Home > Declarații > D112, atenționări și alte probleme.

D112, atenționări și alte probleme.

February 19th, 2020 Leave a comment Go to comments

Mulți dintre dumneavoastră au remarcat că în ultima versiune a PDF pentru D112, apărea, la validare, în unele cazuri, o atenționare de genul “Asigurat 1 * Atenție – A_6 # A_8*A_3)!”

image

Înainte de a explica de unde provine această atenționare trebuie menționat că o declarație care se validează exclusiv cu atenționări, se poate depune și se va considera depusă la ANAF. O declarație care are erori nu se va putea valida și nici nu se va putea depune la ANAF.

De unde provine această atenționare?

În program apare la cei care au ore/lună nu ore/zi sau la cei care aveau absențe toată luna. Și vine de la faptul că, în D112 la acei salariați, în secțiunea A, la total zile lucrate apăreau zilele lucrătoare din lună cu o normă întreagă ca la un contract cu normă întreagă. De exemplu: o persoană cu 12 ore/lună apărea cu 12 ore lucrate, pe un contract cu timp parțial – dar lunar, nu zilnic – cu un total de 20 de zile lucrate. Asta înseamnă că numărul de ore lucrătoare ar fi fost 160 (20 zile x 8 ore/zi = 160 ore). De aici și atenționarea care spune că 12 ore lucrate efectiv diferă de orele care corespund zilelor lucrate raportate la norma din acea secțiune – adică 160 ore.

De ce normă întreagă și tip contract cu 8 ore/zi? Pentru că ANAF are un formular fiscal care solicită o normă de muncă/zi și atât. Și mai are un tip contract care poate fi normă întreagă sau un timp parțial/zi. Nu există în formular timp de muncă lunar ori săptămânal, nu există un tip de contract pentru așa ceva. De aceea, în formularul D112, orice timp lucrat se va raporta la o normă de 8 ore (6 ore în cazul minorilor ori 7 ore în cazurile speciale din legislație) pe un tip de contract cu durată a muncii întreagă ori de 1,2…7 ore/zi.

Un exemplu mai jos:

image

Pentru a se evita aceste atenționări, la validare, trebuie făcute unele modificări fie în program înainte de a se genera declarația, fie direct în pdf. Între timp, în program, s-au adus unele corecții în așa fel încât acum acesta estimează o normă zilnică a tipului de contract în funcție de orele lucrate în lună. Pentru exemplul nostru, contract cu 12 ore/lună, programul va propune 12 zile lucrate cu 1 oră/zi:

image

Aceasta va permite validarea fără erori, dar dacă zilele lucrate sunt mai puține este necesar ca dvs să efectuați modificări fie în program înainte de generarea PDF-ului, fie direct în PDF după generarea acestuia.

Pentru a lăsa programul să estimeze tipul de contract, refaceți actualizarea acestuia și după re-actualizare apăsați butonul “Actualizare date” în ecranul din care se generează declarația anterior generării ei.

În program, dacă această persoană ar lucra doar 3 zile câte 4 ore/zi în decursul lunii, acumulând cele 12 ore din contract în această perioadă, iată cum se procedează:

WLAQlHvHYL

(pentru a vizualiza imaginea în mărime completă, dați click dreapta pe ea și alegeți din meniul contextual opțiunea “Vezi imaginea” – în Firefox sau “Deschideți imaginea într-o filă nouă” în Chrome sau browsere bazate pe chromium)

Practic, am ales la tip contract un contract cu 4 ore/zi și la zile am completat cu 3.

Ce se întâmpla dacă aveam 3 zile lucrate cu 13 ore? În acest caz atenționarea este inevitabilă. Și dacă aș alege la tip contract P5 – 5 ore pe zi, la 3 zile lucrate ar trebui să am 3 zile x 5 ore/zi = 15 ore și eu am 13 ore lucrate.

Așadar în cazurile în care numărul de ore lucrate în lună nu pot fi repartizate pe zile în funcție de un timp parțial fix pe zi – 1 oră sau 2,3,…7 ore/zi, atenționarea nu poate fi evitată.

Și mă repet – o declarație care are doar atenționări nu înseamnă că are erori și că nu poate fi depusă. Nu înseamnă că acele atenționări duc la invalidarea declarației. Ele trebuie analizate de la caz la caz, dar nu în toate situațiile acestea se pot elimina și nu în toate situațiile acestea reprezintă neapărat o problemă.

O altă problemă care a apărut la noul D112 este cea a eliminării, din declarație, a obligațiilor pentru contribuții  înscrise în D112 cu sume zero, la acele firme care nu mai au salariați și care nu și-au actualizat vectorul fiscal. La acestea, apăsarea butonului “Actualizare angajator” duce la eliminarea din declarație a obligațiilor de plată pentru contribuții sociale și CAM lăsând doar impozitul pe venituri din salarii.

Pentru a valida declarația în aceste situații aveți două variante:

1. După generare, spre deosebire de cazurile în care aveți salariați în declarație, nu apăsați “Actualizare angajator”. Apăsați direct “Validare declarație”

2. Nu generați pdf. Generați XML din SAGA și transformați XML în pdf semnat folosind DUKIntegrator.

H4eJt4Hi4F

Categories: Declarații Tags:
 1. Sorina
  February 20th, 2020 at 08:21 | #1

  Buna ziua. Multumim frumos pentru rabdarea de a ne explica toate problemele. O zi buna!

 2. IOANA
  February 21st, 2020 at 10:26 | #2

  Buna ziua,
  Am doar angajati cu norma intreaga, fara conditii speciale de munca.
  In luna in care voi avea concedii de odihna, va trebui sa fac manual modificari?
  Exista o modalitate de a modifica in program pt. a nu avea posibile erori?
  Euu vad ca la ¨salariati¨am introdus norma pe zi: 8 ore.
  Multumesc

  • Cristi
   February 26th, 2020 at 20:02 | #3

   Nu. Nici nu înțeleg cum ați tras o astfel de concluzie. Dacă se introduc în ecranul concedii, corect, datele despre concediul de odihnă nu au cum să apară aceste atenționări.

 3. Camy
  February 24th, 2020 at 12:17 | #4

  Buna ziua ,
  in
  2. Cifra de afaceri totala (cifAf1_a, cifAf1 ) si
  3. Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea
  de construcții (cf. art. 60 pct. 5) (cifAf2_a, cifAf2)

  nu se preia soldul aferent produselor in curs de executie.Nu reusesc sa inteleg cum trebuie sa fac pentru a putea prelua in declaratie si
  La o firma de dezvoltare imobiliara care construieste imobile in vederea vanzarii avem urmatoarele situatii:
  In cursul anului 2019 se construieste avand urmatoarele inregistrari la finele lunii:
  331 – 711 = 40200000 lei
  711 – 121 = 40200000 lei
  In luna ianuarie 2020 se face receptia si se vand o parte din apartamente
  345 – 331 = 40200000 lei
  4111 -7015 = 20500000 lei
  711 – 345 =15800000 lei desc.costul aferent ap.vandute.
  La dec.2019 la cifra de afaceri am trecut 40200000 (lucrari in curs executie)
  La ian 2020 nu prea inteleg cum se calculeaza cifra de afaceri.
  vanz.20500000-15800000 costul aferent = 4700000 cifra de afaceri?

  Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati sa trec corect cifra de afaceri!

  • Cristi
   February 26th, 2020 at 20:06 | #5

   Completați dvs influența contului 711.

 4. Irimia Maria
  March 5th, 2020 at 20:11 | #6

  Am si eu o rugaminte. Cine ma poate ajuta sa inregistrez arenda agricola lunara mai usor. Am luni cu cate 500 de pozitii si introduc manual fiecare arendator, la sf de luna inchid ultima zi de lucru si luna urmatoare o iau de la capat. Nu pot sa cred ca nu este o ccale mai usoara. Am incercat cu import de date, nu reusesc. Un anumit format de tabel……? nu stiu

  • Cristi
   March 7th, 2020 at 10:57 | #7

   Dacă persoanele beneficiare ale arenei nu datorează contribuții sociale puteți importa datele în intrări dacă ați avea fișier dbf creat conform specificațiilor din manualul de utilizare.
   Altfel, dacă datorează contribuții puteți să nu le puneți ultima zi de muncă dacă au arendă lună de lună.

 5. roxana serban
  March 12th, 2020 at 10:17 | #8

  Buna ziua Multumim de explicatii insa deja avem erori nu doar atentionari . Nu cumva avem nevoie de un update pe site anaf scrie de o noua declaratie .

  • Cristi
   March 16th, 2020 at 16:10 | #9

   Dacă aveți erori acestea sunt explicate în fișierul erori și avertizări generat fie de pdf la validarea lui fie de DUKIntegrator la validarea XML. Erorile se rezolvă în funcție de ceea ce vă scrie în acel fișier.

 6. rosana
  May 15th, 2020 at 22:32 | #10

  Buna seara, am urmatoarele probleme in D112 pentru luna aprilie 2020:

  – am o salariata in concediu pentru parinti si la validarea declaratie imi afiseaza urmatoarea eroare
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (e salariat si A_13>0 si A_8=0) (S21.5)!
  la generarea statului am selectat concediu pentru parinti toata luna

  – am un salariat in concediu fara plata toata luna aprilie dar la 30 aprilie isi da demisia si trebuie sa ii platesc concediu neefectuat, in stat introduc suma bruta in compensatie concediu neefectuat dar la validarea declaratiei imi apare urmatorul mesaj
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (e salariat si A_13>0 si A_8=0) (S21.5)!
  cum pot rezolva aceste erori deoarece nu pot transmite declaratia.

  Multumesc

  • Cristi
   May 18th, 2020 at 11:11 | #11

   1. Dacă generați PDF completați la ore lucrate, orele corespunzătoare zilelor lucrătoare în care a fost în concediu pentru părinți, direct în PDF după generarea lui. Adică la secțiunea A pentru acel salariat completați la rd.5 numărul de ore lucrătoare corespunzătoare concediului pentru părinți. Dacă a fost toată luna aprilie în acest tip de concediu, completați acolo cu 160. La rd.7 completați cu zilele lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți. Rândurile 8,9,12 și 13 se completează cu brutul pentru acea perioadă.
   Dacă generați XML, în SAGA, în ecranul din care se generează declarația procedați astfel:
   – selectați pagina Asigurați
   – selectați asiguratul dorit
   – puneți 1 la coloanele “Asigurat CCI” și “Asigurat șomaj” la salariatul respectiv
   – selectați pagina “A. Contracte standard”
   – la salariatul respectiv completați numărul de ore lucrate luând în calcul și orele corespunzătoare zilelor lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți, iar la zile lucrate adăugați zilele lucrătoare din perioada de concediu pentru părinți
   Generați XML.
   Puteți proceda la fel și pentru a genera pdf – adică să modificați în SAGA înainte de a genera PDF, doar că în acest caz, după generare, la salariatul respectiv la rd.13 din secțiunea A puneți suma de la rândul 12.
   2. Generați XML – pdf-urile generează eroare pentru această situație și este o problemă a pdf-ului. Dacă generați XML pe care să-l validați cu DUKIntegrator veți avea doar o atenționare.

 7. Melania
  May 25th, 2020 at 14:40 | #12

  Buna ziua,
  In urma validarii declaratiei d112 am primit urmatoarele erori.
  Specific: la asigurat 1 am foaie de boala, iar la restul asiguratilor au fost pe somaj tehnic intreaga luna.
  Va rog sa ma ajutati in aceasta problema.
  Multumesc!
  ANGAJATOR:
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 1:
  * ATENTIE – D (1): (avertisment1) CM in continuare (cu D_3,D_4 completate) si D_10#(4,5) si D_5>D_6 (S95.2)!
  ASIGURAT 2:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 3:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 4:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 5:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!
  ASIGURAT 7:
  * EROARE – (A_6+A_7> A_4*NZL) (S20.1)!

  • Cristi
   May 25th, 2020 at 21:29 | #13

   Refaceți actualizarea și apăsați actualizare date în stat și în ecranul din care se generează declarația înainte de a o genera.

 1. No trackbacks yet.