Archive

Archive for January, 2015

Loteria bonurilor.

January 30th, 2015 4 comments

loteryMă uitam peste proiectul postat de Ministerul Finanțelor legat de loteria bonurilor fiscale. Și citeam și știrile legate de o posibilă introducere în legislație a posibilității ca un client al unei firme să poată pleca fără a plăti bunul sau serviciul cumpărat dacă nu i se eliberează bon fiscal sau să cheme ANAF sau Poliția ori Direcția Antifraudă.

Să începem cu posibilitatea de a pleca fără să plătești. Probabil pornește de la ideea că așa responsabilizează cetățeanul în a cere bonuri fiscale și obligă pe acei comercianți ce acum nu eliberează așa ceva să o facă la presiunea oamenilor ori fac clienții să meargă numai în acele magazine sau la acei prestatori ce eliberează bonuri fiscale. Probabil se așteaptă ce asta să producă efecte, dar eu am mai multe observații:

Read more…

Categories: Legislatie Tags: ,

Diurna. Pe scurt.

January 29th, 2015 469 comments

contabilitate1De ce se acordă diurnă.Cine poate beneficia de aceasta?
Să începem cu o precizare. În legislație diurna poartă numele de indemnizație de delegare.
Beneficiază exclusiv salariații. Se acordă doar salariaților entității pentru că în codul muncii se precizează faptul că salariatul delegat are dreptul, pe lângă plata cheltuielilor de transport şi cazare, şi la o indemnizaţie de delegare.
Există două tipuri de astfel de indemnizații, de diurne
– diurna ce se acordă pentru deplasări, delegări în interiorul țării – diurnă internă
– diurna ce se acordă pentru deplasări, delegări în afara țării – diurnă externă

Read more…

Categories: De contabilitate Tags:

D392. Precizări

January 27th, 2015 144 comments

imageANAF a postat fișier PDF pentru declarația 392. Aceasta nu se mai listează ca până acum cu cod de bare ci se va depune în format PDF fie on-line, fie listată și pe suport magnetic direct la ghișeu.

În fișierul pdf, în colțul din dreapta sus apare scris bold 392A. Atenție! Acest lucru nu înseamnă că acest pdf este exclusiv pentru cei care depun 392A. NU! El poate fi utilizat pentru ambele tipuri de declarații.

D392A sau 392B se generează în funcție de opțiunea selectabilă în antet

Read more…

Categories: Declarații Tags:

Iarăși..

January 21st, 2015 No comments

TellmemoreȘtiți povestea cu lupul la oi? Cam așa a ajuns povestea cu codul fiscal. Din știrile zilei de astăzi aflăm că:

Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de finanțe, Darius Vâlcov să prezinte în primă lectură proiectul noului Cod Fiscal și cel de procedură fiscală până pe 15-20 februarie. Proiectul va fi transmis apoi Parlamentului.

Read more…

Categories: Diverse Tags:

D101 și D100 modificate

January 6th, 2015 14 comments

atentie7ANAF a modificat prin Ordinul 4024/2014 declarațiile 101 și 100. Formularele PDF cu noile formate nu au apărut.

În esență D101 este aproape la fel cu din anii anteriori modificările fiind generate de veniturile din dividende ce sunt detaliate acum, introducerea a două tipuri de venituri neimpozabile, modificarea bazei legale a scutirii de impozit, defalcarea sumelor din sponsorizări și mecenat în două categorii – provenite din ani anteriori și din anul curent.

Read more…

Categories: Legislatie Tags:

Case de marcat

January 6th, 2015 344 comments

cashregister2Discutam la finele anului trecut despre modificarea legislației cu privire la utilizarea aparatelor de marcat fiscale. La finele anului, în bună tradiție românească, Guvernul României prin Ministerul Finanțelor, a publicat în 30 decembrie 2014, ordonanța de urgență 91/2014. Aceasta modifică substanțial OUG 28/1999 privind obligația agenților economici de a se dota cu aparate de marcat fiscale. Pe lângă unele modificări, de bun simț și care tind să ducă la reducerea evaziunii fiscale, Ministerul Finanțelor, a introdus unele sancțiuni aberante, din punctul meu de vedere, sancțiuni ce privesc unele fapte ce, culmea, țin mai mult de distribuitorii aparatelor de marcat fiscale decât de către utilizatori.

Dacă aveți completări, observații sau sugestii legate de acest articol, vă rog să mi le semnalați pentru a completa/modifica cele ce urmează.

Iată, în continuare, o sinteză a modificărilor aduse, cu observații practice adaptate legislației modificate.

Categories: Diverse, Legislatie Tags:

Început de an. 2015.

January 1st, 2015 132 comments

letstressIată că a venit și noul an, 2015 ce sperăm să fie mai bun ca 2014. Dar cum anul trecut, pe final de an Guvernul României a tot dat pe ordonanțe de urgență de modificare a codului fiscal și a altor acte normative și are tot felul de propuneri nu știu cât de liniștit va fi 2015. Ne vor aștepta sigur modificări ale normelor contabile atât pentru contabilitatea în partidă dublă (acestea deja au apărut Ordinul 1802/2014 va înlocui 3055/2009), cât și pentru cea în partidă simplă. E anul fără alegeri așa că sunt foarte multe șanse să existe măsuri fiscale nepopulare. Deja se discută despre eliminarea plafoanelor pentru CAS precum și introducerea CAS și în cazul liber-profesioniștilor. Pe final de an, ANAF, a avut unele controale în care interpreta retroactiv prevederile codului fiscal (nu că ne-ar mira pe mulți dintre noi, chestia asta – e de mirare că a ajuns public) și e posibil să-și mențină acest tip de abordare.

De aceea, vă propun să reluăm puțin datele despre începutul de an așa cum suntem obișnuiți noi contabilii.

Categories: De contabilitate Tags: