Archive

Author Archive

Politicienii noștri..

July 22nd, 2021 6 comments

Compania de cercetare și consultanță politică organizează un concurs de  selecție a tinerilor experți politici – stiridinmoldova.mdAflați la putere sunt la fel cu cei care au fost la putere și, din păcate, sunt semne că și cei care vor veni la putere sunt la fel cu cei de acum și cei care au fost deja la putere. Unii politruci, alții mai spălați, cu idei progresiste, toți au intenții bune, cel puțin declarativ, unii îi critică pe alții, ba chiar se bat cu pumnul în piept afirmând că ei ar avea soluții mai bune decât ceilalți și ar face lucrurile mult mai bine. Declarativ toți sunt campioni. Apoi ajung la putere și vine momentul când declarațiile trebuie traduse în viața de zi cu zi și aplicate practic. Iar când vine vorba de practică…viața ne demonstrează cum, dintr-odată, parte din declarațiile alea se dovedesc a fi niște aiureli.

Lipsa de logică existentă la nivelul conducerilor ministerelor din România, indiferent ce partide au fost sau sunt la guvernare, este crâncenă uneori. Lipsa de logică ori prevederile care nu se justifică nu depind de cine guvernează. Opiniile personale țin loc de lege și acum ca în trecut, iar modul interesant de a completa legea cu opinii proprii ce adaugă câte ceva la lege sau prin care se ignoră parte din lege, este o chestiune care încet, încet va pune pe butuci orice lucru care încă mai funcționează normal în țara asta.

Azi, două mici exemple:

Citiți mai departe…

Categories: Diverse Tags: ,

Despre ajutorul Horeca. Mici povești adevărate.

July 1st, 2021 2 comments

AjutorStatDe câteva zile subiectul zilei printre profesioniștii contabili este raportul de expertiză contabilă extrajudiciară pentru firmele ce desfășoară activități care sunt considerate eligibile pentru obținerea ajutorului de stat.

La rugăminte unor prieteni sau cunoștințe am cedat și am întocmit și eu pentru 4 firme aceste rapoarte. De asemenea am interacționat și cu alți colegi ce au lucrat la astfel de rapoarte, așa că pot povesti ce mi s-a întâmplat și mie și unor colegi de-ai mei legat de acestea:

Citiți mai departe…

Categories: Diverse, Legislatie Tags: ,

Ajutor de stat pentru HORECA. OUG 224/2020.

June 22nd, 2021 8 comments

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTopqeq-bhDaVRgEaZLz0ubmrmzRPc4wBPhMg&usqp=CAUPrin OUG 224/2020 s-a introdus posibilitatea acordării operatorilor economici din domeniul HORECA a unor granturi, ajutoare de stat, în limita a 20% din pierderea din cifra de afaceri, pierdere determinată în funcție de cifra de afaceri realizată în 2020 comparativ cu cifra de afaceri realizată în 2019. Întrucât de curând procedura de acordare, stabilită prin Ordin 991/2021, a fost modificată, mai jos regăsiți o sinteză, la zi, a datelor despre acest ajutor.

Cine sunt beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat?

Read more…

Codul muncii–modificări, pe scurt.

May 8th, 2021 2 comments

Recent au fost publicate două ordonanțe de urgență prin care codul muncii a fost modificat. Acestea sunt OUG 36/2021 și OUG 37/2021.

Dintre modificările aduse codului muncii de aceste două acte normative cu aplicare de la data de 6 mai 2021:

1. Contractele de muncă și orice alt document utilizat în relațiile de muncă între un angajator și angajat pot fi semnate digital, folosindu-se semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Citiți mai departe…

Declarația privind beneficiarul real

May 5th, 2021 49 comments

Pentru 97% din companii s-a eliminat declararea beneficiarului real la ONRC  | Ziarul CurentulLegea 129/2019  pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a provocat nenumărate discuții încă de la adoptarea ei. Unele din ele erau legate de declarația privind beneficiarii reali ai asociațiilor și fundațiilor precum și a societăților comerciale din România.

Declarația respectivă, prevăzută de art.56 din lege, era obligatoriu de depus de către orice societate comercială înregistrată la registrul comerțului. În 2020, prin  Legea 108/2020, s-a eliminat obligația depunerii acestei declarații de către regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat precum și de către persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.

Citiți mai departe…

Poveste: CAM pentru construcții sau cum să faci economii din bani publici.

April 28th, 2021 1 comment

Cum s-a pus piatra de temelie la Casa PoporuluiȘtiți vorba aia cu “i s-a întâmplat unui prieten”? Ei bine, așa e și aici, i s-a întâmplat unei prietene. Prietenă și colegă de breaslă.

Înainte de a vă povesti ce i s-a întâmplat prietenei mele, să povestim despre CAM – contribuția asiguratorie pentru muncă și despre ce se întâmplă cu această contribuție în domeniul construcțiilor.

Read more…

Categories: Diverse, Legislatie Tags: ,

Cui prodest?

April 19th, 2021 5 comments

Covid-19 Cui prodest (Cui bono?) - La Città NewsCui folosește (Cui prodest)? Este întrebarea care îți vine automat în minte atunci când citești acest proiect de ordin, pus în dezbatere publică, elaborat de către Ministerul Muncii din România.

În esență proiectul de ordin e unul simplu și nu face altceva decât să modifice Ordinul 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, cu modificările și completările ulterioare în sensul în care propune modificarea modelului de contract de muncă prin inserarea în cadrul acesteia a unei noi obligații în sarcina angajatorului.

Probabil ați citit deja despre ea, obligația instituită în sarcina angajatorului fiind aceasta: “să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”.

Ce înseamnă această obligație?

Citiți mai departe…

Categories: Diverse Tags: ,

Producție generată din ieșiri

March 30th, 2021 17 comments

Într-un comentariu de la unul din articolele anterioare, postat pe Facebook, am fost întrebat despre producție. Și din cele ce au urmat comentariului respectiv mi-am dat seama că, deși există în program de foarte mult timp posibilitatea de a genera producție plecând de la vânzări, facilitate utilă doar în cazul producției bazată pe comenzi ce nu are stocuri de produse finite la finele zilei, sunt utilizatori care nu știu cum anume se procedează.

Iată cum trebuie procedat în acest caz:

Citiți mai departe…

Actualizare SAGA–3.0.534

March 25th, 2021 34 comments

explorer_O3KB6LB35ZAm decis să scriu puțin despre această actualizare pentru că este una care are un impact mai mare asupra modului de lucru cu programul SAGA pentru cei care lucrează în sistem client-server.

Pentru a vizualiza corect imaginile animate din acest articol, apăsați clic dreapta pe imagine și alegeți opțiunea “Vezi imaginea” sau “Deschide linkul într-o pagină nouă”.

Ce aduce nou această actualizare?

Citiți mai departe…

Categories: Programe Tags: ,

O schimbare în 2021 începe cu…

March 22nd, 2021 31 comments

imageBaza de date. Urmează, pe partea de client-server, o schimbare a serverului de date la unul mai nou. Mai sunt și alte surprize pe drum în 2021, dar le luăm pe rând.

Partea vizuală este și ea cea care se schimbă. Smile

Dacă veți căuta iconița cu SAGA pe ecran nu veți mai găsi aceste iconițe:

Read more…

Categories: Programe Tags: ,