Archive

Archive for January, 2012

Declarații schimbate

January 31st, 2012 No comments

ANAF a emis Ordinul 70/2012 prin care se modifică D100 și D101. Formularul nou, D100, valabil începând cu ianuarie 2012 este deja disponibil pe portalul ANAF în format PDF.

D101 încă nu a apărut în format PDF.

De asemenea, D112 se va schimba începând cu luna ianuarie, fiind disponibilă o nouă versiune a acestei declarații.

Categories: Declarații Tags: , , ,

Voi pricepeți ceva?

January 31st, 2012 3 comments

question1

Mă uitam azi la OG 2/2012 și mă miram, oare a câta oară, de modul în care ANAF vine cu precizări peste precizări, despre D101. În OUG 30/2011 era o prevedere ce spunea că pentru D101 a anului 2011 se vor aplica prevederile valabile în 2011, pentru ca acum să revină și să spună că de fapt se aplică prevederile legale ce intră în vigoare de la 01/01/2012, adică se va depune până la 25/03/2012.

Oricum, mai am o nedumerire. Vă întreb și pe voi: ce înțelegeți voi din art.34 alin.6 al codului fiscal? Un mod mai alambicat de a te exprima, de a formula un text, nu am văzut demult. Mie mi-a luat ceva timp să mă prind ce semnificație are, din cauza modului de redactare.

Categories: Declarații, Legislatie Tags: ,

Noutăți MarketLine, PubLine

January 26th, 2012 2 comments

MarketLine și Publine funcționează acum și pe sisteme de operare Windows pe 64 de biți.

De asemenea a apărut și o versiune mobile  a aplicației PubLine, aceasta putând fi rulată direct pe un PDA.

Pe forum, găsiți o secțiune dedicată acestor programe. Veți găsi detalii despre:

Publine Mobile – primii pași

Publine, Marketline – primii pași

Detalii despre lucrul în rețea cu aceste aplicații

Bilanț 2011

January 26th, 2012 29 comments

Sigla - Ministerului Finantelor

Ministerul Finanțelor a concretizat proiectul de ordin despre care vorbeam la începutul anului. În acest sens a apărut Ordinul 52/2012 al Ministerului Finanțelor privind întocmirea situațiilor financiare anuale.

De asemenea, pe siteul ANAF au apărut deja atât formularul PDF cât și softul J (Java) ce permite transformarea fișierelor XML în PDF.

Formularul de bilanț se va putea depune la ghișeele ANAF, fie doar în format hârtie (listat) și însoțit de fișierul PDF cu XML atașat, dar nesemnat cu ajutorul vreunui certificat digital, fie doar în format electronic – fișierul PDF semnat digital – caz în care nu mai e nevoie de formularul listat.

În acest din urmă caz, în care se va depune exclusiv în format electronic, trebuie să știți următoarele:

– documentele anexă la bilanț – situația modificărilor capitalului propriu și situația fluxurilor de numerar, după caz; raportul administratorilor; raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz; propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile; declarația scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din legea contabilității, prin care își asumă răspunderea pentru întocmirea situațiilor financiare, notele explicative la bilanț – se vor scana la o rezoluție rezonabilă (o scanare la maxim 300 dpi fiind de ajuns în opina mea)

– imaginile rezultate în urma scanării, se vor arhiva în format zip. Atenție! Fișierul zip nu trebuie să aibă o mărime mai mare de 10 MB.

– arhiva rezultată se va atașa bilanțului, la validarea fișierului PDF, înainte de semnarea acestuia cu certificatul digital.

Update: După cum se înțelege din pagina de descărcare, de fapt din ghidul de depunere, situațiile financiare în format electronic se vor putea depune și on-line urmând aceiași procedură de depunere ca în cazul D112, D100 sau D300 de exemplu. (Mulțumesc Septimiu, pentru avertizare)

Categories: De contabilitate Tags:

Codul fiscal, cu norme, valabil în 2012

January 16th, 2012 No comments

ANAF a publicat pe siteul său, în secțiunea legislație, textul codului fiscal, cu norme de aplicare cu tot, valabile de la data de 01/01/2012. Acesta poate fi accesat aici.

De asemenea, pe forumul SAGA, în secțiunea legislație găsiți versiuni ale codului fiscal începând cu 2007 și nu numai.

Categories: Legislatie Tags: ,

Decont TVA

January 10th, 2012 2 comments

A apărut Ordinul ANAF 3665/2011 ce reglementează noul model de decont TVA ce va fi utilizat începând cu decontul depus pentru ianuarie 2012.

Decontul are o secțiune distinctă destinată celor ce au realizat operațiuni supuse măsurilor de simplificare legate de achiziții sau livrări de cereale și plante tehnice.

De asemenea are un rând nou, față de vechiul decont, în fiecare secțiune a decontului (atât în partea de colectat, cât și în cea de deductibil).

Acestea mai mult ca sigur vor fi utilizate pentru corelarea cu D394, pentru că vor conține doar acele achiziții sau livrări ce au la bază facturi emise sau primite de la terți din România înregistrați în scopuri de TVA.

Totuși, ca o măsură de ajutorare, ANAF a introdus posibilitatea ca acei contribuabili ce au desfășurat exclusiv operații în țară să depună un decont simplificat pentru perioada fiscală pentru care se depune decontul. Depunerea decontului simplificat se va realiza simplu, prin bifarea opțiunii corespunzătoare în fișierul PDF ce va apărea.

Categories: Declarații Tags: ,

Număr curent în tabelele din SAGA

January 7th, 2012 3 comments

Coloana apare dând click în partea stânga sus a tabelului de detalii. Aveți mai jos o imagine exemplu:

TabelSAGAnrcrt

Categories: Programe Tags: ,

Zile libere în anul 2012

January 3rd, 2012 4 comments

bussines1

După cum știți, codul muncii, stabilește zilele libere obligatorii.

În anul 2012, acestea sunt stabilite astfel:

 • 1 și 2 ianuarie – anul nou
 • 15 și 16 aprilie – prima și a doua zi de Paști
 • 1 mai – ziua internațională a muncii
 • 3 și 4 iunie – prima și a doua zi de Rusalii
 • 15 august – adormirea maicii Domnului
 • 1 decembrie – ziua națională a României
 • 25-26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun
 • câte 2 zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale pentru persoanele de o altă religie decât cele creștine, așa cum au fost ele declarate de cultele respective
 •  

  Și, pentru că românii sunt foarte harnici, lucrează 24 de ore din 24, fac tot posibilul să nu meargă în concediu și nu e criză de fel în țara asta, parlamentarii români, s-au gândit că nu ar fi rău dacă ar mai exista două zile libere: 30 noiembrie, ziua sfântului Andrei și 10 mai, ziua independenței. Momentan e doar o propunere ce a trecut însă de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, așa că este foarte posibil ca ea să se și concretizeze.

Categories: Diverse Tags: ,

Actualizare date în REVISAL

January 3rd, 2012 24 comments

atentie3

După cum știți, de la 01/01/2012 se schimbă salariul minim brut garantat în plată, pe economie. Această modificare de salariu se va înscrie în REVISAL și se va raporta on-line, în termen de maxim 19 zile lucrătoare de la data modificării acestuia. În acest caz, modificarea fiind efectuată legal la 01/01/2012, termenul maxim pentru actualizarea REVISAL este data de 27/01/2012. Pentru a proceda corect, în SAGA, iată ce aveți de făcut:

Read more…

Codul fiscal

January 3rd, 2012 4 comments

sigla-anafDupă cum văd, modificarea codului fiscal, publicată deja în Monitorul oficial, diferă de proiectul pus în discuție la începutul lunii.

Zilele următoare am să actualizez și subiectul despre tratamentul fiscal al veniturilor din contracte civile și drepturi de proprietate intelectuală, pentru că există mici modificări și precizări de făcut la acel articol.