Concedii medicale, noi modificări

02 Mar 2023 | Legislatie | 179 comentarii43359 vizualizari

Recent a fost publicată OUG 21/2023 care aduce de la data de 02 martie 2023 unele modificări la OUG 158/2005 referitoare la concediile medicale.

Cum în România faptul că ai cotizat la sănătate fiind angajat în maim multe locuri, muncind suplimentar, nu este un lucru bun în viziunea guvernelor acestei țări, iată că simplul fapt că ești asigurat nu-ți dă dreptul, în anumite cazuri, de a fi plătit în cazul concediilor medicale.

Să mă explic. Prin OUG 21/2023 s-a modificat art.33 din OUG 158/2005 astfel că acesta arată acum așa:

Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.

 

Textul subliniat este cel nou introdus. Ce înseamnă asta? Că dacă o persoană lucrează de 10 ani, de 10 ani cotizează la sănătate și la pensii și își mai găsește un loc de muncă, suplimentar celui de bază, iar după 2 luni se îmbolnăvește, i se va plăti indemnizația de concediu medical la funcția de bază, dar la cel de-al doilea loc de muncă, cel la care lucrează de doar 2 luni, nu i se va plăti.

 

În acest caz angajatorul va verifica dacă salariatul are stagiu de cotizare (6 luni în ultimele 12) la el și dacă are i se va putea plăti indemnizația de concediu. În cazul în care salariatul are stagiu de cotizare la alți angajatori, dar la cel curent nu are stagiu, atunci angajatorul curent nu poate plăti indemnizația de concediu medical salariatului.

 

Asta în timp ce statul român acceptă situații în care persoane fără stagiu de cotizare în viața lor, apte de muncă, să beneficieze de servicii medicale pentru simplul motiv că sunt părinții sau soțul ori soția unui angajat. Asta da contribuție “socială”.

Se modifică de asemenea și art.47 alin. 4:

Constituie contravenție desfășurarea de către persoanele asigurate care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B de activități în baza cărora se obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevăzute în Codul fiscal, în perioada în care beneficiază de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.

Există o mică nuanță – nu cere să nu se reflecte venituri supuse impozitului ci să nu desfășoare activități la vreun angajator în perioada în care există concedii medicale. Ideea e că persoane în concediu medical pot avea venituri supuse impozitului chiar dacă sunt în medical. Spre exemplu bonus primit în decembrie sau altă lună pentru luni anterioare și salariatul e în medical. Simplul fapt că a realizat venituri supuse impozitului nu înseamnă că a desfășurat activitate.

 

179 comentarii

  1. Buna ziua,
    Pentru un salariat care are CIM cu 1 zi/luna, se considera ca indeplineste stagiul complet pentru concedii medicale? Este angajat din 2019 insa vine o singura zi pe luna. Cum ar trebui sa procedam in acest caz, avand in vedere ca exista obligatia ca angajatul sa prezinte concediul medical la toti angajatorii? Mentionez ca am primit o copie simpla a concediului medical, fara mentiunea “conform cu originalul” si fara parafa si semnatura medicului emitent( are mai multe contracte si a cerut copie conform cu originalul doar pentru angajatorii reprezentativi). Concediul medical este pentru toata luna, nu a fost prezent la serviciu.
    Il pot trece absent motivat in statul de plata si sa nu ii achit concediul medical pe motiv ca nu indeplineste stagiul de cotizare si/sau nu a prezentat un formular de concediu medical complet?
    Ar putea sa isi ia concediu de odihna la angajatorul unde are CIM cu o zi/ luna și la ceilalți angajatori sa fie în concediu medical?

    1. Dacă nu a fost toată luna în concediu medical pontați-l prezent. Și-l plătiți.
      Altfel în situații ca aceasta în care a fost în medical toată luna, la acel angajator nu are stagiu de cotizare și nu i se poate plăti concediul medical.
      Nu se trece absent. Se introduce medicalul cu venituri zero. Doar din rațiuni de justificare a lipsei de la locul de muncă.

      1. Bună,dacă eu am 2 locuri de muncă unu cu 8 ore de 6ani și7 luni al doilea loc de muncă cu 2 ore de11 ani cu mi se va plăti concediul medical?Precizez sunt în concediu medical din decembrie 2022.Mulțumesc

      2. Am si eu o situatie asemanatoare. Un salariat, are un accident de munca, dar CM i se deconteaza doar de la locul de munca unde a avut loc accidentul. Pentru celelalte 2 locuri de munca, unde este cu timp partial,sa-l trec in CM cu venit zero?( Eu l-am trecut in concediu fara salar). Cum se face asta in saga? Nu-mi va da eroare la generarea D112?
        multumesc

        1. Nu în concediu fără salar. Se introduce și acolo concediul medical doar că la zile calcul și venit bază calcul se pune zero.

      3. Buna ziua,
        Este posibilă înștiințare de modificare plata salarială fiind in CM?In CIM este stipulat data de 15 și 31,însă astăzi la data care trebuia să îmi primesc avansul,am primit înștiințare că salariul îmi va fi platit 1 singura data/luna în data de 15.
        Mulțumesc!

        1. Da, este posibil. Dacă datele plății drepturilor salariale erau prevazute în CIM atunci e necesar un act adițional.

  2. Stagiul minim de cotizare este de 6 luni în 12 luni anterioare lunii în care intervine medicalul. De unde rezultă că aceste 6 luni tb să fie lucrate la fiecare angajator în parte, ptr cazul unui salariat cu două locuri de muncă?

      1. Am fost angajată timp de 25 de ani ,mai exact pînă la data de 16 Mai 2022. Am făcut o pauză fiind șomer fără indemnizație pînă la data de 04 Mai 2023. La noul loc de muncă pot avea concediu medical? Ma încadreze în stagiu de cotizare? Va mulțumesc!

        1. Puteți beneficia de concediu medical dacă starea de sănătate impune acest lucru, dar din păcate acesta nu poate fi plătit de către angajator pentru că nu aveți stagiu de cotizare.

  3. Buna ziua,
    Cand s-a modificat stagiul pentru a avea nevoie de 6 luni in ultimele 12 luni am intrebat la Casa de sanatate si mi s-a spus ca in situatia cand un salariat este angajat in 2 locuri, nu se dubleaza de la alt angajator zilele de stagiu si nici sumele pentru baza de calcul, deci consider ca si pana acum in cazul in care erau mai multi angajatori, se platea medicalul in functie de stagiul realizat la fiecare angajator

    1. Ceea ce vi s-a spus nu avea nici o bază legală în spate. Stagiul de cotizare este legat de persoană și este aberant să-l legi de persoană ȘI angajator. Dacă eu salariat am stagiu de cotizare realizat, de ce să nu mi se plătească concediul medical? Este complet ilogic.

      1. Statul nu numai ca impoziteaza munca foarte excesiv dar e foarte valabila vorba a-ti da cu o mana si-ti ia cu o mie de maini cu ajutorul pensilor speciale usor se va duce la dracu tot sistemu…….

      2. Oricat de aberant si ilogic este iata ca acum este foarte clar si avand o baza legala in spate asa cum se intelege din acest articol.
        Doar ca cei de la Casa de sanatate interpretau legea de pana acum in acelasi mod, respectiv asa cum am zis mai sus, cei cu 2 contracte active trebuiau sa aiba stagiu de cotizare la ambii angajatori. Pe langa raspunsul pe care l-am primit fizic la Casa de sanatate am gasit si un email din martie 2020 in care mi s-a spus ca “trebuie sa aibe stagiu la ambele locuri de munca daca sunt in derulare in acelasi timp”
        Se vede in aceasta poza raspunsul
        https://ibb.co/5h82ks4

        1. Ce vă spune logica? De ce credeți că au inclus în lege acest text? Pentru că era ok cum era înainte, prin adăugarea la lege prin norme?
          Să vă dau un exemplu de lipsă de logică legată de acest text:
          – sunt angajatul lui A timp de 10 ani.
          – în 1 ianuarie plec la B unde lucrez cu normă întreagă.
          – în 1 martie am un job suplimentar la C cu 1 oră pe zi
          – în 1 aprilie mă îmbolnăvesc
          Pe logica textului de lege nici B și nici C nu-mi pot plăti concediu medical pe motiv că nu am stagiu de cotizare la ei, la niciunul. Dar dacă lucram doar la B mi se plătea concediul medical, nu?

        2. Consider ca se poate folosi stagiul de cotizare de la angajatorul A pentru cele 2 noi locuri de munca, deoarece acel contract a incetat. Eu zic ca aceasta lege se refera strict la cazul in care este angajat in 2 locuri in acelasi timp si nu se poate folosi stagiul de la un angajator la altul.

        3. E o simplă opinie, nu? Adică pe textul de lege actual nu există suport pentru ea textul fiind extrem de neclar.

      3. Buna seara! Am o situatie in care o angajata are CIM de 8 ore la o instit publica si 4 ore la o societate, CIM de 4 ore fiin din februarie 2023. In luna martie intra in conc medical cu cod urgenta medico chirurgicala si apoi concediu de risc maternal. Firma ii poate plati cele 2 concedii medicale, chiar daca nu are stagiu de cotizare de 6 luni, deoarece intra in exceptii- urgenta si riscul maternal- se platesc fara stagiu de cotizare, nu i asa?

  4. Buna ziua.Deci, n am inteles daca are mai multe contracte cu 1..2 ore si unul de 8ore, daca nu are la toate vechime de 6 luni, nu se poate incasa concediul medical la crt cu 8 ore, chiar daca are vechimea corespunzatoare?

    1. Nu. Doar la acei angajatori la care nu are stagiu de cotizare de 6 luni și numai dacă are simultan mai multe contracte individuale de muncă. Este o problemă și asta, că poate angajatorul cu timp parțial nu știe dacă salariatul mai are alt loc de muncă sau nu.

      1. Știe! Pentru ca , dacă nu ai adeverința de la celălalt angajator, ca mai este angajat cu 8 ore , sau parțial, și ca se retine și acolo impozit, plătești impozitul pe salariul minim integral!

        1. Bună seara. Lucrez în învățământ de peste 2 ani, iar de la 1 septembrie lucrez in alte scoli, angajatori noi. As putea sa iau concediu medical, sunt însărcinată. Mulțumesc!

        2. Da dacă aveți stagiu de cotizare de 6 luni, iar în situația în care acum aveți mai multe contracte active la angajatori diferiți să aveți, la fiecare din acești angajatori, stagiu complet de cotizare de minim 6 luni.

      2. Bună ziua
        Am o situație mai complicata.
        Am un angajat , cu 2 norme întregi. La prima firma in luna ianuarie sa restructurat postul și a fost dat afara. La a doua si-a dat demisia pe 01 martie. Pe data de 15 și 16 martie, a fost angajat la amândouă firme . Numai că pe data de 20 martie, a prezentat concediu medical. La amândouă firme, în anul 2022, a lucrat. Întrebarea este se plătește aceste concedii medicale de catre cele 2 firme?

        1. Da, dacă la același angajator are contracte de muncă. Chiar dacă are mai multe contracte de muncă la acel angajator.

  5. Buna ziua.
    Pentru salariat cu CIM norma intreaga din 2020 pana la 01.01.2023, insa se reduce timpul de lucru la 2 h/zi de la 01.01.2023, pentru un concediu medical in februarie cum se calculeaza concediu medical? Mentiune- de la 01.01.2023 nu lucreaza decat cele 2h/zi( nu are alte contracte munca).

      1. Bună, as dori sa stiu dacă se mai reține cass. Menționez căci sunt angajat de 2 ani la o firma privata si am avut concediu medical o lună de zile cu data de 1 Martie până in 31 martie 2023.Am un venit brut de 4000 ron pe luna si salariu net mi sa dat 1933 ron. Este bine cat am luat salariul net. As dori sa stiu daca se poate va rog sa știu ce am de făcut. Vă mulțumesc

        1. Se reține CAS la indemnizația de concediu medical. Nu contează ce salariu de încadrare aveți. Indemnizația de concediu medical se calculează ca medie a veniturilor salariale pe ultimele 6 luni și din ea se achită, în funcție de tipul concediului medical, un procent de minim 75% și de maxim 100%. Suma calculată ca indemnizație este sumă brută. Ea este supusă CAS.

    1. Bună seara! Se poate plăti concediul medical cu cod 01unui salariat cu CIM întrerupt în februarie 2023 unde a lucrat 16 zile din luna venit brut 3888lei și are un alt Cim cu 15 martie 2023 ?

      1. Da dacă are stagiu de cotizare de 6 luni în ultimele 12 luni anterioare concediului medical.

  6. Deci, daca ai lucrat 1 – 2 – 3 ani si acum ti-ai schimbat angajatorul ar fi bine 6 luni sa nu te imbolnavesti.

  7. Avem un caz similar, la locul de munca suplimentar nu are stagiul minim de cotizare, iar de la 1 februarie 2023 are concediu medical, in pontaj trecem Bo, oare ce va calcula programul de salarii pe luna februarie 2023??

    1. Va calcula după cum introduceți datele. Dacă nu are stagiu de cotizare și e concediu ce necesită stagiu, atunci operați cu venituri bază de calcul zero.

  8. http://www.casan.ro/cascluj//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/Evidenta_Asigurati/2019/postate/STAGIU_COTIZARE_SITE_4.pdf

    “Urmare prevederilor legale menţionate mai sus, asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în paralel la mai muţi angajatori, îndemnizaţiile pentru concediile medicale vor fi achitate numai de către angajatorii unde sunt îndeplinite condiţiile de stagiu.”

    Practic doar s-a clarificat si mai mult in textul de lege aceasta situatie.

    1. Problema e faptul că stagiul de cotizeze este logic să fie legat doar de persoană, iar dacă persoana are deja cotizat la sănătate 6 luni este complet ilogic să nu beneficieze de plata la toți angajatorii. Nu spun că legea introduce o categorie specială de angajați la care se poate plăti.

      1. Buna ziua,
        In situatia asta ma aflu eu, la contractul unde am functia de baza nu imi deconteaza cm casa de sanatate pe motivul ca nu indeplinesc stagiul de asigurare fara 2 zile dar in acelasi timp am si un partial cu 1 h, concediull medical este sept 2022 dec 2022 cod 08, am incasat sept si oct la noiembrie si dec se da refuz ca nu indeplinesc stagiul , desi aceasta modificare intra in vigoare cu 31 ian 2023, exista vreo sansa sa incasez cm nov si dec! Va multumesc

        1. Prevederea exista și înainte, dar într-un ordin de aplicare a ordonanței nu în textul legii în sine. Eu zic să-i dați în judecată.

  9. Cum procedam cu o mamica care se intoarce din CIC ? Pana acum stagiul de cotizare il calculam pe baza adeverintei de venit primita de la AJPIS (si ca venit si ca zile stagiu).

