Archive

Archive for December, 2012

La mulți ani!

December 31st, 2012 6 comments

Vă dorim un an nou mai bun decât cei ce au trecut.

lamultiani3

Echipa SAGA.

Categories: Diverse Tags:

Ordine ANAF: declarații, reglementări contabile, modificări

December 24th, 2012 1 comment

news02Așa cum am anunțat în topicul anterior legat de declarația 205, ANAF a adoptat OPANAF 1950/2012 ce aprobă noile formulare a D100, D101, D104, D120 și D130.

Acestea au suferit unele modificări. În ordin găsiți inclusiv instrucțiunile de completare a acestor declarații.

D101 se va depune până la 25 martie de către toți contribuabilii cu excepția ONG-urilor și a celor ce obțin venituri din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură ce vor depune D101 până la 25 februarie. În D100 pentru trimestrul 4 nu veți înscrie impozitul pe profit.

ANAF a publicat şi:

ordinul 1951/2012 ce completează nomenclatorul obligațiilor ce se plătesc în contul unic. Asta ca urmare a introducerii (pentru cine vrea) plăților anticipate la impozitul pe profit începând cu 2013.

ordinul 1690/2012 ce completează reglementările contabile – OMFP 3055/2009 și OMFP 1286/2012 (acesta din urmă fiind ordinul de aprobarea  Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată)

Sărbători fericite!

December 24th, 2012 6 comments

Întreaga echipă SAGA vă urează,

sarbatori-fericite-3

Categories: Diverse Tags:

Declarația 205.Model nou.

December 18th, 2012 1 comment

A apărut OPANAF 1913/2012, ordin ce reglementează modelul și conținutul declarației 205 (și a D204). Prin această declarație se vor declara veniturile cu impunere la sursă și începând cu veniturile anului 2012 prin aceasta se vor declara și veniturile din salarii, D205 înlocuind astfel fișele fiscale.

În perioada următoare va apărea ordinul ANAF cu privire la modificarea unor formulare cum ar fi: D100, D112 și altele similare.

Categories: Declarații, Legislatie Tags: , ,

După 8 ani: în sfârșit discutăm despre partida simplă.

December 15th, 2012 13 comments

news02Remarcam deunăzi, în unul din comentariile la un subiect cât și într-un post anterior, că în România contabilitatea în partidă simplă este o paria, o cenușăreasă a sistemelor contabile. Asta și pentru că realitatea economică și fiscală este cu totul alta față de anul 2004 de când datează normele de conducere a contabilității în partidă simplă.

Normele din 2004 sunt depășite din toate punctele de vedere. Și neclare în privința unor aspecte.

Ei bine, ieri, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordin ce reglementează contabilitatea în partidă simplă, ordin ce va avea menirea înlocuirii Ordinului 1040/2004.

Read more…

Ce avem noi aici?

December 14th, 2012 14 comments

surpiseboxMotto: “Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelența, deci, nu este altceva decât o obișnuință.” – Aristotel

Ţineţi minte faza asta? Ei bine….: ce avem noi aici?

Să vedem:

Cfg01

și………….

Categories: Programe Tags:

Bilanțul anual.

December 12th, 2012 4 comments

bilantPentru că tot se dă vacanță bugetară, MF s-a grăbit să publice proiectul de ordin privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale pentru anul 2012.

Marea majoritate a firmelor vor depune:

– bilanț prescurtat.
– cont de profit și pierdere
– note explicative
– date informative
– situația activelor imobilizate

Firmele ce de la înființare nu au desfășurat activitate vor depune o declarație ca în anii precedenți.

Termenele de depunere: 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar pentru declarația depusă de firmele fără activitate de la înființare (1 martie 2013), respectiv 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar (30 mai 2013) pentru ceilalți.

Se va depune fișier pdf cu xml și zip atașat. Adică așa cum s-a depus și pentru anul precedent. Se va putea depune on-line sau la ghișeu. Veți scana și arhiva spre atașare: declarația administratorului, notele explicative, raportul administratorului, cenzorilor sau de audit, după caz și propunerea de distribuire a profitului sau acoperire a pierderii.

Așteptăm și fișierul PDF. Dacă se poate, unul schimbat față de cel din anul anterior pentru că altfel nu am mai simți că suntem contabili.

Categories: De contabilitate, Legislatie Tags:

Au trecut alegerile. Începe balul…Plătim mai repede în decembrie.

December 12th, 2012 5 comments

Motto: “Contribuabilii plătesc impozitele, aleg conducătorii și plătesc oalele sparte.” – Alphonse Allais

badnewsPentru că tot au trecut alegerile și economia duduie de tot investițiile fiind pe minus și salariile în sectorul bugetar pe plus, cel mai “productiv” sector, Guvernul a acordat liber personalului bugetar în zilele de 24 și 31 decembrie. Dar probabil a constatat că a încasa impozite și taxe în 2 zile e prea puțin așa că s-a gândit că e mai bine să proroge termenele de depunere a declarațiilor fiscale și a plății obligațiilor declarate.

Ca urmare a purces la treabă. Ministerul Finanțelor publică un proiect de ordonanță, de urgență deși pentru măsurile financiar-bugetare propuse prin acest proiect nu se explică foarte concret în ce constă caracterul de urgență, mai ales că în practică sistemul actual se menține din 2003, nu e de două zile, proiect de ordonanță prin care se propune ca oricărui obligație fiscală ce are termen de plată în 25 decembrie, să i se proroge termenul la 21 decembrie. Și plata lor să fie făcută bineînțeles tot la acea dată, iar la plata după 21 să se aplice penalități și dobânzi. Plus amenzi pentru nedepunere în termen a declarațiilor fiscale.

UPDATE: Proiectul a fot concretizat, cu mare viteză, în ordonanță de urgență. E vorba de OUG 85/2012.

Read more…

Registre on-line de la ANAF

December 12th, 2012 3 comments

registre_01După cum am scris într-un post anterior, verificarea codului de identificare fiscală a partenerilor dumneavoastră, pe siteul ANAF, este necesară pentru:

– a vă asigura că partenerul nu este declarat de ANAF ca fiind inactiv. Orice tranzacție efectuată cu o astfel de persoană declarată ca fiind inactiv nu va fi recunoscută din punct de vedere fiscal.

– a vă asigura că partenerului dumneavoastră nu i s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă acestuia i s-a anulat înregistrarea și este furnizorul dumneavoastră nu veți putea deduce TVA facturat de acesta.

– a vă asigura că partenerul aplică sistemul de TVA la încasare.

Pentru a efectua aceste verificări, pe siteul ANAF, în secțiunea “Informații publice” există posibilitatea de a consulta registrele publice puse la dispoziție de ANAF pentru a verifica toate aceste situații. Registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare este momentan provizoriu și urmează a fi definitivat până la 28/12/2012.

Mai jos aveți linkurile directe către registrele respective:

Registrul contribuabililor inactivi
Registrul persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
Registrul persoanelor ce aplică sistemul de TVA la încasare

Pentru a verifica informațiile introduceți codul de înregistrare fiscală și codul de verificare generat de pagina de internet.

TVA la încasare–ghid, modele, info

December 3rd, 2012 No comments

Sigla - Ministerului FinantelorMinisterul Finanțelor a publicat pe siteul său, în secțiunea InfoTVA, materiale de suport pentru TVA la încasare.

S-au publicat:

Modelul orientativ al jurnalului de cumpărări
Modelul orientativ al jurnalului de vânzări
Ghidul oficial al MF legat de TVA la încasare
Prezentarea în Powerpoint pentru suportul de curs – pentru cursurile organizate de MF

Foarte pe scurt, câteva remarci:

Read more…