Archive

Archive for October, 2013

Zilieri. Modificări la legea 52/2011

October 31st, 2013 3 comments

zilieriIeri a fost publicată legea 277/2013 ce modifică legea 52/2011, legea zilierilor. Una din modificările esențiale este cea de la art.1, mai exact a definiției beneficiarului. Dacă până acum beneficiari erau doar persoanele juridice, doar aceștia putând angaja zilieri, acum zilierii pot fi angajați și de către persoane fizice, PFA, II și persoane juridice

Alte modificări:

Read more…

Categories: Legislatie Tags:

Din nou, despre taxe. Și predictibilitatea legislației..

October 30th, 2013 No comments

moneyUnii din voi mi-ați spus că zilele astea sunt pornit. Nu sunt. Nu fac decât să constat cum se joacă unii cu nervii contabililor și ai firmelor și cum încearcă să te lămurească de faptul că o taxă în plus sau una majorată, de fapt, fac bine.

Și pentru a continua discuția de ieri, iată:

Read more…

Categories: Diverse Tags:

Poporul are avocat?

October 29th, 2013 1 comment

sigl_avpDa? Atunci unde este avocatul poporului? Păi, se pare că e în vacanță. Aproape permanentă. Ori nu știe ce acte adoptă guvernul sau nu este consecvent cu propriile opinii și principii. Sau, mai rău, nu-l interesează.

CCR a declarat unele prevederi ale ordonanței emise de guvern, 91/2013, cea care adopta codul insolvenței, ca fiind neconstituționale.

Ceea ce frapează însă este argumentația folosită de avocatul poporului pentru a demonstra neconstituționalitatea ordonanței.

Să vedem:

Read more…

Categories: Diverse Tags:

Ministerul Finanțelor, ANAF și contribuabilii.

October 29th, 2013 12 comments

calcule1Foarte mulți dintre dumneavoastră au avut deja ocazia să citească și să discute pe marginea scrisorii trimise unui număr foarte mare de firme de către ANAF – Serviciul de asistență contribuabili, în cursul lunii octombrie.

Să o analizăm puțin: scrisoarea amintește de faptul că societatea destinatară, ar putea fi supusă, în mod aleator, unei analize de risc. Ok, întrebarea e: dacă asta ar fi în viitor, de ce am primit acum această scrisoare? Preventiv? În funcție de ce criterii au fost selectați destinatarii? Sau s-a trimis așa, fără nici o analiză? Aleator? Dacă e așa, de ce ar mai fi nevoie de ea? Nu era mai simplu să-i selecteze la control și gata. Ni se spune că am putea face obiectul unei inspecții fiscale, deci nimic nu este sigur, dacă există neconcordanțe între datele raportate de firme și datele deținute de ANAF sau dacă societatea este încadrată în categoria contribuabililor cu risc. Ce fel de risc, nu se mai spune. Fiscal, normal. Dar vom vedea imediat.

Se mai spune așa: “Intenția noastră este de a vă informa asupra acțiunilor pe care ANAF le desfășoară în mod normal”. Ați simțit cumva că sunteți mai informați? Ce acțiuni ați dedus că face ANAF în mod normal? Că trimite scrisori preventive contribuabililor, că desfășoară activități de analiză și de risc? Nu era normal să desfășoare astfel de analize? Era nevoie să se trimită scrisori în acest sens? Nu prea cred.

Categories: Diverse Tags:

OG 6/2013 a fost modificată.

October 8th, 2013 58 comments

buzunarOG 6/2013, cea care stabilea instituirea unui impozit de 0,5% pentru exploatarea resurselor naturale, a fost aprobată și, bineînțeles, modificată prin Legea 261/2013.

Ei bine, modificările sunt destul de substanțiale și nu se dezic de obiceiurile românești: se instituie un mod de calcul complicat, niște formule mai complicate de calcul, precizări ce nu au logică și, normal, mențiunea că normele vor fi elaborate și publicate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii ceea ce, pe de altă parte, poate însemna că normele vor putea fi unele ce vor modifica legea că doar nu e pentru prima dată.

Să le luăm pe rând:

Read more…

Categories: Legislatie Tags: ,

OUG 44/2008 se modifică.

October 4th, 2013 7 comments

bani2Ordonanţa ce reglementează înființarea PFA, II și/sau IF se modifică. Conform Hotnews, Guvernul României a modificat ordonanța printr-o altă OUG.

Textul acesteia se poate consulta aici.

Cea mai importantă modificare este cea legată de recunoașterea soției sau soțului ca fiind o persoană ce participă în mod obișnuit la activitatea întreprinderii/persoanei fizice. Dar există obligația titularilor II sau PFA să înregistreze la registrul comerțului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată de întreprinderea individuală/persoana fizică autorizată, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi a
certificatului de căsătorie. La fel și în cazul încetării.

De asemenea se dă posibilitatea acestor persoane (soț/soție) să se poată asigura în sistemul public de pensii, de sănătate și/sau șomaj, în condițiile legii.

Categories: Legislatie Tags: ,