Home > Declarații, Programe > D394 și entități afiliate.

D394 și entități afiliate.

September 3rd, 2020 Leave a comment Go to comments

ANAFimg1După cum știți deja, de la data de 1 septembrie 2020 formularul D394 va conține informații despre tranzacțiile cu persoane afiliate, conform OPANAF 3281/2020.

Ce înseamnă persoane afiliate?

Definiția lor se regăsește la art.7 punctul 26 din codul fiscal. Conform codului fiscal:

persoane afiliate – o persoană este afiliată dacă relația ei cu altă persoană este definită de cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puțin aceasta deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;

d) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

între persoane afiliate, prețul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preț de transfer;

De exemplu: o persoană fizică este acționar unic într-o firmă, iar soția acționar în altă firmă și între cele două firme se derulează tranzacții. Firma soțului emite facturi de servicii către firma soției. În acest caz cele două firme sunt entități afiliate, iar tranzacțiile dintre cele două firme se vor trata ca atare.

În SAGA există demult posibilitatea de a defini un furnizor sau un client ca fiind entitate afiliată. Asta pentru că în cazul firmelor ce sunt afiliate nu se aplică regulile specifice TVA la încasare. Dacă o firmă aplică sistemul de TVA la încasare și emite factură către o entitate afiliată, atunci acelei facturi nu i se va aplica sistemul de TVA la încasare (temeiul legal este art. 282 alin.6 litera d din codul fiscal).

Cum procedați în SAGA pentru a defini un partener (client sau furnizor) ca fiind entitate afiliată?

Simplu. Dacă este deja creat, intrați în meniul Fișiere și de acolo alegeți fie Furnizori fie Clienți, după caz. Poziționați-vă pe numele firmei respective și apăsați modific. Apăsați butonul “Detalii și, din listă selectați “Entitate afiliată” apoi salvați. Similar, la crearea furnizorului sau clientului, dacă este entitate afiliată, după ce introduceți detaliile despre denumire, cod fiscal, adresă, etc. apăsați butonul “Detalii” și alegeți din listă “Entitate afiliată”.

EntitatiAfiliate-Furnizori

(click dreapta pe imagine și alegeți opțiunea “Deschideți imaginea într-o filă nouă” pentru a o vedea într-un format mai mare)

Odată definit ca entitate afiliată, iată ce se întâmplă în D394: în ecranul D394 pagina “Operațiuni”, va apărea o coloană nouă numită “Afiliat” unde există o bifă. Bifa va fi pusă automat dacă acea entitate a fost definită anterior ca fiind “Entitate afiliată”. Dacă nu ați definit entitatea ca fiind afiliată și totuși știți că este, bifa poate fi pusă, manual, în ecranul din care se generează D394. La fel, dacă ați definit entitatea ca afiliată, dar între timp dispare relația de afiliere și ați omis să modificați în nomenclatoarele de furnizori sau clienți, puteți debifa opțiunea și direct din ecranul din care generați D394.

image

Mai jos aveți un exemplu în care veți vedea că am un client ce nu este definit ca fiind entitate afiliată în nomenclatorul de clienți. Când generez D394 nu voi avea bifată opțiunea “Afiliat” din D394, dar o pot bifa/debifa manual dacă doresc. Când însă îl definesc ca fiind entitate afiliată în nomenclatorul de clienți, atunci la generarea D394, coloana “Afiliat” va fi bifată automat.

ClientAfiliat-D394

 1. Lucian M
  September 3rd, 2020 at 17:49 | #1

  Buna !

  din cate inteleg, daca o firma (parintii asociati 100% din firma) efectueaza tranzactii cu o alta firma (fiica asociat unic) cele doua firme sunt afiliate !? La fel daca o firma (asociat unic), efectueaza tranzactii cu o alta firma (unde asociatul din prima firma are 33.33%) sunt societati afiliate!?
  Multumesc pentru raspunsuri

  • Cristi
   September 3rd, 2020 at 18:05 | #2

   Da, în ambele situații vorbim despre persoane afiliate.

 2. nastasea526
  September 4th, 2020 at 16:59 | #3

  buna ziua

  am si eu o nelamurirea

  firma A – detinuta de sot X 50% si sotie Y 50%
  firma B – detinuta de aceleasi persoane – de sot X 50% si sotie Y 50%

  intre ele se emit facturi, ambele sunt cu tva la incasare

  cele 2 firme sunt considerate afiliate?

  multumesc mult

  • Cristi
   September 5th, 2020 at 12:04 | #4

   Da. Nu se pot emite facturi cu TVA la încasare între persoane afiliate.

 3. nastasea526
  September 6th, 2020 at 07:23 | #5

  multumesc mult
  o zi frumoasa

 4. sm_noname
  September 6th, 2020 at 12:45 | #6

  Totusi ce rost are noua bifa din declaratie daca oricum nu se declara nominativ?

  • Cristi
   September 7th, 2020 at 11:55 | #7

   Așa este, nu se declară nominal. Deocamdată. Dar pentru că exista posibilitatea de a se defini care din parteneri este persoană afiliată, este mai simplu să afișezi acea bifă la nivel de partener. Dacă cel puțin o entitate este bifată acolo ca fiind afiliată, se va pune bifa în declarație. Este mai ok așa pentru că permite și o vizualizare exactă a ceea ce înseamnă tranzacții cu persoane afiliate.

 5. cd
  September 7th, 2020 at 12:10 | #8

  Buna ziua,
  Sotia este asociat unic la o societate , sotul este actionar la alta societate si administrator la ambele. Cele doua sunt considerate afiliate? Multumesc.

  • Cristi
   September 8th, 2020 at 13:46 | #9

   Da.

 6. CRASNARU CLAUDIA
  September 7th, 2020 at 13:52 | #10

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati si pe mine pentru stabilirea relatiei de afiliere intre doua societati A si B.
  Daca la societatea A avem trei actionari X,Y si Z, toti 3 detinand peste 25% din titlurile de participare, la societatea B avem un actionar unic W.

  Actionarul unic W este fiul actionarilor X si Y de la societatea A. In acest caz, cele doua societati sunt afiliate?

 7. sm_noname
  September 7th, 2020 at 15:24 | #12

  Scuze, cred ca nu m-am exprimat corect.
  Ce rost are acea bifa in D.394 pentru ANAF (o data ce nu se declara nimic nominal)?

  • Cristi
   September 8th, 2020 at 13:46 | #13

   E mai simplu să-ți ceară ție să declari că ai relații cu persoane afiliate decât să afle ei 🙂
   Așa pot veni țintit la cei care au astfel de tranzacții. La un anumit volum al tranzacțiilor ANAF poate solicita prezentarea dosarului prețurilor de transfer.

 8. Florin T.
  September 8th, 2020 at 10:47 | #14

  Buna ziua!
  Tranzactiile cu persoanele afiliate care trebuie declarate in D394 se refera la facturile emise/primite de la persoane afiliate sau si la urmatoarele operatiuni cu persoane afiliate:
  – plati/incasari;
  – distribuire de dividende;
  – plata dividende;
  – imprumuturi de la asociati/actionari…?

  • Cristi
   September 8th, 2020 at 13:48 | #15

   Tranzacții înseamnă livrări de bunuri sau servicii. Nu operațiuni de natură financiară.

 9. iancus888
  September 10th, 2020 at 07:21 | #16

  Buna dimineata,

  Va cer ajutorul pentru stabilirea relatiei de afiliere intre doua societati A si B. Societatea A – sunt 2 asociati X (90%) si Y (10%) -unde X si Y sunt frati.

  Societatea B sunt 2 asociati : Y (50%) si Z (50%) (unde Y si Z sunt sot/sotie).
  In acest caz, cele doua societati sunt afiliate?
  Va multumesc pentru bunavointa!

  • Cristi
   September 10th, 2020 at 12:00 | #17

   Dacă Y este și administrator la societatea A, atunci sunt afiliate.
   Se aplică litera d de la art.7 pct.26:

   d) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică

    ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.
 10. Cristina
  September 12th, 2020 at 04:28 | #18

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
  Daca o firma cu asociat unic intocmeste o factura catre o persoana fizica (sot, frati, parinti) se considera ca este o relatie de afiliere?

  • Cristi
   September 21st, 2020 at 11:04 | #19

   Da, dacă vinde către rude de gradul I.

 11. Florin T.
  September 21st, 2020 at 08:18 | #20

  Buna ziua,

  In situatia in care un asociat (detine 25%) al societatii A a infiintat in SUA societatea B, soc. A livreaza bunuri soc. B (export), trebuie bifat in D394 la intrebarea legata de partile afiliate cu “Da”? Sau intrebarea se refera doar la tranzactiile desfasurate pe teritoriul national?
  Mulțumesc!

  • Cristi
   September 21st, 2020 at 11:13 | #21

   Ordinul este ambiguu în acest sens.
   Precizează doar atât:

   în situația în care persoana impozabilă a desfășurat/nu a desfășurat în perioada de raportare operațiuni cu persoane afiliate, conform definiției prevăzute la art. 7 din Codul fiscal, se va bifa căsuța corespunzătoare.

   Nu spune că e vorba de tranzacții ce se detaliază în D394 sau nu.
   Așadar câtă vreme nu indică exact faptul că se referă doar la cele declarate prin D394, eu sunt de opinie că dacă am astfel de tranzacții, detaliate sau nu în D394, despre care am cunoștință, bifez în D394 în consecință.

 12. Letitia
  September 21st, 2020 at 20:11 | #22

  Buna ziua, de cand am facut ultimul update nu mai pot deschide declaratiile 394_2019.Restul declaratiilor generate cu ultima varianta sunt functionale le pot semna.Care ar putea sa fie motivul.Pot reveni cu un prtscr cu eroarea generata.Merci.

 13. ildiko
  September 23rd, 2020 at 13:10 | #23

  Buna ziua,

  1) Administratoul unic de la sc A detine 50% din sc B, inseamna ca sunt afiliati?
  2) ,,Schimb,, de facturi s-au facut intre cele doua firme, pun bifa la ,, Entitati afiliate,, la ambele firme, atat la furnizor cat si client ?
  3) sc A este cu TVA la incasare iar sc B nu este, imi da peste cap evidenta TVA daca pun bifa acuma ?

  • Cristi
   September 25th, 2020 at 12:03 | #24

   1. Da
   2. Da
   3. Facturile emise de A către B nu pot fi cu TVA la încasare. Nu puteau fi așa niciodată.

 14. Ana
  September 25th, 2020 at 10:55 | #25

  Daca asociatul sau o ruda a acestuia cumpara din magazin produse (cu bon fiscal) atunci ar trebui sa se bifeze ca “Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate”?

  De unde ar putea sa stie contabilul ca a fost o ruda de gradul 1 a asociatului si a cumparat din magazin?

  Acum nici pe bonurile de la POS nu mai apare numele cumparatorului (asta in ipoteza in care a achitat cu cardul…)

  • Cristi
   September 25th, 2020 at 12:03 | #26

   Nu. Nu se referă la așa ceva. Se referă la facturi emise către persoane afiliate.

 15. Laurentiu
  September 29th, 2020 at 09:54 | #27

  Se considera persoane afiliate doar rudele sau si afinii?De exemplu o firma A in care este asociat unic X, vinde bunuri care o firma B in care este asociat unic ginerele lui X?Societatile A si B sunt considerate afiliate?

  • Cristi
   October 8th, 2020 at 12:11 | #28

   Doar rudele.
   Cod fiscal – Art.7 pct.26

   26. persoane afiliate – o persoană este afiliată dacă relația ei cu altă persoană este definită de cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

   a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;

 16. BARBU MARIANA
  September 30th, 2020 at 13:55 | #29

  Societatea A are asociati doi fratii A80%+B 20%
  cel ce detine80% este asociat la societatea B unde detine 20% si sotia80%,nu este administrator sunt considerate persoane afiliate ?

 17. Alina
  October 7th, 2020 at 10:04 | #31

  buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea speta:firma A asociati doi frati X si Y si firma b unde avem asociat unic pe Z, care este frate cu sotia lui X, se considera cele doau firme A si B afiliate?
  va multumesc frumos

  • Cristi
   October 8th, 2020 at 13:59 | #32

   Nu. Nu există grad de rudenie între asociații din A și asociatul unic din B. Z este afin cu X și Y. Relația de afiliere se stabilește între rude de până la gradul III, nu și între afini.

 18. Ioana
  October 8th, 2020 at 11:21 | #33

  Buna ziua
  Persoana fizica este administrator si asociat unic la societatea A.
  Aceeasi persoana fizica este doar administrator la societatea B(nu detine nicio actiune).
  Se considera afiliate?

 19. Laurentiu
  October 9th, 2020 at 06:51 | #35

  @Cristi

  Este corecta aceasta abordare?

  Societatea A – asociat unic p.f. X
  Societatea B – asociat unic p.f. Y
  Y este ginerele lui X, fiind casatorit cu Z fiica lui X
  X xi Z sunt persoane fizice afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. a) intrucat sunt rude de gradul intai.
  Y xi Z sunt persoane fizice afiliate potrivit art. 7 pct. 26 lit. a) intrucat sunt soti.

  Societatea A este afiliata cu societatea B potrivit art. 7 pct. 26 lit. d) intrucat Z detine indirect 100% din partile sociale ale societatii A (prin detinerile persoanei afiliate X) si, tot indirect prin detinerile persoanei afiliate Y, 100% din partile sociale ale societatii B.

  • Cristi
   October 13th, 2020 at 12:03 | #36

   Nu este corectă. Nu există relație de afiliere în acest caz.

 20. claudia
  October 12th, 2020 at 08:15 | #37

  Buna ziua, Daca nu exista tranzactii cu persoane afiliate nu apar in formularul D394 rubrica de afiliere fara bifa?

  • Cristi
   October 13th, 2020 at 12:07 | #38

   Nu înțeleg întrebarea dvs.

 21. Violeta
  October 12th, 2020 at 11:07 | #39

  Buna ziua. Daca o societate din Romania presteaza servicii pentru societatea-mama din Irlanda, trebuie sau nu bifata casuta, avand in vedere ca declaratia se refera doar la tranzactiile efectuate pe teritoriul national?

  • Cristi
   October 13th, 2020 at 12:09 | #40

   Eu zic că nu. Dacă vroiau așa ceva puneau bifa la 390. Problema este că bifa aceea este nedocumentată în ordinul ANAF. Se spune că se bifează dacă ai relații cu persoane afiliate, dar cum bifa apare într-o declarație ce ține de raportarea tranzacțiilor pe teritoriul național se poate înțelege că doar dacă ai cu persoane afiliate din România și care se declară în formularul 394.

 22. roxana
  October 13th, 2020 at 14:31 | #41

  eu sunt srl. deci entitate si bifez relatii cu persoana afiliata. practic bifez daca eu entitate am facturat/am primit facturi de la o persoana afiliata. insa nu exista o bifa pentru relatii cu entitati afiliate si nici nu am gasit pe undeva definitia de entitate afiliata cum ati dat exemplul de mai sus.
  practic eu entitate am facturat catre alta entitate la care e actionara ruda mea. iar pt asta nu e bifa. entitate afiliata si persoana afiliata sunt 2 lucruri separate.
  ex:eu sunt societate de stat. actionar statul. verific daca am avut relatii ctr cu alte societati la care am actiuni sau pun bifa daca am avut relatii cu alte entitati de stat?

  • Cristi
   October 16th, 2020 at 11:25 | #42

   Entitate afiliată = persoană afiliată. Definiția persoanei afiliate se găsește în codul fiscal.

 23. Negrea Camelia
  October 15th, 2020 at 16:18 | #43

  Buna ziua,
  Nu stiu cum sa rezolv aceasta situatie :
  E: op1 (5)
  partener: MAU &VIC INVEST – CO
  eroare regula: R217.1: daca cota = 0 atunci tip (A) trebuie sa fie unul din ‘LS’, ‘AS’, ‘N’, ‘V’
  E: validari globale
  eroare regula: R35: sectiunea Rezumat1 corespunzatoare (tip_partener=1, cota=0, document_N=’lipsa’) nu a fost solicitata de nici o sectiune Op1
  Furnizorul cu pricina a devenit platitor de tva cu 01.09.2020, iar facturile au fost primite pana in 31.08.2020.
  Daca fac verificarile pe ANAF il ia ca platitor inclusiv pentru perioada 01.07-31.08.2020.
  Daca debifez si il las ca neplatitor, tot nu e bine…
  Ma puteti ajuta cu o idee?
  Multumesc anticipat pentru ajutor

  • Cristi
   October 16th, 2020 at 11:26 | #44

   Ar trebui să apară atât în secțiunea de plătitor cât și în cea de neplătitor.

 24. ELENA
  October 16th, 2020 at 13:10 | #45

  Buna ziua!
  in lrgatuea cu afiliati, am urmatoarea speta:
  doi frati unul detine o societate si altul alta societate, ambii sunt asociati unici si administratori la firma lor, in cazul in care exista relatii comerciale intre cele doua societati se considera afiliere?
  Multumesc!

 25. Laurentiu
  October 16th, 2020 at 16:15 | #47

  Chiriile sunt scutite de TVA,deci nu se declara in D394.
  Daca asociatul societatii inchiriaza un spatiu societatii trebuie sa bifam in D394 , operatiuni cu persoane afiliate?
  Multumesc!

  • Cristi
   October 19th, 2020 at 12:52 | #48

   Bună întrebare. Vă mărturisesc că nu vă pot da un răspuns concret. Eu aș pune bifă în acest caz, dar nu sunt convins că trebuie.

 26. MIHAELA
  October 19th, 2020 at 13:37 | #49

  firma A ( cu TVA la incasare ) – detinuta de cumnati X 50% si Y 50%
  firma B – detinuta de Y 50% si o terta persoana (prieten) Z 50%

  firma A factureaza catre B sevicii .

  SUNT AFILIATE CELE DOUA societati ???

  Multumesc ,

 27. Alina
  October 20th, 2020 at 07:21 | #51

  Buna dimineata,

  Va cer ajutorul pentru stabilirea relatiei de afiliere intre 2 societati A si B.
  Societatea A – asociat unic X (100%)
  Societatea B – sunt 2 asociati (X si Y sunt frati.): Y este administrator si detine 95% si X detine 5%
  1.Societatea B emite facturi catre Societatea A.
  2.Societatea A emite facturi catre Societatea B.

  In aceste cazuri, cele doua societati sunt afiliate?
  Multumesc

 28. Ana
  October 20th, 2020 at 10:27 | #53

  Omiterea acestei bife poate fi sanctioanata cu amenda?

 29. maria
  October 20th, 2020 at 11:28 | #55

  1. firma A – tata asociat unic ,firmaB -fiica ,asociat unic = exista facturare intre aceste firme ,deci exista afiliere?
  2. firma A sotie ,asociat unic, firma B sot ,asociat unic =nu sunt facturi intre societati ,deci nu bifez afiliere?
  Ma puteti ajuta daca am gandit bine?

  • Cristi
   October 21st, 2020 at 13:45 | #56

   1. Da
   2. Corect.

 30. Zaharia
  October 20th, 2020 at 13:17 | #57

  Firma A – detinuta de asociatii X -70% si y -30 % (relatia lor este de nas si fin), firma platitoare de tva la incasare. In spatiul in care isi desfasoara activitatea au inchiriat si o anexa de la Z- fratele asociatului Y in baza unui contract. Pe baza unei dispozitii de plata ii achita lunar chiria anexei PF Z. In acest caz bifam in D394 operatiuni cu persoane afiliate? Chiar daca aceasta operatiune nu se declara in 394 fiind scutita?Multumesc

  • Cristi
   October 21st, 2020 at 13:47 | #58

   Eu aș bifa.

 31. Mihaela
  October 20th, 2020 at 13:48 | #59

  Buna ziua ,
  Societatea A asociat unic X ,
  societatea B are asociati doi fratii : Y e administrator si detine 95% si X 5%
  Sunt considerate afiliate cele 2 societati ???
  Multumesc

 32. Ecaterina
  October 20th, 2020 at 14:44 | #61

  Buna ziua,

  Firma A neplatitor de TVA factureza servicii catre firma B platitor de TVA , firmele sunt afiliate, se declara in Declaratia 394 ca au efectuat operatiuni cu persoane afiliate ?

  Multumesc.

  • Cristi
   October 21st, 2020 at 13:44 | #62

   Eu zic că da.

 33. Marius
  October 21st, 2020 at 13:04 | #63

  @Cristi
  De ce ziceti ca nu din moment ce Y detine 50% in cele 2 societati?

  • Cristi
   October 21st, 2020 at 13:43 | #64

   Așa este, corect. Sunt afiliați prin prisma lui Y. Mă blocasem la X și Y sunt cumnați :)))))

 34. Dobrescu
  October 21st, 2020 at 14:10 | #65

  Buna ziua,
  Am urmatoarea speta, soc A achiz serv IT, (locul prest efective alt stat UE decat RO) de la soc B (soc B integ in Brelgia) cu care este afiliat. .
  Este corect ca D394 sa preia ca avand tranzactii cu parti afiliate acest tip de achiz din moment ce ele se declara doar in 390? Multumesc

 35. RADES
  October 21st, 2020 at 18:25 | #66

  X detine firma A; Y detine firma B; X si Y sunt cumnati, exista tranzactii intre firma A si B. Sunt persoane afiliate? Trebuie bifat in d394 ?
  Multumesc!

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 14:00 | #67

   Nu sunt, pentru că nu există grad de rudenie între ei ci de afinitate.

 36. Marton
  October 22nd, 2020 at 08:08 | #68

  Bună ziua!
  Persoană fizică A este administrator în firma X, dar nu este asociat. Soția este acționar 25% și administrator în firma Y. Tranzacțiile între cele două firme X și Y sunt considerate afiliate? Mulțumesc.

 37. MARIA
  October 22nd, 2020 at 08:18 | #70

  Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine:
  Firma A are asociat unic pe doamna X
  Firma B are asociat unic pe doamna Y
  Sotii lui X si Y sunt frati. Intre X si Y nu exista alt grad de rudenie.
  1. Exista relatii de afiliere intre A si B?
  2. Dar daca un nepot dupa sot are o firma C, va exista relatie de afiliere intre A si C de exemplu?

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 14:02 | #71

   1. Nu.
   2. Nu.

 38. mihaela
  October 22nd, 2020 at 11:23 | #72

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati si pe mine
  la societatea A actionar este societatea B
  la societatea C actionar este societatea D

  societatea B detine actiuni 70% la societatea D

  societatile A si C sunt persoane afiliate

 39. zaharia
  October 22nd, 2020 at 14:08 | #74

  @Cristi
  Avand in vedere ca ii face plata din caserie cu dispozitie de plata,bifez manual direct in d394 DA la “au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare? Mai este ceva de bifat in acest caz(inchiriere spatiu persoana fizica afiliata )?Multumesc

 40. monica
  October 23rd, 2020 at 11:16 | #75

  buna , am si eu nevoie de putin ajutor.
  firma A platitoare de tva inchireaza de la firma B,neplatitoare un mij de transport. cele 2 sunt afiliate. Se declara in d394 a firmei A relatia de afiliat?

 41. ALEXANDRA BIRO
  October 23rd, 2020 at 12:41 | #77

  Buna ziua,
  Relatiile dintre 2 firme care au 2 veri primari ca asociati unici , nu sunt considerate afiliate, am intels bine? Acestea sunt rude de grad 4, deci nu se declara?
  multumesc!

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:25 | #78

   Da, dacă nu sunt rude de grad 1-3, nu sunt afiliați.

 42. Romeo
  October 23rd, 2020 at 16:01 | #79

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea situatie in ceea ce priveste persoanele afiliate:
  Firma A( PFA- sot) cu tva la incasare
  Firma B( sot-50%, sotie 50%)
  Firma C(Firma B- 33%, alta firma straina 67%).
  Firma A factureaza servicii pentru firma C. Se poate considera ca firmele A si C sunt afiliate?
  Va multumesc foarte mult!

 43. CRISTINA FILOTE
  October 23rd, 2020 at 17:21 | #81

  Buna seara,
  LA societatile care intocmesc D394 trimestrial, trebuie declarate si eventualele tranzactii aferente lunilor iulie si august 2020, in sensul ca trebuie sa se intoarca in lunile respective si sa faca modificarile respective sau se declara doar ce a fost in septembrie 2020? Multumesc!

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:24 | #82

   Nu se declară nominal, deocamdată, tranzacțiile cu afiliați. Dar bifa se pune dacă în perioada de raportare există tranzacții cu afiliați. Ori perioada este trimestrul în acest caz.

 44. @oana
  October 24th, 2020 at 12:55 | #83

  Buna ziua,
  M-am lamurit cu bifa in caz de afiliere. Intrebarea este daca NU am afiliati, unde pun bifa in 394 ca nu am afiliare cu vre-un srl?

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:18 | #84

   Nu se bifează. Rămâne nebifat, asta înseamnă că nu am tranzacții cu afiliați.

 45. Iusan Cristian
  October 24th, 2020 at 14:36 | #85

  Buna, in cazul unei societati in care administratorul nu este asociat doar administrator imputernicit, si face tranzactii cu societatea surorii lui , se considera afiliati?

 46. Aca
  October 25th, 2020 at 10:40 | #87

  Buna ziua ,
  O lamurire , va rog , in urmatoarea situatie :

  – firma X -SRL cu 2 asociati ( asociat1 -70% , asociat 2 -30%) presteaza servicii catre firma Y – SRL asociat unic .
  Intre asociat 1(70%) firma X si asociat unic firma Y este relatie de rudenie ( veri rang 1) .

  Firmele sunt afiliate ?
  Multumesc !

 47. mihaela
  October 25th, 2020 at 18:03 | #89

  Firma A detinuta : de X – 70%(administrator) si Y – 30%(doar asociat), factureaza o prestare de serviciu catre firma B detinuta de Z- 95% administrator (sotul asociatului Y din firma A) si 5% de Y.Sunt considerate afiliate cele 2 societati?

 48. bufneas
  October 25th, 2020 at 19:55 | #91

  Bna seara,
  Societate A factureaza lucrari de costructii catre mama sotiei unui dintre asociatii firmei.
  Sotia este simplu angajat al firmei fara drept de decizie.
  Se declara operatiuni intre persoane afiliate?
  Multumesc.

 49. Valentin
  October 27th, 2020 at 11:06 | #93

  Buna ziua.
  Exemplu:
  Societatea A – asociati sot+sotie
  Societatea B – aceesi asociati sot+sotie, si care au tranzactii comerciale intre ele – societatile sunt afiliate? Multumesc!!

 50. Eugenia
  October 27th, 2020 at 11:33 | #95

  Buna ziua,
  Firma 3 asociati,X 45%, Y 45%, Z 10%
  Y si Z sunt frati, X are firma proprie, Y firma proprie , Z are firma in care detine 90% si Y detine 10%. Toate facturile intre firmele lui X si Y sunt considerate personae affiliate, dar facturile catre Z?. Z poate fi considerata persoana afiliata?

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:12 | #96

   Da, dacă Z este și administrator al societății în care este asociat cu X și Y.

 51. RACHIERU
  October 28th, 2020 at 13:36 | #97

  Am si eu o intrebare : am citit un raspuns dat de ANAF unei societati, ca bifezi in D394 ca ai efectuat operatiuni cu persoane afiliate si in situatia in care aceste operatiuni sunt derulate cu persoane juridice nerezidente, chiar daca ecestea nu sunt mentionate in D394 ci in D390. Acrasta interpretare ar veni din faptul ca teztul actului normativ nu precizeaza decat ca trebuie sa comunici daca ai efectuat operatiuni cu persoane afiliate, fara sa mai specifice ca sunt persoane rezidente sau nerezidente. In Saga, am mentionat in fisierul de clienti ca am un client nerezident care este persoana afiliata, dar cand salvez D394 nu imi apare bifat DA la casuta cu pricina. Va rog sa ma ajutati sa inteleg : cum este corect ?

  • Cristi
   October 31st, 2020 at 13:11 | #98

   Teoretic ar fi cum spune ANAF, problema lor este că explicația aceea nu apare și în ordinul legat de D394 așa că lasă loc de interpretări.

 52. PETRESCU
  October 29th, 2020 at 22:46 | #99

  Buna seara
  Actionar unic intr-o societate fostul sot,in alta societate actionar unic fosta sotie,divortati de peste 5 ani insa d-na si-a pastrat numele din timpul casatoriei.Tranzactiile dintre cele doua societati sunt considerate afiliate?

  Multumesc anticipat

 53. Florin
  November 9th, 2020 at 22:22 | #101

  Intrebare
  Firma X are 2 asociati sot-sotie, soțul administrator
  Firma Y este a ginerelui administratorului, unic asociat și administrator
  Firma X vinde produse către firma Y
  Am inteles ca sunt afini
  Se declară persoane afiliate ? Societăți afiliate?
  Multumesc

  • Cristi
   November 16th, 2020 at 14:19 | #102

   Doar dacă există grad de rudenie se declară, nu și dacă există un grad de afinitate.

 54. Marina Florentina
  November 11th, 2020 at 18:13 | #103

  Buna seara.
  Societatea A – asociat unic X
  Asociatia B – presedinte, acelasi X,
  si care au tranzactii comerciale intre ele – cele doua sunt afiliate? Multumesc mult!!

 55. ene sanda
  November 17th, 2020 at 11:46 | #105

  Buna ziua
  Am urmatoarea situatie,va rog sa ma ajutati :
  -societ.A-srl -asociat unic dl.X
  -societ.B-srl- 3 asociati (y1-50% si administratorul soc.B, y2-25% si Y3 -25%)
  Y1 din soc.B este fiul dl.X asoc.unic in firma A
  y2 si y3 fara grade de rudenie cu y1 si X
  Ambele societati sunt fara TVA la incasare
  Soc B presteaza servicii catre soc.A.Sunt considerate afiliate ?
  Multumes !

  • Cristi
   November 20th, 2020 at 16:54 | #106

   Da, pentru că între Y1 și X există grad de rudenie, iar Y1 fiind administrator este cel care controlează societatea B.

 56. Anda
  November 23rd, 2020 at 10:55 | #107

  Daca firma A are o persoana fizica asociat cu 15% din capitalul social si firma B are unic asociat aceeasi persoana fizica cu 100% din capital, in momentul in care firma A factureaza/vinde firmei B trebuie firma A sa bifeze/declare persoana afiliata? Persoana respectiva este unic administrator in ambele firme. Va multumim,

 57. Anda
  November 24th, 2020 at 11:50 | #109

  @Cristi
  multumesc frumos,

 58. Teodora
  November 25th, 2020 at 19:49 | #110

  Buna, am si eu o intrebare legata de situatia de afiliere.
  Persoana X detine 5% din firma A si este administrator impreuna cu o alta persoana, niciunul neputand decide fara acordul celuilalt. Sotia lui X detine 100% firma B, iar firma B factureaza catre firma A. Aceasta este o situatie de afiliere?

  • Cristi
   November 27th, 2020 at 15:15 | #111

   Da. Dacă X era doar asociat în firmă, fără a controla firma A, nu erau afiliați.

 59. December 1st, 2020 at 14:18 | #112

  buna ziua!
  am si eu urmatoarea situatie:
  soc. X = are asociat unic pe A
  soc . Y = are ca director de vanzari zonal pe dl B
  A si B sunt sot si sotie
  Y factureaza catre X….. este o situatie de afiliere?!
  multumesc !

  • Cristi
   December 4th, 2020 at 18:33 | #113

   Presupun că directorul de vânzări nu este cel care controlează efectiv societatea Y, caz în care nu este nici o relație de afiliere. Doar dacă dl.B ar controla efectiv societatea Y, adică el ar avea atribuții privind controlul întregii societăți, atunci ar exista o relație de afiliere.

 60. Vatamaniuc
  December 21st, 2020 at 20:19 | #114

  Societate agricola cu un singur asociat cumpara de la tatal sau pe baza de carnet de producator cereale . Este o situatie de afiliere?

  Va multumesc,

 61. mutu
  January 12th, 2021 at 22:55 | #116

  buna seara
  D-l Cristi..am un control fiscal.impozit pe profit la societate cu profil agricol.
  In anul 2018 ma inregistrez ca platitor impozit micro.
  In anul 2018 primesc subventii pentru teren o suma ..X..
  Oganul fiscal spune ca trebuia sa impozitez acesta suma cu 16% intrucat este aferenta anului 2017. Desi in anul 2017 am inregistrat subventie impozabila. Decizia de la APIA pentru suma ca subventie pentru anul 2017 a fost emisa in aprilie 2019.
  Doresc ceva lamuriri daca fiscul procedeaza corect. Multumesc.

 1. No trackbacks yet.