucrari in curs executie)
  La ian 2020 nu prea inteleg cum se calculeaza cifra de afaceri.
  vanz.20500000-15800000 costul aferent = 4700000 cifra de afaceri?

  Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati sa trec corect cifra de afaceri!

 3. Am si eu o rugaminte. Cine ma poate ajuta sa inregistrez arenda agricola lunara mai usor. Am luni cu cate 500 de pozitii si introduc manual fiecare arendator, la sf de luna inchid ultima zi de lucru si luna urmatoare o iau de la capat. Nu pot sa cred ca nu este o ccale mai usoara. Am incercat cu import de date, nu reusesc. Un anumit format de tabel……? nu stiu

  1. Dacă persoanele beneficiare ale arenei nu datorează contribuții sociale puteți importa datele în intrări dacă ați avea fișier dbf creat conform specificațiilor din manualul de utilizare.
   Altfel, dacă datorează contribuții puteți să nu le puneți ultima zi de muncă dacă au arendă lună de lună.

 4. Buna ziua Multumim de explicatii insa deja avem erori nu doar atentionari . Nu cumva avem nevoie de un update pe site anaf scrie de o noua declaratie .

  1. Dacă aveți erori acestea sunt explicate în fișierul erori și avertizări generat fie de pdf la validarea lui fie de DUKIntegrator la validarea XML. Erorile se rezolvă în funcție de ceea ce vă scrie în acel fișier.

 5. Buna seara, am urmatoarele probleme in D112 pentru luna aprilie 2020:

  – am o salariata in concediu pentru parinti si la validarea declaratie imi afiseaza urmatoarea eroare
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (e salariat si A_13>0 si A_8=0) (S21.5)!
  la generarea statului am selectat concediu pentru parinti toata luna

  – am un salariat in concediu fara plata toata luna aprilie dar la 30 aprilie isi da demisia si trebuie sa ii platesc concediu neefectuat, in stat introduc suma bruta in compensatie concediu neefectuat dar la validarea declaratiei imi apare urmatorul mesaj
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (e salariat si A_13>0 si A_8=0) (S21.5)!
  cum pot rezolva aceste erori deoarece nu pot transmite declaratia.

  Multumesc

  1. 1. Dacă generați PDF completați la ore lucrate, orele corespunzătoare zilelor lucrătoare în care a fost în concediu pentru părinți, direct în PDF după generarea lui. Adică la secțiunea A pentru acel salariat completați la rd.5 numărul de ore lucrătoare corespunzătoare concediului pentru părinți. Dacă a fost toată luna aprilie în acest tip de concediu, completați acolo cu 160. La rd.7 completați cu zilele lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți. Rândurile 8,9,12 și 13 se completează cu brutul pentru acea perioadă.
   Dacă generați XML, în SAGA, în ecranul din care se generează declarația procedați astfel:
   – selectați pagina Asigurați
   – selectați asiguratul dorit
   – puneți 1 la coloanele “Asigurat CCI” și “Asigurat șomaj” la salariatul respectiv
   – selectați pagina “A. Contracte standard”
   – la salariatul respectiv completați numărul de ore lucrate luând în calcul și orele corespunzătoare zilelor lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți, iar la zile lucrate adăugați zilele lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți
   Generați XML.
   Puteți proceda la fel și pentru a genera pdf – adică să modificați în SAGA înainte de a genera PDF, doar că în acest caz, după generare, la salariatul respectiv la rd.13 din secțiunea A puneți suma de la rândul 12.
   2. Generați XML – pdf-urile generează eroare pentru această situație și este o problemă a pdf-ului. Dacă generați XML pe care să-l validați cu DUKIntegrator veți avea doar o atenționare.

 6. Buna ziua,
  In urma validarii declaratiei d112 am primit urmatoarele erori.
  Specific: la asigurat 1 am foaie de boala, iar la restul asiguratilor au fost pe somaj tehnic intreaga luna.
  Va rog sa ma ajutati in aceasta problema.
  Multumesc!
  ANGAJATOR:
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 1:
  * ATENTIE – D (1): (avertisment1) CM in continuare (cu D_3,D_4 completate) si D_10#(4,5) si D_5>D_6 (S95.2)!
  ASIGURAT 2:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 4:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 5:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 7:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!

  1. Refaceți actualizarea și apăsați actualizare date în stat și în ecranul din care se generează declarația înainte de a o genera.

 7. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare, daca ati putea sa ma ajutati. Salariatul lucreaza 32 de ore/saptamana impartit pe 4 zile a cate 8 ore lucrat. Este corect daca in Saga completez la salariat ‘norma pe zi’ = 0 / ‘ore pe luna’ = 128? Dupa aceea la Declaratia unica 112 modific manual numarul zilelor lucrate conform pontajului?
  Daca luna are mai multe zile lucratoare, salariatul va lucra mai mult decat 128 de ore. De exemplu, in luna iulie in loc de 128 va lucra 144 de ore, dar salariul nu se schimba, deorece salariul se da pe luna. In acest caz, trebuie modificat lunar in Saga in ‘Fisiere – Salariat – ore pe luna’?

  Multumesc!

 8. buna seara,
  am urmatoarea eroare, pentru angajatii care s-aul lichidat cu 01.06.2020 si au zile de co la sf de contract:
  e salariat si A13>0 si A-8=0, cum pot regla

  1. Dacă introduceți în detalii doar suma cuvenită pentru CO, atunci la validare aveți o atenționare de acest gen:

   A: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratA (1)
   atentionare regula: S21.5: Daca eSalariat si A_13>0, atunci A_8>0

   Iar o declarație cu atenționări se poate depune și este considerată depusă corect.

 9. Buna ziua!
  Recipisa fara erori de validare, dar imi apare acest mesaj de atentionare:
  A: asigurat (1) [idAsig = 1]
  atentionare regula: S74: B4_8 (23) >= B4_8 calculat conform regulii (115.0)
  Ce as putea face?
  Va multumesc!

  1. Nu știu la ce lună și nici nu înțeleg în ce context aveți această atenționare, dar dacă statul de salarii este corect, atunci puteți ignora atenționarea aceasta.

 10. Buna ziua,

  Va rog sa ma indrumati cum sa rezolv o atentionare la D112.
  Precizez ca vreau sa depun dosarul pentru restituiri CM la CASMB, si sa nu gaseasca ca fiind o problema din asta…
  In luna iulie 2020 am un CM cod 8 in continuare, eliberat de medicul de familie in data de 27.07.2020 pentru intervalul 01-31.07.2020.
  La D112 apare urmatoarea atentionare:

  ASIGURAT 4:
  * ATENTIE – D (1): (avertisment1) CM in continuare (cu D_3,D_4 completate) si D_10#(4,5) si D_5>D_6 (S95.2)!

  ”Pentru CM in continuare, se impune D_5<D_6 si data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea CM acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune''

  Oare medicii de familie nu stiu de regula asta, sa acorde CM in prima zi a lunii in cazul acesta de cod 08??
  Am facut un test si am modificat data acordarii CM in 01.07.2020, si asa D112 nu mai are atentionari.
  Vi se pare corect sa nu respect datele completate din CM (data acordarii) sa nu risc un refuz de restituire al concediilor medicale de catre CASMB?

  Multumesc anticipat!

 11. Buna ziua,
  Am o eroare la declaratia 112, daca ma puteti ajuta. Multumesc!

  E: angajator (1) sectiune angajatorC2 (1)
  eroare atribut: C2_23: atribut necunoscut (‘C2_23′) in namespace=’mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:declaratie:v6’
  E: angajator (1) sectiune angajatorC2 (1)
  eroare atribut: C2_25: atribut necunoscut (‘C2_25′) in namespace=’mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:declaratie:v6’

 12. Buna ziua
  In primul rand multumesc pentru detalii. Am incercat varianta prin care am generat fisierul “.xml”, validandul prin DuckIntegrator. Se valideaza , insa nu o pot incarca pe e-guvernare. Mesajul de eroare este dat de faptul in in “xml” nu imi este preluat CIf-ul punctului de lucru cu salariati .Aveti o solutie pentru aceasta? Multumesc anticipat.

  1. Definiți în program acel CIF
   În configurare societăți, pagina diverse, aveți posibilitatea sa bifați dacă aveți filiale / puncte de lucru. Bifați acolo, iar în meniul Fișiere opțiunea Filiale adăugați punctul de lucru cu CIF.
   Dacă aveți salariați pe acel punct de lucru intrați la Fișiere – Salariați și setați acel CIF la fiecare salariat de la acel punct de lucru.
   După aceste operațiuni intrați la State salarii, apăsați butonul “Declarația 112” și în ecranul ce apare apăsați “Actualizare date”. Ulterior puteți genera iarăși XML pe care să îl validați cu DUK.

 13. Buna ziua,
  Dl Cristi va rog sa imi spuneti daca se poate/e legal sa acorde prima de sarbatori la o salariata care are CIM suspendat pentru crestere copil pe 2 ani.
  Ma refer si la faptul cum se intocmeste statul de salarii si cum se declara in D112.

  Multumesc!

 14. Ma refer la o prima de peste 150 lei care e suma de neimpozabila, si nu e cuprinsa in contractul ei de munca.
  In stat apar zile lucrate 0, zile suspendate 21, si apar sume la venituri salariale…total ciudat.
  Bineinteles ca D112 are erori.

  Cred ca s-ar incadra numai la venituri neimpozabile, nu?

  Multumesc,

  1. Nu are erori 112 în acest caz. În cel mai rău caz are atenționări.
   Suma de 150 lei dacă e acordată pentru sărbătorile de Paște va fi neimpozabilă și nu se trece în statul de salarii.
   Doar suma ce depășește cei 150 lei este venit impozabil și se trece în stat la alte venituri.

 15. Vă rog a mă lămuri în următorul caz;. la o SC X am un salariat cu cim parțial 4ore/zi, este in concediu medical toată luna cu un salariu de 1150lei, la generarea d112 datorează imp. salarii si cas ,iar cass si cam apar pe 0.
  Dacă nu dau actualizare angajator dec 112 se validează fara erori dar în recipisa de la finante apar erori de validare.Dacă dau actualizare angajator D112 se validează dar obligațiile pe 0 nu mai apar in declarație deși acestea trebuie comunicate fiind în vectorul fiscal.
  Vă mulțumesc

  1. Le adăugați manual după ce apăsați actualizare angajator sau generați XML pe care să-l validați cu programul DukIntegrator sau DeclarațiiANAF.
   Eliminarea o face pdf-ul pus la dispoziție de ANAF. De ce o face întrebați-i pe dânșii.

 16. Buna ziua, la o asociatie de proprietari am un angajat care a inceput lucrul la 15 august. Este cu timp partial de 4 ore, nu este exceptat, are 12 zile lucrate respectiv 48 ore. Ceilalti salariati nu se incadreaza in prevederile OUG 16. In partea de jos a statului apare ”Diferenta CASS 255 si Diferenta CAS 640.
  Aceste sume apar si in D112 ca sume datorate de angajator desi nu corespunde cu prevederile OUG 16 care se refera doar la timpul lucrat(jumatate de luna). A trecut termenul si nu stiu cum sa procedez. Ma puteti ajuta?

  1. Refaceți actualizarea programului și apăsați actualizare date atât în stat cât și în ecranul din care generați declarația, înainte de a o genera. ANAF a corectat inclusiv azi declarația 112.

 17. Buna ziua!
  Am un angajat care a lipsit nemotivat in luna august 01.08-09.08. Contractul inceteaza pe data de 10.08. , dar pe statul de plata ii completez cu suma pentru co neefectuat.
  La generarea declaratiei 112 imi da urmatoarea eroare:
  EROARE – (e salariat si A_13>0 si A_8=0) (S21.5)!
  Cum pot coercta? Multumesc!

  1. Refaceți actualizarea programului și apăsați actualizare date atât în stat cât și în ecranul din care generați declarația, înainte de a o genera. ANAF a corectat inclusiv azi declarația 112.

 18. buna ziua va rog sa ma ajuati cu erorile acestea
  E: asigurat (1) [idAsig = 2657] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal1: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (1) [idAsig = 2657] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal2: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (1) [idAsig = 2657] sectiune asiguratE3 (1)
  eroare atribut: E3_60: atribut prezent dar vid nepermis
  E: asigurat (1) [idAsig = 2657] sectiune asiguratE3 (1)
  eroare atribut: E3_75: atribut prezent dar vid nepermis
  E: asigurat (2) [idAsig = 2658] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal1: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (2) [idAsig = 2658] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal2: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (2) [idAsig = 2658] sectiune asiguratA (1)
  eroare regula: S9c1: pentru contractele partiale cu venit (A_13= 640 ) < 2550 raportat la NZL ( 927) trebuie sa selectati 1- exceptat sau 2 – neexceptat
  E: asigurat (2) [idAsig = 2658] sectiune asiguratE3 (1)
  eroare atribut: E3_60: atribut prezent dar vid nepermis
  E: asigurat (2) [idAsig = 2658] sectiune asiguratE3 (1)
  eroare atribut: E3_75: atribut prezent dar vid nepermis
  E: asigurat (3) [idAsig = 2659] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal1: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (3) [idAsig = 2659] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_sal2: atributul trebuie sa existe

  1. Asigurați-vă că aveți ultima versiune a programului și apăsați “Actualizare date” înainte de a genera PDF sau XML cu declarația 112.

 19. Buna ziua,
  Am o salariata care in luna octombrie are 21 zile concediu medical pentru sarcina si lauzie. Aceasta salariata beneficiaza de cei 200 lei neimpozabili conform oug 67, iar din aceasta cauza am si diferente intre venituri totale de pe statul de plata si veniturile totale din D112. Oare unde gresesc? Ceva nu fac bine! La generarea D112 am urmatoarele erori:
  E: asigurat (14) [idAsig = 14] sectiune asiguratB4 (1)
  eroare regula: S74d: B4_8(510) mai mic de suma calculata – 5 ( 555 )
  ATENÞIONARI:
  A: angajator (1) sectiune angajatorC4 (1)
  Contributia angajator CAM nu este calculata corect
  atentionare regula: A91b: C4_ct (1568) = C4_ct calculat cf. regulii (1572)

  1. Vă rog să refaceți actualizarea și să apăsați actualizare date în ecranul din care se generează declarația înainte de a o genera.

 20. Am administrator cu contract de administrare, fara CIM, in D 112 apare ca tip asigurat din p.d.v.CIM A_1, (1) 1.Salariat(exclusiv 1.1 si 1.2).
  Din cate am inteles ar trebui sa apara (12) sau (6). Puteti sa ma lamuriti?

  1. Nu ați operat corect în salariați datele acestuia.
   La tip:
   – alte categorii asimilate salariilor
   – în detalii alegeți ceea e pre-selectat – 3.4

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *