Anulare 088. Altă Mărie cu aceiași pălărie.

03 Feb 2017 | Legislatie | 6 comentarii775 vizualizari

TaxTimeSe laudă Guvernul că a eliminat 088. Da, dar a făcut doar atât. În rest nu e schimbat nimic. Nu vă mai îmbătați cu apă rece.  Era și normal câtă vreme codul fiscal nu e modificat.

Citiți ordinul 605/2017 și veți înțelege ce și cum. Procedura de atribuire exceptând depunerea formularului 088 e aceiași. Totodată veți vedea că un soft al ANAF, ce rulează pe niște criterii neștiute decât de către ANAF decide dacă o firmă are intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică și poate decide anularea codului de TVA al unei firme.  Convorbirea aia față-n față pentru anulare e cam frecție la picior de lemn și pusă doar așa cât să nu spună lumea că e o decizie luată exclusiv de un soft, că omul de la ANAF nu prea va contrazice concluziile softului ăluia.

Îmi place însă punctul de vedere al CECCAR și eu sunt greu de mulțumit și cam cârcotaș.

 

În concluzie, CECCAR consideră că prezentul ordin nu elimină problemele generate de înregistrarea ca plătitor de TVA sau a procedurii de anulare din oficiu a codului de TVA. În fapt procedura de înregistrare în scopuri de TVA a rămas aceeaşi ca şi înaintea eliminării Formularului 088, iar criteriile pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA sunt în continuare netransparente. În final menţionăm că s-a eliminat doar condiţia de formă (Formularul 088), în timp ce condiţiile de fond au rămas aceleaşi şi deci proiectul de ordin nu duce la îndeplinire dorinţa Guvernului de simplificare şi debirocrartizare.

Ce-mi “place” mie cum guvernele României au tratat firmele ca potențiali hoți și-i obligă pe toți să demonstreze că nu e așa în timp ce pe cei care fac abuzuri fie-i scutește de pedepse fie le reduce și mai și susțin că e ceva normal….

Apropo: nu vă îmbătați cu apă rece nici când mai citiți știrile alea cu legea prevenției. Dacă le credeți înseamnă că nu ați avut control. Ăla în care opinia inspectorilor ține loc de lege, dar în actul de control nu vor scrie niciodată ce au spus ci vor înscrie textul de lege pe marginea căruia fabulează ei și care nu are legătură cu opinia lor.

6 comentarii

  1. buna si scuze

    Daca stie cineva cum se procedeaza in cazul in care o firma SRL-D neplatitor de tva , ne inscris in Registrul intracomunitar cumpara o masina din Germania in valoare de 12000 E tva inclus,.ce declaratii trebuie sa depuna in cazul in care vinzatorul intocmeste factura cu tva.si daca trebuie sa depuna.
    CE POSIBILITATE ar avea sa-si recupereze tva,mentionez fapul ca avea cifra de afaceri sub 100000 E la31.1202016 .multumesc anticipat

    1. Este obligat să se înscrie în scopuri de TVA pentru AIC, anterior achiziției, dacă știe că va depăși plafonul de achiziții.

  2. Salut Cristi,

    La fel de interesanta este si propunerea CECCAR, cam utopica ce-i drept, de abrogare a art. 316 (9) si (11). Asta fiind practic singura situatie in care ar disparea “conditionarea”.

    1. Salut și ție Laviniu :)
      Nu e chiar așa utopică. Și nu e doar din partea CECCAR. Vom vedea.
      Să-mi spui dacă îți funcționează feed-ul

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *