Partidă simplă. În sfârșit.

26 Feb 2015 | Contabilitate | 305 comentarii5970 vizualizari

registre_01Proiectul despre care scriam cu ceva timp în urmă, ultimul proiect de fapt, s-a concretizat în Ordinul 170/2015 ce se aplică de la 1 martie 2015.

Spre deosebire de proiect, forma finală are și prevederi legate de preluarea soldurilor contabile pentru cazurile în care se optează pentru conducerea evidenței în partidă dublă:

 

Cine conduce evidență contabilă în partidă simplă?

Persoanele fizice și asocierile fără personalitate juridică ce datorează, conform codului fiscal, impozit pe venit și au obligația determinării venitului anual impozabil în sistem real dacă e obținut din activități independente, cedarea folosinței bunurilor sau activități agricole, silvicultură și piscicultură

Acele persoane, entități, care prin actul normativ de înființare, legi speciale sau alte acte normative, trebuie să conducă evidență în partidă simplă cu excepția persoanelor juridice fără scop patrimonial

Contabilitatea se poate conduce și în partidă dublă, dar numai din anul următor celui în care se exprimă opțiunea. Prin excepție, orice PFA înființat după data la care ordinul intră în vigoare, pot opta pentru ținerea contabilității în partidă dublă, încă de la înființare.
Așadar, dacă aveți PFA deja, nu veți putea trece la contabilitate în partidă dublă decât din 2016 cel mai devreme. Din 2015 vor putea conduce evidență în partidă dublă doar cei înființați după 1 martie 2015 și numai dacă optează.

Atunci când se trece de la partidă simplă la partidă dublă, datele se vor prelua din registrele obligatorii (registrul inventar, registrul de încasări și plăți) sau din alte documente: fișa mijlocului fix, extrase de cont, etc. Se vor aplica normele specifice reglementărilor contabile în partidă dublă conducându-se evidența contabilă până la nivel de balanță.
Preluarea soldurilor se va face prin debitarea/creditarea conturilor necesare în corespondență cu contul 455 “Asociați conturi curente”. Nu veți folosi contul de capital social pentru că nu este cazul. Contul 455 va trebui să funcționeze ca un cont bifuncțional.

Și dacă veți conduce evidență în partidă dublă, tot regulile de determinare a venitului impozabil se aplică. Adică vor fi venituri impozabile doar încasările efective din perioada de referință și plățile efectuate în acea perioadă. Așa că atenție la modul de conducere a evidenței în partidă dublă pentru în vederea calculului venitului anual va trebui să puteți să extrageți conform regulilor specifice.

Există și o neclaritate aici: nu se știe dacă o persoană care a optat pentru conducerea evidenței în partidă dublă, poate reveni la o evidență în partidă simpli și dacă da când și cum. E un aspect ce, în opinia mea, va trebui clarificat pentru că probabil vor fi și cazuri care ulterior vor dori să revină la partidă simplă.

Eu, sincer, nu recomand contabilitate în partidă dublă pentru astfel de persoane.

Ce formulare se utilizează?

Aici reglementările sunt simple de tot:  se utilizează din lista celor zece documente enumerate, toate formularele sau doar cele ce sunt necesare. Obligatorii sunt registrul de încasări și plăți și registrul inventar. Factura se întocmește conform codului fiscal. Orice alt document prevăzut de OMFP 3512/2008 poate fi utilizat dacă se dorește. Nu este obligatorie utilizarea documentelor prevăzute de ordinul 3512/2008 ci opțională. Și acum aș vrea să-i văd pe ăia de la ANAF care vor mai cere documente nereglementate de nici o normă în țara asta cum ar fi raport de producție și raport de gestiune. Să văd ce scuză, ce motivație au în a le cere în cazul celor ce conduc contabilitate în partidă simplă.
De asemenea se pot utiliza și alte documente specifice prevăzute de alte acte normative: spre exemplu registrele prevăzute de codul silvic sau alte acte normative

Evaluarea elementelor patrimoniale

Elementele patrimoniale se evidențiază în contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achiziție, de producție sau la prețul pieței, în baza documentelor justificative care atesta dobândirea acestora. Acest aspect este extrem de important.
Și de aici să înceapă balul: un PFA cu activitate de comerț nu trebuie să întocmească NIR, nu este necesar, nu este obligatoriu de la 1 martie 2015. Acel NIR devine absolut irelevant. Nu are nevoie de un document cu preț de vânzare înscris în el. Și în cazul în care vrea să țină o evidență a stocurilor o va face la preț de achiziție. Costul stocurilor vândute este irelevant la stabilirea venitului impozabil.

Operațiuni în valută

Se vor înscrie în registrul jurnal de încasări și plăți convertite în lei la cursul BNR stabilit pentru ziua respectivă. De asemenea pe rubrica de explicații va trebui să apară suma în valută.

Inventarierea

Se va efectua obligatoriu anual. Se va efectua conform normelor legale aplicabile (OMFP 2861/2009). Spre deosebire de persoanele juridice nu se spune că se efectuează inventarierea la finele anului. Ci odată pe an, contribuabilul putând să-și aleagă data la care își inventariază patrimoniul. Inventarierea este obligatorie și la începerea activității (deși e oarecum stupidă prevederea asta – dacă abia încep, ce să inventariez?) , dar și la încetarea activității.
Elementele patrimoniale sunt: bunurile și drepturile care contribuie la desfășurarea activității persoanei care conduce contabilitatea în partida simplă. Acestea cuprind imobilizări corporale (mijloace fixe), stocuri și imobilizări necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare.
De inventariat se inventariază aceste elemente patrimoniale dar și creanțele și datoriile generate de activitate.
Rezultatele inventarierii se înscriu în registrul inventar. Se înscriu la preț de achiziție, cost de producție sau la preț de piață, după caz.

Registrul de încasări și plăți

Va cuprinde toate încasările și toate plățile efectuate de contribuabil. Nu contează că sunt deductibile sau nu. Practic cu excepția sumelor ridicate/depuse la bancă se vor trece toate încasările și toate plățile efectuate. Inclusiv creditele primite și restituirea lor, aporturile aduse și retrase. Absolut toate.
În mod concret nu veți putea avea plăți mai mari decât încasările. E o diferență față de cum era până acum.
De ce se trec toate? Foarte simplu: e o adevărată contabilitate a încasărilor și plăților. Este și aici o rupere a contabilității de fiscalitate. Am tot citit pe ici pe colo tot felul de opinii care odată cu modificarea adusă la codul fiscal – cea prin care în cazul celor ce obțin venituri din astfel de activități și-și determină venitul anual în sistem real se introduce registrul de evidență fiscală și s-a eliminat sintagma “pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă” înseamnă că nu mai trebuie să conducă evidență contabilă. Fals. Evidență contabilă trebuie condusă, doar că ea nu este și o evidență fiscală. Sigur că registrul de evidență fiscală va fi bazat pe date extrase din evidența contabilă și de aceea este necesar de la bun început să știți care e încasare ce e venit din activitate, care e încasare ce nu e un venit din punct de vedere fiscal și, bineînțeles, care e cheltuială deductibilă integral sau parțial, care e nedeductibilă, care nu e cheltuială.

Registrele obligatorii nu se mai înregistrează la fisc. Cele deja înregistrate pot fi utilizate în continuare fără probleme.

De asemenea, registrul jurnal de încasări și plăți se editează anual. Se poate edita și la alte perioade, la cererea organelor fiscale, dar regula e că se editează anual.

305 comentarii

  1. Septimiu>…Optimist ca de obicei ! :-)
    Tomac > Am o rugaminte.Deunazi am fost prins la mijloc referitor la recuperarea pierderii in cazul PFA.Exista baza legala pentru asa ceva ..deci ok pana aici(art.80).Eu sunt de parere ca , contribuabilul trebuie sa semnaleze/ consemneze pierdere, nu ANAF.Ca si metoda practica eu sustin ca, d.p.d.v. al metodologiei, respectand art.52 din omfp 1040, daca doresc sa recuperez pierdere fiscala in contbailitatea PS, ar trebui sa evidentiez in FisaOperatiuni Diverse pierderea (ma rog in functie de vechime, conform prevederi) fiscala, dupa care sa calculez conform art.52 iar in D 200 sa completez rezultatul. (Scuze daca sunt prea exhaustiv…esenta a ceea ce sutin este ca nu ANAF trebuie sa-mi calculeze …pierderea).Multumesc.

    1. Te înșeli. Nu este corect ceea ce susții. Unul din motive este faptul că ordinul 1040 nu prevalează în fața codului fiscal. Este inutil și irelevant din punct de vedere fiscal, pentru că în materie fiscală codul fiscal este cel ce prevalează.
      Contribuabilul declară date numai despre venitul/pierderea anuală. Atât. El nu are ca sarcină determinarea impozitului. Stabilirea impozitului pentru astfel de venituri este în sarcina ANAF. ANAF va ține seama și de pierderea fiscală. Vezi și decizia 250 care are rubrică specială pentru acea pierdere.
      Confuzia vine de la compararea cu modul de determinare, impunere și declarare a impozitului pe profit. Între cele două exstă foarte multe diferențe.

  2. in opinia mea, e ceva similar (ca si procedura) tratamentului pierderii fiscale in cazul impozitului pe profit (D101).Daca eu nu o semnalez…anaf ..nici atata.

    1. Nu e defel similar. Ți-am spus și anterior: la D101 e auto-impunere. Contribuabilul stabilește atât profitul impozabil cât și impozitul. La activități independente e altceva. Contribuabilul își stabilește doar venitul sau pierderea anuală. Determinarea efectivă a impozitului o face ANAF. Iar chestia cu semnalatul e o glumă sper. Contribuabilul o declară ANAF în mod implicit. Dacă ANAF nu ține seama de pierderea fiscală declarată în decizia de impunere, contribuabilul poate face contestație față de acea decize. Dar te asigur eu că ANAF nu face așa ceva. Va ține seama de pierderea fiscală declarată.

  3. Nu ati pomenit nimic de contul “casa” in cazul evidentei in partida dubla. Sper ca nu v-ati gandit sa-l folositi, nu?

    1. Se pot utiliza toate conturile din planul de conturi. Cu unele excepţii ce ţin în mod evident de contabilitatea persoanelor juridice. Contul “Casa” este normal să fie utilizat. Nu există nici cel mai mic motiv să nu fie folosit la un astfel de evidență contabilă.

  4. Nu.Din pacate nu e o gluma.Cel putin asta sper ca am inteles si eu din postarea respectiva.Este atasata si o poza din D 250 (cu data de 18.09.2014) in care apare 3.1. Compensare in anul curent 0 (zero) si la 3.2 De reportat XX XXX( nu are relevanta suma).Cel ce a solicitat un raspuns, spune ca suma respectiva este suma pierderilor din anii anteriori … si de care se pare ca ANAF nu a tinut cont. PS.
    1.Nu stiu cum sa fac sa atasez aici poza;
    2.E ok, nu e nici o problema ca m-am inselat.Pur si simplu e o situatie care mi-a trezit interesul atata tot…in sensul ca nu am reusit sa identific (in CF sau in oricare alt act) unde se specifica concret obligativitatea ANAF de a tine cont de pierdere (strict in cazul PFA/II).Multumesc.

    1. Nu înțeleg la ce te referi când vorbești de postare și de imaginea unei D250. Mă îndoiesc sincer că problema a fost expusă corect sau complet deși nu pot exclude și o eroare a fiscului. Eroare ce poate fi contestată.
      Nu poți i atașa imagini în comentarii. Poţi doar să pui link către o imagine însă

  5. In OUG 80/2014 se facea referire la REF
    (8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual.
    (9) Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.”

    In acest nou ordin nu se mai face.Deci ?

    1. Am explicat și în articol. De ce s-ar face referire la acel registru în acest ordin? Se pare că nici dumnevoastră nu înțelegeți că există o evidență contabilă și o evidență fiscală. Acest ordin reglementează evidența contabilă nu cea fiscală. Actul indicat de dumneavoastră reglementează un registru utilizat pentru evidența fiscală.
      La fel e și la persoane juridice. Determinarea profitului impozabil și a impozitului pe profit nu se face pe baza balanței de verificare și pe baza registrului de evidență fiscală. La fel, evidența TVA nu se ține prin balanță ci prin jurnalele de cumpărări și vânzări.

  6. @Cristi
    Motivul este ca intreprinzatorul individual sau pers. fizica autorizata nu are casa si nu este obligat sa tina o astfel de evidenta, fiind vorba de banii lui si nu al altei entitati. Ati vazut vreodata plafon de casa sau plafon de incasari/plati zilnice la pers. fizice?

    1. Ce treabă are una cu alta. Cine spune că dacă folosește contul casa, i se introduce un plafon de casă sau de încasări/plăți zilnice. Faceți confuzie între contabilitate și reglementări de disciplină financiar-contabilă. Acele reglementări privind plafonul zilnic de plăți sau încasări (căci plafonare a soldului de casă nu mai există de ani de zile) se aplică doar persoanelor juridice. O persoană fizică ce va conduce evidență în partidă dublă nu se transformă în persoană juridică, nu asta îl face așa ceva. Și cu atât mai puțin utilizarea contului casa. Cine spune că banii din acel cont sunt ai altcuiva? Să fim serioși. Nu mai confundați lucrurile.

  7. Nu eu sunt cel care le confunda. Plafoanele acelea le-am dat ca exemplu ca sa fie clar ca reglementarile cu privire la casa nu s-au referit niciodata la pers. fizice. Vreau sa spun ca nu are rost sa ne complicam cu evidenta casei. Va dati seama ca casa trebuie creditata ca sa nu avem sold in minus nu? Si de aicea va rezulta cat i-mi datorez eu mie, nu?

    1. Și dacă veți conduce registrul de încasări și plăți trebuie să introduceți aporturile pentru afacere în acel registru. Nu doar dacă se conduce evidență în partidă simplă.
      Și dacă trebuie creditată casa de ce ar fi asta o problemă? Explicați-mi. Că zău nu pot pricepe.

  8. Dupa 01.03.2015 cum se tine evidenta contabila pentru ii agricultura norma de venit. Sunt modificari ? Multumesc pentru cine ma informează.

  9. Pentru mine e un mister de ce ar vrea cineva să treacă de la partidă simplă la partidă dublă. Care ar fi avantajele?

    La fel, nu înţeleg ce s-a modificat la modul de completare al Registrului de încasări şi plăţi. Până acum nu trebuiau trecute toate încasările şi plăţile, numerar sau prin bancă?

    Textul OUG de la link-ul din articol nu cuprinde prevederea că “registrul de încasări și plăți se editează anual”. Se spune acest lucru despre Registrul de inventar.

    1. Și pentru mine. Sunt unele persoane ce consideră o contabilitate în partidă dublă oferă mult mai multe informații. Nu chiar toate. Aporturile pentru activitate nu se înscriau în RJIP, creditele primite/restituite, despăgubiri primite și mai erau.
      Acum se trec toate. Diferența provine de la o prevedere din codul fiscal. Până în 2014 acesta spunea că venitul anual se determnă pe baza datelor din contabilitate, iar ordinul 1040 avea și prevederi în acest sens. Acum venitul anual se va determina în baza unui registru de evidență fiscală nu a registrului de încasări și plăți. Bineînțeles că o parte din informațiile din registrul de încasări și plăți se vor folosi la completarea celui de evidență fiscală, dar nu toate. La fel este și la societăți comerciale. Deși au în balanță venituri impozabile cât ți neimpozabile sau cheltuilei integral deductibilile și nedeductibile integral sau parțial în registrul de evidență fiscală se preiau doar veniturile impozabile și cheltuielile deductibile.
      Aveți dreptate legat de registru inventar – în linkul dat de mine așa scrie. Vă mulțumesc pentru atenționare.

  10. Nu imi dau seama pe ce va bazați cand spuneti ca la partida dubla venitul impozabil se determina ca la partida simpla.
    În textul de lege nu apare așa. Apare ca trebuie să țină evidenta in baza reglementărilor contabile aplicabile agenților economici. Adică omfp 1802, care presupune contabilitate de angajamente.
    Va rog să ma corectati daca gresesc.

    1. Și iarăși ne întoarcem la vechea discuție: separarea contabilității de fiscalitate. Nu contează ce fel de contabilitate ține. Pentru determinarea venitului anual se ține seama de regula determinării lui stabilită de codul fiscal nu de tipul de contabilitate. Ați citit pe undeva prin codul fiscal că se aplică alte reguli de determinare a acestuia dacă se conduce evidență în partidă dublă și nu în partidă simplă?
      Pentru determinarea lui se iau în considerare tot sumele efectiv încasate și tot sumele efectiv plătite chiar dacă va conduce o contabilitate de angajamente. Un PFA ce va conduce evidență în partidă dublă va aplica tot regulile de la art.48 CF
      Așadar, pe codul fiscal mă bazez când afirm. Nu pe altă lege. Că nu are ce altă lege să fie aplicabilă.

  11. Revin tot eu cu corecția la corecție.

    În pdf-ul de pe site-ul mfinante.ro, în capitolul V, se face mențiunea “Registrul-jurnal de încasări și plăți se editează anual sau la cererea..”. Această mențiune apare imediat după referirea la “conducerea evidenței contabile în partidă simplă cu ajutorul tehnicii de calcul”. Nu mi-e clar dacă editarea anuală se referă doar la acest caz sau nu.

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/noutati_legislative/OMFP170_2015.pdf

  12. @Cristi
    Ba da, se tine evidenta contabila, conform legii contabilitatii orice persona care desfasoara activitati aducatoare de venituri trebuie sa tina evidenta contabila. Insa veniturile din agricultura sint impozabile sau nu, dupa caz, conform plafoanelor de suprafata stabilite prin Codul Fiscal.

    1. Eu zic să citiți art.149^9 din normele de aplicare a art.79 din codul fiscal.
      Și nu orice persoană are obligația conducerii unei evidențe contabile. Există și excepții mai ales la persoane fizice. Acolo unde impunerea se face pe baza normelor de venit.

  13. Deoarece registrele nu mai trebuiesc inregistrate la fisc, mai este nevoie de achizitionarea RJIP si completarea cu totalul lunar sau este suficienta editarea lui din Saga?
    Multumesc!

  14. Scuze, evident ca nu mai e nevoie de completare lunara. Inteleg insa ca nu mai e nevoie nici sa se cumpere registrul de la finante.

    1. Nici până acum RJIP nu se cumpăra de la finanțe. Se înregistra la finanțe. Obligația înregistrării RJIP și a Registrului Inventar nu mai există.

  15. Inseamna ca nu avem nevoie de Registru de evidenta fiscal? Depunem decl. 221 si primim decizia de impunere.

  16. In normele C.F scrie: 149^9. Contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile.

    Deci I.I. care face agricultura si plateste la norma venit,nu are obligatii contabile.

    In LEGEA CO se specifica insa, ca orice persoana care desf. activitati aducatoare de venituri trebuie sa tina evidenta contabila.

    Dupa ce lege ne luam? Dupa CF sau dupa Legea CO?

    1. După codul fiscal. Citiți art.1 alin.5 din Legea 82/1991R. Legea contabilității nu contrazice codul fiscal. Prevederile codului fiscal în privința obligațiilor contabile a persoanelor fizice sunt dispoziții obligatorii și nu contrazic legea contabilității.

  17. Multumesc!
    Cred ca ar trebui sa platesc lui Cristi consultanta! Macar cu o ladita de fructe din livada mea.

  18. (5) Persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri au obligaţia să conducă evidenţa contabilă pe baza regulilor contabilităţii în partidă simplă sau, la opţiunea acestora, pe baza regulilor contabilităţii în partidă dublă, potrivit reglementărilor contabile emise în acest sens, cu excepţia situaţiei în care în legislaţia fiscală se prevede altfel.

  19. Conform acestei ordonante, nu este obligatoriu de intocmit NIR. Daca nu am nevoie de ele pentru gestiunea stocurilor pot sa nu le intocmesc sau credeti ca fiscul le va cere?

    1. Eu cred că le va cere. Vor forța legea, pentru că 99% din ANAF când în lege se spune “pot folosi” nu știu cum se face că citesc “trebuie să folosească”. Eu m-aș ține tare. Nu aș face NIR. Acesta este de altfel irelevant la partidă simplă.

  20. Daca fac deplasare/delegatie in UE,10 zile, am un contract cu un partener extern, intarea de valuta o scriu in lei la curs BNR, e pe extrasul de cont, cu data fixa, la deplasare ridic din banca Euro (diurna, cazare, bilet avion), in registrul de incasari si plati PFA, la ce data fac conversia euro-lei? la plecare in deplasare, la intoarcere sau la scoatere bani din banca? Multumiri.

    1. Dacă sunteți PFA și nu un salariat la PFA nu puteți beneficia de cheltuieli cu diurna. Ele nu mai sunt deductibile la PFA. Sunt deductibile exclusiv salariaților PFA dacă are așa ceva.

  21. Un PFA agricol “nu are obligatii contabile”. Vand produse de 250.000 lei. Daca nu tin nici o evidenta cum stiu ca devin platitor de TVA?

    1. Faceți confuzie între evidența fiscală și evidența contabilă. Eu nu am spus că nu aveți obligația conducerii de evidențe fiscale, ci că nu aveți obligații contabile. Jurnalele de cumpărări și vânzări sunt documente de evidență fiscală nu de evidență contabilă și aveți obligația conducerii de evidențe fiscale.

  22. Pentru PFA cu norma de venit s-a schimbat ceva in regulile contabilitatii pentru 2015? Am primit pe mail tot felul de reclame la noua Carte a Contabilitatii de 2015 si m-am gadnit sa intreb inainte.

    Cei cu PFA cu norma de venit parca nu erau pana acum obligati sa tina niciun fel de contabilitate, niciun fel de registru. S-a schimbat ceva?

    Multe multumiri!!

    1. Nu s-a schimbat nimic. Nu aveți obligația conducerii de evidență contabilă. Nu mai completați partea de încasări din RJIP ca până acum. Veți completa, după ce va apărea, în registrul de evidență fiscală – partea de venituri. Și veți conduce și restul evidenței fiscale (jurnale de TVA de exemplu) ca și până acum.

  23. @Cristi
    Multumiri pentru raspuns, dar daca PFA e o singura persoana, nu sunt angajati, face singur lucrarea, cum deconteaza cheltuielile in UE , la partener unde desfasoara activitate necesara lucrarii din contract?

    1. Poate deconta orice cheltuieli efectuate și pentru care primește factură, face dovada că sunt plătite și demonstrează cu documente că sunt în interesul afacerii, dar nu poate deconta diurnă.

    1. Înseamnă că nu are cheltuieli de această natură. Dacă are este necesar să prezinte o dovadă – contract de închiriere, plată, etc.

  24. Deoarece d-l Cristi ne ofera cele mai bune raspunsuri, indraznesc sa pun urm. intrebare, chiar daca este de alta natura, cea a modului de alegere a Caen-ului:

    Un PFA are cod CAEN 0111-cultivarea cerealelor
    Dupa parerea mea acest cod caen 0111 infara de cultivare cereale ar trebui sa contina implicit si comercializarea lor, doar nu cultiv 60 ha de grau fara sa-mi aduca un venit…

    dupa altii ar trebui sa mai adaug cod caen de comert cu ridicata sau amanuntul , dupa cum imi vand productia.., insa comert inseamna cumparare si revanzare, ori eu vand productia mea.
    Ce parere aveti?

    multumesc!

    1. Eu sunt de acord cu ceea ce spuneți. Codurile de comerț sunt pentru cei care cumpără în vederea revînzării.

  25. Am văzut că a apărut noua versiune Saga pentru PS. Totuşi aveam impresia că deconturile (008) ar trebui să apară în registrul jurnal după noul ordin şi nu sunt bifate, este bine?

    1. Da, este bine. E nevoie de compatibilitate cu perioadele anterioare când anumite tipuri de operațiuni nu aveau ce căuta în registru. Pentru a reflecta corect operațiunile după 1 martie vă creați tipuri noi ce vor fi preluate în RJIP

  26. Buna ziua,
    In Registrul de Īncasări și plăți în luna Martie, valoarea plăților o depășește pe cea a încasărilor, deși in lunile Ianuarie si Februarie valoarea încasărilor o depășea pe cea a plăților. Cum procedez la înregistrarea acestora in Registru?
    Multumesc!

    1. Și ce dacă? Ele o pot depăși strict în lună. Țineți seama de soldurile afișate de program în casă/bancă și/sau deconturi.

  27. Bună seara!
    Din comentariile dvs. am înțeles acum diferența între evidența contabilă și evidența fiscală. Și totuși, legat de persoanele autorizate din agricultură care plătesc impozit pe normă de venit agricol și care nu mai au obligații contabile și nici de completare a Reg. de Ev. Fiscală, pe ce document își vând producția agricolă (cereale, lapte, fructe etc.)? Mai pot să emită facturi? Spre exemplu,sunt fermieri PFA, II care au accesat fonduri europene pe M 141, M112,și în cadrul proiectelor au obligația să demonstreze cantitățile vândute. Dacă emit facturi, unde le înregistrează? Sau dacă trebuie să vândă lapte la un procesator, ce document va emite? Și dacă are nevoie de salariați sau de zilieri ce face? Sau încheie contract de arendare cu un proprietar de teren, cum îi plătește impozitul și CASS-ul proprietarului? Scuzati că am pus atâtea întrebări, dar toate sunt legate de vidul care s-a creat în agricultură pentru fermierii autorizați. Sunt niște excepții pentru unii autorizați din agricultură care trebuie să țină evidențe contabile în PS și să plătească în sistem real, dar marea majoritate a fermierilor ce fac? Vând la negru, cumpără input-uri fără acte și TVA, folosesc munca la negru? ASTA NU ÎNȚELEG EU!!!.

    1. Să ne înțelegem. Nu au obligații contabile. Asta înseamnă că nu au obligația de a întocmi niciunul din documentele din Ordinul 170/2015. Dar nu am spus nimic de registrul de evidență fiscală, nu am spus nimic de jurnalele de TVA ce sunt registre fiscale nu contabile. Pe de altă parte lipsa obligației nu înseamnă că, opțional, aceste persoane nu pot conduce evidență contabilă. Dacă o fac e problema lor. Fiscul nu le-o va cere decât dacă fac și fapte de comerț și doar pentru acele fapte de comerț ce nu intră în sfera de aplicare a titlului de impozit pe venit – impozit pe venituri din agricultură și silvicultură.
      Pentru livrarea produselor obținute, în stare naturală, ce potrivit codului fiscal sunt clasificate tot venituri din agricultură, un PFA va emite factură și chitanță dacă va încasa numerar sumele de bani. Și va aplica și regulile de disciplină financiară. Asta nu înseamnă că va conduce evidență contabilă. O evidență a stocurilor, din punct de vedere contabil, nu este obligat să conducă. Cu toate acestea dacă printr-un contract încheiat cu un terț evidența stocurilor produse/vândute este o obligație pe care și-o asumă nu înseamnă că el comite o încălcare a legislației contabile sau fiscale atunci când el conduce o astfel de evidență.
      Dacă are salariați este obligat să întocmească documentele corespunzătoare: contract de muncă, state de salarii, etc. Pentru că asta nu înseamnă automat că el conduce evidență contabilă. Respectarea obligațiilor legale ce-i revin în baza codului muncii nu contravin codului fiscal.
      O persoană fizică (neautorizată) ce obține venituri din agricultură pe care le declară prin formularul 221 la finanțe, nu înseamnă că față de unul e e autorizat comite o ilegalitate. Comite o ilegalitate dacă angajează persoane fără contract, dacă nu plătește pentru acestea contribuțiile sociale și taxele aferente, dacă nu respectă obligațiile legale. Abia atunci putem discuta despre o eventuală ilegalitate comisă de aceștia.

  28. Bună ziua!
    Voi continua cu dilemele mele. Dar marea majoritate a fermierilor ce face? Vinde la negru, cumpără input-uri fără acte (favorizând evaziunea fiscală la vânzător)? Va folosi forță de muncă neînregistrată ?
    Pe baza datelor statistice de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, autorizările în agricultură pentru PFA, II, IF în perioada 2008-2015 (febr.) se ridică la 87670, din care 10-12 mii s-au radiat, deci au rămas în jur de 75000 de fermieri activi. Hai să zicem că 15000 au activități exceptate de la norma de venit agricol, adică sunt în sistem real și mai rămân 60000 de fermieri la normă.
    Marea majoritate s-a autorizat pentru accesarea de fonduri europene. În plus, au obligația să vândă cu acte justificative producția, mai ales în cadrul proiectelor. Dacă nu mai au obligații contabile, iar cele fiscale se determină pe baza normelor de venit agricol pentru cei care depășesc plafoanele de suprafețe și/sau de efective de animale/albine, deci care va fi comportamentul lor pe piață, care va fi relația cu alți agenți economici persoane juridice?
    Vă rog mult să mă lămuriți. Este ceva ce îmi scapă mie? Nu înțeleg eu fenomenul. Eu nu sunt contabil, dar sunt implicată în diverse proiecte de consultanță în agricultură și nu știu ce să le mai spun fermierilor. De teamă să nu greșesc, eu îi sfătuiesc să țină evidență contabilă, să aibă acte justificative. Dacă sunt controlați de fisc sau de ITM-uri? Dar, atunci când legea nu prevede altceva, bineînțeles că vor alege forma cea mai convenabilă, adică să nu facă nimic în această privință!???
    Încă o dată scuze pentru insistența mea, dar vă rog mult să veniți cu niște clarificări practice. Ne văietăm că fermierii români nu primesc subvenții ca cei din vest, că nu sunt profesioniști. Statul se mulțumește să încaseze impozite și cass la normă de venit agricol, iar în rest ”Dumnezeu cu mila”!?????

    1. De unde știți că majoritatea vinde la negru? Aveți dovezi în acest sens? Sau e o presupunere pe care o faceți?
      Multe PFA au fost înființate pentru măsura 112 unde au primit un sprijin financiar pentru suprafețe deținute sau animale deținute, fără alte obligații decât în măsura în care au continuat finanțarea proiectului.
      Pe de altă parte un PFA nu poate fi răspunzător pentru faptul că optează, în mod legal, să nu conducă o evidență contabilă dacă legea aplicabilă în domeniu îi permite. A acuza o astfel de persoană că nu-și conduce evidența contabilă e o aberație dacă ceea ce face el este permis.
      Fiscul poate verifica orice contribuabil, dar nu-l poate obliga la conducerea evidenței contabile decât în măsura în care constată că desfășoară activități ce impun acest lucru. Orice fermier, persoană fizică, dacă își vine produsele către o persoană juridică nu le va vinde fără acte decât dacă ambii sunt de acord, dar asta înseamnă că, în principal, persoana juridică este predispusă la evaziune fiscală și nu cel ce vinde, câtă vreme vânzătorul nu are alte impozite și taxe pe care le-ar datora.
      La fel ITM poate controla orice persoană ce se presupune a fi angajator și dacă din verificări rezultă că nu a respectat legislația muncii îl poate trage la răspundere.
      Revenind: o persoană fizică, autorizată sau nu, ce obține venituri din activități agricole impuse pe baza normelor de venit NU ESTE OBLIGATĂ să conducă evidență contabilă. A-i solicita așa ceva, a-i impune să conducă acea evidență de către organele fiscale este un abuz. Pe de altă parte, dacă persoana optează de bunăvoie să conducă o astfel de evidență e problema lui. Și dacă are un contract încheiat cu un terț prin care își asumă explicit obligația de a conduce o evidență operativă a stocurilor sau un alt tip de evidență, chiar dacă legea fiscală, legea contabilității, nu-l obligă la conducerea evidenței contabile, a conduce evidența asumată de el în baza unui acord semnat de bună voie și în deplină cunoștință de cauză cu un terț e o problemă ce-l privește în mod direct și nu-i este interzisă.
      Eu susțin că dacă legea este permisivă și permite unei astfel de persoane să nu conducă evidența contabilă în partidă simplă, atunci o astfel de persoană nu poate fi obligat să o facă. Dacă nici un act semnat cu un terț nu-l obligă la asta, atunci cu atât mai mult condiționarea acordării unei finanțări de conducerea evidenței este o formă de abuz. Abuzul este clar dacă o instituție a statului îl obligă la conducerea evidenței contabile deși nu are această obligație.

  29. Bună ziua! Oh! Domnule Cristi! Vă mulțumesc foarte, foarte mult! În sfârșit, am primit și eu niște explicații foarte clare și avizate. De doi ani întreb în dreapta și în stânga și toți ridică din umeri.
    Despre “vânzarea la negru”, bineînțeles că era o presupunere. Îmi puneam întrebarea ce m-aș face eu dacă ași fi fermier, fără contabil și fără studii în domeniu. Dacă citesc negru pe alb în Codul fiscal că nu mai am obligații contabile și nu știu să interpretez textul și ași vrea să mă comport cât mai corect și legal,cum ar trebui să procedez?
    De aceea, am vrut o părere mai mult decât avizată și binevoitoare pentru a-mi face cunoscute aceste concepte pe care nu le-am întâlnit nicăieri, dar pe care, doar le-am intuit, iar acum mi le – ați confirmat pe deplin. Oricum, acum am înțeles și eu interpretarea. Încă o dată MULŢUMESC!

    1. Dacă ați fermier și nu ați știi că nu aveți obligații contabile și nu ați avea contabil, câtă vreme respectați legislația fiscală și depuneți declarațiile impuse de lege sunteți ok. Dacă la livrarea de bunuri vi s-ar întocmi un borderou de achiziții, la fel nu ar fi nici o problemă. Dacă sunteți PFA și emiteți facturi pentru acele livrări sunteți în regulă. Din păcate, din nefericire, nici nu știu cum să-i spun, unii se cramponează de registrul de încasări și plăți, registru care nu este obligatoriu în aceste cazuri. Lipsa lui nu înseamnă că omul lucrează ilegal, nu înseamnă că el nu este corect. Doar că în anumite cazuri există o obtuzitate greu de înțeles.

  30. Buna ziua,
    Va rog sa ma lamuriti in privinta registrului inventar la pfa.
    In cursul anului 2014 s-au achizitionat obiecte de inventar care au fost inregistrate cronologic in registrul inventar.La 31 decembrie am efectuat inventarul toate obiectele de inventar inscrise in registru inventar regasindu-se in listele de inventar.Cum trebuie sa procedez in continuare?
    Le rescriu toate obiecte in registru inventar si apoi in continuare ce voi achizitiona in 2015?
    Va multumesc,

    1. Nu. Începând cu 2015 registrul inventar reglementat de ordinul 1040/2004 nu mai este de actualitate.
      Veți întocmi liste de inventar pe categorii de stocuri și totalul fiecărei liste o veți înscrie în registrul inventar. Inventarul anual se va efectua la prețuri de achiziție pentru stocuri.

  31. Si pe masura ce achizitionez obiecte de inventar in 2015 nu le mai inregistrez in registru inventar sau le inregistrez si la finele anului dupa ce efectuez inventarierea totalul fiecarei liste il voi trece in registru.
    Va multumesc

    1. Nu se mai înregistrează în registrul inventar pe măsura achiziției. Doar inventarierea anuală, conform legii, se va înscrie în registrul inventar.

  32. In cazul birourilor notariale,acestea incaseaza de la clienti diverse taxe/impozite(ANCPI/BS-imp.transf.proprietatii),pe care la termenele scadente le achita mai departe.Aceste sume trebuie sa apara in RJIP incepand cu 01.03.2015 ?Multumesc.

    1. Da. Și plățile efectuate în numele clientului și care se decontează, ulterior, acestuia.

  33. Puteti sa ma lamuriti va rog, ce inseamna se editeaza anual? Acest registru ar trebui editat la fiecare operatiune sau o data pe luna, ce inseamna se editeaza anul mai exact?

    De asemenea, registrul jurnal de încasări și plăți se editează anual. Se poate edita și la alte perioade, la cererea organelor fiscale, dar regula e că se editează anual.

    1. A edita înseamnă a tipări. Operațiunile se completează, se înregistrează în registru la data lor, dar acesta se poate tipări și doar odată pe an dacă între timp nu este cerut de organele de control,

  34. Daca am inteles bine un birou executor judecatoresc incaseaza de la clienti diverse sume care plateste mai departe ( nu reprezinta venit). Aceste sume introdic in RJIP???

    1. Da. Din acest an RJIP nu este un document fiscal este un document contabil ce evidențiază, contabil, încasările și plățile nu veniturile și cheltuielile. Din acest an venitul impozabil se va determina în baza registrului de evidență fiscală.

  35. Salut Cristi,

    Am citit tot ce s-a intrebat si raspuns (inclusiv alte site-uri si alte discutii) si cred ca am ametit mai rau decat daca te intrebam direct.

    Contabilii sunt varza (imi spuneau ca trebuie sa duc contractul de prestari sevicii – desi HELLO! sunt pe Norma si ANAF nu trebuie sa vada cat castig real, si 070 este obligatoriu de depus si NU ESTE! – lucru confirmat de ANAF la inregistrare), insa poate nu este in totalitate vina lor.

    Eu sunt, situatie aparte, PFA cu Norma de Venit pe CAEN 6202 (IT).

    Intrebarile mele sunt:
    – Ce registre mai sunt obligatorii in cazul meu?
    – De unde se cumpara sau le pot edita electronic?
    – Si cum se completeaza cele care mai sunt?

    Multumesc!

    1. 1. Registrul de evidență fiscală (după ce va apărea) – completat doar pe partea de venituri. Înainte de 2015 se completa partea de încasări din RJIP. De asemenea jurnale de cumpărări/vânzări. Toate aceste acte – registre și jurnale sunt evidență fiscală nu contabilă. Obligația de completare a acestora se regăsește în codul fiscal. Vedeți Titlul III – Impozit pe venit – art.49, alin.8, pentru partea cu completarea registrului de evidență fiscală pe partea de venituri și pentru jurnalele de TVA vedeți Titlul VI – TVA – art.152 și punctul 62 normelor de aplicare la art.152 CF, precum și art.156 CF.
      2. Nu se știe. Nici nu este reglementat momentan. Nu se știe nici dacă se va putea edita electronic.
      3. În jurnalul de cumpărări introduceți toate documentele de achiziție: facturi, bonuri fiscale ce îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate. În jurnalul de vânzări toate facturile emise.
      Am o observație: 070 se depune obligatoriu, la înființare, dar și ulterior înregistrării sale fiscale, dacă un PFA impus la normă de venit angajează o persoană. Citiți instrucțiunile de completare a formularului 070 aprobat prin OMFP 250/2013. Vă citez:

      Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, iar declarația de mențiuni se completează  ori de câte ori se modifică  datele
      declarate anterior.

  36. 1. –
    2. –
    3. Poti elabora putin? Astea se tine in scopul taxei pe valoarea adaugata? Eu nu am declarat nimic cu privire la TVA (adica nu sunt inregistrat in scopuri de TVA). Nu am cumparari, nu deduc nimic si intr-un fel nu am vanzari (am o singura factura lunara pt. serviciul prestat). Tu ca salariat nu le tii (desi conform legii esti o persoana impozabila …)

    Unde este confuzia?

    In legatura cu observatia pe 070 (nu ma intereseaza sa am angajati nici in viitor) – inspectorul ANAF nu a luat-o si mi-a spus asa:

    In 15 zile de la obtinerea documentului de autorizare se va depune la ANAF formularul 070 (pentru profesiile care nu trebuie sa se inregistreze prin Registrul comertului) – pentru celelalte PFA declaratia de inregistrare fiscala s-a depus la Registrul comertului – pentru stabilirea vectorului fiscal si obtinerea codului unic de identificare.

    1. Da, se ţin în scopuri de TVA. Nu contează că nu îţi exerciți dreptul de deducere, obligația conducerii evidenței de TVA există. Din punct de vedere al TVA un salariat nu este persoană impozabilă.
      Legat de 070 am vrut doar să îţi arat că este obligatoriu de depus în unele situații. Inspectorul de la ANAF a avut dreptate când a spus că o depun la înființare doar profesiile liberale

  37. m o speta si am nevoie de sfaturi. PFA norma de venit, neplatitor de tva emite facturi in Canada in USD. Nu a avut cont deschis in USD, a comunicat partenerului extern contul in lei. A incasat facturile in contul de lei, banca folosind cursul propriu usd/ lei. In contractul incheiat intre parti nu e mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale sau cursul BNR. In RIP (partea referitoare la incasari) trec suma incasata la cursul BNR sau cea incasata efectiv? Multumesc.

  38. Buna ziua, Apelez cu o intrebare

    Asa am citit:
    Din martie 2015 Elementele patrimoniale se evidențiază în contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achiziție, de producție sau la prețul pieței, în baza documentelor justificative care atesta dobândirea acestora. Intrebarea un PFA cu activitate de comerț nu trebuie să întocmească NIR, nu este necesar, nu este obligatoriu de la 1 martie 2015. Acel NIR devine absolut irelevant. Nu are nevoie de un document cu preț de vânzare înscris în el. Și în cazul în care vrea să țină o evidență a stocurilor o va face la preț de achiziție. Costul stocurilor vândute este irelevant la stabilirea venitului impozabil.

    Am inteles corect, raportul de gestiune trebuie completat fara adoos, la NIR nu trecem pretul de vanzare??? Multumesc pentru raspuns.

    1. Ce este raportul de gestiune? Unde este el reglementat în România? Unde e definit formularul, codul acestuia, normele de completare, circulație, etc? Puteți să-mi spuneți? La contabilitatea în partidă simplă sunt enumerate 10 documente. NIR sau raport de gestiune nu se regăsesc între ele. De ce am discuta despre ele?
      Nu aveți obligația de a întocmi nici unul din acele documente. Stocul este, repet, absolut irelevant.

  39. Buna ziua!
    As dori sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns legat de un PFA cu activitate agricola si zootehnica (vaci de lapte). Comercializeaza lapte in piata, la diverse persoane fizice. Ce documente pot elabora si cum inregistrez aceste doc. in evidenta contabila? Multumesc!

  40. Buna ziua!
    Clientul meu a avut oaspeti de la antifrauda. A primit amenda 3 000 de lei pentru ca raportul de gestiune nu era completata la zi. Asa stiu din 1 martie 2015 nu este obligatoriu completarea raportul de gestiune si daca se achit in 24 ore se plateste jumatate. Pe proces verbal domnii au trecut o observatie ca si asta nu este valabil. Se plateste intreaga suma.
    Ce parere aveti?

  41. Kinga :
    Buna ziua!Un PFA (sistem real) a avut oaspeti de la antifrauda. A primit amenda 3 000 de lei pentru ca raportul de gestiune nu era completata la zi. Asa stiu din 1 martie 2015 nu este obligatoriu completarea raportul de gestiune si daca se achit in 24 ore se plateste jumatate. Pe proces verbal domnii au trecut o observatie ca si asta nu este valabil. Se plateste intreaga suma.
    Ce parere aveti?

    1. Amenda este ilegală. Să o conteste în instanţă. Motive:
      – raportul de gestiune nu există în România ca document legal aprobat
      – raportul de gestiune nu există în lista documentelor aprobate de OMFP 170/2015, documente ce se utilizează în cazul contabilității în partidă simplă
      – raportul de gestiune nu este enumerat nici în lista documentelor financiar-contabile comune pe economie aprobate de OMFP 3512/2008, nu are cod de formular și instrucțiuni de completare, arhivare, circulație, etc. legal aprobate
      Lipsa unui astfel de document nu înseamnă că bunurile sau serviciile nu sunt înregistrate în contabilitate.

    1. Nu vă pot ajuta cu așa ceva. Vă recomand să apelați la un avocat ce să consulte procesul verbal de contravenție și/sau de control, pentru că din el trebuie să rezulte că amenda e pentru lipsa acelui document și să îi arătați argumentele de aici pentru a putea formula contestația.

  42. Salut Cristi. Multumesc pentru ca ai amabilitatea sa postezi toate aceste informatii utile.

    Am si eu cateva nelamuriri si sper ca ma poti ajuta.
    Scriai la un moment dat ca pentru un PFA fara angajati nu se poate deduce diurna. Eu sunt un astfel de PFA si am fost plecat in 2013 in interesul PFA in strainatate. Mi-am dedus atunci cheltuielile cu hotelul si cu biletul de avion. O posibila problema ar fi ca am platit cu un card emis pe numele meu (fara PFA). De asemenea nu am primit nici o factura de la hotel sau de la compania de rezervari bilete de avion (probabil ca le pot cere, dar m-am bazat pe faptul ca tranzactiile apar si pe extrasul de cont plus ca am rezervarile facute online). Ceea ce ma intereseaza este daca a fost corect sa deduc aceste cheltuieli facute cu cardul personal. Multumesc.

    1. Nu este corect. Pentru a putea deduce orice cheltuială este nevoie în primul rând de document justificativ – odată factură, apoi dovada plății acesteia. După care să se poată face dovada că acele cheltuieli au fost efectuate în interesul activității.
      E adevărat că un PFA nu poate deduce diurna, dar poate deduce cheltuielile cu biletele de avion și cazarea dacă deține o factură, face dovada plății ei și demonstrează (cu contracte, mailuri, comenzi, etc) că acea deplasare are legătură și este în interesul afacerii sale.

  43. Multumesc pentru raspuns. Nu am inteles totusi un lucru: daca folosesc extrasul de cont personal ca si document justificativ nu e corect? In conditiile in care reusesc sa fac rost si de factura.

    1. Factura trebuie emisă pe PFA. Trebuie să dovediți că factura este pentru o achiziție în scopul afacerii și nu în interes personal și trebuie să dețineți și dovada plății facturii dar ca PFA.

  44. Buna ziua!
    Detin un PFA care are drept activitate principala: 4799 – comert cu amanuntul prin intermediul automatelor de vandut produse. Punctual, intrebarile mele sunt:
    1. Inteleg ca NIR-ul nu mai este obligatoriu, dar nu-mi permit o asemenea “aroganta” in fata organelor de control. Deci, eu voi ajunge sa vand cafeaua la trei preturi: in baza retetarului, prin automatul de cafea, vand cafea la 1 leu (la un automat pentru care platesc pe spatiul inchiriat o chirie mai mica) sau la 2 lei/pahar (spatiul inchiriat pentru amplasarea automatului avand o chirie mai mare) ; dar eu vreau sa vand cafea catre alti producatori, deci, o vand la kg, cu adaos. Cum inregistrez in contabilitate? Toti contabilii cu care m-am consultat nu mi-au oferit un raspuns unitar, coerent.
    2. Un alt aspect: am inteles ca ridicarea banilor din automat se va face pe baza incheierii unui proces-verbal si prin intocmirea unui monetar. Sau se taie chitanta? Cum e corect?
    3. Aparatul trebuie sa aiba anexata o fisa cu interventiile asupra automatului. Presupun ca fisa trebuie sa contina rubrica pentru data interventiei, intrari (in baza avizului?), iesiri(in baza monetarului/chitantei?), igienizari. Recunosc ca nu am reusit sa vad o astfel de fisa a aparatului. Astept modele/sugestii.
    4. Am inteles ca nu am voie ca registrul de incasari si plati sa il fac la calculator, ci trebuie intocmit de mana de la infiintare. Celelalte acte (nir, aviz de insotire a marfii, raport de gestiune, registru de casa, bon de consum) pot fi scoase pe calculator. Deci, cum e?!

    1. 1. Foarte rău. Nu e o aroganță, e un drept al dumnevoastră. Cine vă cere așa ceva e fie rău intenționat, fie nu cunoaște legislația.
      2. Un PV de ridicare a banilor. Puteți tăia chitanță pe încasările respective.
      3. Nu știu să fie obligatorie o astfel de fișă. Dar vă puteți întocmi una conform necesităților dumnevoastră.
      4. Nu ați înțeles bine. Și înainte de ordinul 170/2015 se putea întocmi cu ajutorul calculatorului, doar că până în februarie 2015 (inclusiv) în registrul completat de mână se înscriau totalurile lunare din registrul listat. De la 1 martie, se poate conduce exclusiv pe calculator și se poate prezenta listat. Registrul de casă nu există în cazul PFA, raportul de gestiune nu există în legislația din România (nu este reglementat nicăieri) iar la PFA nu e menționat în lista documentelor din OMFP 170/2015. Orice document poate fi întocmit și listat cu ajutorul tehnicii de calcul.
      Dacă doriți să conduceți o evidență a stocurilor, eu vă recomand să conduceți o evidență cantitativ valorică în preț de achiziție. Este cel mai simplu în cazul dumneavoastră.

  45. Un PFA inregistrat in Sep 2014, are venituri in oct-dec 2014, nu a platit impozit pe venit ptr sumele aferente, persoana este pensionara, ce se poate face acum?

    1. Depune acum declarațiile. În mod normal în 15 zile de la începerea activității trebuia să depună D220. Nu contează că este pensionar(ă). Nu are relevanță asta. Probabil se va alege cu o amendă sau în cel mai fericit caz cu un avertisment.

  46. pentru anul 2015 a depus D200 si plateste trimestrial impozit pe profit estimat, dar cum se rezolva situatia lui 2014?

  47. Stiti daca a aparut registrul de evidenta fiscala pentru PFA?

    Eu am inteles din codul fiscal ca pfa-urile cu norma de venit nu trebuie sa completeze acest registru.

  48. (6) Contribuabilii care obţin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligaţii de completare a Registrului de evidenţă fiscală şi de conducere a evidenţei contabile.

    morme metodologice la art 73 CF

    1. Nu a apărut registrul. Ba au obligația completării părții de venituri din acel registru. Și înainte aveau obligația asta pentru registrul de încasări și plăți.
      Vedeți art.49 alin.8 din codul fiscal

      (8) Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.

      Și este și normal să fie așa, pentru că la depășirea a 100000 EUR trebuie să treacă la sistem real.

  49. Daca vreau sa îmi țin stocul la un pfa cafenea-bar, deci are marfa si producție, cum ar trebuii sa procedez? Ce documente ar fi de completat?

  50. Cristi :
    1. Foarte rău. Nu e o aroganță, e un drept al dumnevoastră. Cine vă cere așa ceva e fie rău intenționat, fie nu cunoaște legislația.
    2. Un PV de ridicare a banilor. Puteți tăia chitanță pe încasările respective.
    3. Nu știu să fie obligatorie o astfel de fișă. Dar vă puteți întocmi una conform necesităților dumnevoastră.
    4. Nu ați înțeles bine. Și înainte de ordinul 170/2015 se putea întocmi cu ajutorul calculatorului, doar că până în februarie 2015 (inclusiv) în registrul completat de mână se înscriau totalurile lunare din registrul listat. De la 1 martie, se poate conduce exclusiv pe calculator și se poate prezenta listat. Registrul de casă nu există în cazul PFA, raportul de gestiune nu există în legislația din România (nu este reglementat nicăieri) iar la PFA nu e menționat în lista documentelor din OMFP 170/2015. Orice document poate fi întocmit și listat cu ajutorul tehnicii de calcul.
    Dacă doriți să conduceți o evidență a stocurilor, eu vă recomand să conduceți o evidență cantitativ valorică în preț de achiziție. Este cel mai simplu în cazul dumneavoastră.

    Cum ar putea sa țină evidentă cantitativ valorica? Îmi intra materii prime: cafea,zahăr,pahare si îmi iese cafea produs finit

  51. Cristi :
    1. Foarte rău. Nu e o aroganță, e un drept al dumnevoastră. Cine vă cere așa ceva e fie rău intenționat, fie nu cunoaște legislația.
    2. Un PV de ridicare a banilor. Puteți tăia chitanță pe încasările respective.
    3. Nu știu să fie obligatorie o astfel de fișă. Dar vă puteți întocmi una conform necesităților dumnevoastră.
    4. Nu ați înțeles bine. Și înainte de ordinul 170/2015 se putea întocmi cu ajutorul calculatorului, doar că până în februarie 2015 (inclusiv) în registrul completat de mână se înscriau totalurile lunare din registrul listat. De la 1 martie, se poate conduce exclusiv pe calculator și se poate prezenta listat. Registrul de casă nu există în cazul PFA, raportul de gestiune nu există în legislația din România (nu este reglementat nicăieri) iar la PFA nu e menționat în lista documentelor din OMFP 170/2015. Orice document poate fi întocmit și listat cu ajutorul tehnicii de calcul.
    Dacă doriți să conduceți o evidență a stocurilor, eu vă recomand să conduceți o evidență cantitativ valorică în preț de achiziție. Este cel mai simplu în cazul dumneavoastră.

    Cum putem tine evidentă cantitativ valorica in acest caz? Îmi intra materii prime: cafea, zahăr, lapte, pahare si îmi iese cafeaua produs finit, pentru care nu știu cat zahăr s-a folosit sau dacă e cu/fara lapte. Nu e ca si când îmi intra o insigna si vand tot o insigna. Ce cantitati ar trebui sa trec la iesirea in baza Z? Nu pot sa înțeleg procedeul de urmat la stocuri in cazul PFA-urilor. :( Odată pe an, când îmi fac inventarierea cu ce compar stocul efectiv? Da, am facturile de achiziție marfa si materii prime la preț de achiziție, am si vânzările in baza Z, dar Z este la preț de vânzare/ producție pe total, fara cantitate iar achizițiile la preț de achiziție. Va multumesc mult!

    1. Folosind rețete. Și nu cred că nu știe aparatul să contorizeze/produs. Mai ai o posibilitate. Cea prin care trece pe costuri la alimentarea aparatului tot ce alimentează și, periodic, de regulă trimestrial face un inventar a ceea ce mai există în aparate. Și reglezi prin operații speciale.

  52. Pana in 2015 am platit impozi la norma de venit pentru cultura cereale, fiind persoana fizica.
    Din martie 2015 am devenit PFA cod CAEN 0111-cultura cereale.
    Cand am depus declaratia la ANAF pentru impozit venit estimare estimat am bifat casuta pentru impozit la norma de venit.
    ANAF insa nu a fost de acord si a calculat impozitul estimat pe 2015 pentru venit determinat in sistem real sub motivatia ca, codul CAEN 0111 nu se afla pe lista activitatilor cunorma de venit.
    Va rog, sa-mi spuneti daca exista un act normativ care obliga PFA cultura cereale sa treaca de la norma de venit la sistem real.
    De ce pentru PFA cultura cereale impozitul nu poate fi determinat la norma de venit?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Dacă acel cod CAEN e în lista de activități pentru care se aprobă normă de venit atunci puteți opta pentru o astfel de impunere, dar problema aici nu e asta. Problema e alta. Chiar dacă sunteți PFA aveți obligația de a depune D221 pentru venituri din agricultură. Depuneți D220 doar pentru venituri pe cod CAEN altele decât cele din agricultură. Și depinde de ce coduri aveți active așa cum sunt ele înscrise în certificatul constatator de la ORC. Dacă pe acel certificat aveți 0111 și 4623 de exemplu, atunci pentru 0111 nu depuneți 220 ci 221, dar veți depune 220 optând fie pentru normă fie pentru sistem real pentru activitatea cu cod CAEN 4623. Mai mult, pentru 0111 nu veți conduce evidență contabilă, dar dacă veți desfășura și activitatea pe cod CAEN 4623 veți conduce pentru ea evidență contabilă.
      ANAF va impune în sistem real orice activitate comercială (alta decât cea care generează venituri din agricultură conform art.70 CF) și pentru care nu există norme de venit.

  53. Ca PFA cu Norma de Venit ne inregistrat in scopuri de TVA. Adica sunt scutit de TVA (valoare normei este sub suma stabilita, 35.000 Euro anual, conform art.152) deci nu am obligatii de TVA si factura emisa de mine nu are voie sa contina aceasta rubrica.

    In aces caz mai sunt obligat sa tin evidenta in vreun registru (asa cum am citit unde aici mai sus) ?

    1. Factura emisă nu are voie să conțină procent de TVA și sumă TVA nu scrie nicăieri că nu trebuie să conțină acea coloană.
      Orice persoană este impus la normă de venit are obligația să conducă jurnale de vânzări și de cumpărări, chiar dacă nu e înregistrat în scopuri de TVA și mai are de completat registrul de evidență fiscală dar numai pe partea de venituri.

    1. Vă creați tipuri noi în Fișiere – Tip operații, la care puneți bifă la “Preluat în RJIP” și nu selectați nimic la coloana “Tip”. Începând cu 1 martie 2015 veți culege pe acele noi coduri datele.

  54. Buna,
    Am o intrebarea:cum faceti verificarea registrului de incasari si plati cu calculul de impozit in timpul anului dupa ce s-a introdus ordinul 170.Inainte te verificai foarte simplu si picai pe aceleasi sume.Acum de cand cu ordinul 170 calculul de impozit este fara tva.Am incercat sa gasesc o solutie insa nu am reusit.
    Va rog sa ma ajutati daca stiti.
    Multumesc.
    O zi buna.

    1. Nu se face verificare cu registrul de încasări și plăți. Determinarea datelor fiscale, cele ce stau la baza completării D200 și a stabilirii impozitului pe venit anual, începând cu anul 2015 nu se mai face în baza datelor din Registrul de încasări și plăți. Se face în baza registrului de evidență fiscală introdus prin codul fiscal în 2015. Acest registru de evidență fiscală până în acest moment nu a fost reglementat.

  55. Buna ziua ! La un PFA (norma de venit, platitor TVA) este obligatoriu ca in RJIP incasarile (numerar, banca) sa fie mai mari ca platile efectuate ? … trebuie sa aduc aport ca sa nu ies “pe minus” ? … si eu am operat ridicarile de numerar din banca si transferul sumelor din banca catre contul personal de la alta banca prin “Tip Operatie” 008 – Decontari … este ok ?

    1. PFA la normă de venit nu are obligații contabile și nu trebuie să completeze registrul de încasări și plăți.

  56. Va multumesc frumos pentru raspuns … dar la un simplu PFA (sistem real): “este obligatoriu ca in RJIP incasarile (numerar, banca) sa fie mai mari ca platile efectuate ? … trebuie sa aduc aport ca sa nu ies “pe minus” ?” … o zi placuta sa aveti !

    1. Logic da, pentru că dacă aveți încasări de 1000 lei și faceți plăți de 3500 lei, e normal ca 2500 lei să fie un aport, un împrumut pentru afacere. Dar nu neapărat mai mari, ci cel puțin egale. Să fie acoperitoare pentru efectuarea plăților.

  57. Buna ziua! O intrebare cu PFA aferent anului 2016. De la colegii aud ca cei care vor fi la norma de venit vor fi in avantaj. Nu am inteles cum daca aveti posibilitatea si sa explicati. Multumesc din suflet! Numai bine va doresc!!!

  58. … de exemplu, eu am un PFA cu norma de venit (30.000 lei este norma) … in 2014 si 2015 am platit 16% si 5,5% la norma de 30.000 lei … in 2016 o sa achit si 10,5% la 30.000 lei sau la veniturile realizate ? .. ca daca se calculeaza la veniturile efectiv realizate, nu prea mai “suna” a PFA cu norma de venit …

  59. Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine cu urmatoarea problema?:persoana fizica (nu PFA) inregistrata cu TVA,construieste bloc in vederea vanzarii in viitor a apartamentelor.Ce fel de evidenta se tine?este nevoie de un contabil autorizat? Care sunt documentele obligatorii.Vamultumesc !

    1. Jurnale de cumpărări și de vânzări. O evidență a TVA dedus și a TVA colectat. Se depun deconturi de TVA și orice alte declarații specifice TVA.
      Nu aveți nevoie de contabil. Nu e obligatoriu să angajați un contabil pentru asta. o puteți face dacă doriți, dar nu este o chestiune obligatorie.

  60. Va multumesc ! Acum s.a inceput constructia.Nu am decat facturi cu materiale,achizitii.Am intrebat la finante si nu m.au lamurit.Ei mi.au zis ca si declaratia 394 treb depusa.Decontul de TVA treb depus lunar?sau la trimestru?in momentul de fata nu exista decat facturi de achizitii,nu exista angajati ,doar contract cu firma care executa lucrarea.Va multumesc anticipat.

    1. Da – se depune și D394 dacă aveți facturi primite de la plătitori de TVA din România sau facturi emise către plătitori de TVA din România. Și eu v-am spus că se conduce o evidență specifică TVA și se depun toate declarațiile ce țin de TVA.
      Decontul și D394 se depun în funcție de cum figurați în vectorul fiscal. Atunci când v-ați înregistrat în scopuri de TVA ați ales și perioada fiscală. Dacă e luna atunci lunar, până la 25 a lunii următoare aveți obligația depunerii declarațiilor specifice. Dacă e trimestrul perioada fiscală atunci până la 25 a lunii următoare trimestrului aveți obligația declarării operațiunilor.

  61. O intreprindere individuala cu cod CAEN 0111-CULTIVAREA CEREALELOR, infiintata in octombrie 2015, ce declaratii trebuie sa depuna in 2015? Din cate am citit
    trebuie sa depuna 220 prin care opteaza pt norma de venit ( dar anaful zice ca pt acest cod caen nu se depune, ca il ia automat, cu toate ca azi cand am fost sa intreb cum apare ii-ul, mi-a cerut cnp-ul persoanei si mi-a zis ca nu apare in nici un fel) – este corect sa nu depun 220? Iar 221 am inteles ca se depune anul viitor pana pe 25 mai, asta inseamna ca eu anul asta nu platesc nimic?

    1. Se depune exclusiv 221. D220 se depune doar dacă există alte activități producătoare de venituri decât agricultură.
      Veți depune anul viitor D221. Anul acesta nu datorați impozit.

  62. Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Cei care sunt supusi normei de venit si care ating plafonul de 100000 euro trebuie sa treaca la sistem real, corect? Am adresat aceeasi intrebare unui functionar de la anaf si nu a stiut sa imi raspunda daca si cei care au agricultura trebuie sa procedeze la fel. In zona noastra, fiind zona agricola, multi au I.I.-uri cu activitate agricola si sunt convinsa ca multi au atins acest prag dar nu au trecut la sistem real. Imi scapa ceva!?

    1. Cei care depun D221 pentru că obțin venituri din agricultură nu au obligații contabile. Mai mult plafonul de 100,000 EUR este pentru cei care obțin venituri din activități independente și sunt impuși la normă de venit, nu de către cei care obțin venituri din agricultură.
      De aceea cei care sunt impuși pe baza normelor de venit pentru venituri din agricultură nu vor trece la sistem real pentru aceste venituri.

  63. Multumesc din nou pt raspuns si pentru cele care vor urma de acum incolo! Am urmatoarea speta: Un I.I. care are ca activitate cultivarea cerealelor si care a lucrat terenurile in toamna asta (arat, discuit, insamantat,etc) pt producia din 2016 intentioneaza sa cedeze cateva hectare (gata lucrate) la inceputul anului 2016 unei persoane din familie care la randul ei si-a deschis un I.I.. Ce documente trebuie sa incheie acest I.I. avand in vedere ca el si-a dedus tva-ul la aceste facturi de cheltuieli iar venit nu mai incaseaza ca cedeaza aceste terenuri? La SC-uri era ceva cu dosarul preturilor de transfer..sper ca nu si in cazul asta, ca….

  64. Buna ziua! o II cu cod caen transport de marfa, are 2 contracte de comodat: unul pentru spatiu sediu si unul pentru masina transport. acestea se inregistreaza in Registrul inventar ca proprietate a II? se pot deduce cheltuielile cu asigurare, carburant, taxe de drum pentru masina? multumesc!

    1. Nu. Ele nu sunt proprietate a II. Sunt date în folosință.
      Puteți deduce cheltuielile de funcționare – carburant și cele de întreținere – piese, ulei, reparații, fie integral fie parțial în funcție de documentele întocmite, dar nu puteți deduce cheltuielile care legal cad în sarcina proprietarului.

  65. Sa zicem ca terenul este luat in arenda. Si daca era in proprietatea persoanei ca atare nu se intocmeste nimic?…adica controlul iti lasa toate facturile de cheltuieli din care ti-ai dedus tva-ul si l-ai luat de la stat fara ca tu sa faci venit? Mira-m-as!Eu ma gandeam la un proces verbal de predare primire in care sa trec toate cheltuielile efectuate cu acel teren si pe baza caruia sa tai o factura. Gresesc?!

    1. Cine spune asta? Normal că TVA se poate deduce numai dacă persoana realizează operațiuni impozabile și dacă demonstrează că deține o factură pentru bunurile și/sau serviciile primite precum și că acestea au legătură cu operațiunile sale impozabile. Dar asta nu are legătură cu determinarea impozitului pe venit. Operațiunea impozabilă, atunci când discutăm despre TVA, e dată de livrarea bunurilor și nu de încasarea livrării.

  66. Un PFA cu norma de venit poate factura si operatiuni cu alt cod CAEN decat cel prevazut expres in statutul sau?. Ambele coduri ar fi din domeniul IT.

    1. Nu, dacă acel cod CAEN nu există înscris la ORC. Și nici nu contează cum e impus. O astfel de situație presupune desfășurarea unei activități fără a autorizație. Se poate desfășura doar activitatea/activitățile ce se includ în codul/codurile CAEN înscrise în certificatul constatator emis de către ORC.

  67. S-a schimbat ceva in noul ordin 170/2015 vizavi de
    cheltuielile cu curentul electric,Internetul,gazul care nu sunt pe numele PFA si sunt admise la deductibilitate partiala ?

    Adica mai exista necesitatea de a se lucra cu urmatoarele:
    – fisa de operatiuni diverse
    – jurnal de operatiuni diverse cu doar cota deductibila
    – ce ramane nedeductibil sa se treaca in centralizatorul cheltuielilor nedeductibile ?

    Articolele 47, 52 din fostul Ordin 1040/2004 precizau niste reguli si formule.

    Puteti clarifica aceste detalii conform noului ordin ? Multumesc.

    1. Deductibilitatea cheltuielilor nu era reglementată de acel rodin ci de codul fiscal. Prevederile acestuia prevalau. Faptul că acel ordin era din 2004 și avea prevederi contrare sau neaplicabile în condițiile în care codul fiscal prevedea altceva ducea la interpretări fanteziste uneori a legislației fiscale.
      Punctele invocate de dvs. nu se referă la cheltuieli plătite pentru și în numele proprietarului. Se referă la altceva.
      Documentele enumerate nu mai există în ordinul 170/2015. Determinarea venitului impozabile se va face pe baza registrului de evidență fiscală, pe care încă îl mai așteptăm el nefiind până acum reglementat.

  68. Va rog sa-mi spuneti daca un CMI (Cabinet medical individual) trebuie sa tina evidenta veniturilor si cheltuielilor pe Registru de evidenta fiscala sau pe vechiul Registru jurnal de incasari si plati ?
    Va mutumesc

    1. Determinarea venitului impozabil se face în baza registrului de evidență fiscală. Nu știe nimeni cum arată pentru că încă nu e reglementat. Plecând de la o paralelă cu cel folosit pentru cei care plătesc impozit pe profit, putem presupune că în acesta vor trebui înscrise elementele legate de veniturile impozabile și cheltuielile deductibile.
      Din 2015 RJIP este un document strict contabil nu fiscal.

  69. Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg modalitatea de contabilizare a aporturilor in numerar si prin conturi bancare, precum si restituirea acestora.In conditiile in care pentru contabiliatea in partida simpla nu a fost si nu este nici in continuare obligatorie intocmirea unui registru de casa si nici a unui jurnal de banca,iar RJIP nu a avut si nici nu are o rubrica cu sold, cum pot determina eu daca o plata se face din numerarul rezultat din activitatea curenta a PFA-ului sau
    din aportul titularului de PFA.Concret in data de 01.03.2015 am o plata in numerar.Cum stabilesc sursa de provenienta a numerarului?De asemenea care este modul in care poate fi evidentiat distribuirea venitului net (a profitului) catre titularul PFA-ului?Acesta doreste sa foloseasca o parte din numerar in interesul propriu, iar conform OMFP 170-2015 aceste sume nu se inscriu la plati in RJIP.Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg pentru ca acest OMFP 170-2015 mi se pare un amalgam care mai mult a complicat contabilitatea in partida simpla.Va multumesc!

    1. Ordinul 170/2015 simplifică tot ce ține de contabilitatea în partidă simplă. Ordinul vechi o încurca foarte rău și, mai mult, era perimat complet de câțiva ani.
      Nu sunteți obligat să înregistrați neapărat aporturi, dar acestea și pe ordinul 1040/2004 trebuiau evidențiate în fișe de operațiuni chiar dacă nu se înscriau în RJIP. O modalitate simplă este de a cumula încasările și plățile și de a vedea care e mai mare. Țineți seama că inventarierea era obligatorie și înainte și soldul numerarului era obligatoriu de inventariat.
      Dacă nu are sold inventariat la numerar pe motiv că e zero, atunci adunați încasările, adăugați soldul inițial de la bancă, scădeți soldul final de disponibil și din ceea ce rămâne scădeți toate plățile. Dacă rezultatul este negativ, logic, suma achitată în plus este plată din bani aduși ca aport.
      Venitul net este al PFA integral, nu este nevoie de o distribuție explicită a acestuia. Să le folosească, cu ce vă încurcă? Nu înțeleg?

  70. Iti multumesc sincer Cristi pentru raspunsul prompt dar tot imi raman unele nelamuriri.Conform OMFP 170-2015 se face ineventarierea elementelor de patrimoniu (imobilizari corporale,stocuri si imobilizari necorporale), a creantelor si a datoriilor.Deci nimic despre conturile de trezorerie.Si cum am putea face un inventar al numerarului daca nu avem un sold scriptic cu care sa comparam soldul faptic.Lipsa evidentierii tuturor operatiunilor ale fluxurilor de numerar intr-un document justificativ impiedica determinarea unui sold.(cum ar fi folosirea venitului net in scopuri personale).Din acest motiv consider ca era oportun introducerea obligativitatii registrului de casa, in care sa fie evidentiate toate operatiunile.
    Un caz concret prezentat cat mai minimalist posibil.
    LUNA 1:incasari din venituri din activitate 100 ron;plati pentru cheltuieli deductibile integral 50 ron=venit net 50 ron
    LUNA 2:titularul PFA-ului foloseste cei 50 ron in interes propriu, operatiune care conform normelor actuale nu se evidentiaza in nici un fel in contabilitatea PFA-ului.
    LUNA 3:PFA-ul face plati de 40 ron in interesul desfasurarii activitatii economice.Consider cei 40 ron aport propriu?Teoretic PFA-ul ar trebui sa dispuna de fonduri din cei 50 ron ramasi din prima luna, dar practic acestia au fost folositi in interes personal in luna 2.
    Din acest motiv consider ca este absolut necesar introducerea unor norme cu privire la modul de repartizare al venitului net catre titularul de PFA sau II.Trebuie facuta o delimitare clara intre resursele personale ale unei persoane fizice si resursele rezultate in urma unei activitati independente.Daca tot s-a introdus notiunea de aport propriu trebuie legiferat si modul de repartizare a profitului unei activitati independente(fara alte implicatii fiscale).

    1. Nu spune asta OMFP 170/2015. Spune că se inventariază elementele de natura activelor. Soldurile de numerar și de la bancă sunt astfel de elemente.
      Simplul fapt că nu am cu ce compara numerarul inventariat nu înseamnă că nu trebuie să-l fac.
      Nu este necesară repartizarea venitului net. Cum nu este neapărat necesar să operezi aporturi proprii. Eu am arătat cum se poate determina numerarul din afacere.
      Iar cine dorește, poate opta pentru evidență contabilă în partidă dublă, caz în care se va conforma regulilor acesteia.

  71. La capitolul II art 10 sunt definite elementele patrimoniale(“Acestea cuprind:imobilizari corporale,stocuri si imobilizari necorporale”).In modul de completare a Registrului -Inventar se specifica ca acesta va cuprinde date referitoare la elemente patrimoniale, creante si datorii.Nimic despre trezorerie.
    O alta intrebare daca pot sa profit de amabilitatea d-voastra.Cei care obtin venituri din agricultura si sunt impusi pe baza de norme de venit, de ce ar mai completa partea de venituri din Registrul de evidenta fiscala,daca lor nu li se aplica plafonul pentru activitati independente de 100000 euro pentru trecerea la sistemul real?
    Si inca o intrebare off-topic dar cu aplicabilitate si la inventarul pentru partida simpla.Considerati ca obiectele de inventar date in folosinta, deci a caror evidenta se tine cu ajutorul unui cont extrabilantier ar trebui sa se supuna procesului de inventariere.Ele nu sunt de natura activelor, datoriilor sau capitalurilor proprii conform OMFP 2861/2009, deci eu nu gasesc baza legala conform carora si aceste elemente trebuie inventariate.
    Va multumesc mult pentru timpul acordat!

    1. 1.Așa este dar nici nu le exclud. Înainte de asta spune că se cuprind bunurile și drepturile. Drepturile nu sunt enumerate în lisa respectivă, de exemplu.
      2.Dar nu trebuie să completeze. Obligați completării apare numai dacă se obțin venituri din activități independente impuse la normă de venit. Veniturile din agricultură impuse pe normele de venit specifice nu intră la venituri din activități independente.
      3.La obiecte de inventar, e discutabil, unii susțin că se inventariază și cele date în folosință. Eu nu sunt de acord cu asta.

  72. Persoanele fizice care realizeaza venituri din activităţi independente au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii , dacă se încadrează în următoarele situaţii:
    a). venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real ;
    Cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale se refera doar la contributia la sistemul public de pensii,sau si la contribuţia de asigurări
    sociale de sănătate?

  73. Din instructiunile de completare ale formularului 200:
    “rd. 2. Cheltuieli deductibile – se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiţia să fie efectuate în interesul direct al activităţii, să corespundă unor cheltuieli
    efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii plătite, potrivit legii.
    rd. 2.1. Contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii – se înscrie suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale plătită potrivit legii şi plăţile anticipate efectuate reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, deduse potrivit legii.”
    Regularizarea contributiei de asiguari sociale de sanatate pentru anul 2012, platita in 2015 (deorece abia in 2015 a fost emis formularul 630 de catre ANAF)
    va fi inscrisa atat la randul 2 cat si la randul 2.1?

  74. Problema pe care am vrut sa o semnalez este ca daca la randul 2.1 se inscriu atat CAS cat si CASS, cum se mai poate determina in baza Declaratiei 200 baza de calcul
    pentru CASS (“baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate”).Sper ca nu am devenit prea agasant cu intrebarile mele.

  75. 1. Se poate achizitiona bunuri pe baza de borderou de achizitie de la persoane fizice , inclusiv de la titularul pfa-ului ?
    2. Pentru sumele retrase de titularul PFA-ului reprezentand venitul net (nu restituire aport) trebuie intocmita dispozitie de plata si inregistrata in RJIP sau se trece doar suma ramasa la sfarsitul anului in registru inventar?

    1. 1. Da, dar va fi nevoie de un dosar al prețurilor de transfer pentru a se demonstra că e o achiziție la prețul pieței.
      2. Se poate face dispoziție de plată.

  76. Sunt PFA norma de venit cod Caen 9602 va rog sa imi spuneti si mie ce registre trebuie sa completez si daca trebuie se fac fise de magazie la materialele consumabile:vopsea,sampon,etc.Va rog din suflet sa-mi raspundeti deoarece foarte multi imi spun una iar altii imi spun alta.Va multumesc frumos!

    1. Nu aveți obligații contabile. Asta înseamnă că nu aveți obligația de a utiliza și întocmi documente contabile specifice contabilității în partidă simplă.
      Trebuie să emiteți bon de casă pentru serviciile prestate.
      De asemenea trebuie să completați un registru de evidență fiscală (pe care ANAF încă, la această dată, nu l-a reglementat), dar și acela pe partea de încasări. Asta pentru că în cazul în care încasările dvs ajung la 100,000 EUR într-un an va trebui să conduceți evidență contabilă.
      Dacă valoarea bonurilor fiscale/facturilor emise depășește 220,000 lei într-un an va fi nevoie să vă înregistrați în scopuri de TVA.

    1. Da, doar că el nu are un model aprobat de ANAF. Există obligația întocmirii lui doar că ANAF, până la această oră, nu l-a reglementat.

  77. Buna ziua,
    1. Va rog sa ma lamuriti si pe mine referitor la Reg de evidenta Fiscala. Eu am un II in sistem real, neplatitor de TVA. Ieri am fost la Anaf si am vazut anunt ca se poate procura Reg de evidenta Fiscala- pret 78 lei. Deci, merg sa-l cumpar, il completez incepand cu 1 martie 2015 sau cu 1 ianuarie 2016?
    2. La D200 fac exact la fel ca si anul trecut?
    3. Am vazut referire la listarea Reg de evidenta Fiscala din Saga. De unde se face?

    Va multumesc anticipat!

    1. 1. Nu există încă un astfel de registru – modelul și conținutul său pentru PFA nefiind încă aprobate de MFP. Ceea ce ați văzut este pentru persoane juridice obligate la plata impozitului pe profit. Pentru PFA deși prin codul fiscal din 2015 și cel valabil de la 1/01/2016 se stabilește ca și acestea să completeze un astfel de registru al cărui model și conținut va fi aprobat prin ordin de ministru, până azi cel puțin nu a apărut un astfel de ordin sau eu nu am cunoștință de el.
      2. Da
      3. Nu aveți cum să vedeți așa ceva. Nu există în SAGA PS așa ceva momentan. Poate după apariția modelului oficial.

  78. As mai avea o intrebare: daca am operat retragerile de numerar si comisioanele aferente (in Banca- Lei) ca si plata nedeductibila (pe 006) este gresit?
    Multumesc!

    1. Adică ANAF nu-l reglementează și dumnevoastră mă întrebați pe mine de unde să-l luați? Întrebați-i pe cei de la ANAF.

  79. Am si eu o nedumerire referitor la operarea depunerilor/retragerilor de numerar. Am creat tipuri noi de operatii cu bifa la preluare in RJIP si nimic la TIP. Daca nu bifez numic la TIP, cum se va mai vedea acum ca retragerea de numerar este o plata la cheltuieli nedeductibile? Unde gresesc?
    Va multumesc!

    1. Ele nu sunt cheltuieli sau venituri. Nu confundați evidența contabilă, registrul de încasări și plăți, care conține toate încasările și plățile indiferent că sunt venituri impozabile sau nu ori cheltuieli deductibile sau nu ori simple decontări, cu evidența fiscală.
      Impozitul pe venit se stabilește pe baza datelor din evidența fiscală, din registrul de evidență fiscală nu din cel de încasări și plăți. A, că ANAF/MF nu au reglementat prin ordin modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a registrului de evidență fiscală pentru PFA, e altceva.

  80. Buna seara,
    Va multumesc. Profit de amabilitatea dvs. si va mai solicit niste informatii:
    1. Referitor la stocuri (am citit ce-ati scris mai sus), care este regula/limita in ceea ce priveste stocurile? O contabila mi-a dat mare grija sa am stoc de Marfa (materiale pt lucrari instalatii)cat se poate de mic, altul mi-a spus ca la control nu-l verifica (la 01.01.2016 am stoc de 12.000 lei). Asadar, ce trebuie sa urmaresc?
    2. Cat timp stau cu o creanta naincasata pana cand o pot scoate din evidenta?
    3. Daca pe casa-lei am sold negativ la inventar (-2.000 lei) si nu numai, daca nu este neaparat necesar sa evidentiez aportul meu, atunci pot lasa asa?
    Va multumesc!

    1. 1. Nu sunteți obligată să conduceți o evidență a stocurilor. OMFP 170/2015 nu vă obligă la asta, iar documentele din OMFP 3512/2008, respectiv 2634/2015 nu sunt obligatorii pentru persoanele fizice. Totuși achizițiile de astfel de bunuri trebuie să poată fi dovedite ca fiind în legătură cu activitatea economică. Nu și consumul. Nu consumul este relevant la PFA cât ce încasează și ce plătește. Degeaba ați avea achiziții de materiale în 2015 pentru că plătindu-le în 2016 vor fi cheltuiala anului 2016 nu a anului 2015.
      2. Până se prescrie. Oricum scoaterea din evidență nu e cheltuială la PFA pentru că nici venit nu a fost la emiterea facturii.
      3. Puteți lăsa așa sau să înregistrați un aport.

  81. Buna ziua,am un PFA si este neplatitor de tva,iar ca si cod caed este coafura,bineinteles ca am achizitionat,uscator de par,placa de par..etc..eu factura o inregistrez in reg de incasari si plati cu tot cu tva,intrebarea mea este in registrul inventar trec uscatorul de par,placa de par ..etc dar la suma din factura fara tva??Pt ca SAGA PS imi preia cu tot cu tva valoarea ob de inventar???Multumesc anticipat

    1. Cu TVA cu tot. Prețul de achiziție conține și TVA aceasta fiind pentru neplătitorii de TVA o taxă nerecuperabilă ce se include în costurile de cumpărare.

  82. Buna seara! Un pfa infiintat la sf anului 2015 cu cad caen 0111 impus la norma de venit depune declaratia 600 avand in vedere ca nu se stie valoarea normei de venit?

  83. Buna ziua!Am un PFA care la sfarsitul anului 2015 are un stoc de materii neconsumate , cum stabilesc venitul impozabil(Venit brut-cheltuieli fara stoc ramas=venit net impozabil)?Multumesc anticipat!

    1. Nu. Ce treabă are stocul aici? De unde ați scos formula asta? Din care normă fiscală, contabilă, aplicabilă?
      Din încasările reprezentând venituri impozabile scădeți plățile efectuate reprezentând cheltuieli deductibile.

  84. La ce art in codul fiscal se precizeaza ca un PFA la norma de venit neplatitor de TVA trebuie sa completeze registru de vanzari si cumparari?

    1. La art.156 CF vechi sau 321 CF nou.
      Faptul că sunteți impus la normă de venit nu are relevanță. Faptul că sunteți neplătitor de TVA, nu vă face persoană neimpozabil. Sunteți persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, dar asta nu înseamnă că nu aveți alte obligații din punct de vedere al TVA.

  85. Mai am o nelamurire mare: In cazul in care un I.I. cu activ. agricole (Declaratia 221) vinde o masina amortizata integral , o autoutilitara transp. marfa la un tert mai trebuie sa plateasca alt impozit inafara de cel impus in urma D. 221?

    1. Nu neapărat. Dacă a avut impunere pe activități independente și a avut cheltuială cu amortizarea deductibilă pentru mașina respectivă atunci venitul realizat acum e venit impozabil și intră la activități independente.

  86. Nu am inteles ce inseamna “nu neaparat”… Masina pe care o vand acum am folosit-o la transport produse agricole catre clienti.Am cumparat alta noua. Am caen 0111 impus din 01.02.2013 la norme venit agricol. Nu am caen de vanzari masini. Ar trebui sa depun D.220?

  87. BUNA ZIUA.la PFA.I.I.NU SE POATE SA AVEM PLATI MAI MARI DECAT INCASARI,IN CAZUL ACEASTA SE FACE CU INPRUMUT FIRMA CA LA SOCIETATI.mULTUMESC.

    1. Da, se poate face. De ce scrieți integral cu majuscule? Credeți că nu se înțelege dacă scrieți normal?

  88. O intrebare off-topic cu scuzele de rigoare.In 392 B, achizitiile de servicii scutite fara drept de deducere de la persoane inregistrate in scopuri de tva se vor completa la rubrica “achizitii de la persoane inregistrate in scopuri de tva” cu tva-ul 0, sau la rubrica “achizitii de la persoane neinregistrate in scopuri de tva”?

    1. Cum adică achiziții scutite fără drept de deducere? Dacă achiziționați ceva fără TVA ce să mai deduceți? Unde să pierdeți dreptul de deducere?

  89. Poate nu m-am facut bine inteles.Prestatorul de servicii este o persoana inregistrata in scopuri de TVA ( eu, beneficiarul fiind neplatitor de TVA).La serviciul pe care mi-l presteaza el aplica regimul de scutit fara drept de deducere( imi factureaza fara TVA).Intrebarea era daca inregistrez aceste achizitii in 392 B la rubrica “achizitii de la persoane inregistrate in scopuri de tva” cu tva-ul 0?

  90. Buna seara,
    Pentru un cabinet individual de avocatură, care sunnt documentele obligatorii ce trebuiesc întocmite la efectuarea inventarului?
    Vă mulțumesc cu respect.

    1. Listă de inventariere. Extrase de cont pentru clienți sau primite de la furnizori, ori alt document care să confirme soldurile.
      În baza lor se completează registrul inventar.

  91. Mulțumesc pentru răspuns.
    Pentru Listă de inventariere, spuneți-mi dacă este un tipizat obligatoriu. Persoane din anturaj spun că este nevoie și de o anumită Decizie prin care să numesc o comisie de inventariere cât și întocmirea unui Proces Verbal cu rezultatele inventarierii. Nu am salariați din care să formez comisie dacă, este necesar, iar acel proces verbal dacă este impus legal pot găsi un model?
    Vă mulțumesc încă odată pentru amabilitate.

    1. Decizia nu are un model impus. Decizia este obligatorie în cazurile în care se numesc comisii de inventariere, în rest nu. Poate fi folosită, dar nu e obligatorie acolo unde nu există personal pentru așa ceva, caz în care răspunderea revine administratorului sau persoanei.
      În România inventarierea se efectuează conform OMFP 2861/2009, deși în cazul evidenței în partidă simplă prevederile acestui ordin intră cumva în conflict cu cele din OMFP 170/2015. Mai mult deși OMFP 2861/2009 se aplică și de către persoane fizice, cel puțin așa scrie în unul din articolele sale, modalitatea de inventariere și tot ce e descris mai departe este evident făcut pentru societăți comerciale.

  92. buna ziua,

    as dori sa imi spuneti va rog, daca a aparut “Registrul de evidenta fiscala “pentru pfa-uri ?…si daca “da”, de cand trebuie sa inregistram in el?
    multumesc frumos

  93. Buna ziua,

    Am ii cu activitate agricola ,, Cultura plantelor si cresterea animalelor,, la norma de venit infiintata in martie 2015. Am obligatia de a depune declaratia 392b ?

    1. Da, dacă ați emis facturi de la II către diverși clienți sau dacă ați primit facturi pe codul fiscal al II.

  94. buna,
    ce tip de operatii se trece la inregistrarea unei facturi de marfa ,mentionez ca acestea sunt platite in momentul inregistrari facturi, pt ca daca trec cheltuiala deductibila integral la sfarsit de an cheltulelile mele sunt mai mari ca si veniturile si atunci apare pierderea fiscala , si din cate am inteles cei de la anaf nu accepta asa ceva, cum inregistrez at factura ca sa iasa calculele bine? multumesc

  95. ok, acuma ma scuza-ti sunt noua in toata chestia asta, dar atunci cheltuielile mele sunt mai mari ca si veniturile pt ca toata marfa e achitata dar nu si vanduta la sfarsit de an ca sa fie incasata! apare pierdere fiscala, e bine asa?

  96. ma refer aici la faptul ca cei de la anaf o sa accepte faptul acest? pt ca toate aceeste cheltuili sun in marea majoritate cheltuieli cu marfa !

    1. Căutați pe blog articolele legate de determinarea impozitului în partidă simplă. Veți găsi și un punct de vedere al ANAF Regionala Cluj.

  97. Multumesc pentru raspuns. In declaratie pot trece incasarile din reg la vanzari si platile la cumparari?

  98. Va salut domnule Cristi! Am si eu o intrebare: o I.I. cu activitate in agricultura, cod caen 0111 poate sa foloseasca softul Saga PS in care sa introduca toate facturile prin care a facut achizitii (suma, data si numarul) fara sa introduc produsele din factura. Am intrat la fereastra Intrari si acolo trebuie sa bag toate produsele de la furnizor. Eu as vrea sa bag doar suma facturii.
    As vrea sa folosesc softul Saga in speranta ca introduc o singura data factura si de acolo sa imi faca toate declaratiile, registru jurnal de incasari si plati si jurnalele de cumparari si vanzari.
    Emit facturi tipizate si doar sa le inregistrez.
    Se poate asa ceva?
    Va multumesc!

    1. Da, se poate. instalați-l și testați-l. Dacă nu aveți nevoie de partea de stocuri, intrați la Administrare – Configurare societăți – Setări diverse și dezactivați ecranele de stocuri.

  99. Buna ziua.
    Am registru de incasari si plati editat din programul saga.
    La control ANAFul imi da amenda ca nu este scris de mana in registrul Acela cumparat si inregistrat la ei cand am inceput activitatea.
    Este legal sau nu?
    Am o baza legala sa contest acest lucru?
    Multumesc anticipat oricui imi raspunde.

    1. Da, este legal dacă se referă la perioada de până în februarie 2015. Dacă se referă la o perioadă ulterioară nu.
      De asemenea apare o problemă legată de prescriere. O faptă contravențională se prescrie în termen de 6 luni de la comiterea ei. Cel mai bine vă lămurește un avocat.

  100. A, si mai am o problema.
    Am in sold furnizori neachitati la 31.12.2015.Pentru facturile respective care alcatuiesc aceste solduri, daca nu am contract cu furnizorul in care sa am termen de plata o data din 2016, imi respinge TVA de la rambursare.
    Mentionez ca nu sunt firma cu TVA la incasare si nici facturile de cumparare nu provin de la astfel de societati.
    Este legal sau abuz?
    Sunt un I.I. la norma de venit-agricultura, si am cerut TVA-ul care mi se cuvine la 31.12.2015.

    1. Dacă nu aplicați sistemul de TVA la încasare, iar furnizorii dvs. aflați în sold nu aplică nici ei sistemul de TVA la încasare și pentru achizițiile de bunuri sau servicii de la ei dețineți factură întocmită conform codului fiscal, faptul că nu sunt achitați nu are nici o relevanță și e o condiție impusă abuziv de către organele fiscale în afara prevederilor codului fiscal. Codul fiscal nu impune o astfel de condiție pentru exercitarea dreptului de deducere în astfel de situații. Dar dacă deși nu aplicați sistemul de TVA la încasare, iar furnizorii aflați în sold aplică TVA la încasare atunci contează dacă sunt plătiți sau nu pentru că în aceste condiții dvs vă veți exercita dreptul de deducere numai dacă îi veți și plăti și veți face dovada plății.

  101. Buna ziua. Pentru un laborator de tehnica dentara, neplatitor de TVA, la intrari se fac si bonuri de consum? Daca doresc sa vad lista cu bonurile de consum unde intru? Va multumesc.

    1. Nu există așa ceva. Probabil vă referiți la registrul de evidență fiscală. Nu este reglementat încă pentru impozitul pe venit.

  102. Buna seara,
    Am o intrebare pentru un PFA: am cumparat cu bani personali din UE un aparat (instalatie) pe persoana fizica, cu un pret echivalent sub 2500 lei, pe care il folosesc doar in activitatea PFA. Vreau sa il trec in inventarul PFA, ca aport, apoi sa recuperez banii platiti. Practic, cum pot face asta? Tin evidenta in sistem real.
    Multumesc

  103. BUNA ZIUA!
    am urmatoarea problema:
    -ASOCIERE INTRE PERSOANA FIZICA SI PERSOANA JURIDICA-SC PLATITOARE DE IMPOZIT PE PROFIT;
    -DEPUN DECLARATIA 104-TRIMESTRIAL;
    -PLATESC IMPOZIT PE PROFITUL INTEGRAL,INCLUSIV PT ASOCIERE,TRIMESTRIAL;
    -MAI INTOCMESC DECLARATIA 204?(ASOCIERE CU SC-MICROINTREPRINDERE)-SCAD 15.03?
    -PERSOANA FIZICA MAI INTOCMESTE SI DEPUNE DECLARATIA 200-SCADENTA PE 25.05?
    -PERSOANA FIZICA MAI DATOREAZA CEVA ATITA TIMP CAT FIRMA PLATESTE IMPOZIT PENTRU TOT PROFITUL OBTINUT(DECI SI PENTRU PROFITUL OBTINUT DE PERSOANA FIZICA)?
    MULTUMIRI!!!!!

    1. Nu depuneți 204. Se depune fie 104 fie 204, dar nu ambele. Depuneți 104 dacă sunteți plătitor de impozit pe profit.
      Persoana fizică depune D200. Plata efectuată de persoana juridică este plată anticipată în contul impozitului datorat de persoana fizică. Persoana fizică va datora și CASS

  104. Buna ziua!
    Pentru o profesie liberala inregistrata la ANAF in februarie 2014, trebuia achizitionat Registrul de evidenta fiscala in 2015 de la ANAF sau putea fi generat doar electronic? Daca trebuia si nu s-a achizitionat, ce este de facut?
    Multumesc anticipat pentru ajutor!

    1. Momentan, registrul de evidență fiscală, necesar evidenței fiscale conduse de peraoanele fizice ce realizează venituri din activități independente, nu a fost reglementat. Deși legea obligă la conducerea și completarea lui, ANAF nu i-a stabilit nici acum, după aproape doi ani, modelul și conținutul și nici regulile de completare. Nu se știe nici dacă va fi achiziționat de la ANAF și nici condițiile în care va putea fi completat sau generat în format electronic sau listat cu un anumit conținut minim obligatoriu.

  105. Buna seara,

    Am si eu cateva nelamuri pt un PFA neplatitor tva, venit real:
    1) am o factura simplificata care e platita cu cardul unei terte persoane. Inregistrez factura. daca da cum fac plata?
    2) in banca apare o depunere numerar facuta de catre o persoana alta decat pfa-ul. Cum o inregistrez?
    3) tot in banca apare o plata catre o persoana fizica ce nu are nici o leg cu pfa-ul. La fel , cum o inregistrez in saga?
    4) am plati facute in banca , insa nu si documentele. Ce fac cu acele plati?
    Multumesc anticipat!

    1. 1. Ce calitate are terța persoană? Este salariat al PFA, este chiar titularul? Se înregistrează orice factură primită, dar cum PFA trebuie să facă și dovada plății, în cazul în care cardul folosit la plată e al unei persoane ce nu are nimic de-a face cu titularul e imposibil de înregistrat în contabilitatea PFA
      2. Cu ce titlu este depusă suma respectivă? E o încasare de la persoana respectivă? Ce reprezintă?
      3. La fel, cu ce titlu? Se poate înregistra ca o cheltuială nedeductibilă fiscal.
      4. Cum ar fi? Dacă e vorba de plăți cu OP atunci ele apar evidențiate în extrasul de cont.

  106. Buna ziua!
    Pentru o firma care are ca obiect de activitate “Intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun” si care are masina cumparata pe firma, cum se face decontarea combustibilului? Se subintelege ca este utilizata pentru aprovizionare, mai are nevoie si de Ordin de deplasare sau altceva? Se doreste deducere 100%.
    Multumesc anticipat!

  107. Buna ziua.
    La inchirierea unui apartament in regim hotelier, sistem real, pe persoana fizica,trebuie sa am casa de marcat si sa dau bon fiscal?

    1. Eu zic că nu vă trebuie casă de marcat. OG 28/1999 se referă la “Operatori economici”, dar nu definește noțiunea de “operator economic”. Pe de altă parte, normele de aplicare se referă la agenți economic nu operatori economici. Și fiscalizarea se face în funcție de autorizație, de codul fiscal, etc. elemente ce lipsesc în cazul unei persoane fizice – chiar dacă are obligația conducerii de evidență contabilă în partidă simplă pentru venituri din chirii.

  108. Buna ziua,
    Am si eu o speță cu o pfa.
    Un pfa care a deschis activitatea în oct 2015 a ținut evidenta contabila in partida dubla până la sfârșitul lui 2015.
    Nu mă întrebat ca nu am înțeles nici eu

    Întrebarea mea este….. Poate acest pfa sa treacă din 2016 la contabilitatea in partida simpla?
    Ce se întâmplă cu soldurile conturilor din 2015?
    Știu că stabilirea dărilor, chiar dacă ții în partidă dublă se stabilește tot ca si cele din part simpla.
    Mulțumesc.

    1. E o întrebare interesantă. Ordinul nu interzice revenirea la partidă simplă. Nici nu impune conducerea contabilității în partidă dublă o anumită perioadă de timp. Așadar ceea ce nu e interzis este permis. Logic, doar de la începutul unui an fiscal, altfel e o problemă :)
      Cu soldurile nu se întâmplă nimic. Ele nu au relevanță în partida simplă.

  109. Buna seara,
    Prin contul de la banca al PFA-ului eu fac si plati in interes personal, fiind singurul cont pe care il am. Adica, plati cu cardul la supermarket, facturi de energie electrica, plati in strainatate pentru diferite lucruri care nu au legatura cu activitatea PFA-ului. Pana acum le-am denumit cheltuieli personale, le-am bifat ca operatii necontabile, nedeductibile fiscal si care NU APAR in RJIP. Cf ordinului 170, cheltuielile facute in interes personal trebuie sa apara in RJIP? Trebuie trecut tot, deductibil, nedeductibil, cu legatura, fara legatura, doar pentru ca apar pe extrasul de cont al PFA-ului?

  110. Dar nu si retragerile de numerar la ATM, nici alimentarea contului, daca acestea nu reprezinta aporturi/imprumuturi si restituiri, da?

    1. Ba da. Orice plată și orice încasare. Ele se înregistrează în contabilitate. Asta nu înseamnă că vor fi considerate venituri sau cheltuieli.

  111. Adica eu retrag 500 de lei de la ATM, ca sa platesc ramburs un furnizor care imi livreaza prin curier. In RJIP o sa apara la plati si retragerea (nedeductibila) si chitanta (deductibila). Mi se pare cam aiuritoare o astfel de situatie…

  112. Buna dimineata!
    Pentru o profesie liberala, trebuie completat Registrul Inventar?
    Multumesc anticipat!

    1. Da. Orice persoană obligată la conducerea contabilității în partidă simplă trebuie să efectueze inventarierea patrimoniului și să completeze registrul inventar.

  113. Registrul-inventar (cod 14-1-2/b) doar pentru obiecte de inventar, mijloace fixe, stocuri şi imobilizări necorporale?

  114. Disponibilitatile se calculeaza ca diferenta intre incasarile si platile facute pentru desfasurarea activitatii profesiei liberale?

    1. Mă refeream la disponibilitățile din bancă. Cele în numerar nu au cheie de control în evidența în partidă simplă. Din varii motive. Teoretic un astfel de calcul ar fi valabil numai pentru cei care conduc evidență în partidă simplă doar din martie 2015 sau pentru neplătitori de TVA în unele condiții. Cei care conduc o astfel de evidență de dinainte de martie 2015 și au mai și fost plătitori de TVA sau sunt demult plătitori de TVA indiferent cât s-ar face acea diferență nu ar da sumele :)

  115. Cum facturez un bonus primit, ce nu e stipulat in contract ? pfa norma, partida simpla, contractul e facut la ora. Ce metode ar fi ?

    1. Emiteți factură. E suficient un mail sau o înțelegere scrisă cu partenerul, prin care acesta acceptă plata acelui bonus.

  116. Inteleg. Dar fiind vorba de profesie liberala (neavand personalitate juridica), NU exista un cont separat pentru profesie, ci exista doar un cont al persoanei fizice. Acolo se primeste si salariul, se fac si alte plati si incasari in folos personal etc. Nu se poate face inventarul disponibilitatilor… Atunci, ce e de facut?

    1. Dacă nu aveți cont deschis pe PFA (cabinet sau ce aveți) atunci nu aveți ce inventaria.
      Eu am deschis cont pe cabinet de exemplu. Și acesta e diferit de contul personal.
      Puteți deschide un subcont al contului personal. oricum e nevoie să faceți dovada încasării serviciilor, și e nevoie să contabilizați extrasul de cont.

  117. Buna ziua,

    tocmai m am inregistrat ca si persoana cu venituri independente din activitatea de intermediar in asigurari in system real

    voi incasa facturi lunare de la o personaa juridica – brokerul de asigurare, ce obligatii am?

    1. Să conduceți evidență în partidă simplă conform OMFP 170/2015.
      Să depuneți declarație estimativă de venit.
      Să conduceți evidența fiscală – registrul de evidență fiscală și jurnalele de TVA.

  118. Buna ziua,

    un PFA valorifica produsele agricole obtinute de pe terenul lucrat en-gros. Un volum foarte mic este vandut cu amanuntul la populatie. Ce acte trebuie sa intocmeasca la transferal din depozitul en-gros in cel cu amanuntul ?
    Ambele depozite sunt la aceeasi adresa, doar incaperi diferite.
    Mentionez ca PFA -ul nu are obligatii contabile cf. legislatiei in vigoare.

  119. Buna ziua,
    Am o mare rugaminte la dvs. Daca foloseste cineva programul SAGA C, puteti sa-mi spuneti unde anume (pas cu Pas) se fac retetarele? Va multumesc

    1. În Fișiere – Articole
      – adăugați fiecare articol ce este materie primă, material auxiliar sau consumabil ce fac parte din rețetă – completându-i denumirea și alegând tipul de articol corect
      – adăugați articolul ce va fi produs finit. După ce salvați,poziționat pe articolul cu tip produs finit, apăsați butonul “Rețetă”.
      – în ecranul de rețete la cantitatea de raportare treceți cantitatea de produs finit pentru care definiți rețeta.
      – adăugați fiecare componentă a rețetei – cu denumire și cantitate
      – pe tip nedefinit, în rețetă, puteți adăugat costuri directe și indirecte.

  120. sunt PFA domeniu agricultura, am incasat subventii agricole pentru teren de 10.000 lei prin contul bancar, le inregistrez la venituri si le impozitez cu 16%?, retragerile de numerar trebuie sa apara la incasari numerar si la plati prin banca in RJPI ? V a multumesc

    1. Nu sunt venituri impozabile.
      Dacă aveți activitate exclusiv pe agricultură și sunteți impus în baza D221, nu aveți obligația conducerii evidenței contabile. Nu trebuie să întocmiți registrul de încasări și plăți.

  121. se poate reconstitui registrul de incasari – plati pentru ani anteriori printr-un program de contabilitate? In cazul concret, registrul parafat de finante a fost ratacit si nu poate fi recuperat, dar am toate documentele inregistrate in trecut

  122. Buna ziua,
    Am nevoie de ajutorul dvs. Sunt PFA, lucrez acasa ( am contract de comodat) si imi deduc facturile de utilitati in procent de 30%. Cum procedez la inregistrarea facturilor de utilitati ?
    Multumesc frumos.

  123. buna, la un cabinet med.veterinar dupa un an de functionare am completat RJIP am calculat baza de impozitare,am calculat si platit impozitul si CAS aferent.Imi ramane un sold in casa, tai pe el Disp de incasare din casa?Anul viitor il incep de la zero?Scot din nou venituri?pt ca ma gandesc daca trec cu sold acela intra iar la venituri si iar la impozitare,nu?Multumesc!

    1. Nu faceți nimic. Lăsați soldul în pace. În program e afișat acolo să știți cum stați cu banii, dar în evidența în partidă simplă nu exsită acel sold nicăieri.

  124. Buna seara. Am si eu un pfa apicultor, la norma de venit. Am vandut apartamentul achizitionat pe firma, cu pret mai mare. Trebuie sa declar ceva si sa platesc impozit? Va multumesc.

    1. Aici e o chestiune interesantă, pentru că vânzarea apartamentului nu este o activitate independentă în sine. Totuși, dacă ați fost impus anterior în sistem real și pe perioada respectivă ați dedus cheltuiala cu amortizarea apartamentului la vânzarea lui amortizarea respectivă va fi considerată venit și o veți înscrie în D200

  125. Mereu am fost la norma de venit e de 2 ani infiintat. Si apartamentul s-a vandut dupa jumatate de an de la achizitionarea lui. Deci nu trebuie sa declar nimic, nu? Va multumesc

  126. Buna seara,
    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema la o asociatie de proprietari:
    In baza carui act se remunereaza presedintele si administratorul blocului?
    Stiu ca in baza unui contract civil nu se poate, deoarece nu reprezinta activitati ocazionale.
    Mentionez ca sunt pensionari.
    Cum este corect:
    -Contract de munca cu timp partial ( se declara in dec 112) dar nu stiu daca se plateste cas si cass fiind pensionari.
    -alta forma de contract si ce obligatii sunt.
    Va multumesc.
    O seara buna.

  127. Buna ziua.
    La o IF, care are ca obiect principal de activitate fabricarea de imitatii de bijuterii si ca obiect secundar de activitate organizare de targuri si expozitii, daca am cumparat un domeniu .ro pentru prezentarea unui eveniment organizat in perioada x (si care nu se stie daca va mai fi organizat in viitor), trebuie sa-l inregistrez ca imobilizare necorporala si sa-l amortizez in cel putin 12 luni? Sau pot sa-l amortizez mai repede, tocmai pentru ca nu stim daca ne va mai fi de folos? Sau il putem considera cheltuiala de exploatare aferenta evenimentului respectiv?
    Multumesc anticipat.

    1. domeniul e cumpărat sau închiriat? se poate utiliza și după data respectivă?
      dacă e cumpărat și sunteți proprietarul lui atunci se amortizează în 3 ani.
      dacă e închiriat atunci vorbim despre o redevență plătită nu o achiziție.

  128. @Cristi
    Domeniul este cumparat. Pe factura e mentionata o perioada de 10 ani. Doar gazduirea e pentru 2 ani.
    De utilizat se poate, adresa e activa, n-are probleme. Utilitatea lui, beneficiile pentru IF daca nu vor mai fi organizate evenimente similare, sunt incerte.

  129. Buna seara. Ce se intampla cu lucerna declarata la APIA dar care nu se trece in 221? Aceasta cultura nu se impoziteaza? Adica, fac cheltuiala (deduc tva), obtin venit (prin vanzare) iar statului nu ii dau nimic?..doamne fereste!:))

    1. Cine spune asta? Lucerna nici nu face parte din culturile ce sunt cuprinse în categoria veniturilor neimpozabile din codul fiscal.
      Venitul din vânzarea ei se declară prin D200 ca venit din activități independente.

  130. este adevarat ca pentru veniturile obtinute din vanzarea ei se face impozitare in sistem real?

  131. Buna ziua,
    Am nevoie de cateva lamuriri. Am o II, neplatitoare de TVA, cu activitate de comert cu imbracaminte, intr-un magazin. Doresc sa cumpar , cu factura, haine din Italia si sa le vand in RO. Va rog sa-mi spuneti:
    1. este legal?
    2. in contabilitatea in partida simpla, trebuie sa intregistrez si in valuta si in lei?
    3. pentru marfa se tine un registru cu pretul de achizitie si cel de vanzare?
    4. ce documente trebuie sa prezint in cazul unui control.
    Va multumesc.

    1. 1.Da
      2.Nu, doar în lei. Dar la plățile în valută la explicație se înscrie și suma în valută.
      3.Nu există un astfel de registru.
      4.Cele prevăzute de OMFP 170/2015.

  132. Buna ziua, trec sau nu in registrul de incasari, daca primesc subventie de la primarie din finantari nerambursabile?? Eu avand un pfa infiintat in august 2016, iar acesta e singurul venit inregistrat pe pfa???

    1. Da. În RJIP se înscriu toate încasările și toate plățile, indiferent că sunt venituri impozabile sau nu ori că sunt cheltuieli deductibile sau nu.

  133. Buna seara, am achizitionat niste scaune pentru un bar si am doar bon la ele. Care e procedura sa le tec in Registrul Inventar si RJIP? Trebuie vreun contract ceva? Sau le pot inregistra direct asa?

  134. Buna ziua
    Am un cabinet medical individual, in contul cabinetului este o suma de bani pe care vreau sa o transfer in contul personal. Am inteles ca se trece in registrul de incasari si plati dar va rog sa-mi spuneti daca acea suma este impozabila, adica daca trebuie sa platesc la ea 16%. Multumesc !

    1. Nu va fi cheltuială deductibilă pentru cabinet. Ca persoană fizică nu datorați impozit pe acea sumă când vă intră în contul personal.

  135. Buna ziua,
    am un PFA -coafor, neplatitor de tva, si vreau sa va intreb cum inregistrez in registrul de incasari plati , facturile de cumparare materiale cu tva sau fara tva dar in cel de stocuri.
    Multumesc.

    1. Cu TVA. Nu știu și nu am cunoștință de existența vreunui registru de stocuri la PFA. Citiți OMFP 170/2015 legat de documentele obligatorii la un PFA.

  136. Buna ziua !
    La o pensiune se incaseaza si cu vouchere de vacanta .Z-ul are incasat si numerar si cu voucher,cum il inregistrez ?Pt ca valoarea voucherului il va primi si prin cont bancar de la sodexo.

    1. Operați încasarea cu voucher, distinct, pe un tip de venit neimpozabil. Abia când primiți banii de la Sodexho îi treceți pe venituri impozabile.

  137. Cateva neclaritati, poate ma puteti lamuri:
    1. depunerile/ridicarile in/din banca se inregistreaza ca incasari/plati
    la banca, dar nu se preiau in RJIP?
    2. transferul in/din cont banca al pfa in/din contul personal se preiau sau nu RJIP?
    3. este gresit daca s-au preluat in RJIP toate depunerile/ridicarile/transferurile?
    Multumesc anticipat!

    1. 1. Se pot prelua, nu este o eroare că se preiau acolo.
      2. La fel, se poate prelua.
      3. Nu.
      Țineți seama că RJIP este document contabil nu fiscal, iar determinarea venitului impozabil se face în baza registrului de evidență fiscală.

  138. Buna ziua!
    Poate parea stupida situatia, dar cum se tot intampla sa fiu depasita de situatie, am nevoie de parerea voastra. Unei persoane (pe CNP) i se refuza un credit de catre banci pe motiv ca din RJIP al pfa-ului sau nu reiese venitul, ca de ce sunt inscrise in RJIP aporturile/restituirile si platile care nu sunt cheltuieli deductibile (platile la impozitul pe venit, CASS, rate leasing… etc), iar obiectiile bancilor au fost confirmate de catre un expert contabil caruia i s-a cerut opinia si care a spus ca n-a mai vazut asa ceva.
    Multumesc anticipat!

    1. Pentru că habar nu au despre legislația contabilă.
      Venitul impozabil rezultă din registrul de evidență fiscală. RJIP este document contabil și conține ceea ce-i spune numele – încasările și plățile. Determinarea situației fiscale se face pe baza registrului de evidență fiscală nu a celui de încasări și plăți.
      Să vă indice exact temeiul legal. Adică să vă arate unde în OMFP 170/2015 scrie ce spun ei. Nu de alta, dar dacă citim ce scrie acolo, în limba română, la punctul 11 se spune clar:

      11. Registrul-jurnal de încasări și plăți (cod 14-1-1/b) servește la înregistrarea cronologică a tuturor sumelor încasate și plătite, atât în numerar, cât și prin conturi bancare.

      Totodată, la normele de întocmire a formularului, scrie clar:

      Încasările din Registrul-jurnal de încasări și plăți cuprind:
      – sumele încasate din desfășurarea activității;
      – aporturile în numerar și prin conturi bancare aduse la începerea activității ori în cursul desfășurării acesteia;
      – sumele primite sub formă de credite bancare sau de alte împrumuturi;
      – sumele primite ca despăgubiri;– sumele primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donații;
      – sumele primite reprezentând forme de sprijin cu destinație specială din fonduri nerambursabile (subvenții);
      – alte sume încasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalități).

      Este evident că se cuprind toate încasările, indiferent că sunt venituri impozabile sau nu din punct de vedere al codului fiscal. Și la fel, la plăți, se înscriu TOATE plățile, indiferent că sunt deductibile sau nu, integral sau parțial.
      Cei de la bancă dau dovadă nu că sunt nepregătiți total ci și că habar nu au de legislația contabilă și că nu știu citi un text simplu redactat în limba română. Și mai bine s-ar abține de la a comenta situații pe care evident nu le înțeleg. Iar dacă există și un expert contabil care ar afirma că în RJIP nu se înscriu toate sumele încasate, atunci e clar că nici acel expert nu a citit OMFP 170/2015 sau a rămas ancorat în paradigma aceea conform căreia opiniile unor inspectori ANAF sunt lege și nu contează ce spune legea ci ceea ce spune inspectorul. Altfel nu se poate explica de ce ar emite o astfel de opinie.

      Aici aveți link direct către normele contabile citate de mine anterior: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/215876

  139. Bună ziua, sunt la început, întrebarea mea e. Dacă îmi fac un pfa îmi trebuie contabila? Ce ar trebui, pt coroane funerare.

    1. PFA nu este obligat să aibă contabil. Poate să-și conducă evidența contabilă conform OMFP 170/2015.
      Poate apela la contabil pentru consultanță sau pentru alte chestiuni.

  140. Este obligația dvs să emiteți factură pentru orice livrare de bunuri sau servicii. Este obligația dvs să puneți la dispoziție un sistem care să permită întocmirea facturilor cu datele necesare întocmirii ei.
    De asemenea încasarea cu criptomonede ridică o serie de probleme legate de contabilizare. Ele, în România, nu sunt recunoscute legal ca monedă în sensul evaluării unei tranzacții. BNR le cataloghează ca fiind active speculative, iar codul fiscal le menționează doar în privința a ceea ce înseamnă taxarea tranzacționării lor ca persoană fizică.
    De aceea ele ca modalitate de încasare ridică o serie de probleme. Prima și cea mai importantă este că nu există posibilitatea evaluării lor în monedă națională pentru că nu există o referință. Plecând de aici este imposibil să contabilizați așa ceva în cazul încasării.

  141. Buna ziua. Avand in vedere ca pfa-urile au dreptul sa isi tina singure contabilitatea (in partida simpla), sub ce cod caen ar putea un pfa sa presteze servicii de evidenta contabila (in partida simpla), depunere de declaratii unice, samd, pentru alte pfa-uri, daca pfa ul respectiv nu este autorizat CECCAR. Daca 6920 – activitati de contabilitate si audit financiar – nu este posibil, ar putea fi 7022 – activitati de consultanta pentru afaceri, sau vreun alt cod? Va multumesc.

    1. Pentru el însuși nu are nevoie de nici un cod CAEN de acest tip. Nici dacă ar fi persoană juridică nu ar avea nevoie de cod CAEN dedicat activității contabile decât dacă ar presta servicii contabile pentru alții.

  142. Buna ziua, sunt persoana fizica, medic, prestez servicii medicale la mai multe cabinete private si am urmatoarele nelamuriri:
    – retragerile de la ATM in scop personal le trec in SAGA la chetuieli nedeductibile sau la decontari?
    – soldul de la sfarsit de an il trec in registrul inventar? Daca eu cheltui acest sold in anul urmator cum il scad din registrul inventar?
    Multumesc frumos!

  143. Multumesc frumos. Mai am o intrebare. Daca ii scot de la atm pe urma ii inregistrez in casa la decontari ca sa pot face plati cash pe cod fiscal?

  144. Bună ziua.
    Cum procedam la scoaterea din evidență a creanțelor prescrise din SAGA PS, avand în vedere că aceastea nu s-au încasat. Multumesc!

    1. Definiți un tip nou de operațiune de tip venit neimpozabil nepreluat în RJIP și operați încasarea lor în casă sau deconturi modificând tipul de operațiune din 007 în cel nou creat.

  145. Salutare Cristi, am cautat un formular tipizat prin care se poate face optiunea tinerii contabilitatii in partida dubla in cazul persoanelor fizice si nu am gasit. Exista asa ceva aprobat printr-un act normativ sau se face printr-o “hartie” depusa la ANAF ?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Nu există așa ceva. Pur și simplu persoana fizică va ține evidența așa, dar va fi necesar să respecte regulile și documentele specifice evidenței contabile reglementată pentru ele. Chiar dacă va șine o evidență în partidă dublă, regulile de stabilire a veniturilor și cheltuielilor sunt aceleași: veniturile se recunosc la încasare și cheltuielile la plată.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *