Recent a fost publicată OUG 21/2023 care aduce de la data de 02 martie 2023 unele modificări la OUG 158/2005 referitoare la concediile medicale.
Cum în România faptul că ai cotizat la sănătate fiind angajat în maim multe locuri, muncind suplimentar, nu este un lucru bun în viziunea guvernelor acestei țări, iată că simplul fapt că ești asigurat nu-ți dă dreptul, în anumite cazuri, de a fi plătit în cazul concediilor medicale.
Să mă explic. Prin OUG 21/2023 s-a modificat art.33 din OUG 158/2005 astfel că acesta arată acum așa:
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.
Textul subliniat este cel nou introdus. Ce înseamnă asta? Că dacă o persoană lucrează de 10 ani, de 10 ani cotizează la sănătate și la pensii și își mai găsește un loc de muncă, suplimentar celui de bază, iar după 2 luni se îmbolnăvește, i se va plăti indemnizația de concediu medical la funcția de bază, dar la cel de-al doilea loc de muncă, cel la care lucrează de doar 2 luni, nu i se va plăti.
În acest caz angajatorul va verifica dacă salariatul are stagiu de cotizare (6 luni în ultimele 12) la el și dacă are i se va putea plăti indemnizația de concediu. În cazul în care salariatul are stagiu de cotizare la alți angajatori, dar la cel curent nu are stagiu, atunci angajatorul curent nu poate plăti indemnizația de concediu medical salariatului.
Asta în timp ce statul român acceptă situații în care persoane fără stagiu de cotizare în viața lor, apte de muncă, să beneficieze de servicii medicale pentru simplul motiv că sunt părinții sau soțul ori soția unui angajat. Asta da contribuție “socială”.
Se modifică de asemenea și art.47 alin. 4:
Constituie contravenție desfășurarea de către persoanele asigurate care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B de activități în baza cărora se obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevăzute în Codul fiscal, în perioada în care beneficiază de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.
Există o mică nuanță – nu cere să nu se reflecte venituri supuse impozitului ci să nu desfășoare activități la vreun angajator în perioada în care există concedii medicale. Ideea e că persoane în concediu medical pot avea venituri supuse impozitului chiar dacă sunt în medical. Spre exemplu bonus primit în decembrie sau altă lună pentru luni anterioare și salariatul e în medical. Simplul fapt că a realizat venituri supuse impozitului nu înseamnă că a desfășurat activitate.
Buna ziua,
Pentru un salariat care are CIM cu 1 zi/luna, se considera ca indeplineste stagiul complet pentru concedii medicale? Este angajat din 2019 insa vine o singura zi pe luna. Cum ar trebui sa procedam in acest caz, avand in vedere ca exista obligatia ca angajatul sa prezinte concediul medical la toti angajatorii? Mentionez ca am primit o copie simpla a concediului medical, fara mentiunea “conform cu originalul” si fara parafa si semnatura medicului emitent( are mai multe contracte si a cerut copie conform cu originalul doar pentru angajatorii reprezentativi). Concediul medical este pentru toata luna, nu a fost prezent la serviciu.
Il pot trece absent motivat in statul de plata si sa nu ii achit concediul medical pe motiv ca nu indeplineste stagiul de cotizare si/sau nu a prezentat un formular de concediu medical complet?
Ar putea sa isi ia concediu de odihna la angajatorul unde are CIM cu o zi/ luna și la ceilalți angajatori sa fie în concediu medical?
Dacă nu a fost toată luna în concediu medical pontați-l prezent. Și-l plătiți.
Altfel în situații ca aceasta în care a fost în medical toată luna, la acel angajator nu are stagiu de cotizare și nu i se poate plăti concediul medical.
Nu se trece absent. Se introduce medicalul cu venituri zero. Doar din rațiuni de justificare a lipsei de la locul de muncă.
Bună,dacă eu am 2 locuri de muncă unu cu 8 ore de 6ani și7 luni al doilea loc de muncă cu 2 ore de11 ani cu mi se va plăti concediul medical?Precizez sunt în concediu medical din decembrie 2022.Mulțumesc
Nu sunteți afectată de aceste modificări.
Am si eu o situatie asemanatoare. Un salariat, are un accident de munca, dar CM i se deconteaza doar de la locul de munca unde a avut loc accidentul. Pentru celelalte 2 locuri de munca, unde este cu timp partial,sa-l trec in CM cu venit zero?( Eu l-am trecut in concediu fara salar). Cum se face asta in saga? Nu-mi va da eroare la generarea D112?
multumesc
Nu în concediu fără salar. Se introduce și acolo concediul medical doar că la zile calcul și venit bază calcul se pune zero.
Stagiul minim de cotizare este de 6 luni în 12 luni anterioare lunii în care intervine medicalul. De unde rezultă că aceste 6 luni tb să fie lucrate la fiecare angajator în parte, ptr cazul unui salariat cu două locuri de muncă?
Din textul modificat al ordonanței. Ce înțelegeți dvs din textul respectiv?
Buna ziua,
Cand s-a modificat stagiul pentru a avea nevoie de 6 luni in ultimele 12 luni am intrebat la Casa de sanatate si mi s-a spus ca in situatia cand un salariat este angajat in 2 locuri, nu se dubleaza de la alt angajator zilele de stagiu si nici sumele pentru baza de calcul, deci consider ca si pana acum in cazul in care erau mai multi angajatori, se platea medicalul in functie de stagiul realizat la fiecare angajator
Ceea ce vi s-a spus nu avea nici o bază legală în spate. Stagiul de cotizare este legat de persoană și este aberant să-l legi de persoană ȘI angajator. Dacă eu salariat am stagiu de cotizare realizat, de ce să nu mi se plătească concediul medical? Este complet ilogic.
Statul nu numai ca impoziteaza munca foarte excesiv dar e foarte valabila vorba a-ti da cu o mana si-ti ia cu o mie de maini cu ajutorul pensilor speciale usor se va duce la dracu tot sistemu…….
Oricat de aberant si ilogic este iata ca acum este foarte clar si avand o baza legala in spate asa cum se intelege din acest articol.
Doar ca cei de la Casa de sanatate interpretau legea de pana acum in acelasi mod, respectiv asa cum am zis mai sus, cei cu 2 contracte active trebuiau sa aiba stagiu de cotizare la ambii angajatori. Pe langa raspunsul pe care l-am primit fizic la Casa de sanatate am gasit si un email din martie 2020 in care mi s-a spus ca “trebuie sa aibe stagiu la ambele locuri de munca daca sunt in derulare in acelasi timp”
Se vede in aceasta poza raspunsul
https://ibb.co/5h82ks4
Ce vă spune logica? De ce credeți că au inclus în lege acest text? Pentru că era ok cum era înainte, prin adăugarea la lege prin norme?
Să vă dau un exemplu de lipsă de logică legată de acest text:
– sunt angajatul lui A timp de 10 ani.
– în 1 ianuarie plec la B unde lucrez cu normă întreagă.
– în 1 martie am un job suplimentar la C cu 1 oră pe zi
– în 1 aprilie mă îmbolnăvesc
Pe logica textului de lege nici B și nici C nu-mi pot plăti concediu medical pe motiv că nu am stagiu de cotizare la ei, la niciunul. Dar dacă lucram doar la B mi se plătea concediul medical, nu?
Consider ca se poate folosi stagiul de cotizare de la angajatorul A pentru cele 2 noi locuri de munca, deoarece acel contract a incetat. Eu zic ca aceasta lege se refera strict la cazul in care este angajat in 2 locuri in acelasi timp si nu se poate folosi stagiul de la un angajator la altul.
E o simplă opinie, nu? Adică pe textul de lege actual nu există suport pentru ea textul fiind extrem de neclar.
Buna ziua.Deci, n am inteles daca are mai multe contracte cu 1..2 ore si unul de 8ore, daca nu are la toate vechime de 6 luni, nu se poate incasa concediul medical la crt cu 8 ore, chiar daca are vechimea corespunzatoare?
Nu. Doar la acei angajatori la care nu are stagiu de cotizare de 6 luni și numai dacă are simultan mai multe contracte individuale de muncă. Este o problemă și asta, că poate angajatorul cu timp parțial nu știe dacă salariatul mai are alt loc de muncă sau nu.
Știe! Pentru ca , dacă nu ai adeverința de la celălalt angajator, ca mai este angajat cu 8 ore , sau parțial, și ca se retine și acolo impozit, plătești impozitul pe salariul minim integral!
Sigur știe…doar nu plătește contribuții de 8 ore, daca el cumulează orele lucrate.
Și dacă are part time cu 3000 încadrare?
Buna ziua.
Pentru salariat cu CIM norma intreaga din 2020 pana la 01.01.2023, insa se reduce timpul de lucru la 2 h/zi de la 01.01.2023, pentru un concediu medical in februarie cum se calculeaza concediu medical? Mentiune- de la 01.01.2023 nu lucreaza decat cele 2h/zi( nu are alte contracte munca).
Ca medie a veniturilor salariale din ultimele 6 luni anterioare concediului medical.
Deci, daca ai lucrat 1 – 2 – 3 ani si acum ti-ai schimbat angajatorul ar fi bine 6 luni sa nu te imbolnavesti.
Avem un caz similar, la locul de munca suplimentar nu are stagiul minim de cotizare, iar de la 1 februarie 2023 are concediu medical, in pontaj trecem Bo, oare ce va calcula programul de salarii pe luna februarie 2023??
Va calcula după cum introduceți datele. Dacă nu are stagiu de cotizare și e concediu ce necesită stagiu, atunci operați cu venituri bază de calcul zero.
Vă mulțumesc foarte mult.
http://www.casan.ro/cascluj//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/Evidenta_Asigurati/2019/postate/STAGIU_COTIZARE_SITE_4.pdf
“Urmare prevederilor legale menţionate mai sus, asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în paralel la mai muţi angajatori, îndemnizaţiile pentru concediile medicale vor fi achitate numai de către angajatorii unde sunt îndeplinite condiţiile de stagiu.”
Practic doar s-a clarificat si mai mult in textul de lege aceasta situatie.
Problema e faptul că stagiul de cotizeze este logic să fie legat doar de persoană, iar dacă persoana are deja cotizat la sănătate 6 luni este complet ilogic să nu beneficieze de plata la toți angajatorii. Nu spun că legea introduce o categorie specială de angajați la care se poate plăti.
Buna ziua,
In situatia asta ma aflu eu, la contractul unde am functia de baza nu imi deconteaza cm casa de sanatate pe motivul ca nu indeplinesc stagiul de asigurare fara 2 zile dar in acelasi timp am si un partial cu 1 h, concediull medical este sept 2022 dec 2022 cod 08, am incasat sept si oct la noiembrie si dec se da refuz ca nu indeplinesc stagiul , desi aceasta modificare intra in vigoare cu 31 ian 2023, exista vreo sansa sa incasez cm nov si dec! Va multumesc
Prevederea exista și înainte, dar într-un ordin de aplicare a ordonanței nu în textul legii în sine. Eu zic să-i dați în judecată.
Cum procedam cu o mamica care se intoarce din CIC ? Pana acum stagiul de cotizare il calculam pe baza adeverintei de venit primita de la AJPIS (si ca venit si ca zile stagiu).
La fel. Nu se schimbă nimic în acest caz.
Un salariat care si-a scimbat locul de munca, are stagiu complet la vechiul angajator, pana implineste 6 luni la noul angajator se considera ca nu are stagiu de cotizare? Ce se intampla cu salariatii care, de exemplu in oct.2022 si-au schimbat locul de munca, in dec2022 intra in concediu medical -risc maternal – (fara stagiu complet la noul angajator). Mai decontam concediile medicale pentru ei?
Da. Nu este o problemă la cei care schimbă locul de muncă. Este o problemă dacă au mai multe CIM.
Aceasta ordonanta se aplica si pt concediile din 2022?
Poate ar fi bine de corectat din OUG in Ordonanta. Poate o cauta si nu o gasesc.
Buna ziua,
am o problema legata de inregistrarea unui concediu paternal de 15 zile acordate tatalui la nasterea copilului in luna februarie 2023.
Nu inteleg de ce in program la concedii apare ca acest concediu nu se mai acorda din aug.2022.
Cum se inregistreaza in stat aceasta perioada suspendata pentru care salariatul este platit.
La calculul unui concediu medical viitor in aceasta perioada se iau in calcul 7 zile lucrate din 20 zile lucratoare in luna, restul fiind suspendate?
Mentionez ca baza de calcul iese mai mare.
Va multumesc!
Concediul pentru părinți de acolo era pentru altceva.
Nu a existat niciodată în program acest tip de concediu.
Dacă e suspendat înregistrați o suspendare și dacă îl plătiți puneți suma pe alte venituri.
In momentul in care calculez baza de calcul pe cele 6 luni anterioare concediului medical, din program la luna in care s-a acordat acest concediu paternal (punand pe alte venituri aceasta suma) din cele 20 zile lucratoare aferente lunii respective apare ca a lucrat doar 7 zile ceea ce duce la o baza de calcul diferita. Corect este sa inlocuiesc cele 7 zile si sa trec 20 zile lucrate, sau las cum face programul?
Treceți cele 20 de zile.
Multumesc pentru raspuns, asa am procedat la momentul respectiv.
Problema apare acum cand salariatul a adus concediu medical. In baza de calcul pentru cele 6 luni anterioare acordarii concediului medical la luna in care a fost suspendat si pusa suma pe alte venituri pana la reintregirea salariului brut imi pune ca lucrate 7 zile din cele 20 aferente acelei luni rezultand o medie zilnica mai mare decat daca erau 20 zile lucrate. trebuie sa modific si sa pun 20 zile lucrate in loc de 7?
Buna ziua! Cadru didactic revenit din concediu crestere copil dupa 2 ani, aduce concediu medical luna aceasta, pentru ingrijire copil. Va rog sa ma ajutati daca ii pot plati concediul, folosind ca baza de calcul stagiul de cotizare crestere copil. Multumesc
Da. Așa și trebuie.
Bună ziua…vreau să mă lămuriți cu o chestie….
Pe data de 6 Martie mam angajat la o firmă…
După 3 săptămâni am făcut puroi în gât și a trebuit să merg pe medical…
Pe Concediu medical am avut Codul 06 respectiv 01….
Astăzi am fost dat afara de la muncă din cauza că cică sau făcut disponibilizări….
Și mi sa spus că nu poate sa îmi plătească concediu medical cu codul 01 din cauză că nu am 6 luni stagiu de cotizare și ca îmi fa plăti doar concediu medical cu, codul 06….
Este adevărat că nu poate sa i. I plătească sau că nu vor ei sa îmi plătească concediu medical pentru ca până la urmă urmei nu a fost vina mea că m-am îmbolnăvit…
Da, este adevărat că nu se poate plăti concediul medical pe cod 01 dacă salariatul nu are stagiu de cotizare complet, respectiv de 6 luni în ultimele 12 anterioare concediului medical.