      1. Ok. si daca am primit de la AJPIS doar valoarea indemnizatiei primite, fara zile cotizare, valoare bruta si alte informatii, cum calculam?

        1. De la AJPIS aveți lunile pentru care s-a plătit indemnizația. Așadar puteți lua zilele din lunile care fac parte din ultimele 6 luni.

  10. Un salariat care si-a scimbat locul de munca, are stagiu complet la vechiul angajator, pana implineste 6 luni la noul angajator se considera ca nu are stagiu de cotizare? Ce se intampla cu salariatii care, de exemplu in oct.2022 si-au schimbat locul de munca, in dec2022 intra in concediu medical -risc maternal – (fara stagiu complet la noul angajator). Mai decontam concediile medicale pentru ei?

    1. Da. Nu este o problemă la cei care schimbă locul de muncă. Este o problemă dacă au mai multe CIM.

  11. Buna ziua,
    am o problema legata de inregistrarea unui concediu paternal de 15 zile acordate tatalui la nasterea copilului in luna februarie 2023.
    Nu inteleg de ce in program la concedii apare ca acest concediu nu se mai acorda din aug.2022.
    Cum se inregistreaza in stat aceasta perioada suspendata pentru care salariatul este platit.
    La calculul unui concediu medical viitor in aceasta perioada se iau in calcul 7 zile lucrate din 20 zile lucratoare in luna, restul fiind suspendate?
    Mentionez ca baza de calcul iese mai mare.
    Va multumesc!

    1. Concediul pentru părinți de acolo era pentru altceva.
      Nu a existat niciodată în program acest tip de concediu.
      Dacă e suspendat înregistrați o suspendare și dacă îl plătiți puneți suma pe alte venituri.

  12. In momentul in care calculez baza de calcul pe cele 6 luni anterioare concediului medical, din program la luna in care s-a acordat acest concediu paternal (punand pe alte venituri aceasta suma) din cele 20 zile lucratoare aferente lunii respective apare ca a lucrat doar 7 zile ceea ce duce la o baza de calcul diferita. Corect este sa inlocuiesc cele 7 zile si sa trec 20 zile lucrate, sau las cum face programul?

  13. Multumesc pentru raspuns, asa am procedat la momentul respectiv.
    Problema apare acum cand salariatul a adus concediu medical. In baza de calcul pentru cele 6 luni anterioare acordarii concediului medical la luna in care a fost suspendat si pusa suma pe alte venituri pana la reintregirea salariului brut imi pune ca lucrate 7 zile din cele 20 aferente acelei luni rezultand o medie zilnica mai mare decat daca erau 20 zile lucrate. trebuie sa modific si sa pun 20 zile lucrate in loc de 7?

  14. Buna ziua! Cadru didactic revenit din concediu crestere copil dupa 2 ani, aduce concediu medical luna aceasta, pentru ingrijire copil. Va rog sa ma ajutati daca ii pot plati concediul, folosind ca baza de calcul stagiul de cotizare crestere copil. Multumesc

      1. Buna ziua. Dar dacă angajatul are 2 locuri de munca unul cu 8 ore și altul cu 4 ore? Vine din concediu creștere copil și intra în concediu medical. Cum i se va plăti concediul medical?

        1. Ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni. Acesta e un concediu ce se poate plăti fără stagiu.

  15. Bună ziua…vreau să mă lămuriți cu o chestie….
    Pe data de 6 Martie mam angajat la o firmă…
    După 3 săptămâni am făcut puroi în gât și a trebuit să merg pe medical…
    Pe Concediu medical am avut Codul 06 respectiv 01….
    Astăzi am fost dat afara de la muncă din cauza că cică sau făcut disponibilizări….
    Și mi sa spus că nu poate sa îmi plătească concediu medical cu codul 01 din cauză că nu am 6 luni stagiu de cotizare și ca îmi fa plăti doar concediu medical cu, codul 06….
    Este adevărat că nu poate sa i. I plătească sau că nu vor ei sa îmi plătească concediu medical pentru ca până la urmă urmei nu a fost vina mea că m-am îmbolnăvit…

    1. Da, este adevărat că nu se poate plăti concediul medical pe cod 01 dacă salariatul nu are stagiu de cotizare complet, respectiv de 6 luni în ultimele 12 anterioare concediului medical.

  16. Buna ziua , am si eu o intrebare. Am un salariat care are 2 zile de CM pentru care nu are stagiu de cotizare deci neplatit. Salariatul are ore suplimentare si numarul total de ore lucrate depaseste cele 160 obligatorii lunii respective. Deducerea sumei de 200 lei ,acordata pentru cei incadrati cu 3000 lei , va fi acordata integral sau proportional cu numarul de zile lucrate?

  17. Buna ziua!
    Am lucrat pâna la 15.12.2022 la un angajator (2 ani – normă intreaga), nu am avut serviciu în perioada 15.12.2022-31.01.2023, iar din 01.02.2023 am găsit alt serviciu cu norma întreagă. Va rog să-mi spuneti dacă pot beneficia de indemnizație de CM dacă mă imbolnavesc pe 25.03 și care ar fi baza de calcul? Multumesc!

    1. Dumneavoastră știți de pe acum că este posibil să vă îmbolnăviți peste o zi?
      Da, puteți beneficia de concediu medical plătit, dar plata se va face ca medie a veniturilor din ultimele 6 luni anterioare datei de început a concediului medical. Adică se iau veniturile din lunile septembrie 2022-februarie 2023 și se împart la numărul de zile lucrătoare din acea perioadă. Cum aveți o perioadă nelucrată, evident că indemnizația va fi foarte mică. Indemnizația calculată este indemnizația brută ce poate fi redusă la 75% din valoarea ei dacă e concediu medical pentru boală obișnuită și chiar și după aceea este supusă plății CAS, suma netă fiind mult mai mică.

      1. Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la plata concediului medical avand in vedere urmatoarea situatie. Am lucrat 7 ani la un angajator pana in data de 17 octombrie 2022 iar in 18 octombrie am inceput lucurul la un alt anagajator. In momentul de fata mi -am luat concediu medical in data de 27 martie. Avand in vedere ca am mai putin de 6 luni stagiu de cotizatie la actualul angajator, beneficiez de plata concediului medical? Va multumesc.

        1. Da. Problema apare în situația în care există simultan mai multe contracte de muncă.

      2. Va rog, in cazul acesta, cu intrerupere de activitate si schimbare angajator, indemnizația este platită complet de noul angajator? fără a implica fostul angajator pt. perioada din stagiu 6luni cât fusese angajatul incadrat. Va mulțumesc!

        1. Da, dacă salariatul are stagiu de cotizare complet. Problema apare dacă are simultan contracte de muncă la doi (sau mai mulți) angajatori cerința fiind ca în ambele cazuri, la ambii (toți) angajatori(i) să aibă stagiul complet de cotizare.

        1. Să clarific: se aplică la orice concediu pentru care nu este necesar stagiu de cotizare.

      1. Buna ziua! Am lucrat până în luna decembrie la un angajator. Din octombrie 2022, am încă un contract de munca, cu un alt angajator, la care lucrez și în prezent.(perioada octombrie-decembrie am avut contract cu ambii angajatori). În luna martie, am avut concediu medical, 8 zile cod 06 și, continuare, 7 zile, cod 01. Intrebare: la calculul mediei zilnice a veniturilor, se iau în calcul veniturile insumate de la ambii angajatori, pentru perioada în care am avut contract cu ambii angajatori care au cotizat la Casa de sanatate 10% din fiecare venit obtinut (octombrie-decembrie)? Noul angajator va plăti primele 5 zile de concediu medical conform mediei calculate pentru ultimele 6 luni, chiar dacă la noul angajator am contract de munca doar de 5 luni?

  18. Buna seara.
    Am o situație și va rog dacă puteți sa ma ajutați cu un răspuns. Angajata de peste 12 luni la compania A cu 8 ore. Angajata din 13.03.2022 la compania B cu 4 ore.
    Intru in CM prenatal pe 1.08.2022.
    Se depun actele la CASMB de compania B in vederea recuperării sumei pe luna August, a fost acceptata au fost virați banii. Pe lunile Septembrie și Octombrie am primit răspuns ca nu se accepta plata Pt nerespectarea prevederilor art 33 din OUG 158/2005.
    In aceasta lege anul trecut nu era făcută specificarea cu cele 6 luni. Plata trebuie făcută pe anul trecut, deci pe legea “trecută”. Ce ma sfătuiți? Va mulțumesc.

    1. Nu prea am ce sfat să vă dau. Aici un avocat este cel care v-ar putea da un sfat. Să vă spună în ce măsură este posibil să atacați în instanță acest act normativ care este o aberație.

  19. Buna ziua! Am un angajat din 20 Ianuarie 2023, pe data de 8 Martie se operează și are concediu medical cod indemnizație 14, cod boala 98. Întrebarea este următoarea beneficiază de concediu , dar cum se calculează media zilnică, de unde se suporta concediu medical? Este prima data când înregistrez un concediu !

    1. Da, beneficiază fără îndeplinirea condițiilor de stagiu. Primele 5 zile sunt suportate din fondul de salarii restul din FNUASS (CCI).
      Se plătește calculându-se media veniturilor pe ultimele 6 luni, determinată ca raport între veniturile pe ultimele 6 luni anterioare lunii în care i se acordă concediul și zilele lucrătoare din cele 6 luni.

  20. Buna ziua,
    Cum se plateste concediul medical cod 06 , daca s-a angajat in cursul lunii din7 aprilie si nu are stagiu de cotizare in alta parte .Am inteles ca nu trebuie stagiu daca e medical 06 , dar totusi cu ce baza de calcul calculez?

    1. Cu salariul de bază lunar. Însă venitul este doar pentru o lună iar zilele sunt cele din ultimele 6 luni, rezultând așadar o sumă foarte mică.

  21. Am o salariata din data de 27.09.2022 si in 28.12.2022 prezinta cim risc maternal inclusiv febr,2023.in luna Martie prezinta cim sarcina si lehuzie cod 08. Cum calculez cim din luna martie, stagiu de cotizare nu este indeplinit?

      1. Am si eu o situatie asemanatoare. A venit din CIC pe 03.10.2022 si a adus cm cod 08 in martie. Trebuie sa ii cer adeverinta de la AJPIS? sau ii trec venitul care la realizat de la revenire impartit la 102 zile?

  22. Buna ziua.
    Am un salariat care nu are stagiu de cotizare complet, dar a adus de la alta societate la care a lucrat anterior o adeverinta. Eu pot imprumuta zile de calcul de la celalalt angajator si venit? Am sunat la Casa de Sanatate si mi-a zis ca pot imprumuta doar zile, si venitul il folosesc pe cel realizat la actualul angajator, nu cumulat. Nu s-au suprapus contractele..

    1. Eu zic că și baza de calcul. Cumulul de contracte, adică acele situații cu contracte simultane, este problema

  23. Buna ziua.
    O persoana are concediu medical toata luna aprilie. In ultimele 6 luni a mai fost in concediu medical, respectiv 8 zile lucratoare in luna februarie. Intrebarea mea este daca in baza de calcul a ultimelor 6 luni se include si concediul medical din februarie ca suma si numar de zile. Multumesc!

  24. Bună ziua,
    sunt pensionar din august 2021, asigurat la Casa OPSNAJ.
    Acum 3 săptămâni m-am angajat la o SRL, sunt în perioada de probă de 3 luni, dar acum m-am internat pentru o operație.
    Cum mi se calculează și plătește concediul medical ?

    1. Dacă e un concediu de incapacitate temporară de muncă, cod 01, care nu necesită stagiu de cotizare, atunci nu vi se poate plăti pentru că nu aveți stagiu de cotizare de 6 luni la angajatorul curent.

  25. Daca nu are stagiu de cotizare dar angajatorul doreste plata concediul medical cum se procedeaza?

    1. Îi treceți suma pe alte venituri și se taxează normal. Ori, pur și simplu, nu înregistrați nicăieri acel concediu medical. Și-l pontați liber.

  26. Buna ziua,

    Avem urmatoarea speta:
    Am fost angajata in firma X pe o perioada de 4 ani. Am aflat ca se va inchide proiectul, mi-am cautat alt job si m-am angajat din luna feb 2023 la alta firma, avand doua joburi in acelasi timp pentru doua luni.
    La vechea firma X, contractul s-a incheiat in apr.2023.
    Am ramas anagajata in continuare la noua firma. Fiind gravida am adus aici un medical prenatal pentru luna mai 2023 si un medical postnatal pentru iun 2023, eu nascand la inceputul lunii iun.
    Noii angajatori imi spun ca nu pot depune medicalele din cauza noului ordin privind stagiul de cotizare la noua sociatate, ca este mai mic de 6 luni.
    Adica eu in momentul de fata am pierdut dreptul la medicale? Chiar daca am cotizat, achitat taxe si nu am avut nici o intrerupere in contractele de angajare?
    Se aplica si in cazul meu, chiar daca eu m-am angajat la al doilea job in luna feb iar ordinul aparut este in martie?…se poate aplica retroactiv?

    1. Vă rog să vă adresați casei de asigurări de sănătate.
      Legislația așa cum am arătat este extrem de prost făcută și neclară. Eu spun că dacă la data concediului medical aveți UN singur CIM activ atunci stagiul de cotizare ar fi îndeplinit.

  27. Buna ziua, am și eu o întrebare, din cauza locului de munca , am o boala profesionala,adică stand pe scaun pe utilaj toată ziua mi-sa deformat coloana .țin să precizez nu am 6 luni la angajator , am doar 5. Și ei nu vor să îmi plătească concediul medical. Este corect sau nu!?

  28. Buna ziua !Sint pensionat de drept si cu c.i.m. de 88 ore/luna .Am avut co.medical 01- 14/06/2023 pe 15/06 am mers la munca ,am efectuat 56 ore de munca pe 23/06 mi sa zis ca mi-am facut orele cu tot cu co. medical .Cum se calculeaza zilele co.medical plus orele de munca ,sau se scad orele care trebuie muncite din co. medical…cum se calculeaza co .medical……am lucrat cu norma antreaga pana 10 /05/2023 .MULTUMESC !

    1. Nu puteți avea ore suplimentare. Adică pentru perioada 15/06-30/06 nu puteți avea mai mult de 48 de ore lucrate dacă norma este de 4 ore/zi.

  29. Buna ziua,

    Am lucrat la un anagajator X cu norma intreaga pana in august 2022. De la 1 septembrie 2022 m-am angajat cu 8 ore la angajatorul Y si incepand cu 09.09.2022 cu 8 ore la anagajator Z. in luna decembrie 2022 am fost in concediu medical. Pentru angajatorul Z casa de sanatate a refuzat plata concediului medical. Cu aprilie am primit concediu de sarcina si lehuzie. Va rog sa-mi spuneti daca credeti ca este corect acest lucru si daca probabil va fi refuzat si acesta . Multumesc

    1. Este legal. Eu am susținut întotdeauna că nu este moral, dar moralitatea nu are nimic de-a face aici. Din păcate așa este.

  30. am o angajata ,cu contract de 4 ore din 20.04.2023. Angajata are si un contract de 8 ore ,de foarte multi ani ,la o alta firma .Din 16.06.2023 a adus un CM ,cod indemnizatie 08. Sa inteleg ca nu i se poate plati concediul medical de sarcina , la locul de munca cu 4 ore ,pentru ca nu are stagiu de cotizare de 6 luni ? Sa-i cer angajatei adeverinta de la celalalt loc de munca ,pentru completare stagiu ? Va multumesc anticipat pt raspuns .

    1. Din păcate da, nu îi puteți plăti acel concediu pentru că nu are stagiu de cotizare la dvs de cel puțin 6 luni.

  31. Buna ziua, am cerut o adeverință cu venitul brut pe 6 luni , dar luna a 6 a e cu întrerupere și mi s-a cerut de la locul actual de munca alta adeverință cu venitul brut pe 12 luni , dar vechiul angajator refuza sa mi o de-a , zicând că deja am primit una pe 6 luni , oare ei sunt obligați să îmi de-a adeverință respectiva ?

    1. Vi s-a eliberat adeverința pe 6 luni pentru că aceea este cea care ajută la calculul indemnizației de concediu. Vi se solicită pe 12 luni pentru a se demonstra că aveți stagiu de cotizare, dar legea nu obligă angajatorul să vă elibereze acea adeverință pe 12 luni. Cu toate acestea nici nu-i interzice acest lucru. Pe de altă parte aveți și o adeverință de vechime în care apare perioada lucrată la vechiul angajator și în care apar și eventuale perioade de suspendare dacă acestea există, iar dacă perioada lucrată e mai mare de 6 luni fără suspendări ale CIM este evident că îndepliniți condiția de stagiu de cotizare.

  32. Buna ziua , avem un angajat cu vechime 1 luna ,dupa care a intrat in CM cu cod 01,timp de 14 zile.Nu are stagiu de cotizare nici in alta parte(alt angajator) de 2 ani. Si acum a cerut lichidare la zi .Cum se poate proceda ? Ca firma nu imi recuperez plata concediului medical.
    Multumesc !

    1. În acest caz salariatul nu beneficiază de plata concediului medical. Nu aveți nici ce să plătiți și nici ce să recuperați.

  33. Buna ziua,
    salariata angajata in cursul lunii Iunie (19 Iunie), are accident de munca a 3-a zi de munca. Fiind prima luna, nu are functia de baza. Concediul medical are codul 06-Urgenta medico-chirurgicala. La Urgenta medicala ar trebui sa beneficieze de Concediu medical dar, nu stiu daca impiedica faptul ca nu are functia de baza fiind luna incompleta. Daca da, cum obtin Baza de calcul? Multumesc anticipat!

    1. Funcția de bază pentru deducere personală e una, funcția de bază în înțelesul codului muncii e altceva. Trebuie să-i calculați și plătiți indemnizația de concediu medical. Trebuia să vă aducă la fostul angajator adeverința cu veniturile pe ultimele 6 luni lucrate la el, necesară calculului indemnizației.

  34. Buna ziua,
    Am o angajata cu timp partial din 20.01.23,care are un CIM cu 8 ore la alta firma.A mai lucrat la noi anul trecut in perioada 01.06.22 pana in 19.07.22inclusiv. Are concediu maternitate din 19.06.2023.Pot sa-i calculez
    plata concediului medical ?Multumesc anticipat!

  35. Buna ziua,

    Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:
    Cod diagnostic 14, ( metastaze osoase, cerebrale, neoplasm), numarul maxim de zile de Cm, nu stiu daca se mai pune problema de comisie, stiti cumva care este?
    Am inteles ca ar fi 500 si ceva de zile.
    Angajatorul este acelasi de 20 de ani.
    Iar de CM am beneficiat si acum 3 ani : 12 luni prin medicul specialist oncolog si 6 luni prin comisie.

    Multumesc frumos,

    1. Îmi pare rău să citesc așa ceva. Puteți primi concediu medical fără probleme timp de 18 de luni.

  36. Buna ziua! Pentru un angajat care are doua locuri de munca, primul cu CIM incheiat in 2021 iar la al doilea cu CIM incheiat in 15.02.2023, se va achita concediul medical din 21.07.2023 pentru maternal (cod 08) la al doilea angajator?

    1. Nu. Pentru că la al doilea loc de muncă nu are stagiu de cotizare de 6 luni anterioare lunii de intrare în concediu medical.

      1. Buna.
        Am avut un contract de 4 h care s-a încheiat cu data de 7.08.2023(demisia a fost depusă pe data de 26.07.2023,insa au uitat sa-l închidă),mi-am dat demisia deoarece nu mi-au acceptat riscul maternal.
        Din data 06.03.2023 am contract la 8 h la un alt angajator. Pe data de 10.07.2023 am intrat în concediu medical normal pentru sarcina (la ambii angajatori). De pe data 20.07.2023 am intrat în risc maternal la angajatorul cu 8 h. Nu știam de legea nouă cu stagiu de minim 6 luni de cotizare și nu am anunțat angajatorul cu 8 ore de celălalt job.
        Momentan mi s-a plătit concediul medical de risc. Există șansa să trebuiască să dau toti banii înapoi pe concediul medical de risc?
        In mod normal pe 15 noiembrie ar trebui sa intru in prenatal. Macar aici am dreptul la concediu medical?
        Mulțumesc

  37. M-am operat de adenocarcinom stadiul 3C. , am avut concediu medical pe cod 14 neoplasm 1 an si 6 luni dupa care m-am reintors la serviciu. Numai ca dupa doua luni, din cauza imunitatii dcazute am facut gripa cu complicatii pulmonare etc si medicul specialist pneumolog spune ca nu imi poate da CM pentru ca in ultimii doi ani am avut 1,5 ani pe cod 14. Se cumuleaza concediul de neoplasm cu slte concedii pentru slte boli? Ce pot sa fac daca organismul meu nu mai produce leucocite etc si nu am imunitste, drept pentru care fac tot felul de boli?

    1. Îmi pare rău pentru dumneavoastră și problemele dvs de sănătate. Din păcate nu vă pot ajuta cu informații în acest sens. Modalitatea de eliberare a concediului medical ține de medic și legislația specifică. Eu vă pot ajuta cu informații referitoare la indemnizație în sine, mod de calcul, dreptul de vă fi plătită, etc. Probabil că într-o astfel de situație, cu capacitate redusă de muncă, se recomandă medic expert, comisie medicală și emiterea unei decizii în acest sens procedură ce ar duce la așa numită pensie de boală.

  38. Buna ziua! Pentru un angajat venit de o luna jumatate, stagiul la societatea nostra este de 28 de zile; vine cu certificat medical cod indemnizatie 01, imi aduce o adeverinta de la fostul loc de munca , 6 luni a lucrat, dar in cele 6 luni, nu are nicio luna complet lucrata, pt.ca in fiecare luna a avut zile de concediu fara plata; in cazul acesta, beneficiaza de plata concediului medical? respectiv, are un venit brut pe fiecare luna lucrata, dar nu si nr.de zile complet lucrate; multumesc!

    1. În acest caz, pentru a verifica stagiul de cotizare este necesar sa va prezinte adeverință pentru ultimele 12 luni. Dacă în ultimele 12 luni are stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni întregi atunci o se poate plăti concediul.

  39. Buna ziua, in situatia in care un salariat are la un singur angajator doua contracte de munca (cumul de functii) respectiv 8 ore + 3 ore, concediul medical se calculeaza la veniturile cumulate de pe ambele contracte? Dar la contractul cu 3 ore nu are stagiu de 6 luni, a doua angajare s-a facut in urma cu 2 luni. Cum procedam in acest caz? Multumesc!

    1. Prevederile se aplică în situația în care are activitate la mai mulți angajatori nu în situația în care are cumul de funcții și la același angajator are două contracte.
      În acest caz se calculează pe veniturile din ultimele 6 luni la fiecare contract. Are stagiu de cotizare fără doar și poate.

  40. Un salariat bugetar cu doua contracte de munca, 8 ore respectiv 3 ore (la acesasi UAT), prezinta certificat medical. La CIM cu 3 ore nu are stagiu de cotizare complet. Calculul indemnizatiei se face doar pt functia unde are stagiu complet sau se cumuleaza veniturile din cele doua CIM si asa calculam indemnizatia? Multumesc!

    1. Are stagiu complet. Condiția de a avea 6 luni de stagiu în ultimele 12 se verifică la nivel de angajator nu de contract.
      Dacă ar fi fost al doilea contract de muncă la angajator diferit, în paralel cu primul angajator, s-ar fi pus problema de stagiu. Așa, pe cumul de funcții, nu este cazul.
      Indemnizația de concediu medical în acest caz se va calcula însă pentru fiecare contract separat nu pe venituri cumulate.

  41. Buna ziua! Va rog foarte mult dacă se poate sa ma ajutați. Am un angajat care are CM pe perioada nedeterminata la doua societăți, la ambele eu fiind administrator. La una dintre societăți persoana respectiva este angajata din anul 2021, iar la a doua din mai 2023. Persoana respectiva a solicitat concediu prenatal începând cu data de 15 oct, nașterea fiind programată in jurul datei de 18 Dec. Va rog foarte mult sa îmi Spuneti dacă in aceasta situație se deduc cheltuielile legate de concediu la ambele societăți, sau doar la cea la care este angajata din anul 2021? Atât timp cât angajatul se afla in concediu prenatal și cele 42 de zile de lauzie, care sunt contribuțiile pe care le plătește angajatorul și cât recuperează din ele?

    1. Deducerea se efectuează de fiecare societate. Pentru că au la bază contract de muncă. Dar nu există cheltuieli pentru CM suportat din FNUASS.
      Angajatorul plătește CAS în acest an, dacă nu se va modifica ceva. Indemnizația de concediu, în sumă brută se recuperează de la Casa de Asigurări de Sănătate.

      1. Angajata are la una dintre societăți mai mult de 12 luni, iar la a doua societate 7 luni. Pentru indemnizația de după naștere, veniturile de la ambele societăți se cumulează, sau doar veniturile de la societatea la care are 12 luni? Va mulțumesc foarte mult

  42. Bună ziua, mama mea a fost internată în spital , acordându-i-se cm de către medicul care a operat-o de pe 3.10.2023 până pe 11.10.2023 .
    Angajatorul i-a spus să nu îi aducă niciun concediu medical . Ea nu l-a dus nici până în prezent, urmând să vină la control pe 31.10 cu următoarele acte: copii cm, buletin, card sănătate , bilet de externare .
    Revenind acasă după intervenție, ea a putut să lucreze de acasă .
    Ce se întâmplă cu cm eliberat de medic dacă nu l-a depus la angajator ?
    Mulțumesc frumos!

  43. Buna ziua, am un salariat cu contract munca partial, fara stagiu cotizare in firma de 6 luni. Are concediu medical cod 01. Nu pot plati medicalul conform noilor modificari. Se poate sa nu inregistrez medicalul si in aceasta perioada sa il pontez in concediu odihna, binenteles cu acordul acestuia?
    Multumesc!

    1. Problema ar fi că îi afectați zilele legale de CO. Poate fi o problemă și dacă are alt loc de muncă cu normă întreagă și predă acolo medicalul și cei de acolo i-l plătesc. Dacă e unicul loc de muncă și nu-și ia medical sau îl ia și nu-l predă firmei, iar la firmă e pontat ca fiind în CO nu e nicio problemă.

  44. Buna seara!
    1. Angajat cu 2 CIM-uri, cate 8 ore la angajatori diferiti. La unul din ei depune CM in original la al doilea depune o copie simpla, fara mentiune conform cu originalul, parafat de medic. In cazul, la angajatorul unde depune o fotocopie acesta beneficiaza de indemnizatie de CM?
    2. In D 112 se vor completa CM dar sumele vor fi zu 0?.
    3. La baza de calcul a indemnizatiei CM intra si contractul de mandat?
    Multumesc!

    1. Eu aș cere să aducă o copie conformă. În mod normal, dacă are stagiu ar avea dreptul la plata indemnizației.

  45. Buna ziua,

    Sunt angajat de 4 luni la o noua firma, norma intreaga, avand, in paralel, si un alt CIM cu stagiul de cotizatie complet, care insa a incetat in luna Noiembrie. In Decembrie, voi lua concediu medical cod 14.
    1.Cum se calculeaza indemnizatia, avand in vedere ca stagiul complet nu e necesar? Imi trebuie si adeverinta de venit de la firma unde am avut stagiul complet?
    2. Indemnizatia concediulului medical e asimilat veniturilor care se iau in calculul in cazul unei prelungiri, sau a unui nou concediu ulterior?

    Va multumesc

    1. Da, veți avea nevoie de adeverință de venit de la fostul loc de muncă.
      Indemnizația de concediu se va calcula ca medie a veniturilor salariale din ultimele 6 luni anterioare lunii în care vi s-a acordat concediul medical.
      La orice concediu medical “în continuare” valoarea indemnizației va fi egală cu cea calculată inițial, la primul concediu acordat.

      1. Revin cu o intrebare, Dle Cristi.
        Daca societatea locului de munca anterior nu a virat, partial sau integral, asigurarile sociale de sanatate, se mai beneficiaza de veniturile respective celor 6 luni pentru calculul indemnizatiei de concediu medical la noul angajator?

        Va multumesc pentru intelegere.

        1. Este irelevant că a virat sau nu banii respectivi. Se condideră că ați plătit acele sume câtă vreme angajatorul le-a reținut pe stat.
          Pe logica asta niciun salariat al CNH Oltenia, de exemplu, nu ar beneficia de concedii medicale.

  46. Buna ziua, am un angajat cu concediu medical, cod 14, la instituție de stat. Este in concediu de 3 luni. In acest timp sau mărit salariile, dar el nu oare beneficia de aceasta mărire. Cum poate sa beneficieze de aceasta?

    1. Pentru perioada CIM contractul de muncă e suspendat de drept. I se va majora salariul la încetarea CIM. Dar chiar dacă i se majorează acum, majorarea nu are niciun impact asupra indemnizației de concediu medical.

  47. Buna ziua,

    Am un salariat care a incetat un contract de munca in cursul lunii august. In luna octombrie s-a angajat in alta parte si in noiembrie are concediu medical. Daca stagiu de cotizare se ia in considerare 6 luni în ultimele 12 luni, cum pot adauga in saga veniturile din luna ianuarie 2023 pana in august de la fostul loc de munca?

    1. Calculul indemnizației se face pe veniturile din ultimele 6 luni anterioare celei pentru care a primit medical. Perioada de stagiu e una, perioada luată în considerare pentru calcul de indemnizație e altceva.
      În ecranul de calcul a bazei puteți completa zilele și sumele lipsă pentru peioda care vă lipsește din cele 6 luni anterioare.

  48. Buna ziua.

    Am un salariat cu doua contracte de munca la acelasi angajator. Primul norma intreaga din nov.2021, al doilea part-time din oct.2023. In luna decembrie are concediu medical din data de 11, cod 01.

    Care este baza de calcul pentru contractul de part-time? Cel din sep. sau se ia in calcul si lunile (pana la 6, adica iunie) cu venitul de pe cel cu norma intreaga?

    La introducerea concediului medical in saga, pe pozitia de part-time, ia in calcul automat doar venitul obtinut de la inceputul contractului (part-time).

    Se poate plati concediul medical pe pozitia de part-time?

  49. Buna ziua,
    Va rog, am o dilema si as avea nevoie de ajutorul dvs cu privire la calculul CM-urile (mentionez ca angajatul a lucrat doar 29 de zile la noul loc de munca) si anume:
    1. CM initial cod indemnizatie 06 – 3 zile
    2. CM in continuare cod indemnizatie 13 – 2 zile, ambele au acelasi cod de diagnostic.
    Va multumesc anticipat!

    1. Folosiți datele de la locul (locurile) de muncă din ultimele 6 luni anterioare, pentru a calcula indemnizația cuvenită.

  50. Bună ziua,
    Vă rog să mă ajutați cu un punct de vedere.
    De la 1 august mi-am reluat activitatea la cei 2 angajatori, revenind din CIC.
    Începând cu 13 noiembrie am intrat în risc maternal. Plata concediilor medicale s-a făcut doar pe baza celor 3 luni complete în care am prestat activitate, respectiv august-septembrie-octombrie, nesolicitându-mi-se să duc stagiu de cotizare de la AJPIS, nefiind necesar stagiul de cotizare de minim 6 luni pentru acest tip de concediu.
    Angajatorii nu au depus încă dosarele de restituire a sumelor către CAS. Credeți ca ar putea fi o problemă în decontarea sumelor, în sensul în care nu am 6 luni complete de activitate prestată la fiecare angajator și nici nu am dus stagiul de la AJPIS?
    Nu aș vrea să fiu pusă în situația în care să mă trezesc peste câteva luni ca nu s-a calculat corect indemnizația de concediu medical.
    Va multumesc și va doresc o zi minunata!

      1. Vă mulțumesc pentru răspuns!
        Mai am totuși o întrebare. De ce ar fi redusă indemnizația de concediu medical?
        La reîntoarcerea în activitate, am beneficiat de o mărire substanțială a salariului la ambii angajatori. Astfel, spre exemplu, la unul dintre angajatori am ajuns la un venit lunar net puțin peste dublu decât indemnizația CIC.
        La calculul mediei zilnice brute se iau în considerare cele 3 luni complete de activitate prestată (respectiv august-septembrie-octombrie) împărțite la nr. de zile lucrătoare din cele 3 luni (63 zile) pentru fiecare loc de muncă în parte, corect?
        Dacă ar fi să se ia în calcul și veniturile din 3 luni de CIC ar însemna să scadă considerabil media zilnică brută.
        Sau este posibil ca mzb să fie stabilită ca fiind suma obținută în cele 3 luni împărțită la nr. de zile lucrătoare din ultimele 6 anterioare intrării în CM? Dat fiind faptul ca 3 luni au fost activitate prestata, iar 3 luni au constituit perioada asimilata stagiului.
        Astept cu mare interes un răspuns de la dvs.
        Vă mulțumesc!

        1. Media zilnică se calculează prin raportarea veniturilor din ultimele 6 luni anterioare intrării în medical, la zilele lucrătoare din acele ultime 6 luni.
          De aaemenea, de la 1 ianuarie 2024, se va taxa și cu CASS indemnizația de concediu medical. Asta înseamnă că suma netă din cei 85% indemnizație se va diminua cu 10% din indemnizația brută.

  51. Buna ziua,

    Un salariat a avut toata luna medical (tuberculoza), salariatului i se plateste indemnizatia bruta obtinuta din medical sau indemnizatia neta?

    Multumesc,

  52. Bună seara!
    Unui profesor cu norma în școlile A și B i-au încetat contractele la 31 august 2023, iar cu data de 1 septembrie 2023 s-a angajat la școlile C și D. Începând cu data de 9 septembrie 2023 intră în concediu medical.
    1. Primește indemnizație de concediu medical de la noile școli?
    2. Dacă primește indemnizație de concediu medical, cum se calculează (care e baza de calcul) și cine o plătește?

    1. Da, primește. În cazul cadrelor didactice există o excepție.
      “pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice şi îşi desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare.”
      iar normele spun așa:
      “Pentru situaţiile în care persoanele prevăzute la alin. (2), care îşi desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori şi ale căror contracte individuale de muncă însumate completează norma didactică, în situaţia în care acestea încetează şi încheie alte contracte individuale de muncă cu mai mulţi angajatori care însumate completează norma didactică, în cazul în care intervine un certificat de concediu medical, indemnizaţia aferentă certificatului de concediu medical se plăteşte de fiecare angajator. Baza de calcul al indemnizaţiei se constituie cu venitul obţinut la fiecare angajator.”

      Așadar da, va primi indemnizație de concediu medical de la noile școli acestea fiind obligate la plata indemnizației. Baza de calcul este venitul obținut la fiecare angajator.

  53. Buna ziua,
    Am o salariata care a lucrat la alta societate cu program de 8 ore pana la 31.08.2023 cand ii inceteaza acest contract. La 1 septembrie 2023 se angajeaza la firma noastra cu contract de 8 ore. In data de 1 februarie intra in concediu medical cod 08. Baza de calcul a indemnizatiei se constituie numai din veniturile realizate la noi, pentru cele 5 luni, sau se adauga si venitul realizat la cealalta societate si completez manual in tabel?
    Va multumesc!

  54. Buna ziua,

    un salariat a lucrat in perioada Ianuarie – Iulie 2023 la societatea noastra. La 1 august si-a dat demisia.
    In data de 18.10.2023 s-a angajat din nou la societatea noastra.
    In perioada 01.08.2023 – 17.10.2023 nu a lucrat nicaieri.
    In perioada 12.02.2024 – 22.02.2024 a depus concediu medical cu cod de indemnizatie 01.
    Saga calculeaza 69 zile de cotizare (stagiu incomplet).
    Va rog sa-mi comunicati cum procedez pentru a completa in program stagiul complet de cotizare
    tinand cont de faptul ca in ultimele 12 luni are 6 luni de cotizare (intrerupte).

    Multumesc!

    1. SAGA nu calculează perioada de stagiu.
      SAGA calculează raportat la codul salariatului veniturile din ultimele 6 luni. În acest caz, veniturile din ultimele 6 luni este necesar să le calculați manual.

  55. Buna ziua si felicitari pentru raspunsuri si implicare,

    Ma aflu in situatia in care sunt insarcinata in prezent in 25 de saptamani si sunt angajata in paralel la doua societati:

    -la una dintre ele sunt cu perioada nedeterminata iar la cealalta societate – cu contract cu perioada determinata pana la 31.04.2024.

    Intrebarea mea este cum pot beneficia de concediu de maternitate incepand din 01.05.2024 de la societatea la care am contractul cu perioada determinata, in conditiile in care indeplinesc conditiile de stagiu, de minim 6 luni (la ambele societati) dar nu voi mai fi angajata la aceasta societate?

    Exista posibilitatea ca cu voia celuilalt angajator sa mi se deconteze si veniturile realizate pentru societatea la care am avut contractul cu per determinata? sau cum procedez in aceasta speta?

    Va multumesc,

    1. Dacă aveți CIM pe perioadă determinată acesta încetează de drept la data lui de final. După acea dată nemaifiind salariata acelei firme nu aveți cum să fiți indemnizată pentru concediu de la acea firmă.
      Celălalt angajator nu poate calcula altfel indemnizația de concediu decât ca medie a veniturilor salariale din ultimele 6 luni anterioare intrării în medical. Poate să vă acorde, suplimentar, sume supuse impozitului, dar și contribuțiilor suplimentare, dar nu poate modifica cuantumul indemnizației.

  56. Bună ziua,
    Dacă primesc certificat de concediu medical pentru risc maternal de la medicul ginecolog cu raport de la primul loc de munca și avizul medicului de la medicina muncii , cel de-al doilea loc de muncă este obligat să îl accepte fără avizul medicului de la medicina muncii?

  57. Bună seara! Daca un angajat intra in concediul medical, are stagiu de cotizare complet la locul actual de munca dar solicita completarea bazei de calcul cu veniturile realizate la un al doilea loc de muncă.In ultimele 6 luni a realizat venituri și dintr un alt contract de munca, contract încetat în momentul ivirii incapacității de munca. Este corect să adăugăm bazei de calcul și veniturile obținute din cel de al doilea CIM?

  58. Buna ziua,
    Am un salariat cu 3 zile in delegatie, in luna oct 2023 (50lei/zi-150 lei/3zile)
    In luna dec 2023 se imbolnaveste si primeste CM cu cod 06 4 zile (100% din FNASS)
    Salariul in CM este de 3300.
    La calculul mediei zilnice se va lua in considerare venitul rezultat din 3300+150 diruna sau doar 3300?
    Eu am inregistrat in situatii-diurne perioada delegatiei, dar in statul de plata suma de 150 lei nu am inregistrat-o.
    In statul de plata imi arata 3300 venit brut lunar, dar in D112 imi arata 3450
    Ce nu am facut corect?
    Venitul brut din statul de plata, respectiv D112 ar trebui sa fie egal.

    1. Indemnizația de CM se calculează fără diurne.
      Nu confundați D112 care este o declarfație fiscală cu statul de salarii ce este document contabil.

  59. Buna seara! Am o mica nelamurire in privinta concediului medical pentru o persoana care are mai mult de 6 luni lucrate in ultimul an, dar nu insumneaza 6 luni la fostul angajator si la actualul, in mod consecutiv; in ce mod se calculeaza: in functie de venitul din ultimele 6 luni sau in functie de venitul din ultimele 12 luni? Este sau nu indeplinita conditia de acordare a concediului medical, ma rog, a indemnizatiei pentru concediu medical. Multumesc, anticipat, pentru raspuns!

    1. Sunt două noțiuni distincte:
      1. stagiul de cotizare – ce trebuie să fie de 6 luni complete în ultimele 12 – anterioare celei a CM
      2. baza de calcul a indemnizației.
      Dacă o persoană nu are stagiu de cotizare complet, nu i se poate calcula indemnizația, așadar noțiunea de la punctul 2 este irelevantă.
      Dacă o persoană are stagiul de cotizare complet, atunci i se poate calcula indemnizația caz în care apare noțiunea de la punctul 2. În acest caz, baza de calcul este dată de veniturile din ultimele 6 luni anterioare celei a CM.

  60. Buna ziua, am urmatoarea situatie : Salariatul a lucrat in anul 2023 in perioada ian – nov . Cu data de 01,12,2023 a intrat in somaj pina la data de 29,02,2024. A fost reangajat cu data de 01,03,2024 , iar in luna martie (19.03.-31.03) este in concediu medical. saga nu imi calculeaza baza de calcul pentru concediu medical. Am solicitat de la directia muncii adeverinta pentru stagiu de cotizare . Nu pot introduce in program datele iar declaratia 112 facuta imi da erori. va rog sa imi dati o solutie. Va multumesc!

  61. Buna ziua. As avea o rugaminte la dumneavoastra, daca ma puteti ajuta. Am o angajata, s-a reintors din CIC in data de 26.09.2023, de curand a aflat ca este din nou insarcinata, a mers la medic si nu este asigurata. Am sunat la CASS si ni s-a spus sa depunem rectificativa cu data corecta de revenire in activitate la 26.10.2023 (ei asa zic), dar ea a revenit in 26.09.2023 (cu o luna inainte sa faca 2 anisori copilasul). Am gasit campul unde trebuie completata data la care a revenit in activitate si de cand sa fie asigurata, dar nu stiu pe care luna sa fac declaratia rectificativa. Puteti sa imi ziceti cum este corect? Mai trebuie sa facem si altceva? Dupa depunerea declaratiei rectificative, dupa cat timp persoana va fi asigurata? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, Alina S.

    1. Bună ziua.
      Data intrării în categoria de asigurat este prima zi în care a revenit din concediul de creștere copil. Adică data de 26.09.2023 caz în care se rectifică toate declarațiile 112 începând cu cea a lunii septembrie 2023. În programul SAGA dacă e operat concediu corect în ecranul de concedii, data respectivă va fi preluată automat.

  62. Bună seara.
    Avem o situație la firma cu un salariat care a solicitat concediu de odihnă, pe perioada concediului de odihnă a suferit o spitalizare de aproximativ 3 săptămâni la 2 spitale diferite, dar la externare nu i s-a eliberat certificatul medical, al doilea spital fiind în afara Bucureștiului.
    Salariatul nu are o problema că și-a ” pierdut ” concediul de odihnă, dar există un ” diferend” cu contabilitatea care susține că e musai sa aducă certificatul medical.
    Având în vedere că avea cerere de concediu aprobată pentru 20 de zile lucrătoare, este ok sa îl trecem pe stat în concediu de odihnă, ca sa putem finaliza statul pe luna mai?

    1. Nu cred că nu i s-a eliberat certificat de concediu. Poate doar dacă era în străinătate. Caz în care da, nu are cum să prezinte așa ceva.
      Dacă nu-l prezintă, nu-l prezintă și contabilitatea lucrează cu ce are.

  63. Buna ziua .Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie : salariata angajata in data de 30.05.2024 la al doilea loc de munca cu timp partial prezinta in luna iunie urmatoarele concedii medicale:
    -perioada 22.06.-25.06 cod 06
    -perioada 26.06.-30.06 cod 01
    In luna mai a lucrat 1 zi si a realizat un venit in suma de 175 lei. Va rog sa-mi spuneti daca sunt corecte urmatoarele:
    -baza de calcul a indemizatiei=175 lei
    -zile baza de calcul=1zi
    -media zilnica a bazei =175 lei ?sau trebuie sa cer adeverinta de la primul loc de munca cu veniturile realizate pe ultimele 6 luni?
    Referitor la concediul cu cod 01,am inteles ca nu se plateste acel concediu. In SAGA daca completez la valoare 0 lei imi solicita sa completez de cine este suportat. Acolo sa completez ca este suportat de CCI cu zero lei?Multumesc

    1. Trebuie să aveți adeverință de la fierul loc de muncă pentru a calcula corect media zilnică pentru plata indemnizației. Calculul îl veți face manual.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *