Început de an.2014

01 Jan 2014 | Contabilitate | 51 comentarii844 vizualizari

letstressIată că a venit și noul an, 2014, să sperăm mai bun ca 2013. Dar cum Guvernul României a tot dat pe ordonanțe de urgență de modificare a codului fiscal, din care câteva peste noapte,  raportat la ceea ce a fost 2013 semnele nu sunt chiar atât de promițătoare. Mai ales că despre impozitul forfetar spre exemplu, momentan, nu mai avem nici o veste.

De aceea, vă propun să reluăm puțin datele despre începutul de an așa cum suntem obișnuiți noi contabilii.

Cursul EUR la 31 decembrie 2013 a fost 4,4847 lei/EUR.

Acesta este cursul:
– la care se vor reevalua creanțele și obligațiile exprimate în valută, ce au rămas în sold la finele anului
– cursul ce se va utiliza pentru încadrarea ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau de impozit pe profit
– cursul în funcție de care se va stabili cifra de afaceri pentru schimbarea perioadei fiscale a TVA de la lună la trimestru sau invers ori pentru încadrarea ca plătitor de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor.
Cursul pentru stabilirea perioadei fiscale la lună sau la trimestru este cursul stabilit pentru data de 31/12 adică 4,4639 lei/EUR și nu așa cum am scris anterior cursul stabilit în data de 31/12, fapt corect semnalat în comentariile postate la acest articol.


Dacă la 31/12/2013 veți avea o cifră de afaceri de până la 446.390 lei și nu ați efectuat nici o achiziție intracomunitară de bunuri în anul 2013, atunci perioada fiscală pentru TVA va fi trimestrul. Deci, dacă depuneați decont de TVA trimestrial veți depune în continuare la fel, altfel, dacă depuneați lunar, va trebui să depuneți 010 sau 070 după caz pentru actualizarea vectorului fiscal.
Nu uitați de formularul 094. Acesta se va depune de către toți ce sunt înregistrați în scopuri de TVA în România, au cifră de afaceri de până la 100000 EUR și nu au realizat AIC de bunuri în anul 2013. Apropo de acest formular: unul mai inutil nu am văzut. Culmea e că fiscul nu are o evidență clară a acestuia, nu poate să spună dacă a fost depus sau nu de către o firmă.


Dacă sunteți plătitor de impozit pe profit și ați realizat venituri totale mai mici de 65000 EUR la 31/12/2013 și nici nu vă încadrați la excepții, veți trece la impozit pe venit microîntreprinderi. Aveți în vedere că prevederile legate de microîntreprinderi sunt schimbate. Detalii despre aceste schimbări puteți citi aici.


Dacă în evidența contabilă aveți construcții speciale (stâlpi, drumuri, împrejmuiri, etc) fiți pregătiți ca în 2014 să plătiți și impozitul pe construcții. Detalii găsiți aici.


În cazul în care cifra de afaceri contabilă este mai mică de 220.000 lei, la 30 iunie 2014, dacă nu se schimbă nimic între timp, nu veți avea obligația de a depune raportare semestrială.


Dacă cifra de afaceri din punct de vedere al TVA este mai mică de 2.250.000 lei, în 2014, veți putea opta pentru ieșirea din sistemul de TVA la încasare. Explicații detaliate găsiți aici.
Iar dacă această cifră de afaceri din punct de vedere al TVA este mai mică de 220.000 lei veți putea ieși de la TVA. Dar în această situație nu trebuie să uitați de ajustările necesare la TVA.


D100 o veți depune până pe 25 ianuarie pentru decembrie sau trimestrul 4 al anului 2013, numai dacă aveți de declarat altceva decât impozit pe profit. În niciun caz să nu declarați impozit pe profit în D100 acum. Vă va da eroare în recipisa generată de ANAF.


Plătitorii de impozit pe profit vor depune exclusiv D101 pentru acest impozit până la 25 februarie în cazul ONG-urilor, celor ce obțin venituri majoritare din cultivarea cerealelor și/sau plantelor tehnice și până la 25 martie cel târziu de către ceilalți.


Dacă sunteți ONG, modul de calcul al impozitului pe profit îl găsiți aici. Atenție! Declararea impozitului pe profit este obligatorie pentru aceste entități. Ele nu sunt scutite, ca entități de acest impozit, ci doar unele din veniturile obținute.


Încă nu au apărut noi formulare 100 și mai ales 101, adaptat pentru 2013, ca pdf-uri inteligente.


Nu uitați să vă actualizați vectorul fiscal, dacă e cazul, până la 31/01/2014.


Bilanțul este momentan doar ca proiect. Probabil va apărea în forma lui finală zilele acestea. Dacă nu aveți scaner, ar fi recomandat să vă achiziționați de pe acum, pentru că se menține obligația scanării documentelor anexă la acesta. Nu uitați să verificați recipisa rezultată după depunerea bilanțului, indiferent că e depunere on-line sau la ghișeu, pentru a evita orice surprize neplăcute legate de o eventuală nevalidare a acestuia din varii motive.
Sfaturile legate de raportarea semestrială, postate aici sunt valabile și pentru bilanțul anual.


Nu uitați de noile reglementări contabile. Acestea, începând cu 2014, sunt modificate și linia de demarcație între reparații și investiții este extrem de subțire. Pentru detalii consultați acest articol de pe blog.


Salariul mediu brut pe economie, pentru 2014, va fi 2.298 lei. Acesta este un indicator important, în funcție de acesta fiind calculate indemnizațiile de concediu medical, limita pentru calculul CAS, ajutorul de deces.


Tot legat de salarii, salariul minim brut garantat în plată, pe economie, se va modifica în 2014 în două tranșe. Odată de la 1 ianuarie 2014 la 850 lei pentru o normă întreagă și a doua de la data de 1 iulie 2014 la 900 lei pentru o normă întreagă. Așa că pregătiți-vă pentru întocmirea actelor adiționale și transmiterea lor în REVISAL.


D205 are termen de depunere 28 februarie 2014 pentru anul 2013. Această declarație ține loc de fișe fiscale începând cu 2013.

51 comentarii

  1. Mulţumim frumos domnule Cristi pentru amabilitatea cu care deja ne-aţi obişnuit de a ne sintetiza toate câte ne aşteaptă în viitorul apropiat. Citind câte obligaţii avem, parcă am impresia că frumuseţea Crăciunului cât şi revelionului a fost spuberată fără milă.Eu nu ştiu dacă roboţii sunt aşa de supraîncărcaţi, precum contabilii din România!Doamne ajută să nu ne defectăm memoria.

  2. Multumim de promtitudinea cu care ne “invatati” intotdeauna.Ce ne-am face fara D-voastra si fara echipa SAGA? La Multi Ani in sanatate si puere de munca ca ANAF-ul are grija sa avem destula munca si anul asta…:)

  3. Explicatii clare,cu exemple.Cred,ca luni nu vom avea alt subiect cu firmele in fara de TVA la incasare.Multumim pentru ajutor.

  4. In primul rand va doresc sanatate si sa aveti un an plin de realizari.
    In al doilea rand va multumesc pentru informarile facute, sunt foarte utile, dar va rog sa nu-i uitati pe cei care utilizeaza Saga Bugetar, ca in ultimele zile din 2013 s-a publicat faimosul ordin 2021 a carei anexa are 329 de pagini si modifica subtantial Planul de conturi aprobat prin OMF 1917/2005 si nu numai.

  5. Ma intreb ce se intampla daca in rimestrul 1 / 2014 am pondere de peste 20% a veniturilor din consultanta, ramanand astfel la impozit pe profit, iar in trimestrele urmatoare ponderea este de sub 20% – devin micro in cursul anului ?

    PS “Dacă sunteți plătitor de impozit pe profit și ați realizat venituri totale mai mici de 65000 EUR la 31/12/2014” … 31/12/2013 este.

    1. În ianuarie 2014 se va determina, dacă la 31 decembrie 2013 au existat venituri din consultanță, respectiv ponderea acestora în total venituri. Dacă au o pondere de sub 20% și veniturile totale sunt de până la 65000 EUR atunci va trebui schimbat vectorul fiscal de la profit la micro. Dacă în ianuarie are venituri din consultanță de 20% din total venituri, depune iar 010 de trecere la profit de la micro și rămâne la profit până la finele anului fără a mai reveni la micro. Invers nu există trecere. Trecerea ca urmare a depășirii cifrei veniturilor totale sau a ponderii veniturilor din consultanță este posibilă numai de la micro la profit și e o trecere ce se poate face și în cursul anului, dar de la profit la micro nu va trece în anul curent ca urmare a faptului că veniturile sunt scăzute comparativ cu cele din anul anterior sau ca urmare a faptului că ponderea veniturilor din consultanță e mai mică decât 20% ori acestea sunt inexistente în anul curent față de cel precedent.
      Mulțumesc. Am corectat, deși era corect și așa :) pentru 2015

  6. Multumesc Dl. Tomac, nu inteleg totusi ce are a face ponderea de 20% cu anul 2013 (in 2013 consultanta putea fi chiar si de 1 leu), cred ca se refera la anul 2014 (OUG 102/2013 care introduce aceasta pondere de 20% se aplica din 01.01.2014), mai mult, eu cred ca ponderea de 20% se calculeaza la trimestrul 1 / 2014, nu la luna Ianuarie 2014.

    1. Codul fiscal modificat se aplică de la 1 ianuarie 2014. Condiția ponderii de 20% este legată de decembrie. Iată

      art.112^1. În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
      a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
      a^1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale

      Deci la 1 ianuarie, dată de la care intră în vigoare textul respectiv, se va determina ponderea veniturilor din consultanță. O societate ce în 2013 a emis o factură pentru consultanță dar în rest are toate criteriile de încadrare ca micro și ponderea veniturilor din consultanță este de sub 20%, atunci de la 1 ianuarie intră la micro chiar dacă în 2013 a fost plătitoare de impozit pe profit din cauza veniturilor din consultanță.
      Legat de trimestru ca perioadă de determinare, iarăși nu este așa. Codul fiscal nu se leagă de trimestru. Acesta spune așa:

      ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management
      Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit

      Ponderea se poate vedea din prima lună. Nicăieri nu se spune că se face calcul la trimestru. Dimpotrivă, dacă în prima lună constat că una din condiții nu mai este îndeplinită modific vectorul fiscal în 30 de zile.

  7. Potrivit Codului fiscal, echivalentul in lei al cifrei de afaceri de 100.000 euro pe baza careia se stabileste perioada fiscala la TVA se determina pe baza cursului de schimb valabil in 31 decembrie. Practic, este vorba despre cursul valutar comunicat de BNR in 30 decembrie, valabil pentru data de 31 decembrie 2013 (respectiv: 1 euro= 4.4639 lei).

    1. Aveți dreptate și dvs și Izabela. Cursul pentru stabilirea perioadei fiscale este 4,4639 lei. Asta pentru că, într-adevăr, normele de aplicare a codului fiscal spun că se utilizează cursul stabilit pentru ziua de 31/12. Cursul indicat de mine este cursul stabilit în ziua de 31/12, nu cel utilizat pentru acea zi. Este o întreagă poveste cu acest curs. Fiscul folosește expresii diferite pentru diverse plafoane. Să exemplific:
      – la plafonul pentru încadrarea la micro, pentru cei 65000 EUR se spune că este cursul de la închiderea exercițiului fiscal (lucru normal, nu se poate vorbi de 31/12, pentru că pot exista firme ce au exerciții fiscale ce nu se termină la 31/12)
      – pentru PFA – pentru trecerea de la normă la sistem real cursul este cursul mediu comunicat de BNR la finele anului fiscal.
      Iar normele contabile vorbesc de cursul de la închiderea exercițiului adică cel stabilit în 31/12.
      Deci observația dvs. este corectă. Cursul pentru schimbarea perioadei fiscale nu este cel stabilit în 31/12 ci este cel stabilit pentru 31/12, adică cel comunicat în 30/12 – 4,4639 lei/EUR.
      Am corectat și în articol. Mulțumesc.

  8. Eu va multumesc!Deci la CA – perioada fiscala 100.000EUR=446.390lei,iar pt MICRO 65.000EUR=291.505,5lei?

  9. Va multumim frumos pentru toate informatiile.Sincer, ne sunt EXTREM de utile.Le asteptam in continuare ! Sanatate si putere de munca !
    Cu stima !

  10. Formularul 094 se va depune de către toți ce sunt înregistrați în scopuri de TVA în România, au cifră de afaceri de până la 100000 EUR, nu au realizat AIC de bunuri în anul 2013 si au avut perioada de raportare a TVA trimestriala.

  11. 1.Ne scrieti, va rugam, unde se foloseste cursul eur din 29.12.2006 (3.3817)? (curs eur afisat de Saga la decl 094/392).

    2.Cred ca am fost informat eronat in anul 2013 ca daca depun 094 pentru 2012 sa nu mai depun 392A pentru 2012, desi CA in 2012 a fost mai mica decat 220.000 lei.Ce este de facut acum in 2014? Mai pot depune 392A pt. 2012? (in 2012-impozit pe profit, iar din 01.02.2013 am devenit micro).

    3.Ce CA se declara in 094 si 392 ? Unde pot gasi informatii concrete?

    Multumesc frumos pentru raspunsurile dv.!

    1. 1. Nicăieri, la nici una din cele două în mod direct. La 392 se ține seama de cifra de afaceri pentru TVA stabilită în funcție de acel curs, dar legislația vorbește de plafonul de 220,000 lei (care e obținută prin înmulțirea a 65000 EUR cu acel curs și rotunjit rezultatul la următoarea mie de lei)
      2. 094 nu are nici cea mai mică legătură cu 392. Cele două sunt declarații separate, reglementate diferit. Depunerea uneia nu exclude depunerea celeilalte dacă există obligația legală de depunere a lor. 392 se depune de către persoane ce sunt înregistrate în scopuri de TVA sau nu și care au cifră de afaceri mai mică de 220,000 lei. Cifra de afaceri nu e cea contabilă e cea de la art.152 CF. 094 am scris în articol de către cine se depune: de plătitori de TVA ce au perioadă fiscală trimestrul și care au avut cifră de afaceri mai mică de 100,000 EUR și nu au efectuat AIC în anul anterior. La fel, cifra de afaceri nu este cea contabilă.
      Totodată faptul că ați fost plătitor de impozit pe profit și acum plătiți impozit pe venit, nu are nici o relevanță. 094 și 392 sunt specifice TVA. Nu amestecați lucrurile. Fiecare impozit are reglementări distincte.
      3. V-am răspuns deja. Cele mai bune informații le găsiți la sursă: codul fiscal. Există pe siteul ANAF.

  12. Ce cifra de afaceri se declara in decl.010(firma devine platitoare de impozit pe venit din 01.01.2014)? La fel ca cea din 094 si 392?
    Multumim !

    1. Pentru trecerea de la impozit pe profit la impozit pe venit nu se ține seama de cifra de afaceri ci de veniturile totale, mai exact de acele venituri ce sunt baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe venit. Așa cum v-am mai spus: nu e bine să amestecați lucrurile. Vorbim despre impozite diferite, reglementate diferit, așa că 094 și 392 nu au ce căuta într-o discuție despre impozit pe venit sau pe profit.

  13. Veniturile totale de 65.000 euro pentru o societate ce este microintreprindere din 01.02.2013 se calculeaza pentru perioada 01.02.2013-31.12.2013=65.000 euro, sau de la 01.01.2013-31.12.2013=65.000 euro sau 01.02.2013-31.12.2013=65.000/12*11?
    Multumesc

    1. În cazul contribuabililor prevăzuți la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.
      Inițial, în articol, am susținut că se recalculează la 11 luni. Se pare că nu, deși eu nu sunt foarte convins. Depinde de ce se înțelege prin “se calculează în mod corespunzător”.

  14. Sistemul de TVA la incasare este optional.
    Trebuie sa modificati precizarile legate de cifra de afaceri mai mică de 2.250.000 lei în 2014.

    1. Cum să le modific? Citiți ceea ce am scris. E scris exact ce-mi cereți. Că este opțional pentru cei ce au cifră de afaceri mai mică de 2,250,000 lei.

  15. Buna ziua. Pentru o microintreprindere, daca veniturile realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, in luna ianuarie 2014, care este termenul de depunere a declaratiei 010 prin care aceasta devine platitoare de impozit profit, respectiv cu ce data devine platitoare de impozit profit? Ponderea se stabileste fata de veniturile aferente lunii ianuarie 2014 sau veniturile totale ale anului 2013?
    Multumesc
    P.S. Legat de discutia precedenta cu limita de 65.000 euro, daca se calculează de la 1 februarie 2013, am primit raspuns si de la Anaf, astazi, si au confirmat ca se calculeaza cu 1 februarie…..

    1. 30 de zile de la data constatării. Dacă în ianuarie procentul e depășit, atunci de la 1 ianuarie se va trece la profit. Procentul pe tot anul 2014 va fi relevant în 2015, când dacă în 2014 pe tot anul veniturile din consultanță sunt de sub 20% și veniturile totale de până la 65000 EUR, se va trece de la 1 ianuarie 2015 la micro.
      Au confirmat că ce? Că e 65000 EUR sau se recalculează proporțional la 11 luni?

  16. Au confirmat ca se calculeaza 65.000 euro pentru perioada 01.02.2013-31.12.2013, nu proportional 11 luni.

  17. Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca in 2013 am avut doar cheltuieli, nu si venituri, trebuie sa depun decl 392B? Daca da, scriu in ea doar cheltuielile sau va fi pe 0? Va multumesc.

    1. Depinde. De ceea ce înțelegeți prin cheltuieli. Dacă prin asta înțelegeți achiziții de bunuri și/sau servicii, atunci da, trebuie să depuneți. Dacă cheltuieli sunt – cheltuieli cu salarii de exemplu sau taxe plătite atunci nu depuneți.

  18. BUNA ZIUA
    AM SI EU O INTREBARE VA ROG FRUMOS .
    CUM SE CALCULEAZA CIFRA DE AFACERI LA SARSITUL ANULUI 2014 , VREAU SA STIU DACA AM DEPASIT PLAFONUL DE 65000 DE EURO ? va multumesc .

    1. La care plafon vă referiți? Pentru TVA este 220,000 lei. Pentru trecerea la impozit pe venit nu contează cifra de afaceri. Contează veniturile totale, reducerile comerciale primite, cele acordate. diferențele de curs, subvențiile…sunt mai multe elemente.
      La articolul despre 2015 am explicat cum se determină.
      Vă rog să nu mai postați mesaje scrise integral cu majuscule.

  19. Nu am formulat corect intrebarea
    Noi in prezent santem platitori de 3 la suta si u stiu daca putem trece la impozozitu pe profit care este 16 la suta.

    1. Citiți ceea ce v-am indicat. Articolul despre începutul de an 2015 și acolo găsiți toate explicațiile necesare.

  20. Multumesc mult am inteles pentru trecerea la impozitul pe profit cifra de afaceri trebuie sa fie de 291336,5

    1. Am scris și în articol și v-am repetat și aici: NU CIFRA DE AFACERI CONTEAZĂ. Citiți cu atenție. Se iau în considerare toate veniturile – cu anumite excepții, dar nu cifra de afaceri este relevantă. Nu confundați cele două noțiuni pentru că riscați să calculați absolut eronat.
      Dacă sunteți plătitor de impozit pe venit, cel mai simplu e ca la decembrie să setați perioada de începere a calcului impozitului pe venit în SAGA să înceapă de la 1/01/2014 și dacă baza depășește plafonul atunci trebuie să treceți la impozit pe profit. Atenție însă: dacă deja sunteți plătitori de impozit, atunci până la 31/12/2014 trebuie să țineți seama că cei 65000 EUR se determină în funcție de cursul de la 31/12/2013. Suma subliniată de dvs este pentru 2015 – dacă un plătitor de impozit pe venit va depăși în 2015 acest plafon, va deveni plătitor de impozit pe profit. Sau dacă un plătitor de impozit pe profit în 2014 are la finele anului venituri sau sume ce compun baza de impunere pentru micro situate sub acest nivel, în 2015, vor trece de la profit la micro.

  21. Buna ziua! Am si eu o intrebare, in momentul acesta suntem platitori de impozit pe venit de 3 suta, dar in luna septembrie depasim cifra de afaceri 65000euro, asta inseamna ca devenim platitori de 16 la suta din profit? si vom plati 16 la suta din tot profitul realizat pana acum? astept un raspuns. va multumesc

    1. Nu cifra de afaceri contează. Contează baza impozabilă pentru impozitul pe venit, bază care nu este dată doar de veniturile ce generează de cifra de afaceri. Dacă aceasta depășește 65000 EUR veți trece la impozit pe profit cu data de 1 a trimestrului în care a avut loc depășirea. Anul acesta, calculul impozitului pe profit se va efectua pe datele cumulate de la începutul anului fiscal impozitul pe venit fiind considerat plată anticipată în contul impozitului pe profit.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *