Decembrie…

04 Dec 2014 | Diverse | 6 comentarii679 vizualizari

31decE final de an. Mai sunt câteva zile…dar,

– Încă nu avem cod fiscal modificat, deși intenția modificării lui există demult, proiectul fiind retras din dezbatere publică. De fapt, dacă e să citeze onor MF, e pus în discuție într-un cerc restrâns de specialiști. Probabil aceia fiind tot publicul, noi, ceilalți, fiind o cantitate neglijabilă incapabilă să exprime opinii sau a căror opinii nu contează

– Guvernul respectă legea NU. Adică, mai bine zis o ignoră sau o face după cum bate vântul sau îl țin interesele. Face o a treia rectificare bugetară pe final de an deși legea o interzice. Asta nu-i o problemă pentru că a modificat legea dându-și dreptul de a o încălca. Argumentele sunt jenante. Dacă o firmă ar folosi argumente la fel de “logice” ca justificare pentru încălcarea legii, inspectorii ANAF ar închide-o a doua zi. Mi se pare penibil să justifici încălcarea unei dispoziții legale. Oricum, Guvernele României, au experiență la așa ceva când vine vorba de finanțe – nu mai departe de ignorarea continuă și constantă a art.4 din codul fiscal

– MF ține să repete la nesfârșit că legislația fiscală trebuie să fie predictibilă. De aceea nu se cunoaște nici cursul de schimb pentru accize și nici modul lor de calcul pentru anul viitor, nici dacă se modifică într-un fel sau altul codul fiscal. Pentru că …predictibilitate

– Se intenționează să se introducă obligatoriu case de marcat cu jurnal electronic, cu argumentul că doar în România mai sunt cu rolă de hârtie. Să fim serioși: e prilej de relansare a unor afaceri. Sunt curios cum se vor utiliza în zone în care nu se pot conecta la serverele MF. Și cum vor face față serverele MF la un așa volum de date, dacă ei nu au fost capabili să gestioneze facturile simplificate în D394. Foarte curios. Așa că pregătiți-vă să scoateți bani pentru noi case de marcat. Când vine vorba de a actualiza legislația confuză privind casele de marcat și prevederile din normele de aplicare a acesteia ce sporesc confuziile și dau prilej la efectuarea de abuzuri de drept, MF începe să se facă că plouă.

– Teoretic expiră termenul de aplicare a OG 6/2013… că, practic, predictibilitatea asta face minuni

– Noile norme contabile ar fi trebuit să apară și să fie puse în aplicare de la 1 ianuarie 2015. Pentru că predictibilitate…se pot publica și în 31 decembrie sau pe acolo

– Se pare că vom avea o nouă sărbătoare legală – 24 ianuarie. Momentan codul muncii nu este modificat. Pentru că în țara asta e nevoie de mai multe zile libere nu de muncă.

– Salariul minim va crește la cel puțin 975 lei din ianuarie și la 1050 lei din iulie. Dar încă nu există hotărârea de guvern publicată.

– deși despre redevențe și modificarea nivelului lor se discută de doi ani și se știa că modificarea lor trebuie făcută de la 1 ianuarie 2015, aflăm că acestea nu se mai modifică de la 1 ianuarie pentru că…nu-i așa e nevoie de predictibilitate și modificarea lor acum ar încurca firmele. Sper că realizați care e diferența dintre masa mare de contribuabili din țara asta și cei care ar datora aceste redevențe. E hilar dacă nu ar fi de plâns. Citiți chestia asta și apoi întrebați-vă cum e posibil să schimbi codul fiscal peste noapte pentru toți contribuabilii din țara asta, să introduci, peste noapte, case de marcat cu jurnal electronic, impozite noi, modalități de tratament fiscal noi sau să le modifici radical, și să nu te întrebi “Cum ar fi să le aprobi astăzi  și să le aplici pe 1 ianuarie?”, dar când vine vorba de redevențe să începi brusc să-ți pui astfel de întrebări. Penibil, dacă mă întrebați pe mine

– probabil de Crăciun vom avea și cod fiscal nou, că ăla nu e problemă că se modifică peste noapte, vom avea atât de multă predictibilitate că vom știi despre accize cam tot atunci și nu o să mai știm ce să ne facem cu atâta predictibilitate. Cu aplicare de la 1 ianuarie, că doar acciza nu-i redevență.

– contabilii români vor ajunge ca-n bancurile cu studenții la medicină. Dați-le norme contabile noi în 31 decembrie cu aplicare de la 1 ianuarie și prin  2 ianuarie vor da mail la MF să întrebe ce scrie pe la pagina 1000 la al treilea rând de sus.

– e perioadă de bilanț și e momentul în care se fac tot felul de socoteli. Am făcut și eu una: sunt atâtea modificări la codul fiscal, la legislația financiar contabilă în ultimii ani încât e dovedit un singur lucru: suntem conduși de niște incapabili. O lege bună nu se modifică de peste 100 de ori. O lege bună se face pentru aplicarea ei acum dar și în viitor. Pentru asta e nevoie de cineva care să se gândească la viitor. O lege modificată de 1000 de ori e asemănătoare cu pantalonii săracului: se peticesc continuu că nu e în stare să-și ia alții noi, iar dacă ar putea să-și ia unii noi, nu-și ia de teamă că i s-ar rupe și ăia așa că mai bine risipește banii pe prostii. Cam așa și cu cei care ne reprezintă.

6 comentarii

  1. nu am inteles-o pe aia ca vor sa discute Codul Fiscal intai cu mediul academic …ce treaba au ei cu asta? cel putin asta declara sus-numita…

  2. pe mine ma omoara din nou modificarea salariului minim pe economie. aveti cumva in plan un buton de verificare, modificare si generare acte aditionale / angajator? in dreptul numarului de document lasati oiber si scriem cu pixu’

    1. Nu există buton de verificare. Să verifice ce? Dacă salariul de încadrare e mai mic decât cel minim? Teoretic se poate verifica, practic însă sunt situații în care nu se modifică – de exemplu la cei suspendați. Pentru acte adiționale există buton de generare. Și se poate completa în PDF înainte de listare ceea ce e de completat.

  3. Referitor la casele de marcat cu jurnal electronic, sigur ei se gandesc ca asa comerciantii vor avea o presiune in plus stiind ca vor avea un Big Brother care ii urmareste permanent. Dar sunt foarte curios cum se vor urmarii “marii” evazionisti ai tarii prin astfel de sistem.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *