Home > Legislatie > Legea contabilității – 2015

Legea contabilității – 2015

December 12th, 2014 Leave a comment Go to comments

accounting4Proiectul de modificare a legii contabilității, despre care am discutat aici a fost adoptat de Guvern. Acesta este concretizat în OUG 79/2014. Față de prevederile din proiect există unele schimbări.

 

Iată, încă odată, pe scurt, despre ce este vorba:

– persoanele fizice conduc o contabilitate în partidă simplă însă dacă vor dori vor putea opta (în condiții ce vor fi stabilite ulterior) pentru conducerea unei contabilități în partidă dublă (acest aspect nu a fost prevăzut în proiectul inițial). Acesta este și motivul pentru care în proiectul de modificare a codului fiscal a fost modificată sintagma “contabilitate în partidă simplă” în “contabilitate”.

– se permite entităților să folosească și economic, contabil, nu doar fiscal, un exerciuțiu financiar diferit de anul calendaristic

– se modifică celebrul articol 10 cu privire la cine poate organiza și conduce contabilitatea entităților, în sensul că se precizează exact ce înseamnă “alte persoane împuternicite”. Acestea trebuie să aibă studii economice superioare și trebuie să fie angajate ale entității, conform legii, și să aibă atribuții privind conducerea unității. Nu se vor mai putea încheia convenții civile sau contracte civile pentru organizarea și conducerea contabilității, indiferent de cifra de afaceri a firmelor.

– nu se mai permite depunerea mai multor seturi de situații financiare pentru un an. Până acum se puteau depune oricâte. Ce nu înțeleg eu este de ce ANAF nu a modificat sau nu modifică procedura de depunere on-line în sensul de a nu permite depunerea multiplă? Ca la decontul de TVA, pentru că acolo odată depun un decont pentru o perioadă fiscală, un al doilea decont nu se mai poate depune.

– corecția datelor după depunerea situațiilor financiare se înregistrează în contabilitate la data la care se constată erorile. Modul de înregistrare este cel stabilit de reglementările contabile aplicabile

– sistemul simplificat de contabilitate (aplicabil în prezent de firme cu cifră de afaceri de până la 35000 EUR) nu se va mai aplica. Va fi instituit un nou sistem de raportări, conform Directivei 34. În curând vom avea și reglementări contabile noi.

– situațiile financiare pentru 2014 se vor întocmi și depune conform reglementărilor contabile în vigoare până la 31/12/2014

– Legea contabilității astfel modificată se va aplica de la 1 ianuarie 2015

Categories: Legislatie Tags:
 1. gramaco
  December 12th, 2014 at 16:02 | #1

  o sinteza foarte buna si concisa ca de obicei ! :) Multumim cristi

  • Cristi
   December 12th, 2014 at 22:13 | #2

   Mulțumesc,

 2. Izabella K
  December 12th, 2014 at 20:52 | #3

  – situațiile financiare pentru 2014 se vor întocmi și depune conform reglementărilor contabile în vigoare până la 31/12/2014?????

  • Cristi
   December 12th, 2014 at 22:12 | #4

   Da. De ce? Vedeți textul ordonanței, mai exact art.V din aceasta.

 3. Kinga
  August 21st, 2015 at 16:46 | #5

  Buna ziua! Am o intrebare legat cu TVA, daca aveti posibilitatea si sa raspundeti :
  firma din RO platitoare de tva, inscrisa in vies factureaza numai manopera catre o firma in UE, ( REPARATIA FIZIC VA FI FACUT IN ROMANIA) firma careia trebuie sa ii elibereze factura are cod valid de tva, este inscrisa in vies, EMITE CU SAU FARA TVA? Multumesc

  • Cristi
   August 21st, 2015 at 20:12 | #6

   Depinde de servicii și de beneficiar. Aici aveți un ghid care vă poate ajuta să determinați dacă facturați cu TVA sau fără TVA.

 1. No trackbacks yet.