Home > Declarații > A4200. Mod de generare.

A4200. Mod de generare.

November 10th, 2018 Leave a comment Go to comments

cashregister1Pe mailul SAGA una din cele mai dese întrebări de ceva timp a fost cea legată de formularul 4200. Anume, dacă SAGA generează acest formular și dacă da, cum anume.

Pentru cine încă nu a aflat, acest formular nu este unul care să fie completat manual. Nu e un PDF în care se scriu manual niște informații. Nu. El se generează cu ajutorul aplicației DUKIntegrator pusă la dispoziție de către ANAF, iar sursa datelor pe care le va conține acest formular o constituie fișierele exportate din casa de marcat.

SAGA nu generează acest formular. Probabil se va introduce suport pentru generarea ei de către extensia “Declarații ANAF”, dar până atunci fie o veți genera folosind ghidul de mai jos, fie folosind alte soluții mai mult sau mai puțin automatizate existente pe piață.

ANAF a postat aici un ghid legat de formularul 4200. Eu voi încerca în cele ce urmează să fac un ghid ceva mai detaliat legat de acest formular pentru cine este interesat de modul de generare al acestui formular.

Ce trebuie să faceți prima dată?

Să vă asigurați că aveți JAVA instalat. Știu că ANAF are un kit cu Java inclus, dar eu vă recomand să aveți instalat JAVA. De ce trebuie să fie instalat Java? Pentru că în lipsa Java programul DUKIntegrator nu va rula.

Cum aflați dacă aveți Java instalat?

Deschideți, în Windows, panoul de control (Control Panel). Dacă nu știți cum, aveți aici instrucțiuni pentru fiecare Windows de la Windows 3.x la Windows 10.

În principiu puteți face asta și dacă apăsați tasta WIN+E de la Windows XP încoace și în bara de adrese scrieți Control Panel și apăsați ENTER.

cp-metoda1

Se va deschide Control Panel (Panoul de control) în care veți selecta fie “Add/Remove Programs” dacă este Windows XP fie, dacă e un Windows mai nou, selectați “Programe” sau “Programe și caracteristici” (“Programs” sau “Programs and features”) –> “Dezinstalați un program” (“Uninstall a program”).

În lista de programe verificați dacă vă apare Java instalat. În imaginea de mai jos veți vedea că Java este deja instalat.

CP-java-installed

Dacă nu este instalat Java, pentru a-l instala, deschideți browserul de internet și accesați www.java.com și apăsați pe “Free Java Download”

JavaSiteÎn funcție de browserul folosit fie vi se va cere să salvați un fișier, fie veți fi întrebați dacă doriți să deschideți, salvați sau rulați fișierul respectiv.

Dacă salvați fișierul descărcat dați dublu click pe el după ce se descarcă pentru a instala efectiv Java.

Detalii despre cum se instalează JAVA puteți găsi și pe siteul JAVA sau căutând tutoriale video pe YouTube.

Odată instalat Java putem trece la pasul următor.

Cum obținem DUKIntegrator?

Păi…dacă aveți instalat SAGA, deja aveți și DUKintegrator. Iată cum îl accesați:

Deschideți folderul în care aveți instalat SAGA – de regulă C:\SAGA C.3.0

Dacă nu știți care este acel folder, dați click dreapta pe iconița programului SAGA și alegeți din meniul contextual opțiunea “Deschideți locație fișier”

MeniuRapid

sau dați click dreapta pe iconița programului și alegeți din meniul contextual opțiunea “Proprietăți” și în ecranul de proprietăți apăsați butonul de deschidere a locației.

DeschideLocatie

În folderul SAGA veți găsi un folder numit FreeTab. Deschideți-l. În el va fi folderul “dist” care conține DUKIntegrator

FolderDist

Dați click dreapta pe fișierul DUKIntegrator și alegeți, din meniul contextual, opțiunea “Trimitere la” / “Send to…”

MeniuRapidSendTo

Așa vi se va crea pe desktop o iconiță (scurtătură) shortcut către DUKintegrator pe care îl veți putea lansa direct de pe desktop dând dublu click pe acea iconiță

Dukshortcut

ATENȚIE! Nu ștergeți, redenumiți sau mutați nimic din/în folderul FreeTab al SAGA altfel riscați să faceți programul inutilizabil sau să aveți erori la rularea programului

Ok, ce am realizat până acum?

Am verificat dacă avem Java instalat și dacă nu l-am instalat.

Am creat pe desktop o iconiță de lansare rapidă a DUKIntegrator.

Ce urmează?

Să generăm A4200. Dar înainte de a deschide DUKIntegrator, să vedem ce sunt fișierele pe baza cărora se va genera 4200.

Aceste fișiere sunt exportate de aparatul de marcat electronic fiscal, fie că este casă de marcat, fie că este imprimantă fiscală.

ANAF solicită producătorilor aparatelor de marcat electronice fiscale ca aceste aparate să aibă implementate funcții de export a datelor operate în acel aparat. Astfel casa/imprimanta fiscală va exporta informații despre data și ora fiecărui bon, valoarea totală a bonului, valoarea totală a TVA dacă este cazul, valoarea TVA defalcată pe cote de TVA, totalul pe zi a acestora în fișiere pentru fiecare zi fiscală în parte (prin zi fiscală înțelegându-se perioada pentru care e emis un raport Z de închidere – de aceea dacă aveți 2 rapoarte Z emise într-o zi veți avea două zile fiscale).

Va exporta pe lângă acele fișiere și un fișier care va indica exclusiv pentru ce perioadă – pentru ce zile fiscale au fost exportate fișierele cu detaliile zilelor fiscale.

Modul de realizare a exportului, modul de salvare, denumirea fișierelor, diferă de la aparat la aparat, de la producător la producător.

Cine folosește drivere specializate pentru casa/imprimanta fiscală – cum ar fi FiscalNet, FireWare, Fisco, kfPrint, ecrBridge, DxPrint, etc. – având casa/imprimata fiscală conectată la PC, va putea exporta datele cerute de ANAF cu ajutorul aplicației respective. Cine nu, poate folosi aplicație de export pusă la dispoziție de producător (dacă acesta oferă așa ceva) sau o face prin tastarea manuală, direct pe casă, a comenzilor necesare exportului așa cum se indică în manualul de utilizare a aparatelor de marcat fiscale

Fișierele exportate, care conțin vânzările zilnice, au o denumire ce poate fi ușor înțeleasă:

– pot începe cu A4203 sau A4204

– zece caractere (fie primele zece dacă numele de fișier nu începe cu A4203 fie primele zece după semnul _ dacă numele de fișier începe cu A4203) indică seria AMEF atribuită de către ANAF prin certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale  în rubrica “Număr unic de identificare AMEF:

CertificatAMEF

– următoarele caractere după semnul _ indică ziua fiscală și fie sunt de forma 0001, 0002, 0003 etc, fie sunt de forma Z0001, Z0002, Z0003

De exemplu, pentru un aparat fiscal cu seria 1000012345, un fișier cu numele 1000012345_0001.p7b indică faptul acel fișier conține datele introduse în aparatul de marcat în prima zi fiscală.

– extensia fișierelor poate fi p7b, p7m sau p7s

Fișierele care indică perioada pentru care se realizează exportul se numesc fie:

– perioada_raportare.p7b (la Datecs)
– A4200_1000012345_0001_0003.p7b (la Activa/Tremol)
– 1000012345_13.p7m (la Incotex Succes M7)
– A4200.xml.p7s (CUSTOMS)

Exemple de nume de fișiere pentru câteva tipuri de casă de marcat cu care am avut eu de-a face:


Tremol/Activa – la export realizează un folder numit ANAF în care fișierele ce conțin datele zilnice va avea numele sub forma A4200_1000012345 _0001.p7b

Fișierul care indică perioada sau zilele fiscale pentru care s-a realizat exportul are forma A4200_1000012345_0001_0003.p7b și înseamnă că el conține datele pentru A4200 pentru aparatul cu seria fiscală 1000012345 pentru zilele fiscale de la 0001 la 0003.


Datecs – casele de marcat – la export vor crea un folder numit “Export”, în acel folder vor crea un alt folder care va avea ca nume numărul de identificare AMEF și în acel folder veți găsi fișierele care sunt sub forma 1000012345 _Z0001.p7b

Imprimantele fiscale Datecs nu creează acele foldere. Denumirea de fișier va fi de forma 1000012345 _Z0001.p7b

Fișierul care indică perioada sau zilele fiscale pentru care s-a realizat exportul are denumirea unică de: perioada_raportare.p7b.


Incotex Succes M7 – la export creează un folder cu numele DXX_YY unde XX este luna și YY anul – de exemplu exportul pentru septembrie 2018 va fi în folderul D09_08. Denumirea fișierelor va fi de forma 1000012345_1.p7m

Fișierul care indică perioada sau zilele fiscale pentru care s-a realizat exportul are forma 1000012345_137.p7m și înseamnă că el conține datele pentru A4200 pentru aparatul cu seria fiscală 1000012345 pentru zilele fiscale de la 1 la 37. Dacă exportul este pentru zilele fiscale de la 58 la 89 numele va fi 1000012345_5889.p7m.


Singurele case de marcat care nu care procedează așa cum am descris anterior și care încă au erori nerezolvate la export și nu vi le pot recomanda sunt casele de marcat CUSTOMS. Din păcate acestea nu au partea de export pusă la punct. Distribuitorii acestora, nu înțeleg de ce, mint clienții spunându-le că producătorul va da ceva declarație sau că își va asuma faptul că au erori și că utilizatorii vor fi exonerați de depunerea A4200 dacă utilizează acest tip de case de marcat, ceea ce este evident fals. Nu acceptați astfel de justificări pentru că sunt false. Nu vă exonerează de o eventuală sancțiune sau de aplicarea unui plan de conformare. Producătorul acestor case este evident incapabil în acest moment în a rezolva corect problemele legate de exportul fișierelor pentru ANAF. Și nici nu dă dovadă că ar face ceva în acest sens. Și alți producători au avut unele probleme cu exportul acela – de exemplu – Tremol/Activa, dar s-au mișcat extrem de rapid în rezolvarea problemei și au oferit o corecție a firmwareului caselor respective extrem de rapid.

CUSTOMS – la export creează foldere separate A4200 și A4203, iar în folderul A4203 va genera fișierele zilnice care vor avea denumire de forma 201808090844_Z0001.xml.p7s, iar în folderul A4200 va genera fișierul care indică perioada pentru care s-au generat fișierele cu datele zilnice. Crearea a două foldere la export va duce și la operațiuni suplimentare pentru a pune toate fișierele într-un singur folder pentru că altfel nu se va putea valida cu DUKIntegrator validarea corectă.

Adică va trebui să copiați fișierul din folderul A4200 în folderul A4203.


Observații:

– dacă aveți mai multe case de marcat – efectuați exportul pe medii de stocare diferite sau după ce realizați exportul pentru prima casă de marcat, redenumiți folderul în care se exportă datele – vă recomand ca exportul pentru fiecare casă de marcat să fie în folder distinct

– nu realizați export a fișierelor decât pentru perioada pentru care se generează A4200. Adică pentru luna anterioară.

– ștergeți datele exportate în luna anterioară sau redenumiți-le – pe stick sau din locația în care realizați exportul – ca măsură de siguranță – dacă exportul se realizează în locație unică (de exemplu la Incotex nu este cazul pentru că acest tip de casă de marcat realizează export în foldere distincte pentru fiecare lună în parte).

– asigurați-vă că le copiați în PC în foldere distincte. Să vă dau un exemplu: eu am pe discul E un folder numit Decel (declarații electronice), monitorizat de către programul DeclarațiiANAF de la SAGA și în el am, pentru 4200, un folder numit A4200. În folderul A4200 am creat folderul 2018 iar în 2018 am creat folder pentru fiecare lună pentru care am primit export – 2018-08, 2018-09, etc. În folderele acestea din urmă am creat folder cu numele firmei, iar dacă acea firmă a avut mai multe case de marcat am creat pentru fiecare casă un folder. În imaginea de mai jos aveți exact această structură. În folderul casei am copiat fie direct fișierele exportate fie folderul creat la export de către casă. În imaginea exemplu, de mai jos, am copiat folderul ANAF creat de casa de marcat Tremol.

StructuraFolder01

– nu este obligatoriu, este ceva opțional, dar dacă doriți ca fișierele pdf ce se vor genera de către DUKIntegrator să aibă un nume ușor de recunoscut, va trebui să redenumiți fișierul ce conține perioada de raportare.

De exemplu la case de marcat DATECS, veți redenumi fișierul “perioada_raportare.p7b” în numele dorit de dvs. De exemplu A4200_Firmă_2018-10-casa01.p7b


Acum să generăm efectiv formularul pdf ce se va depune la ANAF.

Pasul 1 – deschideți DUKIntegrator. Dați dublu click pe iconița pe care am creat-o anterior

Pasul 2 – dacă la deschiderea DUKintegrator vă spune că există componente de versiuni noi sau declarații noi, actualizați-le

UpdateDUK

Update-final-DUK

Dacă e ok, vi se va cere să restartați DUKIntegrator.

UpdateDuk-Restart

Apăsați OK și reporniți DUKIntegrator. Dacă vă apare iarăși fereastra de actualizare componente/declarații, repetați pașii de mai sus până când vă apare fereastra principală a DUKIntegrator:

DukMain

Apăsați butonul “Alege Fișiere”. Selectați folderul în care aveți exportate fișierele. La opțiunea “Files of type” selectați “Toate fișierele (*.*)”, iar din lista de fișiere selectați fișierul care conține perioada.

DUK-SelectareFisier

Apăsați Open și trebuie să reveniți în fereastra principală DUKIntegrator, unde la numele fișierului XML trebuie să aveți calea completă către fișierul care conține perioada precum și denumirea lui

DUKFileSelected

Asigurați-vă că ați ales corect tipul declarației “A4200” precum și modelul de smart card (token) pentru semnătura digitală pe care o dețineți.

Odată alese acestea:

dacă apăsați “Validare”, DUKIntegrator va efectua doar o verificare a fișierului. Dacă vor fi erori la validare acestea vor fi scrise într-un fișier. Altfel se va da mesaj de validare fără erori.

dacă apăsați “Validare + creare PDF” suplimentar verificării, în cazul unei validări corecte, DUKIntegrator va crea și un pdf cu formularul 4200, dar atenție – acel pdf va fi nesemnat și nu va putea fi depus la ANAF. Nu se va genera PDF dacă sunt erori la verificare. PDF-ul se va genera în folderul în care este și fișierul supus verificării.

pentru a crea un PDF semnat digital pe care să-l depuneți la ANAF va fi necesar să introduceți codul PIN al tokenului și să apăsați butonul “Validare + creare PDF semnat”. La fel, dacă sunt erori acestea vor fi afișate și nu se va crea fișierul PDF. Dacă nu sunt erori la verificare se va crea PDF-ul semnat digital cu semnătura dvs. Acesta se va genera în folderul în care este și fișierul supus verificării.

ATENȚIE!

În formular, după ce-l deschideți apare luna și anul ÎN CARE s-a generat formularul 4200 și nu luna și anul PENTRU CARE s-a generat pdf-ul.

De exemplu, dacă generați în noiembrie 2018 fișier PDF pentru datele exportate pe octombrie 2018, atunci luna și anul din PDF vor fi luna 11 anul 2018. În programul Declarații ANAF se va regăsi fișierul respectiv la luna din formular.

Categories: Declarații Tags: , ,
 1. HRENCIUC MIHAI
  November 11th, 2018 at 10:22 | #1

  Pe calculatorul meu nu simte dukintegrator ca un executabil! Ma intreaba cu ce aplicatie vreau sa i deschid! Ce trebuie sa fac? Multumesc

  • Cristi
   November 12th, 2018 at 11:20 | #2

   Trebuie să instalați Java. De aceea am și descris procedura de instalare a Java.

 2. Cosmin M
  November 11th, 2018 at 12:41 | #3

  Multumim. Ca de fiecare data, explicatii utile, expuse intr-un mod coerent si profesionist. Multumim pentru suport .

 3. sm_noname
  November 11th, 2018 at 17:54 | #4

  Multumim pentru informatii!

 4. Eva
  November 16th, 2018 at 12:54 | #5

  Multumesc, asa am facut, pas cu pas, si in sfarsit mi-a iesit si declaratia. Cu programul Java inclus in declaratie de la ANAF nu s-a generat declaratia.
  Mii de multumiri.

 5. Adrian Schiopu
  November 17th, 2018 at 19:59 | #6

  Multumim. Fiind prima luna in care depun A4200 aveam dubii cu privire la faptul ca data care apare in declaratie este luna in curs si nu cea trecuta. Am crezut ca am gresit…

 6. Nita Florin
  November 19th, 2018 at 05:01 | #7

  Am instalat ultima versiune Declaratii ANAF 1.0.4.3469 Data: 15.11.2018, am definit calea c:\TEMP, acolo am si declaratiile A4200 validate, nu le vede! Unde gresesc?

  • Cristi
   November 19th, 2018 at 13:56 | #8

   Nu greșiți nicăieri. Selectați luna noiembrie. Aceste formulare apar în luna ÎN CARE S-AU GENERAT și NU în luna PENTRU CARE S-AU GENERAT.

 7. Nita Florin
  November 19th, 2018 at 14:45 | #9

  Da, m-am uitat in toate lunile si in toate firmele. Nu imi apare nici in tipul declaratiei – A4200, cum apare la celelalte (D300, D112 etc)

  • Cristi
   November 19th, 2018 at 15:22 | #10

   Dacă deschideți pdf-ul rezultat din prelucrarea cu DUKintegrator, ce lună și an vă apar?
   Verificați și pentru actualizări ale programului.
   Încercați să setați o dată anterioară celei curente (01/10/2018 de exemplu) în programul declarații ANAF – în partea dreaptă, jos, a ecranului. Și rescanați.

 8. Nita Florin
  November 19th, 2018 at 20:18 | #11

  Date preluate de la casa de marcat: Oct 2018, luna si an declarare: Noi 2018.
  Este ultima versiune de program + Java.
  Am setat data si 01 Sep, si 01 Oct, degeaba.

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:32 | #12

   NU are ce să vadă dacă pdf-ul pentru A4200 nu este generat.

 9. Simona
  November 19th, 2018 at 21:24 | #13

  Buna seara. La validare primesc aceasta eroare”E: validari globale
  eroare regula: R1: Numarul de zile fiscale declarate (1) este diferit de numarul de fisiere de tip zi fiscala gasite (3)” ..eu am folosit casa doar o zi caci s-a blocat la scoaterea Z-ului…oare de ce imi gaseste 3 fiscale? cum pot remedia aceasta problema oare?

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:32 | #14

   Fie este eronat exportul, fie e o problemă cu exportul din casa de marcat.
   Luați legătura cu distribuitorul casei de marcat și vedeți dacă nu este cumva necesară actualizarea softului casei.

 10. Ticuta
  November 20th, 2018 at 06:58 | #15

  Buna dimineata
  Am urmat pasii din modul de generare dar am erori:
  F: validari globale
  eroare structura: sectiune necunoscuta (‘msj’)
  T: validari globale
  eroare regula: R1: Eroare grava validare documente secundare; ret=-8
  E din vina mea sau nu am primit fisierele corecte?

  Va multumesc

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:30 | #16

   Este posibil să nu fi selectat tipul corect de declarație. Este necesar să fie selectat 4200 la tip declarație.

 11. Doina Suciu
  November 20th, 2018 at 16:07 | #17

  Multumesc ca existati !! Decat sa te ghidezi dupa instructiunile anafului mai bine inveti limba chineza !

 12. Florin Nita
  November 20th, 2018 at 17:12 | #18

  Date preluate de la casa de marcat: Oct 2018, luna si an declarare: Noi 2018.
  Este ultima versiune de program + Java.
  Am setat data si 01 Sep, si 01 Oct, degeaba.
  Si nu imi apare nici A4200 ca si categorie de selectat in extensia Declaratii ANAF (coltul din stanga sus)!!!

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:31 | #19

   Înseamnă că nu ați descărcat din DUKIntegrator toate validatoarele.

 13. Doina Suciu
  November 20th, 2018 at 17:38 | #20

  Doina Suciu :
  Multumesc ca existati !! Explicatii de mare ajutor mereu !

 14. Anca
  November 20th, 2018 at 21:13 | #21

  Pt. cei care folosesc Chrome (sau alte browsere) si nu le functioneaza Java pot urma pasii de aici:.

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:28 | #22

   Nu este necesar să funcționeze în browser. Este necesar să poată lansa DUKIntegrator, local, direct din Windows Explorer. Că funcționează sau nu în browser, aici, este irelevant.

 15. Tatiana Jipa
  November 23rd, 2018 at 12:13 | #23

  ajutor Declaratie A4200 in Saga nu se deschide

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:20 | #24

   Nici nu are cum. Nu este generată de program.

 16. TIMIS MARIA
  November 25th, 2018 at 18:07 | #25

  Si daca am doua case de marcat pentru aceasi firma cum selectez cele doua foldere diferite, in DUKintegrator? Multumesc!

  • Cristi
   November 26th, 2018 at 21:15 | #26

   Creați manual foldere pentru fiecare export.

 17. mariana tataru
  November 30th, 2018 at 15:31 | #27

  OFFF..SPUNE CEVA DE ZIPP ESPRES..SAU ASA..NU PORNESTE DUK?!

  • Cristi
   December 4th, 2018 at 13:49 | #28

   Aveți un program de arhivare numit ZipExpress care este setat să deschidă fișierele JAVA, cele cu extensie JAR. Este necesar să setați ca aceste fișiere să fie deschise cu JAVA. Setarea se face dând click dreapta pe fișierul DUKIntegrator și alegând proprietăți din meniul contextual, iar la opțiunea “Deschide cu…” apăsați “Modificare” și alegeți JAVA din listă.

 18. Vali Neagu
  December 2nd, 2018 at 02:12 | #29

  Am mai multe puncte de lucru , cum procedez, trimit trei declaratii 4200?

  • Cristi
   December 4th, 2018 at 13:51 | #30

   Formularul 4200 se generează pentru fiecare casă de marcat sau imprimantă fiscală în parte. Este irelevant câte puncte de lucru aveți. Puteți avea un punct de lucru la care să folosiți 5 case de marcat caz în care veți genera 5 formulare A4200. Sau puteți avea trei puncte de lucru și doar o casă de marcat caz în care generați un singur formular 4200.

 19. Cretu Catalin
  December 3rd, 2018 at 14:38 | #31

  Buna ziua!
  Am procedat, precum in explicatii, cu instalarea DUKintegratorului (din Saga C) pt A4200, am creat scurtatura pe ecran, insa nu se deschide decat cu Adobe Acrobat Reader (in ciuda faptului ca ii comand open with java) si nu am ajuns la screenul exemplificat de dvs. Mentionez ca calea este D:\Documente\SAGA C.3.0\FreeTab\dist cu spatiu asa cum ati exemplificat (C:\SAGA C.3.0) si ca ruleaz in Win 10 pe 64 biti, e vreo greseala sau ce altceva necesita facut? Multumesc!

  • Cristi
   December 4th, 2018 at 13:52 | #32

   Trebuie să asociați fișierele de tip JAR cu JAVA.

 20. Cretu Catalin
  December 4th, 2018 at 11:07 | #33

  @Cretu Catalin
  Eu, unul, am rezolvat-o: dupa ce am realizat printr-un prieten ca as avea probleme cu programul java instalat, am rezolvat cu kitul cu java inclus al celor de la ANAF, respectand intocmai acea modificare de cale si accesand ulterior dukintegrator.bat. Poate le e si altora de folos.
  Numai bine si sa avem spor la munca! Stima!

  • Cristi
   December 4th, 2018 at 13:56 | #34

   Asocierea fișierelor JAR cu JAVA este necesară.

 21. Elena
  December 5th, 2018 at 19:04 | #35

  Buna seara.
  Am urmat toti pasii din modul de generare dar am erori:
  F: validari globale
  eroare structura: sectiune necunoscuta (‘msj’)
  T: validari globale
  eroare regula: R1: Eroare grava validare documente secundare; ret=-8
  Tipul declaratiei este selectat corect 4200. Sa fie fisierele din casa de mArcat cu probleme?
  Daca a mai avut cineva stfel de erori cum le-ati rezolvat?
  Va multumesc.

  • Cristi
   December 6th, 2018 at 16:34 | #36

   Verificați ca în folderul respectiv să aveți exclusiv fișierele necesare generării formularului 4200.
   Dacă aveți vreo arhivă cu nume ce conține codul casei (cel din 10 cifre) redenumiți arhiva. Dacă arhiva se numește A4200-1234567890 redenumiți-o în Firmă201811 de exemplu.

 22. Elena
  December 5th, 2018 at 19:06 | #37

  @Ticuta
  Cum ati rezolvat cu erorile? Apar si la mine acelasi tipuri de erori si nu stiu ce sa le fac.
  Multumesc.

 23. Maria Drule
  December 6th, 2018 at 20:12 | #38

  Buna, multumesc pentru detaliile foarte folositoare, am rezolvat perfect fara informatician. Acum o intrebare: ce ne puteti spune de F4109, declaratia pt case de marcat neutilizaute, de ex am pensiuni care lucreaza doar in sezon , au 2 luni in care nu boneaza nimic. Se vor incarca datele la fel pe stik si apoi cu duk, sau le facem manual?

  Elena :
  @Ticuta
  Cum ati rezolvat cu erorile? Apar si la mine acelasi tipuri de erori si nu stiu ce sa le fac.
  Multumesc.

  • Cristi
   December 7th, 2018 at 19:03 | #39

   Formularul 4109 este un PDF editabil similar celui pentru D112 sau D100, D101, etc.
   Se completează manual, se validează, se semnează și se trimite la ANAF.

 24. valentina
  December 7th, 2018 at 07:15 | #40

  Se poate face declaratia A4109 din SAGA?

  • Cristi
   December 7th, 2018 at 19:03 | #41

   Nu. Nu există date pentru generarea acesteia.

 25. nicoex
  December 7th, 2018 at 12:56 | #42

  Buna ziua, am urmatoarea eroare:F.erori globale eroare structura:sectiune necunoscuta(‘msj’).
  Fisierele descarcate din casa de marcat sunt de genul:5000234428_0008.p7b, am sase fisiere de acest gen( cu alta terminatie, gen 5000234428_0007.p7b, etc, cate un fisier ptr. fiecare zi in care s-a batutu in casa de marcat) pe care le incarc in DUKIntegrator. Ce fac gresit?

  • Cristi
   December 7th, 2018 at 19:06 | #43

   Trebuie să vă asigurați că aveți doar fișierele cu extensie p7b în acel folder.
   Trebuie să vă asigurați că aveți atât fișierele ce conțin bonurile cât și fișierul ce conține informațiile despre primul/ultimul raport fiscal și perioada pentru care există fișierele cu bonuri.
   Trebuie să vă asigurați că selectați spre validare fișierul ce conține perioada (rezumatul perioadei).
   Dacă aveți 6 rapoarte Z trebuie să existe 7 fișiere. Primele 6 sunt cele ce conțin datele fiecărui bon din raportul Z respectiv, iar cel de-al 7-lea fișier conține informații despre perioadă.

 26. aurel
  December 7th, 2018 at 14:39 | #44

  Multumim Cristi.A fost f.util explicatia pt. a genera D A4200…

 27. Dragos
  December 7th, 2018 at 18:54 | #45

  Si eu am intampinat aceeasi problema. Si am reusit sa o rezolv. Initial descarcasem din duk integrator doar declaratia 4200, si atunci cand generam declaratia 4200 prin validare si semnare pdf imi dadea aceeasi eroare. Solutia este sa descarci din duk integrator si declaratia 4203 ( validatorul) si se va rezolva problema.@Elena

  • Cristi
   December 7th, 2018 at 19:07 | #46

   De asta am spus să selectați toate declarațiile :)
   Că sunt toate acolo nu vă încurcă cu nimic.

 28. Florin Nita
  December 11th, 2018 at 16:39 | #47

  @Cristi
  Sunt descarcate toate!

 29. Florin Nita
  December 12th, 2018 at 06:44 | #48

  @Cristi
  Este generat!

  • Cristi
   December 18th, 2018 at 16:32 | #49

   Este imposibil, fără ca cineva să vadă ce aveți în calculator, să primiți un răspuns concret în aceste circumstanțe. La mine acele formulare se văd fără nici o problemă, le pot trimite fără probleme.

 30. Mihaela
  December 12th, 2018 at 16:40 | #50

  Este prima data cand folosesc programul de declaratii si DUK integrator din Saga. Am urmat pasii, se deschide DUK integrator, actualizez versiunea noua, apare mesaj “Instalare terminata cu succes” si apoi “Nu aveti nici o declaratie instalata” si evident nu pot sa aleg tip declaratie A4200 pentru ca nu e nimic acolo. Unde gresesc va rog?

  • Cristi
   December 18th, 2018 at 16:32 | #51

   Trebuie să descărcați și declarațiile din DUKIntegrator. Acestea apar la pornirea DUK în secțiunea de declarații disponibile.

 31. Felicia
  December 18th, 2018 at 15:42 | #52

  Pe cand o corelare intre A4200 si Saga? Adica sa importe in meniul iesiri datele din A4200 :)

  • Cristi
   December 18th, 2018 at 16:34 | #53

   Nu se pot importa acele date. Fișierele sunt criptate și semnate digital de către ANAF.

 1. No trackbacks yet.