OUG 44/2008 se modifică.

04 Oct 2013 | Legislatie | 7 comentarii625 vizualizari

bani2Ordonanţa ce reglementează înființarea PFA, II și/sau IF se modifică. Conform Hotnews, Guvernul României a modificat ordonanța printr-o altă OUG.

Textul acesteia se poate consulta aici.

Cea mai importantă modificare este cea legată de recunoașterea soției sau soțului ca fiind o persoană ce participă în mod obișnuit la activitatea întreprinderii/persoanei fizice. Dar există obligația titularilor II sau PFA să înregistreze la registrul comerțului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată de întreprinderea individuală/persoana fizică autorizată, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi a
certificatului de căsătorie. La fel și în cazul încetării.

De asemenea se dă posibilitatea acestor persoane (soț/soție) să se poată asigura în sistemul public de pensii, de sănătate și/sau șomaj, în condițiile legii.

7 comentarii

  1. Ce inseamna:”lucratorii independenti asa cum sunt definiti art 2 lit b/ lit 1 din Directiva 2010/41/EU”?

    1. Conform acelei directive există următoarele definiții:

      lucrătorii independenți, anume toate persoanele care exercită o activitate lucrativă pe cont propriu, în condițiile prevăzute de dreptul intern

      și

      soțiile/soții lucrătorilor independenți sau, atunci când și în măsura în care sunt recunoscute/recunoscuți de dreptul intern, partenerele/partenerii de viață ale/ai lucrătorilor independenți care nu sunt salariate/salariați sau asociate/asociați la întreprindere, în cazul în care acestea/aceștia, în condițiile prevăzute de dreptul intern, participă în mod obișnuit la activitatea lucrătorului independent și îndeplinesc fie aceleași sarcini, fie sarcini complementare

  2. …si este cu atat mai meritoriu cu cat NU sunteti obligat sa faceti asta. Si nu sunt nici pe departe o persoana obedienta…

  3. Tocmai ăsta e şi motivul pentru care este considerat “cel mai iubit dintre pământeni”, de către utilizatorii programului SAGA!
    Aş dori să văd măcar o singură dată o circulară dată de către orice instituţie, care să ne explice cu atâta claritate ce şi cum trebuie procedat în situaţii pe care le creează anumite acte normative ambigue…

  4. Pentru @Ana: Nu o sa vedeti astfel de circulare (adica explicite si clare) fiindca, in general, cei care le emit nu au suficiente circumvolutiuni la/pe creiere. Ei au creierele destul de netede, deci, putin dezvoltate d.p.d.v al inteligentei… (Sunt cinic dar sunt patit!)

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *